Проф. Боян Биолчев: Качени сме на махалото на Фуко и от тотално униние често отлитаме към безпределна веселост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6696266 Проф. Боян Биолчев: Качени сме на махалото на Фуко и от тотално униние често отлитаме към безпределна веселост Проф. Боян Биолчев: Качени сме на махалото на Фуко и от тотално униние често отлитаме към безпределна веселост www.24chasa.bg

-  Мърморенето циментира душата на човека, той

се превръща в междуметие на болката

- Общественият съвет на БНТ може да бъде полезен не като я

направлява, а като я наблюдава с внимателно прецеден ум

- Тихото говорене ужасява глупаците, на тях само

децибелите им помагат да бъдат чути

- Имаме много хора с талант – но те са потопени в локва от

недоброжелателност, завист и безпричинна злоба

С проф. Боян Биолчев разговаря Генка Маркова

- Как бяха пистите на Боровец, проф. Биолчев? Разбирам, че току-що се прибирате от Боровец?

- Великолепни, много са добри условията, а и нямаше дълги опашки. Качили са ме на ски тригодишен и нямам намерение да сляза скоро от тях.

Няма нищо по-хубаво от балканския планински въздух - след ските, като седнеш над листа, пропускаш с лекота излишното.

- Вие сте писател, сценарист, харпунджия, слаломист, ценител на гроздовата ракия, университетски професор и интелектуалец - всичко това в хармония ли е, или някое от тези определения взема връх?

- Обикновено се чувствам като един човек, а не сглобен от седем близнака според изброеното от вас. Нищо не пречи на другото, просто правя това, което ми харесва, и това, което имам усещане, че мога.

- Вие сте късметлия - малцина могат да правят това, което харесват.

- Не бих казал, защото не твърдя, че винаги ми се получава.

- Може би сте драпали с нокти и зъби, за да се случи всичко това?

- Имам много ясна философия за себе си - не можеш да постигнеш нещо, за което не си пригоден. При много хора проблемите идват от това, че мечтите им надскачат представите им за действителността. Аз не съм се разочаровал и нямам намерение да се разочаровам от живота, защото го приемам такъв, какъвто е. Ценя много високо пъргавия и добронамерен ум и се старая да го подкрепям с каквото мога. Но има етажи на мисленето. Разхождаме се в обществото на различни етажи и е добре човек да си знае етажа.

- Вие оглавихте Обществения съвет на БНТ в компанията на умни и талантливи според общата преценка хора. Трябва да опазвате баланса между различните гледни точки - така беше описана задачата пред вас. Как ще го правите - между елементарната аритметика и общественото доверие къде ще търсите баланса, как ще се отсяват културните стойности за сметка на яростната чалга?

- В общи линии отговорът е във въпроса ви. Ценя високо хората в новосформирания съвет. Убеден съм, че ще постигнем съчетание на мненията си, за да бъдем полезни. Мисля, че няма да се чуе поучителен и авторитарен тон на заседанията. Телевизията се прави от професионалисти и съветите към тях трябва да засягат само принципни насоки. Общественият съвет

не е призван да чертае

партитури за дейност и да

раздава разпореждания

Той е лакмус за общата тоналност на телевизионното осъществяване и ненатрапчив коректив, когато ясно е забелязал нещо, което е необходимо да бъде произнесено на глас. Общественият съвет на БНТ може да бъде полезен не като направлява телевизията, а като я наблюдава с внимателно прецеден ум. БНТ е телевизията, която може да си позволи, дори и финансово, не само да търси рейтинг, но и да изпълнява мисия. Рейтингът иска да привлече зрителя и това е понятно, но мисията е тази, която носи отговорността за духовния облик на нацията, за поддържане на интелектуалните рефлекси на обществото. И тук е големият професионализъм – да съумееш да въздействаш възпитателно, без да си скучен и назидателен.

Още на първото заседание се оформиха две от най-важните тези: поддържане на националната идентичност и грижа за съхранение на българския език.

Идентичността не е блъскане в гърдите и замерване с епитети, понякога възторжени,когато са откъм плюса, или груби и несръчно формулирани - когато са откъм минуса. Става въпрос за идентичността като постигнато самосъзнание на човека, опора и на неговото самочувствие и неговата болка. Търсенето на идентичност е процес, а не е рецепта. Процес, който изисква доверие към човека, нека го кажа - и приветливост на наблюдението, толерантност към недостатъците, защото и те са част от идентичността на всеки народ. И може би ще се повторя - неразгласяване с барабан на успехите.

Второто – езикът. Има много неща, които могат сериозно да предизвикат безпокойство.

Това е

опростяването му.

Разкрещяването му

Небрежното му или тенденциозно ползване. Езикът не е само думи или подбор на думи. Той е и интонация, и начин на поведение.

В последно време няма диалози, има двама души, които говорят едновременно - пряко свидетелство, че те не се слушат, нещо повече, че нямат и желание да се чуят, диалогът става дует от монолози, а зрителят неминуемо губи желание да разбере за какво става дума.

- А когато и двамата няма какво да ни съобщят, настава вселенска трагедия...

- Единственото съобщение е, че когато и да се появят втори път, пак ще е същото.Телевизионният екран разпространява с огромна интензивност този синдром на антиговора.

- Е, това не е вина на телевизиите, а на техните гости.

- Въпрос на преценка кой с кого говори или говори на себе си. Не става въпрос за брак по любов на участниците, а за уважение към зрителя. Този език залива обществото навън, не мога да се кача в трамвай или в метрото, без от другата част на вагона да слушам проблемите на някого (независимо от джендъра) по смартфона на много висок глас. Спомням си, че като дете съм възпитаван, че викането, високото говорене не е приемливо. Смесват се нещата, това идва от липсата на домашно възпитание, от криворазбраното заемане на пространство. А звуковото пространство е общо и не подлежи на изземване. 

- Вашият призив е да говорим тихо, да се чуваме и да се изслушваме, да не нарушаваме звуковото пространство на околните, така ли?

- Тихото говорене ужасява глупаците, на тях само децибелите им помагат да бъдат чути. Много често, взрян в екрана, чуваш някого и на третото изречение знаеш, че не е прочел като хората една книга. А когато е и претенциозен, на четвъртото изречение виждаш, че няма и намерение да чете, освен както си знае. Общото пространство трябва да се насели с интелект и добронамереност - за да се чуем, и може би да почнем да се разбираме. Дори и когато мислим различно.

- Пожелавам ви успех, трудна задача сте си поставили. В този смисъл уютно място за живеене ли е днес България?

- Тези, които живеят в България, нямат алтернатива. Уютът не зависи само от това, което тегне в социалното пространство. Уютът зависи от отношението на човека - май го казах вече: повишените амбиции винаги водят до несъответствие, неуважението към другия води до едно раздразнение, което дори го усещаме сутрин на улицата - като те погледне някой, виждаш, че той вече е ядосан на себе си, а оттам и на всички. Въпрос на възприемане на света. Като нация сме интелигентни, имаме много хора с взривен талант – но те са потопени в локва от недоброжелателност, завист и безпричинна злоба.

Иначе България е уютно място за хората, които умеят да живеят в нея без настървение, без вайкане и ако е възможно - с малко любов.

- Кое ви дразни повече - всеобщото мърморене или размиващата се граница между лъжата и истината?

- Мърморенето винаги е извън истината. Мърморенето циментира душата на човека, той се превръща в междуметие на болката. Не мисля, обаче че и френетичната веселост може да бъде панацея. Като народ имаме и това - качени сме на махалото на Фуко и от тотално униние отлитаме към свръхенергична веселост.

Мечтата ми е да видя повече хора,

които съумяват да се задържат

понякога в средата.

- И все пак - размива ли се границата между лъжата и истината и на кого помага това?

- Точно този тип на водене на диалог, за който говорих, размива всичко. Никой не може да внуши кое е лъжа и кое е истина, ако негова е истината, а лъжата на опонента.

Крещенето на висок глас в диалога веднага поставя две равни по децибели истини. Себичността – персонална, партийна или каквато и да е - е лош съветник на разума.

- Много обществена енергия се хвърли от началото на годината за Истанбулската конвенция, дори и Господ намесиха... Какво пропускаме в тази дискусия, говори се едва ли не за някакви гранични състояния, адът се задава...

- Какво пропускаме? Най-напред сме пропуснали да я прочетем. Когато се работи с думи, най-добре се работи с писмената дума. Прочиташ и тогава вземаш решение, а у нас сме майстори да оперираме с препредадени думи, с думи наготово.

- Така е по-лесно, защо да четеш, някой ти го формулира, дори мисли вместо тебе...

- Точно

това е машината за

затриване на истината,

когато хората си говорят

с чужди думи

А иначе този документ - това много хора го усещат, е канава за други интереси, тренажор за бъдещи планове – това го виждат все повече хора.

- И още една дискусия върви ожесточено - какво да учат за комунизма младежите в 10-и клас. Как да оценяваме миналото си?

- Младите хора не възприемат готови формулировки. Обикновено те много добре разбират някои неща, без да знаят подробностите. От подобни спорове само им става досадно. Но историческите очевидности не може да бъдат прескачани. Преди 20 г. нямаше да има такива опити за защита или за подминаване на периода от 1944 до 1989 г. Той не може да бъде прескочен, така както не може да се прескочат и всички трагедии на народа ни, така че не е необходимо да се спира нещо, което само ще донесе полза. А това означава, че трябва да се говори много ясно - случило се е това и това. А и не бих казал, че учебникът е работа на политиците, защото той

не съдържа каузи,

а фактите на

изминалото време

Чувам непрестанно пренебрежителни приказки към образованието, подигравателното говорене за професора, за тия историци, дето не разбират нищо, и т.н. Социалното опростяване отдалечава средния ум от науката и затова професорът изглежда безсмислен и достоен за присмех. Но на кого?

- Ще ви припомня една притча на вашата баба - цитирам ви: Най-много страдат тези, които мразят.

- Тя доживя доста висока възраст, не употребих думата старост, защото тя беше най-младият човек в семейството. Имаше чувство за справедливост към всички.

- Тази притча от какво ви опази?

- Не знам от какво - сигурно от това, което не ми се е случило. Тя имаше и други притчи -

да приемам без злоба

това, което не ми харесва,

да не се хвърлям

в схватка с хора,

които мислят по свой начин, и да не ги ругая, защото те не мислят като мене. Тя беше завършила само 4-и клас, от четири сестри в Солун тя е работила, за да учат първите три сестри, които стават учителки, но беше природно интелигентен, топъл и добър човек. Явно този вид хора стават рядкост днес.

- Освен корените от Солун имате и връзка с Прилеп?

- От Солун е майката на моята майка, бащата е от Кукуш, а по бащина линия родът Биолчеви е от Прилеп, а от Охрид е баба ми по баща.

- Върви се към финал за името на Македония. Как ви звучи Република Горна Македония?

- Малко като Горно нанадолнище ми звучи.

- А на мен ми прозвуча като приказка за Горната и Долната земя.

- Има едно село - Горни главанак, и друго - Долни главанак, ходил съм там на лов.

Съгласно характерния български начин за наблюдение Долни главанак е разположен по-високо от Горни главанак.

Но да не бързаме с изводите. Това е проблем между македонската държава и Гърция. Нашият проблем с Македония пое в добра посока. В новелата “Гераците” всички са българи, а се самозатриват. Значи пътят към постигането на доброто не е с нетърпимост и налагане, особено с неглижиране на другия. Това е също белег, че още не сме европейски граждани. Трябва да приемем, че има много различни хора и различни пластове - не говоря даже за държави, а за различни регионални енергии и ще трябва да свикваме да живеем с тях.

---------

Проф. Боян Биолчев е роден през 1942 г. в София.  Завършил е полска филология в Ягелонския университет в Краков, Полша. Доктор е на филологическите науки. Професор в Софийския университет от 1996 г. Ректор на Софийския университет (1999 - 2007). Занимава се със сравнително езикознание.

Автор на множество научни публикации, на повече от 20 белетристични книги. Сценарист е на 6 игрални и 2 документални филма.

Носител е на Голямата награда "Вик" за роман на годината за "Амазонката от Варое" - 2006 г. и на Голямата награда за литература на Софийския университет - 2009 г.

Председател е на Обществения съвет на БНТ от февруари 2018 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Борислав Сарафов: Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Г-н Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Безалтернативна ли бе неговата кандидатура или кадровиците този път се съобразиха с мнението на гилдията – на прокурорите и следователите? Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber