Все същата шизофрения

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6670786 Все същата шизофрения Все същата шизофрения www.24chasa.bg

Партийни кръжоци не обясняват защо да не развиваме инфраструктурата в българските планини, без да увреждаме природата

СТРАННО се развива публичният дебат у нас по темата за зимните курорти, щом дори на човек като мен, който никога не се е качвал на ски, му писна безкрайно. Разговорът – доколкото въобще се води – доби клинични измерения. Той много напомня последната социология, в която на въпроса “Какво бихте направили, ако разберете, че синът ви е homo sapiens?”, следва незабавният отговор “Ще го изгоня от вкъщи!” Няма чуваемост. Който не е със зелените, той е едва ли не против човечеството.

Не мога да си обясня откъде самоопределилата се като “еколози” общност доби самочувствие да бомбардира публичното пространство с позиции, които отдавна са напуснали не само полето на спокойния диалог, но и на истинността. Говорил съм с неколцина от тях, защото в нормалните часова от деня те са талантливи художници, програмисти, рекламаджии…И вероятно някаква малка част от тях наистина са честни фанатици на зелената фикция - доколкото е редно фанатизмът да е присъщ на умния човек. Но къде е, питам се, мотивацията на онези няколко хиляди из страната (не са много повече), които като с натискане на бутон започват да припяват глуповатите песни за “презастрояване”, “изсичане”, “бетон в планината”? И кой държи този бутон…

Разбира се, няма как да не става въпрос и за пари. На фона на доказаните вече и в голяма степен публикувани данни за съмнително експертно финансиране по “еко” проекти, логично е да предполагаме, че зелените ръководители разполагат с достатъчно ресурс за мотивация и публично присъствие. Нищо, че ходят с липсващи зъби и клошарски бради.

Друго стои на първо място и от десетилетия трови публичната сцена. Няма нужда да си свръхграмотен, за да разбереш, че от години тази война на зелените не е експертна, а политическа. Напоследък не срещам нито един аргумент, който да обясни на мен, редовия гражданин, защо да не развиваме инфраструктурата в българските планини, без да увреждаме природата? Бих приел всяка позиция, която почива върху обективна оценка и някакъв здрав смисъл. Особено що се отнася до опазване на природата, сред която прекарвам почти половината си време. Но не виждам логика в това да смяташ, че Банско от романтичното време на бай Гошо Тупалката, когато на мястото на днешната начална станция лисиците си казваха “лека нощ”, е по-добър зимен курорт от този днес? Защо децата ми трябва да ходят на зимен ски лагер в съседна Сърбия (!!), вместо да отиват всяка сутрин на Витоша с метрото? И кой управляващ позволява някой да се гаври така с всички нас?!

Казах, че ми писна безкрайно. Не само от зелената дъвка, с която чат-пат си цапам обувките по софийските тротоари. Продават ни много стар роман и се надяват да не си го спомняме. Все същите, все същите! Незначителни и полумъртви партийни кръжоци, едва добрали се до авансцена, поискали тия дни Витоша да се върнела на софиянци. Как точно да се върне, господа демократи? С национализация, вероятно? В какъв ли шизофренен сън трябва да се движиш, за да се наричаш буржоазен демократ, да ходиш на гроба на избитите от Народния съд, а в същото време да призоваваш към болшевишки методи, защото си убеден, че “наше дело правое, мы победим”…

Но те явно го намират за нормално: преди няколко години половината им реформаторска партийка се правеше на опозиция, докато другата половина беше на хранилка в правителството. И днес са все същите, все същите! Те са, които искат да има развитие, същевременно правят митинги срещу развитието. Обичали да се модернизира България, а навряха половината от територията й в “Натура 2000”, с което буквално взривиха местния бизнес и демография. Пак те, пак те. Няколко хиляди души с обща електорална тежест под 1%.

За да не строшим хатъра на зелените, децата ни няма да карат ски на Витоша, районите ще обезлюдяват все повече, Банско-Пампорово-Боровец ще останат курорти на умерено регионално ниво, някой ще брои делфини и ще богатее от лалугери. Ами хак да ни е!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber