Сега законът пази от СРС избягалия от правосъдието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6620981 Сега законът пази от СРС избягалия от правосъдието Сега законът пази от СРС избягалия от правосъдието www.24chasa.bg

Казусът с близките на осъдения

от “Соло”, които осъдиха полицията

за незаконно подслушване

Родителите на Илиян Тодоров, осъден до живот заради убийството на двама младежи, осъдиха полицията за незаконно подслушване. Основанието – съгласно Закона за специалните разузнавателни средства те могат да се използват само за предотвратяване и разкриване на тежки умишлени престъпления по точно определени текстове от НК.

Това е така, защото подслушването по особено силен начин накърнява личната сфера на всеки един човек и ограничаването на подслушването е нещо съвсем нормално.

МВР е осъдено от Пернишкия районен съд да изплати 2000 лв. обезщетение на родителите на Илиян за незаконно подслушване. Решението е потвърдено от окръжния съд. Разрешението за подслушване е дадено от Софийския градски съд общо за 180 дни.

Родителите

на Илиян са

образували

делото,

след като са получили отговор от бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, че са били обект на незаконно подслушване.

На 18 април 2009 г. към 4 ч сутринта 22-годишният Илиян върви по ул. “Позитано” към ъгъла на Съдебната палата на бул. “Витоша”. С него са приятелите му Мария Бурова, Стефан Стойков, а също и Сирет Пук и Расмус Рейтау от Естония. Компанията е подпийнала и разговарят високо на английски. Точно в този момент те се разминават с друга младежка компания, която е напуснала клуб “Соло”. Тя се е събрала, за да празнува рождения ден на 24-годишния Васил Александров. В компанията са вратарят на националния отбор по хокей Кирил Въжаров и Кирил Димитров. Като се разминавали, Димитров се развикал: “Тук се говори български език, намирате се в България!” От другата компания му отвръщат: “Какъв ти е проблемът – субтитри ли ти трябват?” В този момент Димитров, който бил излязъл от заведението с чаша уиски в ръка, замахва с нея към Стойков. Започва сбиване. До 2 минути след това Кирил Въжаров и Васил Александров са паднали мъртви на ъгъла на Съдебната палата, а Кирил Димитров е ранен.

И тримата са

наръгани с нож

в гърба

Преки свидетели на случилото се няма. Но по делото е доказано, че само Илиян е носил нож. Преди да влезе в “Соло”, той е дал ножа на Мария Бурова да го прибере в дамската си чанта. Сирет Пук от Естония разказва, че е видяла ножа в ръцете на Илиян преди нападението. На първата инстанция има експертиза, в която се прави заключение, че раните са от два ножа. И тъй като няма свидетели, Илиян е оправдан, освободен е от ареста и явно веднага започва подготовка за изчезването си. Апелативният съд осъжда Илиян на доживотен затвор, а ВКС потвърждава присъдата. Илиян не се явява пред тези две съдебни инстанции. Да оставим настрана въпроса кой кого е предизвикал, дали присъдата точно е отмерила наказанието и др. подобни въпроси. Има влязла в сила присъда, която трябва да се изпълнява. Но ако някой разполага с достатъчно средства, е много трудно да бъде открит. Например може да се придобие гражданство в немалко държави, с които България няма договори за правна помощ. И дори да бъде открит, той просто няма да бъде предаден на българските власти.

IP адресите отдавна вече могат да се скриват. Съвсем естествено е Илиян да има някакъв контакт с родителите си. Поради това

полицията

логично се е

насочила да

подслушва телефоните им. Но законът забранява това.

И така от законова гледна точка родителите на Илиян правилно са осъдили полицията за незаконно подслушване. Какъв е изходът за по-ефективно търсене на наближаващите 2000 случая на укрили се от затвор осъдени? Отговорът не е толкова сложен. Следва отново изходната точка да е тежестта на присъдата, за да се позволи интензивна намеса в личната сфера. В случаите, когато укрилият се е осъден на лишаване от свобода над 3 г. или на 5 и повече години, да се разреши изрично в закона подслушването на близките с цел установяване къде се е укрил осъденият.

Но разрешаването на подслушването няма да е панацея за разкриване на укрилите се. И сега най-близките си имат едно наум, че могат да ги слушат. Поради това се ползват телефони, чиито симкарти се регистрират на многобройни роми и други субекти. Използват се и трудно проследими, кодирани или генериращи нови номера и прочее нови мобилни приложения, които са трудни за проследяване, включително при които съобщенията и маркиранията на разговорите се самоизтриват. Както отбелязахме, за кореспонденция се използват скрити и непроследими от България и трудно проследими и по света IP адреси. А и ако избягалият добре си е опекъл работата и спазва правилата за безопасност да не се разхожда по света – и да бъде открит, няма как да бъде екстрадиран.

Всъщност проблемът и с Братя Галеви, и с многото укрили се от закона осъдени е в това, че няма ефективна превенция срещу укриването. Нещо, за което се изписа много. Веднъж като се укрие някой, разполагащ с достатъчно пари и време да се подготви, много трудно може да бъде разкрит. А и много хора се подготвят за подобна ситуация далеч преди тя да възникне.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тереза Мей: От защитник на реда и закона до пазител на Брекзит

Тереза Мей се представя като безкомпромисен пазител на "волята на народа", откакто Великобритания гласува за напускане на ЕС през юни 2016 г. и управляващите консерватори я назначиха за премиер месец по-късно. Мей официално беше подкрепила усилията на своя предшественик Дейвид Камерън да задържи Великобритания в ЕС,

Час по-скоро да е готова “Хемус”, щом има пари

Пари за строежа на “Хемус” има - в сряда правителството отпусна 1,35 млрд. за нови 134 км от магистралата. И да - на бялото черно трудно може да се каже - кабинетът спази обещанието си магистралата да бъде изградена. А след като парите вече ги има, то строежът трябва да започне час по-скоро. Защото всички са свидетели какво развитие претърпя

Януари и февруари ще са решаващи за мандата на “Борисов 3”

Ако кабинетът прескочи този труден период без сериозни щети, идва нов политически хоризонт - евроизборите Декември традиционно е по-спокоен месец в политически план. Вниманието на голяма част от хората е насочено предимно към плановете за предстоящите коледни и новогодишни празници. Тук до голяма степен се корени и застоят в данните по

Подкрепата за президента Румен Радев намаля с 4%

l Спря ерозията в електоралния рейтинг на ГЕРБ, на 1,5% пред БСП е l Българите очакват по-добра година Задържане на електоралните нагласи спрямо стойностите през ноември отчита декемврийската вълна на ежемесечното национално представително проучване на изследователски център “Тренд”* по поръчка на “24 часа”.

Право на отговор: Не обжалванията държат армията без храна

По повод публикацията “След 3 г. самозадоволяване армията ще опита да пазарува храна от фермери” в “24 часа” от 10 декември. Причината три години Българската армия да бъде без изпълнител на обществената поръчка за доставка на храна не е в обжалванията на “Панда ИП”, както твърди директорът на дирекция “Отбранителна аквизиция” Иван Пейков.

Ако задействат процес на импийчмънт срещу Тръмп, демократите може да се окажат най-губещата страна

Дали това е началото на края на президентското управление на Тръмп? В петък федерални прокурори пуснаха две бомби. Първо прокурорът за Южния окръг на Ню Йорк внесе искане за присъда на бившия личен адвокат на президента Тръмп Майкъл Коен, в което заявява като факт, че самият президент е бил замесен в плащане на пари срещу мълчание на две жени,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Опасната игра на Тереза Мей

В опит да оцелее британският премиер срина паунда и продължава напред “Връщайте се, ако желаете, дамите не се връщат.” Това са думи на британския премиер Маргарет Тачър към съпартийците ѝ от Консервативната партия, които се опитват да се противопоставят на плановете ѝ за увеличаване на данъците през 1980 г.

Междинните избори в САЩ - началото на края за Тръмп?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп побърза да обяви победа на произведените в началото на миналия месец междинни избори за Конгрес. Този "алтернативен факт" може би е бил приет от твърдото ядро поддръжници на президента, но нямаше как да прикрие загубата на позиции от републиканците на Тръмп в средата на президентския му мандат,

"Нова Македония": След Атина, и София заплашва и блокира

Дали няколко месеца след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между Македония и България двете държави консумират "придобивките от договореното приятелство", пита вестник "Нова Македония" в статия, която е озаглавена "След Атина, и София заплашва и блокира", съобщава БТА. Към този въпрос ни насочват последните "отровни стрели"

28 души ще променят Европа през 2019 година

Българският политолог Иван Кръстев посочен като мечтател в класацията на сп. “Политико” Всяка година списание “Политико” посочва 28 души, които ще играят важна роля в Европа през следващите 12 месеца. Това не са само политици, но и хора на изкуството, активисти от неправителствени организации, хакери или визионери.

Необходимо ли е опозицията да се бори за Русия на Путин?

Критиците на Кремъл все още не могат да решат, чия подкрепа е по-важна за тях - на "лявото" мнозинство или на "дясното" малцинство. Трябва ли да се приватизират държавните корпорации? Как да се спре войната с Украйна? Трябва ли й на бъдеща демократична Русия министерство на културата? Участниците в поредния Форум на свободна Русия,

Иде краят на нулевите лихви. Кои бизнеси ще засегне?

Средните цени на жилищата достигнаха нивата отпреди кризата след спада от около 40% Промяната в паричната политика на Европейската централна банка изглежда неизбежна. Точна прогноза за начало на процеса на покачване на лихвените нива обаче е изключително трудна. Засега е ясно, че ЕЦБ ще спре политиката на нетно изкупуване на финансови активи,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber