Страната на почти референдумите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6696587 Страната на почти референдумите Страната на почти референдумите www.24chasa.bg

Стига раздори, нека решаваме проблемите си с есемеси и обаждания по телефона

И като заваляха референдуми, та цяла година. За какво ли почти не свикахме референдум, добре, че събитията в родината препускат главоломно, та след три дни никой не помни за какво е щял да бъде поредният референдум и затова и никой не го насрочва. А и да помни, го мързи. Ето, сега министърът на отбраната предлага да направим

референдум срещу

гейбраковете

Правилно, какъв министър на отбраната би бил, ако не брани от нещо народа си. Едно време министрите на отбраната са се занимавали със защитата от врагове. В повечето държави външни, в нашата предимно вътрешни, но все пак – врагове. Сега военната отбрана сме я прехвърлили на НАТО, границите – на ЕС, с вътрешните врагове се оправяме във фейсбук и по сутрешните блокове, та не остана работа за министъра. А за какво ни е един министър без работа, която да върши? Така че бе редно да потърси и намери модерни врагове на родината.

По едно време това бяха бежанците. Всички патриоти и професори в страната не пестиха сили да предупреждават народа ни какво зло иде и колко опасности се стичат към границите ни, та работа по отбраната имаше. Не само за министъра, ми за цяло министерство, една-две академии на науките и всички партии. То не че бежанците дойдоха, ама кой ти помни. Важното е, че ние бяхме отбранявани. Сега тая работа с бежанците малко се поразсъхна, откакто Турция подписа споразумение с ЕС и ги държи оттатък кльона и аха министърът отново да остане без ресор. Ще кажат хората, че сал едни самолети купува и продава... Затова министърът на отбраната разгърна потенциала си и намери новия враг- гейовете.

Сега, ние сме европейци и няма как да арестуваме гейовете, защото не са забранени. Поне не още. А и трудно ще обясниш на народа защо трябва да си жертва неделята, че да ходи да гласува по референдуми заради едните ми там гейове. Виж, ако те се превърнат в пряка заплаха на най-свидното ни, което всеки дефинира според партийните си интереси, то тогава не ще идем, ами ще тичаме. Даже не един – два референдума ще направим. Един за младоженеца и

един за другия младоженец

Пусто петък се падна тая новина, та до понеделник хората ще са я забравили, иначе наистина хубави референдуми можеха да се получат от това.

По-заядливите сред вас може да попитат защо ще правим реферндум срещу нещо, което така или иначе не съществува в България – нали у нас еднополовите бракове не са разрешени? Има резон в това. Министърът на отбраната, като приключи с гейовете, може да направи един списък за евентуални проблеми, които да преборим с референдум, и да ги почва. Все до края на мандата ще изкара. Например за чужденците основният проблем на България е корупцията. Според управляващите у нас няма корупция, а само чувството, че е тук. Като с гейбраковете. Даже може да съчетаем двата въпроса в един референдум. Искате ли да разрешим гейбраковете и корупцията? Тоя трик го знам от швейцарците. Те така опаковат един неприятен с един приятен въпрос, за да си гарантират резултатите. Преди десетина години имаха даже референдум срещу българите. Искате ли българи да работят в Швейцария, или не? Много ксенофобски въпрос, затова в същия референдум зададоха и въпроса за социалните си осигуровки – да са поносими или да ги вдигат още. В крайна сметка швейцарците преглътнаха българите в името на поносимите си разходи. Та и ние може така - все пак ще борим ли корупцията, или не? На бас, че при ловко формулиран въпрос никой в чужбина няма да пита за гейовете.

Също така можем с референдум да решим спора за Пирин. Ама не с някакви витиевати “искате ли природа в България”, а директно – “Какво избирате – в Банско да гладуват или да им позволим да работят?” Тоя референдум няма да го даваме на разлогчани, нито на конкуренцията около Боровец и Пампорово, а най-вече в никакъв случай на швейцарците, щото те веднага ще прозрат опитите да им изземем зимния туризъм.

С референдум можем да оправим и образованието. Тъй като без корупция е твърде вероятно да намалеят сериозно и професорите ни, кандидатите просто да бъдат подлагани на референдум. Нещо като

“Мис България”,

ама за професори

Народът ще реши. А и за професорите така ситото все пак ще стане по-строго – сега две тави печено агне на който трябва и си готов. Ама на цял народ агнета можеш ли раздаде? Кандидатите за академик ще минават и втори тур в “Стани богат”, само че ще го прекръстим на “Стани академик”. Ще ги питат разни работи, а жокерите им ще са в Москва. Като досега.

И като приключат важните теми за референдум, можем да минем и към онези, които наистина вълнуват народонаселението. Като например “Редно ли е да съществува тази мъка целулитът?” Хора, тежащи под 55 килограма, няма да бъдат допускани до урните. С референдумите народът ще спести много време – вече няма да има безкрайни дърления из социалните мрежи и телевизиите, всичко ще бъде подлагано на допитване и решавано светкавично. Например с есемеси.

Или обаждане по телефона. “Ако искате стереометрията да отпадне от образователната програма, натиснете 1. За отпадане и на геометрията, натиснете 2. Ако смятате, че Питагор е комунист и трябва да го забранят, натиснете 3. В случай че теоремата му ви се вижда твърде либерална и искате да бъде вкарана в Наказателния кодекс, натиснете 4. Ако сте ретард, който вярва в образованието, нищо не натискайте, а дайте три имена и адрес, пригответе си одеяло и тоалетни принадлежности, ще отсъствате дълго от дома.” Къде и кога точно да бъде изучаван Паисий, също може да се реши елегантно – например с боксов мач в най-гледаното време.

Изборите пък може да с епровеждат много по-евтино и забавно. В амфитеатъра в Пловдив. И без това ще си запазим лъвчетата от Разград, поне да им създадем занимание. Пускаме кандидат-депутатите на арената да се бият с тях и който оцелее, отива право в Народното събрание. Възможностите за народни допитвания са толкова много, че ако не ме мързеше толкова, отдавна да съм ги предложила за референдум.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Сотир Цацаров: Общественият интерес налага незабавното публикуване на стенограмата от КСНС

След като “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в КСНС, Борисов, Нинова, Карадайъ отказаха да отговорят В понеделник “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност от 8 април. Вчера получихме отговора на главния прокурор Сотир Цацаров: “Най-точна представа за начина, по който премина дебатът в КСНС,

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка. Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Коментар на седмицата №1: Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал около 81 000 прочитания Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е найдемократичната партия.

Коментар на седмицата №2: Иво Христов още ли работи в президентството?

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал около 56 000 прочитания Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи държавният глава Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена!

Коментар на седмицата №3: Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 48 000 прочитания Бъдещите български евродепутати да подпишат още сега платформа на минималното съгласие Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата.

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

Свидетелства за цинизма

Мемоарите на Командира осветяват лошия хороскоп на цялата политическа класа Mиналата седмица българите се тълпяха по различни поводи: в Габрово вдигаха протести срещу циганите, в “Лидл” се редяха за кайма смес по 3 лева пакета, на “Позитано” 20 Нинова зрелищно наказа Станишев, подменяйки го с бившата му,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber