Корупция по границата? Не, отнесената от порои ограда го доказва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6702791 Корупция по границата? Не, отнесената от порои ограда го доказва Корупция по границата? Не, отнесената от порои ограда го доказва www.24chasa.bg

Да се приема, че при мащабно строителство непременно има далавера, е знак за предубеденост

ДИАНА САВАТЕВА, депутат от ГЕРБ

ЗНАЕТЕ ЛИ, че не по цялото протежение на границата ни с Турция има ограда? Това не е нито нова, нито скандална информация. Но ако тя се поднесе предрешена като топновина, може да се превърне в поредния фалшив аргумент за последователите на тезата, че външната граница на ЕС е несигурно място.

Всеки, който наистина е ходил по границата, а не е стъпвал само да си направи снимка на подкопан от пороите участък, е наясно, че оградата не е непрекъснато съоръжение – по него има портали с катинари, които дават възможност за почистване на терена и от двете страни. Има и места, където няма ограда. Това са зони със силно пресечен терен, които са трудни за преминаване и от мигранти, и за строителство на стабилно съоръжение. Липсата обаче се компенсира с постоянни гранични постове.

В списъка на тези места попада и дерето, станало повод за поредната активност на депутатката от левицата Елена Йончева в началото на януари, а оттам се промъкна и сред мотивите за вота на недоверие към правителството.

Според тях “180 млн. лв. на българския и европейския данъкоплатец бяха изхарчени за белязаното с корупция изграждане на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница…” Има два начина да се провери достоверността на това твърдение: инспекция по документи и оглед на място. Извършена от мен справка показа, че според първоначалния замисъл в това дере ограда не е трябвало да има. Становището на проектантите е, че теренът не е подходящ, но по настояване на Гранична полиция ограда все пак е монтирана. При изсипалите се в края на миналата година - на 17 декември, интензивни валежи дерето се е превърнало в бурен поток, който е залял бетонното мостче и е помел част от съоръжението.

Почти месец по-късно през избитите от стихията решетки на водостока продължава да се излива мътна вода. В разпространения от Йончева запис се вижда вестник с датата 8 януари, но не се вижда будката на Гранична полиция, която е на 20-ина метра встрани. Няма ги и полицаите, които са я придружили дотам. Въпрос на гледна точка или на избирателно представяне на информацията.

Всъщност по цялото трасе – от ГКПП Малко Търново през община Средец до границата с Ямболска област, са поставени будки, оборудвани за престой на гранични полицаи. В стоте километра, които съм изминала по бургаската част от границата, съм попадала на две места без ограда – по проект. И двете зони са труднопроходими и са подсигурени с гранични постове.  

От март 2015 г. на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково са възложени дейностите по изграждане на инженерното съоръжение, управлението и поддръжката му. На 22 януари въпреки оранжевия код за опасно време заедно с областния на Бургас Вълчо Чолаков и инженер от областната управа пропътувахме 40 км по оградата. Освен проблемното дере имаше още един водосток, които беше затлачен от наноси, кал и листа, но оградата не беше повредена. Останалата част от съоръжението е на мястото и всеки, който поиска достъп по съответния ред, може да види това с очите си.

Възможно ли е да са прилагани корупционни схеми при изграждането на инженерното възпрепятстващо съоръжение? Би било глупаво да се твърди сляпо, че това не е възможно. За корупция обаче не може да се говори по предположения, още по-малко да се правят обобщения на базата на 20 метра отнесена от пороите ограда.

През декември при изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров пред правната комисия стана ясно, че е готов както докладът на ДАНС, така и докладите на Агенция “Държавна финансова инспекция” за трите области. Той обаче подчерта, че ако започне наказателно производство, ще бъде извършена нова експертиза.

Ако се установи, че предвидени за строителство средства са отклонявани, вместо едни материали са използвани други или в проектите са нанасяни промени в нарушение на закона – логично е да има дела и присъди. Но да се приема априори, че щом се извършва мащабно строителство, значи има и далавера, е знак за предубеденост и нежелание за обективна преценка. Липса на обективност е и от всяка нередност да се прави обобщение за цялото 206-километрово съоръжение, а оттам и за нивото на националната сигурност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска Арабия

През 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина. Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп.

Баща: Момчето ми спаси 4-ма със смъртта си, убиецът му беше на бал и ще става студент

Един баща, изгубил нелепо сина си, пометен на тротоар заедно с приятел, написа до медиите след условна присъда за 18-годишния шофьор убиец: Моето момче спаси четирима след смъртта си, убиецът му отпразнува бала си и ще става студент "Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица - обикновен, тих и скромен български родител.

Патриотични приказки: Снежанка и седемте хайдута

Твърди се, че Снежанка е германска принцеса, а трагичната й история се е разиграла в днешен Брюксел. Но всъщност тя доказано е българка, която западните колонизатори са си присвоили от измъчения български народ. Погледнете само описанието й: „Коси черни като абанос, уста червена като кръв, кожа бяла като сняг.“ Звучи ли ви познато?

Коментар на седмицата №1: Пошло и плитко, Елена Йончева!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 105 хил. прочитания. Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата (подчертавам това) журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях.

Коментар на седмицата №2: Виктория, черният лебед Северин и “расистът Зюмбюлев”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2  и е събрал над 82 хил. прочитания. Всеки, който не повтаряше рекламната теза на сайта “Биволъ”, че русенската журналистка е убита заради тяхното разследване за “Джи Пи Груп”, бе руган мощно. Кого обслужва това заслепяване,

Данаил Кирилов: Не може да се върне смъртното наказание, този дебат не бива да се подхваща

Но има начин наказанието да стане реципрочно на тежестта на нарушенията Не може да смятаме, че смъртното наказание ще се върне - дори за най-тежките престъпления, при които е проявена изключителна жестокост. Но в наказателната политика и на България, и на ЕС има възможност наказанието да се определи да бъде реципрочно на тежестта на нарушенията.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Има начин да въведем смъртно наказание въпреки ЕС - да направим референдум!

Както каза Орбан: законът не е писан от Господ, а от хора, значи може да бъде променен В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.

Крум Зарков: Референдум за смъртното наказние? Правно невъзможен е

Референдум за връщане на смъртното наказание е правно невъзможен, политически може да бъде определен като популистки, а в социален аспект и търсене на по-сериозно наказание няма да доведе до нищо. Правно невъзможен е, защото България през 1999 г. е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека,

Росен Димов: Смъртното наказание означава, че обществото се отказва от превъзпитание и посяга към отмъщение

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание.  Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.  Възможно ли е това - “24 часа” попита експерти, политици,

Пошло и плитко, Елена Йончева!

Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата /подчертавам това/ журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях. „България има много добри специалисти и криминалисти и капацитета да доведат докрай едно такова дело“, лицемерно твърди депутатката, след като вече видя,

Ако онези, които хулят държавата, спечелят изборите, какво ще управляват?

Да не си мислят, че изградените отношения се сменят като риза   Да си представим, че стане чудо и тези, които хулят държавата и институциите вече години наред у нас и в чужбина, спечелят изборите и започнат да управляват. С коя държава и с кои институции ще упражняват своята власт? Да не би да мислят, че изградените отношения са като риза.

Ето писмото, с което Ивана впечатли Всемирния пощенски съюз

Преди дни Ивана П. от София получи поощрителна награда от 47-то издание на международния епистоларен конкурс за млади хора на Всемирния пощенски съюз. Темата на конкурса бе "Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?". Ивана е победителка в националния етап на конкурса.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber