Иде ли поколенчески трус?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6617316 Иде ли поколенчески трус? Иде ли поколенчески трус? www.24chasa.bg

Милениалите,

бейби бумърите и компроматите

Думата на 2017 г. според речниците “Оксфорд” е youthquake - съчетание от youth - младежи, и earthquake - земетресение. Нещо като младотрус или трус от младите. Става дума за “значима културна, политическа или социална промяна, идваща от действията или под влияние на младите”.

Защо пък младотрус? При конкуренцията на думи като Тръмп, популизъм, терор, смартфон. (От Оксфорд цитират проучване, според което

смартфоните

радикално

променят дори

начина, по който

ходим.)

Речниците “Оксфорд” имат обективен критерий за думите на годината - броят употребата в огромен брой публикации в интернет. И са отчели петкратен скок в използването на youthquake през 2017 г.

Става дума - според Oxford Dictionaries - за

политическо

събуждане на

милениалите

Това е поколението, родено между 1985 и 2000 г. В случая явно се има предвид най-младата му част - 18-24-годишните, родените между 1994 и 2000 г.

Тези младежи отскоро имат избирателно право. И са проявили изненадващо висока активност на парламентарните избори във Великобритания през юни, с което са преобърнали политическия пейзаж. Оказали са голямо влияние и върху резултата от президентските избори във Франция, както и на други важни вотове по света. Сещаме се, че бяха важен играч и в събитията в Каталуния.

Много интересно поколение. Социолози го определят като най-високо образованото на всички времена и в същото време най-ниско платеното. По-възрастната част от “милениалите” бе попарена от световната икономическа криза и политиката на затегнатия колан. Те излязоха по улиците по думите на политолога Иван Кръстев не за да защитават правото на живот, различен от този на родителите си, като по време на протестите от 1968 г., а

за да настояват,

че имат право да

живеят като

родителите си,

да имат тяхното благополучие и осигуреност.

Като става дума за 1968 г., интересното е, че “младотрус” всъщност е била обявена за дума на 1965 г.

Тогава Даяна Вриланд, главен редактор на списание Vogue, е описвала подема на модни и музикални течения през 60-те години, когато поколението на бейби бумърите отхвърля традиционните ценности на родителите си. Това се случва в навечерието на голямата промяна в Западна Европа, тръгнала със студентските протести от 1968 г.

Но ако сега с милениалите идва промяна, тя ще е съвършено различна от онази, станала с бейби бумърите. Културологът Ивайло Дичев описва отношението между генерациите така - бейби бумъри са обвинявани, че

оставят на

децата си

задлъжнели

държави, несигурност и неравенство.

Но ако “милениалите” са надигнали мощна вълна на промяна по света, тя е видима от Оксфорд, но

у нас още

не е дошла

Поне засега. Да видим “разбивката” по възраст на резултатите от парламентарните избори у нас през март 2017 г. (по данни на “Алфа рисърч”):

18-30-годишните са гласували така - около 160 000 за ГЕРБ, 70 000 за БСП, 65 000 за трите десни формации, които отидоха разделени на вота. Подкрепата за ГЕРБ сред 18-30-годишните не се различава съществено от тази сред по-възрастната група - на 31-60-годишните. При БСП обаче разликата е значима - 18% подкрепа сред 18-30-годишните, 25% подкрепа сред 31-60-годишните.

Какво се случва с 18-24-годишните българи? Колко се готвят да емигрират? Тревожат ли се как ще плащат дълговете на по-възрастните? Доколко дигиталната култура на социалните мрежи и смартфоните ги прави радикално различни от по-възрастните генерации? Общественият дебат у нас се плъзга по злободневни теми и рядко навлиза в дълбочина.

Във всеки случай си струва да се отнасяме сериозно към избора на речниците “Оксфорд”. Често те са визионерски.
През 2012 г. дума на годината беше селфи, през 2015 г. - емоджи, а през 2016 г. - постистина (феноменът фалшиви новини). Оксфордските професори преди година хванаха само началото на тренда, който чукаше на вратата. Дали и трусът от младите не е нещо, което тепърва започва?
В шортлистата на останалите думи на 2017 г. на Оксфорд прави впечатление “компромат”.
С едно нещо да
сме изпреварили
Запада!

Където са обърнали внимание на думата, след като през януари бе съобщено, че Русия държи компрометираща информация за Доналд Тръмп.
Оxford dictionaries впрочем дават пример за още осем руски думи, които “не сте мислили, че ще ви се наложи да научите”: агитпроп, апаратчик, комисариат, дезинформация, маскировка, номенклатура, тройка, указ.

Други интересни думи, подчертани в Оксфорд:
Newsjacking - да се възползваш от новинарски истории, за да промотираш продукт или марка.
Unicorn - трендът на оцветяване на храни и напитки в блестящи цветове или в тези на дъгата.
Broflake - човек, гневен или обиден заради възгледи, свързани с либерализма, които влизат в конфликт с неговите традиционни или консервативни убеждения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Новата африканска стратегия на Тръмп - контраатака срещу политиката на Китай и Русия

Правителството на президента Доналд Тръмп обяви вчера рязко преразглеждане на стратегията за Африка с цел противопоставяне срещу "хищническите" практики на Китай и Русия, които "преднамерено и агресивно насочват инвестициите си в региона с цел придобиване на конкурентно предимство". Съветникът за националната сигурност Джон Болтън представи новата

Демокрация или икономически ползи - кое е по-важно

Президентът на републиката в периода 2012-2017 отговаря на Георги Марков В своето интервю в “24 часа” от 26 ноември, както и в цялата си кариера на министър и на президент застъпвам тезата, че ЕС е проект за демокрация и мир. И е демократично да се чуят различните мнения, за да може хората сами да направят своя съзнателен избор.

Защо Макрон стана Микрон

Схемата е френска, поуката - общочовешка Бунтът на жълтите жилетки срина френския президент Макрон до 18 процента одобрение, но свободното падане тепърва започва. Преди него Франсоа Оланд стигна до 4 процента. Дали Макрон няма да го докара до 0 (нула)? Нищо чудно. Колкото и да е перфектен, Макрон има един голям фабричен дефект – той не е

Тереза Мей: От защитник на реда и закона до пазител на Брекзит

Тереза Мей се представя като безкомпромисен пазител на "волята на народа", откакто Великобритания гласува за напускане на ЕС през юни 2016 г. и управляващите консерватори я назначиха за премиер месец по-късно. Мей официално беше подкрепила усилията на своя предшественик Дейвид Камерън да задържи Великобритания в ЕС,

Час по-скоро да е готова “Хемус”, щом има пари

Пари за строежа на “Хемус” има - в сряда правителството отпусна 1,35 млрд. за нови 134 км от магистралата. И да - на бялото черно трудно може да се каже - кабинетът спази обещанието си магистралата да бъде изградена. А след като парите вече ги има, то строежът трябва да започне час по-скоро. Защото всички са свидетели какво развитие претърпя

Подкрепата за президента Румен Радев намаля с 4%

l Спря ерозията в електоралния рейтинг на ГЕРБ, на 1,5% пред БСП е l Българите очакват по-добра година Задържане на електоралните нагласи спрямо стойностите през ноември отчита декемврийската вълна на ежемесечното национално представително проучване на изследователски център “Тренд”* по поръчка на “24 часа”.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Право на отговор: Не обжалванията държат армията без храна

По повод публикацията “След 3 г. самозадоволяване армията ще опита да пазарува храна от фермери” в “24 часа” от 10 декември. Причината три години Българската армия да бъде без изпълнител на обществената поръчка за доставка на храна не е в обжалванията на “Панда ИП”, както твърди директорът на дирекция “Отбранителна аквизиция” Иван Пейков.

Защо служителите от държавния сектор в Португалия стачкуват?

Колкото и парадоксално да изглежда, но социалистическото правителство на Португалия, което изпълни обещанието си да сложи край на строгите бюджетни икономии, през декември е изправено от поредица стачки, подхранени от очакванията, които то породи. Учители, железничари, медицински сестри, пожарникари и надзиратели в затвори: списъкът със

Ако задействат процес на импийчмънт срещу Тръмп, демократите може да се окажат най-губещата страна

Дали това е началото на края на президентското управление на Тръмп? В петък федерални прокурори пуснаха две бомби. Първо прокурорът за Южния окръг на Ню Йорк внесе искане за присъда на бившия личен адвокат на президента Тръмп Майкъл Коен, в което заявява като факт, че самият президент е бил замесен в плащане на пари срещу мълчание на две жени,

Опасната игра на Тереза Мей

В опит да оцелее британският премиер срина паунда и продължава напред “Връщайте се, ако желаете, дамите не се връщат.” Това са думи на британския премиер Маргарет Тачър към съпартийците ѝ от Консервативната партия, които се опитват да се противопоставят на плановете ѝ за увеличаване на данъците през 1980 г.

Междинните избори в САЩ - началото на края за Тръмп?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп побърза да обяви победа на произведените в началото на миналия месец междинни избори за Конгрес. Този "алтернативен факт" може би е бил приет от твърдото ядро поддръжници на президента, но нямаше как да прикрие загубата на позиции от републиканците на Тръмп в средата на президентския му мандат,

"Нова Македония": След Атина, и София заплашва и блокира

Дали няколко месеца след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между Македония и България двете държави консумират "придобивките от договореното приятелство", пита вестник "Нова Македония" в статия, която е озаглавена "След Атина, и София заплашва и блокира", съобщава БТА. Към този въпрос ни насочват последните "отровни стрели"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber