Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6661438 Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България www.24chasa.bg
Японският министър-председател е роден на 21 септември 1954 г. През 2006 г. на 52-годишна възраст той става най-младият следвоенен премиер на Япония. В момента той заема този пост за трети път.

Северна Корея има ракети, които могат да достигнат дори София, това е безпрецедентна заплаха, казва японският премиер

- Г-н Абе, вие сте първият премиер на Япония, който посещава България, и то в навечерието на 80-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Какви са перспективите в диалога между София и Токио?

- Радвам се, че съм първият японски премиер, който посещава България. Всъщност лично аз вече съм бил тук преди 35 г. в качеството си на секретар на японския външен министър Шинтаро Абе, който е и мой баща. Преди да дойда, бях прочел японската повест “Есен в София”, но София, която видях тогава, беше много по-красива, отколкото описаната в книгата. Освен това

японците

изпитват топли

чувства към

България и

благодарение

на личността

на Котоошу,

който беше изключително популярен сумо състезател.

Обменът между Япония и България има над 100-годишна история и започва още по времето на Княжество България. Следващата 2019 г. е знакова за нашите отношения и отбелязва 3 знаменателни годишнини - 100 г. от началото на двустранните контакти между Япония и България, 80 г. от установяване на дипломатически отношения и 60 г. от тяхното възстановяване. С поглед към тази дълбока по смисъл юбилейна година бих искал да задълбочим двустранните си контакти в широк кръг от области.

Особено икономическите отношения между нашите две страни все още имат много възможности за развитие в бъдеще. През последните години

расте броят на

японските

компании, които

имат интерес да

инвестират

в България

Част от моята официална делегация включва представители на водещи японски компании - световноизвестни търговски фирми, представители на хранително-вкусовата промишленост, производители на автомобилни части, IT компании и др., като през настоящата година се планира и посещение в България на икономическа делегация от JETRO.

Предстоящото влизане в сила на вече договореното Споразумение за икономическо партньорство между Япония и Европейския съюз (EPA) се очаква да доведе до стимулиране на развитието на двустранните икономически връзки между Япония и България.

За приятелските отношения между Япония и България не може да се говори, без да се спомене човешкият фактор.

Казват, че всички японци, които посещават България, се влюбват в страната ви, както и че българите, които пътуват в Япония, неизменно оставят част от сърцето си там. Един от важните моменти в човешкия обмен между двете страни е обменът в сферата на спорта. Във връзка с олимпийските и параолимпийските игри в Токио през 2020 г.

5 японски града

вече са записани

като градове

- домакини на

български

спортни отбори

В град Мураяма в префектура Ямагата българският национален отбор по художествена гимнастика вече проведе предварителен тренировъчен лагер, като целият град сърдечно приветства българските гимнастички, и двете страни се радват на топли приятелски контакти. Ще продължим да развиваме отношенията си в спорта и други области, а партньорството ни успешно ще премине и отвъд 2020 г.

Надявам се, че посещението ми в България ще се превърне в добра възможност за активизиране на обмена между нашите две страни.

- Визитата ви е част от европейска обиколка в момент, в който България председателства ЕС. Доколко японската дипломация разчита на Европа за урегулирането на проблеми като този със Северна Корея и какви други предизвикателства има пред Япония днес?

- Европа е важен стратегически партньор, с който споделяме основополагащите ценности на демокрацията и върховенството на закона. Япония отдава голямо значение на партньорството си с Европа и с България при решаване на редица важни проблеми пред международната общност, сред които и въпроса със Северна Корея.

Няма да бъде преувеличено, ако се каже, че ситуацията със сигурността, в която Япония се намира в момента, е най-усложнената от Втората световна война насам. Особено предвид Северна Корея, която, потъпквайки международните правила, извършва ядрени и ракетни опити. Балистичните ракети, които изстрелва, са с такъв обсег на действие, че могат да достигнат дори България. Това е безпрецедентна голяма и непосредствена заплаха.

В миналото на два пъти са постигани договорености със Северна Корея за неразпространение на ядрено оръжие - т.нар. рамково споразумение между САЩ и КНДР от 1994 г. и съвместното изявление след шестстранната среща през 2005 г., но в крайна сметка Пхенян наруши тези договорености и използва времето за разработване на ядрено и ракетно оръжие. Ако се вземат под внимание тези факти,

няма никакъв

смисъл да се

води диалог със

Северна Корея

само заради

самия диалог

Северна Корея трябва да демонстрира поведение в унисон с поетите от страната ангажименти за унищожаване на ядреното и ракетното си оръжие по начин, който гарантира пълното им и окончателно унищожаване, с възможност за външен контрол.

За да бъде принудена Северна Корея да промени политиката си, е необходимо международната общност да постигне пълно съгласие по въпроса и като подложи Северна Корея на максимален натиск, да създаде условия, при които режимът в Пхенян сам да предложи воденето на диалог.

Предвид повтарящата се провокативна реторика и поведение на режима в Пхенян знам, че има доводи, че Северна Корея ще изпълни заканите си. Само че това е типичен за тази държава похват за водене на преговори и да се страхуваме от подобен сценарий, означава, че ставаме съпричастни на тона на Пхенян.

Ние няма да се поддадем на заплахите на Северна Корея, като е необходимо внимателно да анализираме ситуацията и

да реагираме

спокойно и

хладнокръвно

По този повод ООН нееднократно налага санкции на Северна Корея, последвани и от санкции от страна на ЕС, последните от които бяха наложени от Европейския съюз през октомври 2017 г. В тясно сътрудничество с Европа и с България и под силния натиск на цялата международна общност ще дам всичко от себе си за разрешаване на проблема с ядрените и ракетни опити на Пхенян, както и на най-важния за Япония въпрос с японските граждани, отвлечени от тайните служби на Северна Корея.

ООН налага все по-строги санкции на тази държава след неколкократни резолюции на Съвета за сигурност.

Надявам се

на надлежно

прилагане на

тези санкции

и от България

като страна - членка на ООН.

Икономическото ни сътрудничество с Европа също е от изключително значение. С оглед на постигнатата в края на м.г. договореност между Япония и ЕС за Споразумение за икономическо партньорство (ЕРА) смятам, че бързото подписване и влизането в сила на това споразумение ще даде силен тласък на свободната търговия между нашите държави.

Що се отнася до двустранните икономически връзки между Япония и България, това споразумение не само ще разшири търговския обмен между двете страни, но ще подпомогне навлизането на японски компании на българския пазар и японските инвестиции в България, като в това число стане предпоставка и за разкриването на нови работни места.

Ще се разширят

и възможностите

за опериране на

български

компании

в Япония

Япония подкрепя една силно обединена Европа. Ето защо тясното ни сътрудничество с България, която ще председателства Европейския съюз през следващата половин година, придобива още по-голяма значимост.

Друга приоритетна тема за Япония е дефинирането на Индотихоокеанския басейн, който е сърцевината на световната сила, като “общо международно достояние”, свободно и отворено съгласно върховенството на закона. Ето защо за нас е важно следването на политика за “свободен и открит Индотихоокеански регион”, която ще гарантира мира и просперитета в тази част на света. В процеса на задълбочаване на сътрудничеството ни с Европа е важно този въпрос също да бъде поставен на масата. Мисля, че в тази насока ние можем да си партнираме с всяка една държава, която споделя нашата позиция за осъществяването на свободен и открит Индотихоокеански регион.

И занапред Япония ще продължи да укрепва стратегическото си партньорство с Европа и да работи за мира и стабилността по света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Владо Пенев: На 60 г. не се страхувам и не остарявам

Който го е гледал в образ - дали на малкия екран, на театрална сцена или на кино, се е уверил, че Владо Пенев е един от най-талантливите български актьори днес. Така че за никого не е чудно, че именно с нова роля в премиерна постановка той решава да отбележи 60-ия си рожден ден на 24 октомври. Избира това да е “Бащата” - една от хитовите

Катя Близнакова: Ако и следващото гадже ме набие, пак ще напиша песен

Мислеха, че Венци ми пише текстовете. А аз правех и за Жоро Христов, казва певицата пред КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Кое те вдъхнови за нова песен, Кате? След дни правиш премиера на “Никого не моля за любов”. - Написах я, когато вече бях готова отново да се върна към живота след една разрушителна, голяма грешка, която допуснах.

Димитър Радев: Влизането в банковия съюз и валутния механизъм няма да промени съществуващия паричен режим

Промяна ще има едва след приемането ни в еврозоната, но и тя няма да доведе до освобождаване на резервите, казва управителят на БНБ И още акценти: Ръстът на кредитирането е добър за икономиката, но увеличава кредитния риск, който ще се прояви при промяна на икономическата ситуация Подготвихме предложение за законодателни промени за налагане,

Хасан Адемов: 16 000 души повярваха, че ще падне таванът на пенсиите, и загубиха по над 32 хил. лв.

148 хил. ще трябва да плащат по-високи осигуровки заради сговора на правителството и синдикатите - Г-н Адемов, как приемате разбирателството между правителството и синдикатите да се отмени падането на тавана върху пенсиите и той да остане реално завинаги? - Съвсем нормално е правителството и синдикатите да преговарят на тема промяна в заплатите

Милутин Фолич: Винаги ще има 5% хейтъри, но София се променя към добро

И в Белград имаше протести срещу пешеходните зони, но сега хората ми казват: “Страхотно е”, казва в интервю главният архитект на Белград - Арх. Фолич, в София сте по покана на главния архитект Здравко Здравков, за да говорите за градските трансформации. Какви трансформации текат в Белград и какви са общите проблеми пред двете столици?

Владимир Житенски: Чадърът над “Джи Пи Груп” са 2000 български строители

Има ли разследващи органи, които могат да разследват “разследващите журналисти” на базата на техните лъжи, каза Владимир Житенски изпълнителен директор на “Джи Пи Груп” - Г-н Житенски, имате ли врагове? - Има един сериал, който е световен хит - “Игра на тронове”. Тук разиграваме балканския му вариант с привкус на западен вятър.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Хасан Азис: Управлението на Кърджали изисква познаване на душевността на хората

Търсим знаковите послания, които ни събират и правят по-силни и единни. Това е част от нашия общ начин на живот, казва кметът на града Много важно за града е едно начинание, което ще продължим - общият курбан за здраве и берекет Общината е на първо място по инвестиция на ученик - Г-н Азис, вие сте кмет вече четвърти мандат.

Владимир Москов: През 2019 г. започваме строежа на 30 социални жилища и ремонт на културния дом

Осигуряваме жилища на лекари, които искат да работят в нашата болница, казва кметът на Гоце Делчев Парадокс е, че обезлюдени села в други райони получават финансиране и се изгражда инфраструктура, а там няма хора. При нас селата са големи, с млади семейства и деца, а не се отпускат средства за облагородяването им - Г-н Москов,

Проф. Пламен Павлов: Абсурд е да делим историята си с Македония, тя е обща!

Когато има политическа воля за разбирателство, някой се опитва да ни влиза с бутоните напред, казва историкът - Проф. Павлов, трябва ли нещо да се промени в учебниците по история по отношение на Македония? - Такова съобщение излезе в македонски медии във връзка с искане на техни представители в двустранната комисия за изясняване на историческите

Георги Пирински: Ако една силна Нинова няма широка подкрепа в партията, това е началничество

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Заобикалянето на Националния съвет с решението за “Дума” премина червената линия на еднолични решения без мотиви Не мога да си представя какъв мисловен процес е довел до изявление, с което казусът “Дума” се обвърза с този за Гергов Свръхстранно е мълчанието и на БСП, и на управляващите за това,

Инж. Методи Чимев: Ремонтите решават проблема с ВиК за 20 години напред

С нов проект ще въведем електронно управление на градския транспорт, казва кметът на Дупница Бъдещето на общината е в развитието на туризма Ще се кандидатирам за трети мандат. Разбира се, последната дума имат жителите на града - Г-н Чимев, строителната инвазия не е подминала и Дупница. По какви проекти работите в момента?

Проф. Георги Михайлов: 25-те млн. лв. дългове на онкохематологията са от предишния екип, аз ги намалих

Заварих близо 25 млн. лв. задължения, когато станах директор. След вътрешна проверка прекратих всички неизгодни договори, казва депутатът от БСП - Проф. Михайлов, в какво състояние заварихте Националната болница за лечение на хематологични заболявания, когато поехте ръководството ѝ? - Заварих болницата с близо 25 млн. лв. задължения.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber