Денят започва с “Да, България”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6678548 Денят започва с “Да, България” Денят започва с “Да, България” www.24chasa.bg

Засега не съществува друг критерий за оценка на тв продукция освен зрителския рейтинг

ЗА мнозинството от българските граждани, които не гледат “Денят започва с култура” (ДЗК) по БНТ, скандалите около Емил Кошлуков са объркващи, трудни за проследяване и разбиране.

Ситуацията е доста парадоксална - през уикенда няколко десетки профила във фейсбук се нахвърлят върху програмния директор с обвинения, че налага цензура над предаване със зрителски рейтинг под един процент. “Иде нашенската музика” например го слага в малкия си джоб по аудитория. Освен това въпросният културен блок не е спрян, няма уволнения и гонения, но въпреки това изригванията и запалванията в социалната мрежа и на тротоара пред “Сан Стефано” 29 са като за финал на Шампионската лига.

В понеделник колегите от “Дневник” се опитват да внесат яснота чрез следната информация: “Намерението на БНТ да внесе промени в предаването “Денят започва с култура” и да го преориентира към лайфстайл тематиката предизвика силен отпор от учени, творци, преподаватели, журналисти.” При внимателен прочит на цитираните по-долу в дописката авторитети обаче става ясно, че повечето са членове и явни симпатизанти на “Да, България”. Партията, която в коалиция с други две спечели на последните парламентарни избори едва 2,96%.

Преди това обстоятелство да стане известно в пресата, напрежението около Кошлуков можеше да мине и в лайфстайл рубриките. Но очевидното активиране на партийна кампания направи несъстоятелни твърденията, че става дума за спонтанно протестиращи независими културни дейци.

Политическият характер на този скандал се потвърждава и от събитията в ДЗК миналия петък, когато Кошлуков приканва продуцента да изпише коректно партийната принадлежност на събеседниците Емил Джасим, Манол Пейков и Александър Кръстев - членове на националното ръководство на “Да, България” и кандидати за депутати от нейните листи. Искането на програмния директор не е уважено с аргумента, че тримата са поканени като експерти, защото предаването не е политическо, а културно. Дребна хитрост! По същата логика биха могли да извикат Александър Симов като фейлетонист, Румен Овчаров като експерт по токовите удари, Георги Гергов като изкусен познавач на стария Пловдив и когото си изберат друг активист на БСП, жаден за национална трибуна.

Както самите протестиращи срещу Кошлуков отбелязват в своя декларация: “Плурализъм” означава до ефир да имат достъп всички гледни точки съобразно тяхната тежест, а не според личните предпочитания на журналистите или началниците им.” Необяснимо е как са измерили експертната тежест на Джасим, известен с това, че публично наплю Васил Левски. Представят го с доста олекотеното понятие “преподавател в различни столични училища” и му дават думата по темата за новите учебници и изучаването на социализма в училищата.

Конкретно за този тип продуцентски колебания относно експертната и политическа принадлежност в член 6 от Закона за радиото и телевизията пише, че БНТ е длъжна да осигурява “чрез програмната си политика защита на националните интереси, общочовешките културни ценности, националната наука, образованието и културата на всички български граждани без оглед на етническата им принадлежност.”

Това означава, че гражданите имат право да знаят кой точно им говори! Ако екипът съзнателно премълчава партийните постове на своите гости, значи им помага да провеждат пропагандата си чрез ефира на обществената телевизия. Може човекът наистина да е експерт, ама е и лидер на партия, при това не бивш, а действащ. Къде са плурализмът и балансът на гледните точки, след като “Да, България” е представена във всеки от трите панела на ДЗК, чиято продължителност е близо 3 часа? Това да не е пресконференция?

Смущаващ е и друг абзац от декларацията анти Кошлуков, в който се отхвърля “внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медия.” Продуцентите буквално заявяват, че знаят как се прави “рейтинг на всяка цена”, но не искат. Яростно се противопоставят на изискванията на програмния директор да работят повече, за да бъдат по-успешни.

Фрапантно послание за журналисти на държавна субсидия, нали? Данъкоплатците плащат за нещо, което не гледат, защото това нещо се мисли за елитарно, достойно само за тесни интелектуални кръгове, и отказва да стане гледаемо.

Засега не съществува друг критерий за оценка на телевизионна продукция освен зрителския рейтинг. Колегите от БНТ, които смятат, че той не ги касае, не схващат собствената си кауза, обществото им плаща заплатите и очаква от тях да дават всичко, на което са способни, за да произвеждат интересни предавания.

Когато Севда Шишманова и Вяра Анкова отчитаха невероятния рейтингов успех на “Под прикритие” и “Евровизия”, никой не ги поправи, че пипълметрията не касае БНТ. Никой не оспорва високата гледаемост и авторитет на “Панорама”, но когато стане въпрос за програми и партии с традиционно ниска популярност, всички класации отпадат, защото такива са “личните предпочитания на журналистите.”

Една напориста госпожа, също учител в различни училища, твърдо ядро на “Да, България”, написа гневен коментар във фейсбук, че предпочита ДЗК, защото е стойностно, а не просташко като Гала, па ако ще рейтингът на “Нова” да изкърти тавана.

И не е сама. Десетки нейни съмишленици илюстрират ден след ден своето растящо високомерие и презрение към аудиторията, която гледа високорейтингови продукции, на върха на езика им е да изреват, че 80 процента от българите са дебили. Истината е, че за този воинстващ “джендър” денят никога не е започвал с култура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

(Не)правилен рап

За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber