Сега доказваме: вече не сме лошото дете в класната стая на ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6658655 Сега доказваме: вече не сме лошото дете в класната стая на ЕС Сега доказваме: вече не сме лошото дете в класната стая на ЕС www.24chasa.bg

Не са прави скептиците за ползата от европредседателството

Българското европредседателство вече официално започна. Знаем гледната точка на политиците, но как изглежда шестмесечната висока позиция на България в очите на обикновените българи.

Потърсихме коментар на такъв човек - Пламен Панов е на 29 г. и живее в Пловдив. Завършил е международни отношения и дипломация през 2011 г. в Американския колеж в Солун, а след това и Кралския колеж в Лондон. Занимава се с проекти.

БЪЛГАРИЯ извървя дълъг път, за да стигне до днешното европейско председателство. Още от самото приемане на страната ни в ЕС беше ясно, че през тази година ние ще сме домакини. Но, разбира се, през цялото това време като държава изграждахме, поне в моите очи, необходимото ниво, за да се справим.

За мен е много важно, че имаме отново шанс да поставим нашите проблеми в дневния ред на европейската политическа карта. Самото домакинство позволява да сложим на масата нашите интереси, за да извлечем дивиденти.

Изключително важен за нас във външнополитически план е мирът на Балканите. В глобализирания свят, в който живеем, един потенциален проблем в региона би имал изключително неприятен ефект за нас, ако нещо се случи.

България индиректно в момента поставя своите интереси за мир, стабилност и спокойствие, което в същото време съвпада с интереса на Западните Балкани и тяхното бъдеще.

Чуват се негативни оценки, че “каква ли ще е ползата за страната ни освен изхарчените милиони за ремонт на НДК”. Не е така. С поставянето на нашите идеи в дневния ред на Европа това ще доведе до известни резултати. Те няма да дойдат веднага. Ефектите от дадена политика се усещат след известен период.

Домакинството ни има и чисто имиджов аспект. С него доказваме, че вече не сме лошото дете в класната стая на Европейския съюз, каквито бяхме през 2007 г. Тогава се присъединихме с Румъния с един по-особен статус - на държави, които не са изпълнили всички критерии, за да бъдат членки. Тогава бяхме поставени под мониторинг за известен период от време. Този имидж сега не е същият. Той е много по-положителен. Четем и в чуждите медии добри оценки за работата на България.

Досега не се е случвало целият европейски елит да се събере в българската столица. И в близките години едва ли ще се случи. Интересувам се от външна политика и за мен най-важно е България чрез това председателство да затвърди ролята си на медиатор на Балканите и на един стабилен партньор на Запада.

Не бих могъл да говоря за чисто финансовите измерения от нашето домакинство. И не мисля, че трябва да изравняваме едно европредседателство с пари. Трябва да гледаме в по-глобален аспект, който не се измерва със средства, а с това какво бихме могли да постигнем в следващите 4 г. Не мисля обаче, че е редно точно в деня на откриването на това престижно събитие в българската столица да се изсипят няколко протеста. Излиза, че техните организатори съзнателно са чакали този момент, за да се покажат.

Има нещо по-важно. През тези шест месеца у нас ще се обсъжда кохезионната политика, която нас ни касае. Нейната идея е да изравнява все повече разликите между Източна и Западна Европа. Смятам, че до края на председателството трябва да спазим изцяло девиза “Съединението прави силата”. Това означава, че сме длъжни да покажем единство във вътрешнополитически план. И в същото време чрез България да стане ясно, че Европейският съюз като семейство е единен. Независимо от Брекзит и други неща, които от време на време ни разделят. Да не забравяме, че българите са изключително позитивни към ЕС. Ако се направи една анкета сред тях, реално над 70-80% ще кажат, че искат да сме членове на ЕС.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber