Жонглират с думата “цирк”, но разбират ли колко тежи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6676679 Жонглират с думата “цирк”, но разбират ли колко тежи Жонглират с думата “цирк”, но разбират ли колко тежи www.24chasa.bg

Неспасяеми са неспособните да се насладят на едно връщане в детството, влизайки в цирка

ДАВАМ си сметка, че няма как народът ни изведнъж да спре да използва думата “цирк” по напълно неуместни поводи и най-често като сравнение с пошли, недостойни и дори абсурдни действия на политици, медийни лица или просто хора от публичната сфера. Невъзможно е, защото днес циркът, позагубил блясъка си, вече не е на почит от героите на деня. От същите тези политици, които сякаш са забравили, че като деца са се заливали от смях с шегите на клоуна, вълнували са се дали акробатът ще се приземи на върха на колоната, след като изпълни смъртоносно опасно тройно или четворно салто. Жонглират с думите, без да си дават сметка колко тежат. Колко тежи всяка една от тях.

Някои артисти болезнено преживяват всеки опит изкуството им да бъде подценено. Всеки опит то да бъде пренебрегнато и класирано като нещо втора ръка, по-нисък сорт. Дори в случаи, когато става дума за забавление.

Държавата стана мащеха за цирка преди много години. В един-единствен ден повече от 400 циркови артисти бяха буквално изхвърлени на улицата, при това от министър на културата - жена. Останали без дом след пожара, изпепелил Софийския държавен цирк, след безпардонната продажба на цирковата база, по-предприемчивите се спасиха на Запад, по-чувствителните потърсиха спасение в други сфери. А последните мохикани стоически се опитват да поддържат огъня на това изкуство жив тук, в България. Затова се възхищавам и отдавам дълбокото си уважение към хората на цирка. Самият аз с огромна радост станах част от тяхното съсловие и вече много години се изявявам като водещ на циркови представления.

Има един монолог, с който завършвам всяко представление. Аз моля публиката да погледне събралите се на манежа артисти за техния прощален поклон право в очите. Да ги погледне и да си помисли заслужават ли талантът им, усилията им да репетират ден след ден, всеки ден да пътуват от град на град и да раздават сърцата си на нейно величество публиката, независимо дали под купола има 200Q или 2000 души, с еднаква страст. Всеки път. Заслужават ли тези хора и това изкуство да бъдат сравнявани с нещо недостойно и грозно? Чуват се викове. Най-често започват да викат децата, но все по-често чувам и гласовете на възрастни, които казват “не”, стават на крака и с просълзени очи аплодират артистите. Много от моите колеги често ми благодарят и се вълнуват на всяко представление, сякаш чуват думите ми за първи път. Те отекват в сърцата им, докосват ги, успокояват ги, че има поне един човек, който на глас, откритоQ всяка вечер от центъра на манежа говори с красиви думи за тяхната мисия да правят хората поне малко по-щастливи.

Неспасяеми са онези, които подават билета си на контрольора и влизат в цирка с лошо настроение. С желание едва ли не да убият част от времето си, но не и да се насладят на едно предизвикателство. Може би на най-главното предизвикателство - да бъдем деца. Да се върнем в детството. Да станем отново деца заедно със собствените си деца, заедно с децата на зрителите до нас. Ако поне за миг се замислим използват ли децата думичката “цирк” като сравнение за нещо, различно от празник, радост, веселие, смях, ще се засрамим от себе си. Няма да спрем, по-често ще внимаваме в какъв контекст използваме думата, с която трябва да се нарича велико изкуство със световна история у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Кой ви излъга, че Радев искал президентска република?

Хубаво е, че е изровил томахавката. Но дали е истина НЕ ЗНАМ с какво президентът чак толкова разлая кучетата, но важното е купон да става. Я си представете какво отчетно слово щеше да произнесе Цецка Цачева, ако беше станала президент – щеше да приспи целия Балкански полуостров! Представете си театър без диалог,

Защо трябва да привлечем “Гугъл” в България

Аргументите и предимствата ги имаме, нужна ни е целенасочена кампания ПРЕДИ пет години със създаването на Дигиталната национална коалиция (ДНК) обединихме в България технологични лидери, университети и неправителствен сектор с една-единствена цел - България да се доближи до шампионите в иновациите на ЕС.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber