Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6631657 Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си www.24chasa.bg

В момента чета скандинавски трилъри. Гришам и Балдачи са ми любимите автори

32-годишната Валя Петрова стана читател №1 на Столичната библиотека за 2017 г. На церемония в навечерието на Рождество Христово тя получи приза “Читател на годината” от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Награден бе и най-търсеният от читателите писател - Милен Русков.

Младата жена е заела около 300 книги от библиотеката през 2017 г. За да ги прочете, тя е сканирала всяка от тях с помощта на специален софтуер, което отнема няколко часа, защото тя и съпругът ѝ са незрящи. Софтуерът превръща текста на книгата в звук, като по този начин четящият слуша книгата от компютър в аудиофайл.

Намирам Валя в малък и уютен офис на софийската регионална организация към Съюза на слепите в България. Посреща ме сърдечно, заобиколена от две зрящи колежки и веднага ми предлага кафе. Трите раздават помощи за Коледа на незрящи.

Валя ме кани в офиса си - малка стаичка с компютър, където едва се побираме. Говорим си, сякаш винаги сме се познавали. Докато тече интервюто, влиза възрастна жена, която моли за чашка кафе. Валя се втурва да обслужи и помогне на жената, единствено протегнатата ръка към стената издава, че не вижда.

Забравям името на известен млад български писател, споменавам една от известните му книги и тя тутакси изписва заглавието на компютъра си. Чувам името му от електронен четец. Споделя, че пазарува книги от електронни книжарници, защото там дават най-големи отстъпки.

- Мила Валя, с 300-те книги, които заехте да четете от Столичната библиотека, вие не само съвсем заслужено спечелихте титлата Читател на годината, но и сте вдъхновяващ пример за всички зрящи във време, когато общественици, експерти, медии, институции насърчаваме четенето с кампании. Как успяхте?

- Признавам, не съм прочела всичките 300. Не е невъзможно, но трябва да чета 24 часа в денонощието, а все пак съм майка, ходя на работа и се занимавам и с много други неща. Вярно, доста от тези книги прочетох - сигурно са над 200. Други чета в момента. Но е факт, че заемах тези книги, за да чете и съпругът ми, който е незрящ като мен, а той чете доста. Впрочем тъкмо това е едно от нещата, които ни събра.

- Изненада ли ви призът на Столичната библиотека?

- Да, но не смятам, че съм направила нещо необикновено. Аз

не знаех, че

има такава

награда.

Просто чета,

защото обичам

да чета

Наградата ми всъщност е, че мога да чета книги.

- Изгубили сте зрението си заради дълъг престой в кувьоз още като бебе. Откога започнахте да четете?

- От много малко дете. Мама ми взимаше аудиокниги, записани от артисти. В Плевен, където съм родена, имаше фонотека за такива като мен. Четях и на брайл.

- Какво ви дават книгите?

- Много нови познания, интерес към живота. С четенето си почивам. Никога не съм се замисляла защо чета. Просто знам, че без да чета, просто не мога.

- Споделихте, че влизате в интернет, четете чрез специален софтуер, който превръща текста в звук, и книги. Кое ви е по-интересно?

- Интернет дава достъп до страшно много информация. Помня и живота без социалните мрежи - много различно е сега. Особено за хора със зрителни увреждания.

Днес такива

като мен

имат достъп

до много

повече

информация

- Каква информация най-често търсите в социалните мрежи?

- Каквато и другите хора. Свалям си филми, проверявам за заглавия на книги, чета форуми, ползвам и електронната поща. С екранен четец изчитам всичко. Мога да кликам където си искам, да пиша - никакъв проблем. Недостъпни за мен са само снимки и графики.

- Имате ли интернет приятели във фейсбук, туитър, инстаграм?

- Да, във фейсбук, но там нещо ми е скучно. Предпочитам да се чуя с човека, на когото имам да казвам нещо.

- Какво обичате да четете най-много?

- Обичам трилъри - медицински, авиационни, но за съжаление, малко се превеждат.

Обичам и любовни романи. В момента чета скандинавски трилъри - много ми харесват.

- Кои са любимите ви автори?

- Открай време чета Джон Гришам, Нора Робъртс, Дейвид Балдачи.

- Четете ли фентъзи?

- Не.

- Защо?

- Не ми допада жанрът. Каня се да прочета петте книги “Песен за огън и лед” на Джордж Р. Р. Мартин, защото дъщеря ми се е запалила.

- Как се казва тя, на колко години е?

- Казва се Елизабет и е на 13 г. За разлика от мен и баща си тя е зряща.

- Чете ли?

- Чете от телефона си тя и повече на английски. Неща, които са ми странни и не разбирам.

- Купувате ли си книги?

- По-често

пазарувам книги

от електронни

книжарници,

защото са

по-големи

отстъпките

в цената

Иначе доста са ни скъпи книгите. И може би това е една от причините, поради които хората не четат чак толкова много.

- Затова ли интересът към библиотеките е толкова голям?

- Абсолютно. Там изборът на нови заглавия е голям, кажи речи, всичко ново, въпреки че пристигат по-късно, отколкото в книжарниците. Но там определено човек може да си навакса с прочитането на нова книга.

- “24 часа” и “Виваком” са инициатори на кампанията “18 книги за вашето литературно пълнолетие”. В списъка на любимите книги на децата лидерът е “Хари Потър” на Джоан Роулинг, а на експертите, които ги съветваха - “Малкият принц”. Вашата коя е?

- Две са - “Пипи Дългото чорапче” и “Мечо Пух”. “Мечо Пух” го препрочетох и като възрастна, след като се роди дъщеря ми.

- Тя какво обича да чете?

- Сега чете “Хари Потър”. Аз лично не съм ѝ чела книги като малка, защото брайловите книги не са интересни за малките - нямат картинки. А децата обичат да гледат картинките, докато им четеш. Затова баба ѝ, моята майка, правеше това. С мен Елизабет обичаше да гледа филмчета и вечер да ѝ ги преразказвам.

- Четете ли български автори и кои?

- По-рядко. Но сега съм си сканирала “Възвишение” на Милен Русков, все пак взе първа награда.

- Кога четете най-много?

- Вечер. Заспивам с книга.

- Споменахте, че гледате и филми.

- Гледам, както всички, само дето не виждам картината. Слушам диалога, музиката. Обичам романтични филми, комедии. Преди гледах филми на ужасите, хоръри, трилъри. Днес интересът ми към тях е по-слаб.

- Ходите ли на театър?

- Да, но много рядко. Последно с дъщеря ми, която е седмокласничка, гледахме “Хъшове” в Народния театър “Иван Вазов” и много ни хареса.

- Направихме дискусия за книгите сред тийнейджъри и тях много ги заинтригува дали с развитието на новите технологии библиотеките ще изчезнат. Вие как мислите?

- Дори библиотеките да станат хранилища на електронни книги, хората пак ще четат.

Дори да

се промени

носителят,

винаги ще има

хора, които

ще четат

Нямам никакви притеснения нито за библиотеките, нито за четенето.

- Какво бихте посъветвали нечетящите момчета и момичета?

- Да четат всичко, което им харесва. Защото всичко, което се прочете, е богатство. Богатство, което помага на хората да опознаят света, в който живеят, а и себе си и околните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Петров: Не за тази България се борихме преди 29 години

Казах на царя - да не са 800 дни, нека са поне 1500, не ме послушаха Най-добре България да е полупрезидентска република, Борисов става за баща на нацията Царят трябва да получава пенсия, бил е държавен глава. Нали за останалите бивши има екстри Доста назначени капиталисти се получиха у нас... Да вземем пример от Унгария - властта да защити и

Проф. Николай Габровски: Парадоксално е, но съм най-спокоен под стреса в операционната

Хирурзите сме като спортистите – цял живот си обучаван да  преодоляваш умора,  болка, колебание, слабост и да продължаваш напред, казва проф. Николай Габровски, дмн. Проф. Габровски е трето поколение неврохирург, зам.-директор на “Пирогов”, началник на Клиниката по неврохирургия, национален консултант по неврохирургия,

Мария Габриел: Медийните регулатори от целия ЕС се заемат със сайтовете, пускащи дезинформация

Още акценти от интервюто: За приемането ни в Шенген остава горчивият вкус, че еднакви критерии не важат за всички До март държавите членки трябва да тестват защитени ли са изборните им системи Към платформите с фалшиви новини вече не трябва да тече реклама. Големите онлайн платформи поемат ангажимент и за контрол над рекламното позициониране.

Пламен Георгиев: Проверявани се активизираха, за да защитят престъпното си имане

С тълкувателното решение на ВКС се сложи кръст върху гражданската конфискация, казва шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред "24 часа" - Г-н Георгиев, след тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) дойде ли краят на борбата с корупцията и незаконно придобитото имущество? - До голяма степен на този етап се обезсилва възможността

Алекси Кесяков: Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година

Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година Блъснеш ли дете, бързането спира, няма вече планове - занимаваш се с прокуратура, следствие, животът се обърква. И на тези, които са пострадали, и на тези, които са виновни Инфраструктурата трябва да обича човека, да му дава ясни послания, визия накъде отива - маркировка, сигнализация,

Георги Марков: 6 месеца преди евровота революция в Европа - не с оръжие, а с бюлетина

За България е най-добре Манфред Вебер да е шеф на Европейската комисия, казва в интервю безпартийният депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия - Г-н Марков, евроизборите вече наближиха съвсем. През последните 3 години коментирате често мигрантската криза. Живеете и в друга европейска страна - Унгария.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Теодора Духовникова: Отказах се от пътуване до Лос Анджелис, за да снимам в "Откраднат живот"

Родена е в София Още като дете участва в тв филми за БНТ през 80-те Завършва класическата гимназия и актьорство в НАТФИЗ Играе в Народния театър През 2012 г. печели “Аскеер” за поддържаща женска роля в “Ръкомахане в Спокан” През 2017 г. е отличена със “Златна роза” за най-добра женска роля като Ана във “Вездесъщият” Снимала се е в сериалите “Под

Проф Росен К. Стоянов: Опозицията ползва фалшиви новини, а в кампании - всички

* Фейкнюз дойде, след като гилдията се справи с троловете * БСП пускаше ментета още през 90-те - Проф. Стоянов, миналата седмица фалшивите новини от два сайта стигнаха до парламента. Там дори бе описано, че не проверяват източниците си. Толкова ли е ниска и нашата, и на народните избраници медийна грамотност?

Андрей Новаков: България ще получи дори повече от 4,47 млрд. лв. от ЕС догодина - голям ръст

Още акценти от интервюто: Вноската ни в единния бюджет е 1 милиард, т.е. ние получаваме 4,5 пъти повече 10 милиарда лева получиха за 6 г. от ЕС само нашите фермери. И това са директни плащания 1 час преди да пропадне бюджетът, казах на колегите: "Ако сега бях студент, щеше да се наложи да прекъсна" Защитихме 400 000 стипендии за студенти и

Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят

Дарил съм на всички училища във Велико Търново и Разград, казва студентът, който рисува и дарява на училища лика на поета Някои хора няма да оценят портретите, защото не са в луксозна рамка и за много пари, за мен е важно да стигне идеята до учениците - Нуркан, как реши да правиш портрети на Вапцаров и да ги даряваш?

Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни

Цар Симеон II: Туризмът може да стане национална кауза (Видео)

Още акценти от интервюто с царя: Мандатът на правителството трябва да се завърши, защото чувам критики, че бизнес атмосферата не е от най-привлекателните Няма нищо задкулисно в правителство на малцинството при ясно поставени теми В коалицията всеки се опитва да отстоява интересите на избирателите си и на дадената партия Берлускони ме посъветва да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber