Вдигайте доходите? МВФ сигурно се шегува

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6623296 Вдигайте доходите? МВФ сигурно се шегува Вдигайте доходите? МВФ сигурно се шегува www.24chasa.bg

В тази розова реалност щъкат само сиви мишлета

ДОБРЕ известно е, че МВФ е много десен идеолог. Затова самият факт, че последната мисия на МВФ препоръчва на българските власти “лява” политика, т. е. да повишава доходите, може само да предизвика горчив смях. Ако родната реалност е дори по-дясна от възгледите на МВФ, значи сме построили неолибералния рай.

Разбира се, на МВФ изобщо не му хрумва да хване бика за рогата, т. е. да препоръча да сменим ултрадясната българска данъчна система, каквато няма никъде в Европа. Тя натиска надолу доходите на населението като 100-килограмова щанга върху гърба на плувец. МВФ не се сеща поне да препоръча необлагаем минимален доход, какъвто го има във всички други страни от ЕС. Не,

МВФ не хваща

бика за рогата, а

за опашката:

“Да се повиши ефективността на публичните институции на всички нива, да се лекуват слабостите в образованието, здравеопазването и пазарите на труда и още повече да се засилва рамката на финансовата стабилност.” Дайте да дадем. Общи приказки. А конкретиката може да доведе до точно обратното. Например МВФ пак препоръчва “преструктуриране” на финансово загазилите болници, което ще рече да се закрият.

В медиите в момента се рисува розова картина за състоянието на българската икономика и МВФ приглася. И наистина положението изглежда суперско - ръст на БВП между 3,5 и 3,9%, рекордно ниска безработица, увеличение на средната работна заплата и така нататък, и така нататък. Но зад розовите фасади щъкат едни сиви мишки, които са по-скоро пропагандисти, отколкото икономисти.

Те не споменават, че средната заплата се вдига предимно от по-високата минимална работна заплата (МРЗ). Това значи просто, че част от истинските заплати излизат на светло. Така правителството събира повече осигуровки и данъци, което е чудесно. Но от друга страна, хората с осветени заплати плащат повече и следователно обедняват.

Рекордно ниска

безработица?

Тя се дължи на рекордно високата емиграция. Ако хората не емигрираха, безработицата щеше да е между 30 и 50% и народът отдавна да се е вдигнал на бунт. Хубавото е, че по-активните са в чужбина, тук остават по-пасивните и това спасява социалния мир. Лошото е, че движещата сила на прогреса се оказват ромите.

Ръст на БВП с 3,9%? Чудесно, но защо само толкова? В съседна Румъния гони 9%, нали уж се движехме заедно?

Добрите показатели се дължат на факта, че след дълга депресия и стагнация пак сме във възходящата част от цикъла. Но в този етап изоставащите държави постигат много по-висок ръст, ако икономическата им система е в ред. Днес сме далеч от това. Изоставаме от далеч по-заможни от нас източноевропейски държави като Полша и Чехия (5% ръст), да не говорим за съседката ни Румъния, която удари в земята Китай.

Следователно ръстът си е ръст, но нещо не е в ред. Кое точно? Ами да речем това, че за последните 10 години производителността на труда на заето лице в Румъния се е увеличила с 4,5 хиляди евро, а у нас с 2,5 хиляди евро според Евростат. С какво нашата система е различна от румънската? Може би разликата е във валутния борд – в Румъния не е така. Или може би в данък добавена стойност – в Румъния има няколко ставки, като за храната и лекарствата е 9 на сто, а за наемите, книгите, вестниците и т. н. е едва 5 на сто. И така нататък. Впрочем още по-сериозни са разликите в сравнение с Полша и Чехия.

Като четем оптимистичните данни за икономиката, трябва да сме наясно, че в нея има същите цикли, каквито и в природата. Природата не се хвали, че през лятото е по-топло. Нито пък през зимата природата се проваля. Но едва 3,9 на сто е твърде хладно лято за най-бедната държава в ЕС - би трябвало ръстът да е поне 7 на сто.

Но ръстът на БВП не е непременно показател за благосъстоянието, а просто за икономическата активност. Има и активност, от която се обеднява. Например ако си продадете нивата, бележите огромна икономическа активност, но ставате много по-беден, освен ако не вложите парите в по-плодородна нива.

Много важно е какъв процент от добавената стойност остава в страната и се реинвестира пак в страната. Пак образно казано, има огромна разлика дали си продавате нивата, или си купувате нова нива, макар че от гледна точка на БВП е едно и също. Ако направим едно сравнение с брутния национален доход, който би трябвало да отчита работата на българския бизнес, то оказва се, че ако го смятаме по т. нар. производствен метод, то продукцията на стоки и услуги (по базисни цени) е намаляла от 188,303 млн. лева на 187,895 млн. лева през 2016 г. в сравнение с 2015 г. Междинното потребление (по покупни цени) също е намаляло, от 111,757 на 106,635 млн. лева. Това са данни на НСИ, тълкувайте ги както си щете.

Ако пък погледнем кои дейности тласкат ръста на БВП нагоре, на първо място са финансите и застраховането, търговията с недвижими имоти и строителството – те нарастват между 5 и 6 на сто. От тях само строителството създава нещо реално, другото е пържен въздух. Но

новият

строителен балон

по-скоро би трябвало да ни тревожи,

тъй като пак по данни на МВФ ние сме рекордьори по празни жилища. Спомняте ли си, че през 2008 г. из курортите квадратният метър струваше между 1000 и 2000 евро? Е, днес същият този метър струва около 300 евро, но статистиката не се заема да коригира тогавашния ръст на БВП. Тя не гледа назад. А трябва, защото истинската стойност лъсва едва когато се спука балонът. Бумът на строителството е свързан с простия факт, че банките вече не дават никакви лихви и хората с по-сериозни спестявания търсят в нещо да си вложат парите. И понеже в България няма други сериозни възможности за инвестиции, хората пак се хвърлят на недвижими имоти. Утре горчиво ще се опарят.

Що се отнася до новите инвестиции, които би трябвало да вдигнат производителността и да ни превърнат в развита индустриална държава някой ден, тук положението е направо плачевно. Когато през 2007 г. се въведе минимален корпоративен данък от 10 на сто, чуждестранните инвестиции бяха около 9 милиарда евро. Днес са 0,66 милиарда евро, близо 14 пъти по-малко! Да живее плоският данък – гробарят на дясната шашмалогия!

Уви, просветлението у нас няма да дойде от МВФ. А и това не му е работата. Работата на МВФ е да събира дълговете и той си я върши чудесно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber