Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6631657 Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си www.24chasa.bg

В момента чета скандинавски трилъри. Гришам и Балдачи са ми любимите автори

32-годишната Валя Петрова стана читател №1 на Столичната библиотека за 2017 г. На церемония в навечерието на Рождество Христово тя получи приза “Читател на годината” от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Награден бе и най-търсеният от читателите писател - Милен Русков.

Младата жена е заела около 300 книги от библиотеката през 2017 г. За да ги прочете, тя е сканирала всяка от тях с помощта на специален софтуер, което отнема няколко часа, защото тя и съпругът ѝ са незрящи. Софтуерът превръща текста на книгата в звук, като по този начин четящият слуша книгата от компютър в аудиофайл.

Намирам Валя в малък и уютен офис на софийската регионална организация към Съюза на слепите в България. Посреща ме сърдечно, заобиколена от две зрящи колежки и веднага ми предлага кафе. Трите раздават помощи за Коледа на незрящи.

Валя ме кани в офиса си - малка стаичка с компютър, където едва се побираме. Говорим си, сякаш винаги сме се познавали. Докато тече интервюто, влиза възрастна жена, която моли за чашка кафе. Валя се втурва да обслужи и помогне на жената, единствено протегнатата ръка към стената издава, че не вижда.

Забравям името на известен млад български писател, споменавам една от известните му книги и тя тутакси изписва заглавието на компютъра си. Чувам името му от електронен четец. Споделя, че пазарува книги от електронни книжарници, защото там дават най-големи отстъпки.

- Мила Валя, с 300-те книги, които заехте да четете от Столичната библиотека, вие не само съвсем заслужено спечелихте титлата Читател на годината, но и сте вдъхновяващ пример за всички зрящи във време, когато общественици, експерти, медии, институции насърчаваме четенето с кампании. Как успяхте?

- Признавам, не съм прочела всичките 300. Не е невъзможно, но трябва да чета 24 часа в денонощието, а все пак съм майка, ходя на работа и се занимавам и с много други неща. Вярно, доста от тези книги прочетох - сигурно са над 200. Други чета в момента. Но е факт, че заемах тези книги, за да чете и съпругът ми, който е незрящ като мен, а той чете доста. Впрочем тъкмо това е едно от нещата, които ни събра.

- Изненада ли ви призът на Столичната библиотека?

- Да, но не смятам, че съм направила нещо необикновено. Аз

не знаех, че

има такава

награда.

Просто чета,

защото обичам

да чета

Наградата ми всъщност е, че мога да чета книги.

- Изгубили сте зрението си заради дълъг престой в кувьоз още като бебе. Откога започнахте да четете?

- От много малко дете. Мама ми взимаше аудиокниги, записани от артисти. В Плевен, където съм родена, имаше фонотека за такива като мен. Четях и на брайл.

- Какво ви дават книгите?

- Много нови познания, интерес към живота. С четенето си почивам. Никога не съм се замисляла защо чета. Просто знам, че без да чета, просто не мога.

- Споделихте, че влизате в интернет, четете чрез специален софтуер, който превръща текста в звук, и книги. Кое ви е по-интересно?

- Интернет дава достъп до страшно много информация. Помня и живота без социалните мрежи - много различно е сега. Особено за хора със зрителни увреждания.

Днес такива

като мен

имат достъп

до много

повече

информация

- Каква информация най-често търсите в социалните мрежи?

- Каквато и другите хора. Свалям си филми, проверявам за заглавия на книги, чета форуми, ползвам и електронната поща. С екранен четец изчитам всичко. Мога да кликам където си искам, да пиша - никакъв проблем. Недостъпни за мен са само снимки и графики.

- Имате ли интернет приятели във фейсбук, туитър, инстаграм?

- Да, във фейсбук, но там нещо ми е скучно. Предпочитам да се чуя с човека, на когото имам да казвам нещо.

- Какво обичате да четете най-много?

- Обичам трилъри - медицински, авиационни, но за съжаление, малко се превеждат.

Обичам и любовни романи. В момента чета скандинавски трилъри - много ми харесват.

- Кои са любимите ви автори?

- Открай време чета Джон Гришам, Нора Робъртс, Дейвид Балдачи.

- Четете ли фентъзи?

- Не.

- Защо?

- Не ми допада жанрът. Каня се да прочета петте книги “Песен за огън и лед” на Джордж Р. Р. Мартин, защото дъщеря ми се е запалила.

- Как се казва тя, на колко години е?

- Казва се Елизабет и е на 13 г. За разлика от мен и баща си тя е зряща.

- Чете ли?

- Чете от телефона си тя и повече на английски. Неща, които са ми странни и не разбирам.

- Купувате ли си книги?

- По-често

пазарувам книги

от електронни

книжарници,

защото са

по-големи

отстъпките

в цената

Иначе доста са ни скъпи книгите. И може би това е една от причините, поради които хората не четат чак толкова много.

- Затова ли интересът към библиотеките е толкова голям?

- Абсолютно. Там изборът на нови заглавия е голям, кажи речи, всичко ново, въпреки че пристигат по-късно, отколкото в книжарниците. Но там определено човек може да си навакса с прочитането на нова книга.

- “24 часа” и “Виваком” са инициатори на кампанията “18 книги за вашето литературно пълнолетие”. В списъка на любимите книги на децата лидерът е “Хари Потър” на Джоан Роулинг, а на експертите, които ги съветваха - “Малкият принц”. Вашата коя е?

- Две са - “Пипи Дългото чорапче” и “Мечо Пух”. “Мечо Пух” го препрочетох и като възрастна, след като се роди дъщеря ми.

- Тя какво обича да чете?

- Сега чете “Хари Потър”. Аз лично не съм ѝ чела книги като малка, защото брайловите книги не са интересни за малките - нямат картинки. А децата обичат да гледат картинките, докато им четеш. Затова баба ѝ, моята майка, правеше това. С мен Елизабет обичаше да гледа филмчета и вечер да ѝ ги преразказвам.

- Четете ли български автори и кои?

- По-рядко. Но сега съм си сканирала “Възвишение” на Милен Русков, все пак взе първа награда.

- Кога четете най-много?

- Вечер. Заспивам с книга.

- Споменахте, че гледате и филми.

- Гледам, както всички, само дето не виждам картината. Слушам диалога, музиката. Обичам романтични филми, комедии. Преди гледах филми на ужасите, хоръри, трилъри. Днес интересът ми към тях е по-слаб.

- Ходите ли на театър?

- Да, но много рядко. Последно с дъщеря ми, която е седмокласничка, гледахме “Хъшове” в Народния театър “Иван Вазов” и много ни хареса.

- Направихме дискусия за книгите сред тийнейджъри и тях много ги заинтригува дали с развитието на новите технологии библиотеките ще изчезнат. Вие как мислите?

- Дори библиотеките да станат хранилища на електронни книги, хората пак ще четат.

Дори да

се промени

носителят,

винаги ще има

хора, които

ще четат

Нямам никакви притеснения нито за библиотеките, нито за четенето.

- Какво бихте посъветвали нечетящите момчета и момичета?

- Да четат всичко, което им харесва. Защото всичко, което се прочете, е богатство. Богатство, което помага на хората да опознаят света, в който живеят, а и себе си и околните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Имот може да се заплаща и по специална сметка на нотариуса

Пазарната цена се уговораря между продавача и купувача, не е обявената в офертите, казва председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев - Обществена тайна е, че голяма част от имотите се прехвърлят по данъчна оценка, без в договорите да се вписва реално платената цена. Имате ли наблюдения, г-н Анадолиев,

Най-ценното бижу на княгиня Мириам де Унгрия е огърлица с брачните й халки

Съпругата на покойния княз Кардам Сакскобургготски показа новите си колекции накити в София “Добър вечер”, каза княгиня Мириам де Унгрия и така откри изложба с най-новите си авторски бижута в един от големите столични молове. На изложбата като специални гости присъстваха родителите на покойния ѝ съпруг княз Кардам - Маргарита и Симеон

Ани Владимирова: 16-годишни бягат от дома заради родителски окови, лоша атмосфера, любов, скука

Днешните брачни двойки могат да спринтират, не и да издържат на маратона заедно Често деца, които изпадат в наркотична зависимост, са или от дъното на социалната стълбица, където никой не ги наблюдава, или от много богати семейства Социалната мрежа създава илюзията, че имаш безкрайно много възможности за социални контакти и

Георги Терзийски: До лятото ще завършим ремонтите по магистрала “Тракия”

Надявам се, че дотогава ще отпушим и движението към Гърция Освен “Хемус” сред приоритетите тази година е и магистралата до Калотина Ръководството на агенцията взема под внимание мнението на превозвачите за толсистемата, но засега в закона е записано, че тя влиза в сила от 16 август, казва Георги Терзийски,

Яне Раколайнен: “Патрия” предлага българско производство на бойна машина за армията

Ефектът от местното производство е много по-голям от цената на сделката и ще е за поне 50 години напред, казва в интервю вицепрезидентът на финландската компания Patria Land System - България настоява 20% от новите бронирани машини за Сухопътни войски да се произвеждат в страната, което за повечето потенциални участници се оказва проблем.

Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят

Половината скъпоплатени професии изискват математически умения, казва председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Г-н Велев, защо настоявате за задължителна матура по математика? - Повече от половината скъпоплатени незаети места са базирани на математиката, като 1/3 от тях са в IT сектора.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Георги Свиленски: В БСП няма как да има еднолично управление - и Борисов да дойде, няма да му се получат нещата

Още акценти от интервюто с председателя на червения предизборен щаб: Включването на Иво Христов в листата ни е знак за отваряне на партията към по-широк кръг избиратели и хора, които подкрепят борбата за смяна на модела ГЕРБ Резултатът от пленума не е бламиране на лидера - 95% от листата, предложена от Нинова,

Румяна Коларова: Нито една партия в момента няма ресурс да откъсне парче от електората на ГЕРБ

Станишев не е в евролистата на БСП - това ще разколебае част от избирателите на социалистите Още акценти: Не е неморално да имаш луксозно жилище. Основното е да се докаже произходът на парите, с които то е купено Ще издържи ли БСП, ако изведнъж се извадят необяснимите придобивки на нейни водещи фигури Изборите не се измерват единствено със

Стоянка Мутафова: Последните думи на Нейчо Попов бяха: “Обичам те сто!”

За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на сцена в препълнена зала 1 на НДК. Десетки нейни приятели като Любо Нейков, Ирен Кривошиева, Мариус Куркински, Виктор Калев,

Драгомир Шолев: Как да спасим Прасето в българското училище

Темата за насилието, агресията и липсата на разбиране е много актуална. Филмът е за драмата на едно наранено човешко същество - Вашият филм “Прасето” спечели 3 отличия на 23-ия ”София филм фест”: специалната награда на журито, приза за най-добър български филм и наградата на ФИПРЕССИ. Как го преживяхте, г-н Шолев? - Честно казано, не съм очаквал.

Красимир Каракачанов: “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието

Още акценти от интервюто: За да има респект, полицията и без повод да вика контингента на профилактични разговори Работата на кмета е да не допуска самонастаняване, а да викне ДНСК, енерго, полиция, пожарна Против съм да има извънсъдебно споразумение след побой “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието.

Д-р Иван Маджаров: Милиони без ясна методика за заплатите няма да решат проблемите в здравеопазването

153 млн. лв. стана незаплатената надлимитна дейност на болниците. Това доведе до сегашната ситуация, казва председателят на Българския лекарски съюз - Д-р Маджаров, какво очаквате от методиката за формиране на заплатите, която здравният министър Кирил Ананиев ще представи през май? Тя ще обхваща и лекарите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber