А какво да кажем ние от Пиринска Македония

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6688276 А какво да кажем ние от Пиринска Македония А какво да кажем ние от Пиринска Македония www.24chasa.bg

В Давос през 1992 г. Кисинджър прави тайна среща за името на западната съседка

ГЪРЦИЯ и Македония постепенно излизат от окопите, в които се бяха барикадирали в последните десетилетия, и правят плахи стъпки една към друга по пътя за разрешаване на сериозния въпрос с името на създадената след разпада на СФРЮ през 1991 г. държава.

Двамата премиери Алексис Ципрас и Зоран Заев запретнаха ръкави и декларираха политическа воля и готовност да водят преговори, естествено, с посредничеството на Матю Нимиц, и да финализират битката. Няма и съмнение, че за стискане на ръцете между двамата сериозна роля имат и международни фактори. Безспорно регионалните играчи са и ще бъдат подложени на натиск отвън, за да се реши геополитическото предизвикателство.

Особено важно е членството на Македония (в центъра на Западните Балкани) в НАТО, което би я извадило от полезрението на Москва. Скопие ще се опита и да използва българското председателство на Съвета на ЕС и поставения приоритет евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, за да форсира решаването на спора за името с Атина. Скопие бърза обаче най-вече заради срещата на върха на НАТО през юли в Брюксел. Ако до тогава е изгладила спора си за името, може да получи членство в пакта.

Новият премиер Заев в последните месеци, окуражен след подписване на договора с България, е твърдо решен да успее да се разбере и с Гърция. Тя обаче ще се окаже доста костелив орех въпреки добронамереността на премиера Ципрас. И в Скопие, а по-сериозно и в Атина ще се сблъскат със сериозен отпор. Ясно е, че за Скопие решаването на спора е по-важно, отколкото за Атина, която отдавна е в ЕС и НАТО. Национализмите обаче и в двете държави са достатъчно силни и шумни. “Македония е гръцка”, скандираха десетки хиляди на митинг в Солун. Не приемат каквото и да е споменаване на думата “Македония” в името на съседката си. А Македония днес е географска област с три дяла. Вярно е, че по стечение на историческите обстоятелства най-ощетена е България.

Егейският дял от около 50% е останал в границите на Гърция. Вардарският - около 38%, е в Република Македония, а Пиринският - около 11% е в нашите граници. Малки части има в Косово, Сърбия и Албания. Без да се връщаме назад в историята, ясно е, че е и в трите дяла е имало българско население, били са част от българската държава и на нас най би ни подхождало да скандираме “Цяла Македония е българска”. Но да не се връщаме векове назад. Никой няма монопол върху името Македония. Сега ролята ни е да окуражаваме Скопие и Атина да си стиснат ръцете.

В сряда по време на Световния икономически форум в Давос двамата премиери имаха двучасова среща и след нея излязоха оптимисти за решението на спора с името.

Като първа стъпка след срещата си Заев обяви смяна на името на летището “Александър Велики” и на магистралата “Александър Македонски”, която ще се казва “Приятелство”. Категоричен бе, че Македония няма териториални претенции към Гърция и няма да следва политиката на иредентизъм. Ципрас пък обеща ратификацията на втората фаза на Спогодбата за асоциация и стабилизация между Македония и ЕС в парламента на Гърция, отваряне на възможността за членство на Македония в Адриатическо-Йонийската инициатива за сътрудничество, както и откриване на граничен пункт край Преспа.

Това обаче са дребни подробности, които едва ли ще окажат някакво сериозно значение за решаване на спора за името, което да задоволява двете страни.

Малко известно е и доскоро пазено в тайна, че точно на Световния икономически форум в Давос, но преди 26 г. за първи път се прави предложение за името. Тогава се провежда конфиденциална среща между председателя на македонския парламент Стоян Андов с премиера на Гърция Константинос Мицотакис в присъствието на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. На масата на преговорите е поставено името Република Македония (Скопие). От тогава са лансирани Независима Македония, Славянска република Македония, Славомакедония и няколко варианта на Република - плюс нещо - Македония. Това “нещо” е Горна, Северна, Нова.

В годините около 2005-2008 г. се стига до някакъв вариант на сегашното конституционно име, но пък се заформят жестоки спорове около транскрипцията на английски. И така допреди десетина години, когато преговорите зациклят до степен на замръзване, а тогавашният премиер Никола Груевски започва т.нар. антиквизация на Македония, изолирайки я все по-дълбоко в собствения си “античен” окоп.

Шансът сега е в младото поколение политици, които не са участвали в създаването на проблема от предходната генерация през 90-те години, в младите хора, които трудно биха се затворили в стария балкански манталитет. Ясно е и че без натиск отвън, компромис трудно би се постигнал. И на Заев няма да му е лесно да се справи със съпротивата в страната си, но пък предизвикателството пред Ципрас е още по-сериозно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber