До каква възраст не може да оставяме детето само

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6641978 До каква възраст не може да оставяме детето само До каква възраст не може да оставяме детето само www.24chasa.bg

У нас закон изисква надзор и грижи до 12 г., в Наказателния кодекс - до 18 г. Как е в други страни?

Не познавам родители, които да не са оставяли поне за малко децата си сами, когато са навършили 7-10 г., в зависимост от това колко може да се разчита на децата. Житейски не е възможно за самотна майка да не оставя детето си над определена възраст само.

Особено ако

трябва да работи,

за да издържа

себе си и детето или децата си и няма на разположение свободни баби. И е естествено да си зададем няколко въпроса.

Първият: носят ли отговорност родителите за това, че оставят децата си сами. И на следващо място – от коя възраст нататък е безопасно детето да бъде оставяно само.

Интересен е и въпросът от коя възраст нататък детето може да ходи на училище само, ползвайки градския транспорт или пеша.

Ако се огледаме как е решен въпросът по света в законодателството на различните държави, може да се хванем за главата. В различните държави и в различните щати на САЩ възрастта, до която детето не може да бъде оставяно само, варира от 6 до 14 години. В много от държавите като например Англия въобще не се предвижда такава възраст – просто се изисква родителите

да не допускат

децата да бъдат

изложени на риск

от нараняване или посегателство. Ако това се случи, се носи наказателна отговорност.

Нека започнем с това, че децата са различни – с различна степен на зрялост, интелигентност, емоционалност. Понякога едно дете на 8 г. може да бъде много по-зряло, интелигентно и по-устойчиво в емоционално отношение от друго на 12 г. Поради това е трудно и често пъти ще е неправилно да се слагат стриктни граници до коя възраст детето не може да бъде оставяно само.

Защо тогава в много държави, включително в България, се слагат граници? Защото много родители не проявяват нужната отговорност, за да предпазят детето си от нараняване, посегателства или липса на надзор и грижи. А това, че ще им се търси отговорност едва след причиняване на вреда на детето, няма как да премахне тази вреда. Затова законът предвижда превантивно да се търси отговорност от родителите, които не се грижат за децата си. Иначе ще е много трудно да се търси отговорност при липса на конкретни задължения.

България е от немногото държави с относително доста стриктна регулация. Това се дължи на обстоятелството, че има специален закон за закрила на детето. Според него родителите са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата

до 12-годишна

възраст,

ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие. Но в Наказателния кодекс родителите носят наказателна отговорност – лишаване от свобода до 3 г. - ако оставят детето си до навършване на 18 г. без надзор и достатъчна грижа и това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие. Което в крайна сметка разширява отговорността на родителите и я прави доста неопределена и малко в повече. Защото, съгласете се, едва ли някой родител ще се зачуди дали да остави само вкъщи 17-годишното си чедо. А винаги може да му се случи нещо. Само да уточним, че в България по закон дете е всеки, който не е навършил 18 г. Всъщност почти всички наказателни дела срещу родители са за трайна липса на грижи за детето, а не за това, че детето е оставено за някакво време само.

Според нашия закон родителите са длъжни да придружават

дете до 14 г. на

обществени

места след 20 ч

А ако младежът е между 14 и 18 г., трябва да го придружават или да осигурят пълнолетен придружител след 22 ч.

Хубаво са написани тези неща в законите, но те са трудно изпълними. Даже ако майката не ходи на работа, за да се грижи за къщата и семейството. Ами ако и двамата родители работят, което за България е преобладаващото. Прекомерно ще е да се изисква навършило 10 г. дете да не може да бъде оставено само вкъщи, докато родителят отиде до магазина. И за 30 мин може да се случи нещо лошо.

Ако родителят заведе детето на детска дискотека, очевидно няма как да влезе заедно с 16-годишния младеж. Не искам и да пиша какво е разминаването между изискванията на закона за грижите за децата и реалното положение в някои етнически групи.

Повечето педагози и детски психолози препоръчват следните по-конкретни мерки. (Виж графиката.)

Толкова прецизно разбити, тези препоръки трудно могат да бъдат отразени в закон поради това, че те се отнасят за усреднения случай, а децата са твърде различни. Ето защо най-добре е на първо място да се синхронизира Законът за закрила на детето със съответната разпоредба в НК. Съобразяване с действителността ще е да се предвиди децата между 10 и 12 г. да могат да бъдат оставяни за малко през светлата част от деня. А също и да се прецизира текстът за пребиваването на обществени места със специализирана охрана на деца между 14 и 18 г. И най-важното – да се създаде по-стриктна организация по осъществяване на реален превантивен контрол за спазването на законовите текстове в случаите, когато систематично се нарушават.

За случая с убитата в Момчилград 7-годишна Дамла четете утре

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Сотир Цацаров: Общественият интерес налага незабавното публикуване на стенограмата от КСНС

След като “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в КСНС, Борисов, Нинова, Карадайъ отказаха да отговорят В понеделник “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност от 8 април. Вчера получихме отговора на главния прокурор Сотир Цацаров: “Най-точна представа за начина, по който премина дебатът в КСНС,

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка. Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Коментар на седмицата №1: Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал около 81 000 прочитания Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е найдемократичната партия.

Коментар на седмицата №2: Иво Христов още ли работи в президентството?

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал около 56 000 прочитания Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи държавният глава Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена!

Коментар на седмицата №3: Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 48 000 прочитания Бъдещите български евродепутати да подпишат още сега платформа на минималното съгласие Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата.

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

Свидетелства за цинизма

Мемоарите на Командира осветяват лошия хороскоп на цялата политическа класа Mиналата седмица българите се тълпяха по различни поводи: в Габрово вдигаха протести срещу циганите, в “Лидл” се редяха за кайма смес по 3 лева пакета, на “Позитано” 20 Нинова зрелищно наказа Станишев, подменяйки го с бившата му,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber