Идва ли революция срещу моллите в Иран

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6645906 Идва ли революция срещу моллите в Иран Идва ли революция срещу моллите в Иран www.24chasa.bg

За първи път гневът на улицата обърна силите в ущърб на управляващите

ПРОТЕСТИТЕ в редица ирански градове, петдневните размирици, довели до човешки жертви, палежи на правителствени здания, банки и дори на участъци на революционните гвардейци очевидно са преминаване на “червената линия” на разрешеното. Което предизвика и ответни насилствени контрамерки.

Властите от началото на събитията следват подвеждаща тактика, която не разкрива истинските им намерения. Понякога те заемат позата на наблюдател, а в други случаи демонстрират отстъпчивост. Може би целта е обществеността да бъде сплашена от уличното насилие, с което да бъдат оправдани последващите репресивни мерки. Същевременно в медийното пространство е очевидно желанието протестите да се омаловажат, като се сведат единствено до икономически мотиви зад тях.

Единствено заявлението от страна на революционната гвардия – пасдараните, разкрива опасенията на властите, тъй като в него обвинителният пръст посочва службите на САЩ, Израел и Великобритания като задкулисни суфльори в тази драма.

Неслучайно тази декларация съвпадна със забраната за използване на социалните медии от типа телеграм и инстаграм. Тази стъпка разкрива истинското лице на официален Техеран.

Инфлация и

безработица

Първоначалните причини за протестите бяха икономически, за да прераснат веднага в политически демонстрации. Никой в Иран не се съмнява, че политиката контролира финансите или с други думи, че религиозният диктат, наложен преди 40 г., означава и икономически диктат. Религиозните молли, както и лидерите на революционната гвардия се превърнаха в истинските разпоредители с богатството на страната, заделяйки за себе си лъвския пай от приходите от петролния добив, както и от индустриалния сектор. Това обяснява бързото преминаване от икономически искания към антиправителствени лозунги на демонстрациите. Първоначалните лозунги гласяха “Не на скъпотията!”, но те скоро бяха подменени със “Смърт на диктатора!”, т.е. смърт за върховния наставник аятолах Али Хаменей, и със “Смърт за Рухани”, т.е. президента на Иран. Стигна се и до лозунги в подкрепа на отдавна починалия шах Реза Пахлави - основоположник на династията Пахлави, заменила в началото на миналия век Каджарската династия, и баща на сваления от революцията на Хомейни шах Мохамед Реза Пахлеви. Други възгласи дават израз на отхвърлянето на големите разходи на режима за подкрепата на арабски каузи – “Не на Газа, не на Ливан, а за защита на Иран”.

Миналия октомври вътрешният министър на режима Абдел Рада Рахмани Фадали изготви доклад до аятолах Хаменей със стряскащи цифри за социално-икономическата ситуация в страната. В него се твърди, че безработицата в някои градове е достигнала до 60% - безпрецедентно число в условията на ислямската република. Според статистиката около 11 млн. ирански граждани живеят в мизерия, около милион и половина са в плен на наркотиците, а броят на затворниците е 600 хиляди души. Тези цифри са странни за държава, която изнася над 4,5 милиона барела петрол дневно и която се самозадоволява с хранителни продукти.

Непотвърдени оценки сочат за висок ръст на инфлацията с нива между 6,8 и 8,7%. Публична тайна е, че голям дял от петролните приходи се “изяжда” от военния бюджет, както и от помощите за съюзниците на режима в Ирак, Ливан, Йемен и Сирия.

Кой стои зад

протестите?

Според един от отговорите основната причина за протестите е неспособността на управлението на Рухани да спази обещанията си за икономически ръст, направени непосредствено след отменянето на санкциите след подписването на ядреното споразумение.

Две години по-късно обаче реинтегрирането на Иран в световната икономика не се отрази благоприятно на жизненото равнище на населението. Най-големият грях на правителството обаче бе, че заложи в бюджет 2018 г. огромни суми за религиозните институции, което наложи повишаване цените на горивата и на редица основни хранителни стоки. Същият бюджет отрежда на Революционната гвардия огромната сума от 8 млрд. долара.

Втори възможен отговор е свързан с вътрешната вендета. Бившият президент Ахмадинеджад бе обещал, че ще си отмъсти на онези, които го обвиниха в корупция и причиниха не само отстраняването му от политиката, но и осъждането му от иранския съд. Това не бе празна закана, тъй като по време на двата си мандата бившият президент се ползваше с широка подкрепа сред някои ислямски среди. Тогава той успя да спечели тяхната любов чрез разпределяне на голяма част от бюджета на страната за месечна “лепта” за населението в размер на 40 долара. Тази популярна мярка обаче бе отменена от Рухани. Недоволството на най-бедната част на населението от управлението на неговото правителство се допълва и със слабите му позиции в институцията на революционните гвардейци. Всичко това създаде експлозивна смес за реализиране на заканата на Ахмадинеджад и за обръщането на народния гняв срещу Рухани и Хаменей.

Разчистване на

сметки на фона

на народния гняв

Трето обяснение - сблъсъкът между две крила в управляващия елит – консервативното и умереното. Първото обединява представители на консервативното течение, а второто е съставено от поддръжници на реформаторското правителство на Рухани. Самият факт, че искрата на бунта бе дадена в град Машхад, насочва подозренията срещу аятолах Ахмед Аламолхода – главен имам в този свещен град, в който се намира гробницата на имам Али Реза – осмия шиитски имам. Въпросният имам е приемен син на претърпелия неуспех в президентските избори Ибрахим Раиси. Последният е известен противник на ядреното споразумение със Запада, както и с възстановяване връзките с “неверниците”. Първоначалното намерение на заговорниците е било да се организира ограничена демонстрация, охранявана от полицията, насочена срещу Рухани. Впоследствие обаче народната енергия разрушила този сценарий, поставяйки искания за възстановяване на монархията.

Несъмнен е фактът, че “иранската улица”, включваща представители на различните етно-конфесионални компоненти на иранското общество, вече не може да понася сегашното равнище на бедност, глад, експлоатация, маргинализация на мнозинството, съчетани с корупция. За пръв път този гняв обърна съотношението на силите в ущърб на управляващите. Те вече не са в положение да използват удобната формула на насъскване един срещу друг на своите опоненти. Дали иранският народ ще съумее този път да се освободи от този гнет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Какво значи 929 млрд. лв. разплащания - ръст на икономиката или инфлация

Няколко положителни новини съдържат отчетените от БНБ данни за рекордния обем пари, преминал през платежните системи през 2018 г. Както “24 часа” съобщи, през миналата година разплащанията между компаниите и хората са достигнали 929 милиарда лева. За сравнение - през 2017 г. през същата система са били обработени 702,6 млрд., а през 2016 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г. историческата комисия от Р Македония се съгласи, че в историята от преди повече от 1000 г. цар Самуил е бил легитимен представител на Българското царство.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Коментар на седмицата №1: Президентът се простреля в рейтинга

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 180 хил. прочитания. Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава.

Коментар на седмицата №3: От битката Ф-16 срещу “Грипен” печели СССР

Проблемът на сделката са калпавите правила на конкурса от времето на Румен Радев като шеф на ВВС СССР и неговият наследник Русия е единственият печеливш от продължаващите безпочвени спорове дали България да купи изтребители Ф-16 от САЩ, или “Грипен” от Швеция. Защото ще продължи да получава милиони,

Президентът се простреля в рейтинга

Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава. Каквото и да се случва в държавата, веднага след като е казал “Добър ден!”, Румен Радев забива: “Българите не живеят добре.

Как може да завърши парализата на правителството в САЩ?

Някой ден труднопреодолимият конфликт между президента Доналд Тръмп и демократите в Конгреса, парализиращ федералните агенции от почти рекордните 20 дни, все някак ще приключи. Единствените истински въпроси са кога, как и кой ще бъде провъзгласен за победител от проучванията на общественото мнение и в крайна сметка от избирателите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber