Иде ли поколенчески трус?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6617316 Иде ли поколенчески трус? Иде ли поколенчески трус? www.24chasa.bg

Милениалите,

бейби бумърите и компроматите

Думата на 2017 г. според речниците “Оксфорд” е youthquake - съчетание от youth - младежи, и earthquake - земетресение. Нещо като младотрус или трус от младите. Става дума за “значима културна, политическа или социална промяна, идваща от действията или под влияние на младите”.

Защо пък младотрус? При конкуренцията на думи като Тръмп, популизъм, терор, смартфон. (От Оксфорд цитират проучване, според което

смартфоните

радикално

променят дори

начина, по който

ходим.)

Речниците “Оксфорд” имат обективен критерий за думите на годината - броят употребата в огромен брой публикации в интернет. И са отчели петкратен скок в използването на youthquake през 2017 г.

Става дума - според Oxford Dictionaries - за

политическо

събуждане на

милениалите

Това е поколението, родено между 1985 и 2000 г. В случая явно се има предвид най-младата му част - 18-24-годишните, родените между 1994 и 2000 г.

Тези младежи отскоро имат избирателно право. И са проявили изненадващо висока активност на парламентарните избори във Великобритания през юни, с което са преобърнали политическия пейзаж. Оказали са голямо влияние и върху резултата от президентските избори във Франция, както и на други важни вотове по света. Сещаме се, че бяха важен играч и в събитията в Каталуния.

Много интересно поколение. Социолози го определят като най-високо образованото на всички времена и в същото време най-ниско платеното. По-възрастната част от “милениалите” бе попарена от световната икономическа криза и политиката на затегнатия колан. Те излязоха по улиците по думите на политолога Иван Кръстев не за да защитават правото на живот, различен от този на родителите си, като по време на протестите от 1968 г., а

за да настояват,

че имат право да

живеят като

родителите си,

да имат тяхното благополучие и осигуреност.

Като става дума за 1968 г., интересното е, че “младотрус” всъщност е била обявена за дума на 1965 г.

Тогава Даяна Вриланд, главен редактор на списание Vogue, е описвала подема на модни и музикални течения през 60-те години, когато поколението на бейби бумърите отхвърля традиционните ценности на родителите си. Това се случва в навечерието на голямата промяна в Западна Европа, тръгнала със студентските протести от 1968 г.

Но ако сега с милениалите идва промяна, тя ще е съвършено различна от онази, станала с бейби бумърите. Културологът Ивайло Дичев описва отношението между генерациите така - бейби бумъри са обвинявани, че

оставят на

децата си

задлъжнели

държави, несигурност и неравенство.

Но ако “милениалите” са надигнали мощна вълна на промяна по света, тя е видима от Оксфорд, но

у нас още

не е дошла

Поне засега. Да видим “разбивката” по възраст на резултатите от парламентарните избори у нас през март 2017 г. (по данни на “Алфа рисърч”):

18-30-годишните са гласували така - около 160 000 за ГЕРБ, 70 000 за БСП, 65 000 за трите десни формации, които отидоха разделени на вота. Подкрепата за ГЕРБ сред 18-30-годишните не се различава съществено от тази сред по-възрастната група - на 31-60-годишните. При БСП обаче разликата е значима - 18% подкрепа сред 18-30-годишните, 25% подкрепа сред 31-60-годишните.

Какво се случва с 18-24-годишните българи? Колко се готвят да емигрират? Тревожат ли се как ще плащат дълговете на по-възрастните? Доколко дигиталната култура на социалните мрежи и смартфоните ги прави радикално различни от по-възрастните генерации? Общественият дебат у нас се плъзга по злободневни теми и рядко навлиза в дълбочина.

Във всеки случай си струва да се отнасяме сериозно към избора на речниците “Оксфорд”. Често те са визионерски.
През 2012 г. дума на годината беше селфи, през 2015 г. - емоджи, а през 2016 г. - постистина (феноменът фалшиви новини). Оксфордските професори преди година хванаха само началото на тренда, който чукаше на вратата. Дали и трусът от младите не е нещо, което тепърва започва?
В шортлистата на останалите думи на 2017 г. на Оксфорд прави впечатление “компромат”.
С едно нещо да
сме изпреварили
Запада!

Където са обърнали внимание на думата, след като през януари бе съобщено, че Русия държи компрометираща информация за Доналд Тръмп.
Оxford dictionaries впрочем дават пример за още осем руски думи, които “не сте мислили, че ще ви се наложи да научите”: агитпроп, апаратчик, комисариат, дезинформация, маскировка, номенклатура, тройка, указ.

Други интересни думи, подчертани в Оксфорд:
Newsjacking - да се възползваш от новинарски истории, за да промотираш продукт или марка.
Unicorn - трендът на оцветяване на храни и напитки в блестящи цветове или в тези на дъгата.
Broflake - човек, гневен или обиден заради възгледи, свързани с либерализма, които влизат в конфликт с неговите традиционни или консервативни убеждения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Коментар на седмицата №1: Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал около 81 000 прочитания Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е найдемократичната партия.

Коментар на седмицата №2: Иво Христов още ли работи в президентството?

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал около 56 000 прочитания Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи държавният глава Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена!

Коментар на седмицата №3: Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 48 000 прочитания Бъдещите български евродепутати да подпишат още сега платформа на минималното съгласие Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата.

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

“Апартаментгейт” качи БСП на косъм пред ГЕРБ за евровота

2 милиона българи сигурни, че ще гласуват, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” Практически паритет между двете големи партии с минимална преднина на БСП показва новото национално представителното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кой ще е победителят? Този, който успее да изкара повече от своите избиратели

Няма нов играч на сцената - а те мотивират негласуващите Няма да сбъркаме, ако кажем, че “Апартаментгейт” е перлата в короната на скандалите от този мандат. От началото на третото правителство на Борисов не минаха много седмици, без общественото мнение да не бъде приковано от поредния скандален казус.

Доклад развенчава 5 мита за европейските избори

Големият нов доклад, публикуван от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установява, че на тазгодишните избори за Европейски парламент може да участват около 97 милиона „плаващи“ избиратели. Според данните, събрани в 14 държави-членки, които дават 80% от местата в ЕП, половината от избирателите не смятат да гласуват,

Какво да правим с проекта България?

Медийна платформа “24 часа” - вестник, сайт и дискусионен клуб, представя идеи на наши съвременници как да променим живота си - днес и в бъдеще Как да променим живота на 7-те милиона, които живеят в тази държава? Какво не ни харесва в проекта България и какво да направим? Коя да е новата национална цел след НАТО и Европейския съюз?

Мистерията на българското население

Кога паднахме под 7 милиона? Свидетели сме на голяма национална мистерия - кога точно българското население падна под 7 милиона? Някои са убедени, че това е станало още при царя. Според брояча на ООН то се случи през юни миналата година. Онзи ден обаче Националният статистически институт (НСИ) излезе с най-новите демографски данни и се оказва,

“24 часа” в 250 акции за 28 години: за по-добро образование, за живота на пътя, за бизнес и общините

Вестникът организира най-честната класация от 2003 г. - на достойните българи. Излъчва кои у нас са най-добрите лекари и най-талантливите и умни деца Надали има друга българска медия с толкова обществено значими инициативи през годините, както това прави “24 часа”, който вече стана на 28 години. Вестникът организира десетки кръгли маси,

Иво Христов още ли работи в президентството?

Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи президентът Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена! Вярно, не пуска Сергей Станишев в заветния списък, пък макар и 17-и, ама я виж - вкарала е професора,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber