Избирам да обичам Пирин в Пирин, а не от центъра на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6654785 Избирам да обичам Пирин в Пирин, а не от центъра на София Избирам да обичам Пирин в Пирин, а не от центъра на София www.24chasa.bg

Дефилетата по “Витошка” са за пред камери, да се вслушаме в гласа на хората, които живеят на място

ТОДОРКА, Вихрен, Кончето, Синаница, Полежан – това бяха невероятните места, на които Пирин ме “пусна” в първата ни среща преди 20 години. Сигурна съм, че ще са там и след като вторият кабинков лифт е готов. Мантрата “Планината ще бъде застроена”, изричана с лекомислен патос, е лошо подбрана метонимия от хора, за които Пирин са единствено склоновете над Банско.

По логиката на някакъв странен контрапункт израсналите на морското равнище сме силно привлечени и от красотите на природата над 2000 метра. Не искам да сравнявам Пирин и крайбрежието (без значение дали е в Слънчев бряг, или до устието на Велека), не ми е необходимо, след като мога да обичам и двата изключителни природни феномена, с които е благословена България. Не искам и да сравнявам моята любов към тях с чувствата на хората, които стоят зад апелите “Странджа не е манджа” и “Пирин не е баница”. Убедена съм обаче, че

любовта не може

да е абстрактна

и дистанционна

А когато тя се изразява само в плакати и разходки из центъра на София, никак не ми звучи убедително.

Решението на правителството за промяна на устройствения план на Природен парк “Пирин” стана темата мост между 2017 и 2018 г. Коментари, спорове, протести, контрапротести – трудно може да се изчисли чия активност е по-голяма. Пък и количествените показатели не са най-важното. Много по-съществен критерий е осъзнатостта на изразената позиция. Замисляли ли сте се, че на шествията в подкрепа за развитие на ски зоната в Банско едва ли има хора, които не знаят защо са там – те живеят или работят в тази част на страната, избрали са да останат, познават ситуацията не от дистанция, а от самото място на случването.

Подозирам обаче, че на протестите срещу строителството на втори лифт преобладават абстрактни защитници на природата. Те присъстват, защото обичат да присъстват, обикновено не познават проблема в детайли, чувстват се задължени да изпаднат в мирова скръб при всяко отсечено дърво. Разбира се, има и други – те прекрасно знаят какво искат и каква е стойността му.

А най-умилително ми звучат призивите да пазим Пирин на природозащитници и известни личности от чужбина, които вероятно всеки сезон се наслаждават на красотата на Алпите – докато карат ски, разбира се.

Протестът, както и защитата, за да внушават доверие, трябва да бъдат осъзнати и аргументирани. След толкова екологични излияния през последните дни така и не чух едно смислено обяснение на въпроса защо в Алпите може, а в Пирин не. Мащабите били различни. Наистина са различни, но и мащабите на построеното и планираното у нас не може да се сравни със съществуващото в италианския курорт Кортина д'Ампецо, швейцарския Давос или австрийския Бад Клайнкирххайм.

Един въпрос ми виси без отговор –

защо винаги се

проявява интерес

не просто към

природата, а

само към някои

части от нея,

да ги наречем конвертируеми.

От години жителите на странджанското село Кости се борят срещу инсталация за инертни материали, която съсипва коритото на река Велека. Темата не е нова, нито скрита – има репортажи, че въпреки изтеклото разрешително инсталацията продължава да работи. Нулев интерес на природозащитниците към темата.

Обяснението, че се използва стар материал, кънти на кухо. “С проверяващите установихме, че има фалшиви декларации за изземване на материал. При положение че 2015 г. са му останали 800 кубика и след две години забрана той има налични 6000 кубика”, казва кметът на Кости Антон Ангелов.

В районната прокуратура в Царево има преписка по случая, Басейнова дирекция “Черноморски регион” е констатирала нарушение в началото на 2017 г. на фирмата е наложена глоба, макар и малка. Но проблемът остава затънтен в сърцето на Странджа, невидим за екошествията по жълтите павета.

Съвсем друга обаче е активността, когато стане дума за “Натура 2000”, дивото къмпингуване или Общия устройствен план на община Царево, приемането на който цикли от години – дълга и болезнена тема за всички, за които Странджа не е далечна екзотика или уикенд на плажа Силистар.

Родените в Странджа също искаме уникалната зеленика да цъфти и след 100 години, а от Велека да не е останала мътна вада, но по-важно от всичко е в Странджа да има хора. Затова и една от най-важните каузи тук през 2018 г. е най-сетне да започне ремонтът на пътя, който свързва крайбрежието със селата от вътрешността на планината - това са 56 км от Царево до Малко Търново. Местните вярват и се надяват, защото по този път минава единственото спасение на региона.

Отсега предчувствам обаче, че когато се стигне до валяците, все ще се намери някой “загрижен”, който да попита: Защо точно тази фирма? Тя не е ли на олигарх? Или пък по-лошо – някоя “Анка” ще блокира процедурата. Така логично стигаме до злоупотребата с права, която се превръща в толкова зловещ проблем, колкото и липсата им.

Затова протестърската активност в началото на българското европредседателство дава основание за сериозен дебат – къде е границата между правото да изразиш публично несъгласието си с едно управленско решение и израждането му в изнудване. Защото интелигентният протест включва готовност да преосмислиш позицията си, а не да извиваш ръце, докато стане на твоето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber