Евелина Славкова: Бърза кариера и много пари без усилие - това е наивно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6608591 Евелина Славкова: Бърза кариера и много пари без усилие - това е наивно Евелина Славкова: Бърза кариера и много пари без усилие - това е наивно www.24chasa.bg

10% от работната ни ръка не работи

Бюрата по труда са неефективни, щом 42% са търсили безуспешно работа чрез тях

Демотивирани, които искат заплата 500-1000 лв., не се надценяват, казва социологът от “Тренд”

- Направихте проучване за демотивираните българи - изчислихте, че 330 хиляди българи, или около 10% от трудоспособните ни сънародници не работят, не учат, не търсят работа. Мързи ли ги, или причината е по-дълбока, г-це Славкова?

- Причините са много по-дълбоки и не можем да ги сведем само до чист мързел. И образованието, и населеното място, и възрастта - това са само част от факторите, които оказват влияние тези хора да са извън пазара на труда. Забележете, че над 50% от демотивираните българи са хора със средно образование, а едва 10% с висше. Видно е, че степента на образование влияе върху намирането на работа. Забележете още нещо - населеното място - и то оказва влияние върху намеренията за търсене и започване на работа. Най-голям дял - цели 43%, живеят в села, а едва 7% живеят в столицата. Още много такива зависимости могат да бъдат откроени в проучването. Разбира се, има и хора, които ги мързи и не искат да работят, издържат ги близките им, но в никакъв случай не можем да направим такова заключение за цялата целева група.

- 53% със средно образование, 43% живеещи по селата, 70% без доходи, 21% квалифицирани работници, близо една трета - неквалифицирани - такъв е профилът на демотивираните. Какви политики биха ги приобщили към пазара на труда?

- Тук ще си позволя да благодаря на фондация “Фридрих Еберт”, която финансира проучването, и на Ивайло Калфин, който инициира реализирането на тази тема. Същността на тази идея е именно това - да повдигне дискусия за политики към

връщането

на тези хора

на пазара на труда

Ясно е, че говорим за една целева група - демотивирани, но тази група има много нюанси и е видно, че тъкмо тези нюанси трябва да се вземат предвид при формулирането на политики. Едно е за младите хора, друго е за хората, които са по-възрастни. Едно е за хората, които са извън пазара на труда по-малко от една година, друго е за хората, които са извън пазара на труда повече от 5 години. Това са само малка част от нещата, които имат значение при формулирането на политики. Компетентните институции вече бяха запознати с резултатите от проучването и се надявам това да отвори врати за една широка дискусия за политиките към тези хора.

- Близо една четвърт сред демотивираните са 18-29-годишни. Някои изтълкуваха бездействието им като принадлежност към типажа “тате носи, мама меси”. Има ли и други причини за пасивността им?

- Наистина впечатляващо за всички е толкова голям дял - 27%, от демотивираните българи са на възраст между 18 и 29 г. Домакинството на 59% от хората на тази възраст в целевата група се издържат от работна заплата от България, 17% от заплащане без граждански и трудов договор, 7% от парични преводи от чужбина. Това, от една страна, е причина за тяхната

пасивност - не са

съвсем без пари

От друга страна, част от демотивираните младежи са неориентирани още за включването си на пазара на труда. Но тук трябва да имаме предвид, че мнозинството в тази група са със средно образование, живеят в малки населени места и това ще окаже сериозно влияние при намирането на работа. Има и една специфика, която наблюдавам при младите хора, а именно желанието за бързо кариерно израстване и големи заплати без особени усилия, без необходимите инвестиции и време. Този подход и желания също демотивира младите хора. Това важи не само за тази целева група.

- Как тълкувате цифрата 1% с положителен опит в намирането на работа чрез бюрата по труда във вашата извадка срещу три четвърти, които търсят заетост чрез ходатайство на роднини, приятели и близки?

- Видно е от получените данни, че Бюрото по труда не е ефективният инструмент за намиране на работа сред групата на демотивираните българи. Този 1% успеваемост показва точно това. Нека все пак посочим, че 42% от демотивираните българи са търсили работа чрез бюрото, но неуспешно. Можем да говорим в някаква степен и за недоверие за намирането на работа през бюрата по труда. Забележете, че е малък делът на хората, които търсят работа през специализирани сайтове или печатни издания, но тук трябва отново да отбележим, че демографските характеристики на демотивираните българи оказват влияние. Колко обяви за работа в специализирани сайтове има за едно малко село? Нормално е да не се търси работа през тези източници, така както хората смятат, че е по-нормално и разбираемо това да се случва чрез роднини, приятели и близки. Този инструмент е в някаква степен и част от културните специфики на българина -

да се обърнеш

не към институция, а към

този, когото познаваш,

за да се свърши определена работа.

- Данните показват, че почти половината от демотивираните биха започнали работа срещу възнаграждения между 500 и 1000 лева. Това мисия невъзможна ли е?

- Тук говорим за една много трезва преценка за заплащане сред демотивираните българи. Независимо колко време са извън пазара на труда, те ясно “калкулират”, че спрямо населеното си място, спрямо квалификацията си и т.н. могат да получават заплащане между минималната заплата и средната за страната. Не виждам надценяване в това желание. Другият голям дял, който се откроява, е на демотивираните, които биха искали заплата между 1001-1500 лв. - това са хора, живеещи в областните градове и столицата и хора с по-високо образование.

- За да ходиш на работа, също трябват пари - храна навън, транспорт (в града, от населено до населено място), облекло, всичко това харчи от заплатата. Каква част от анкетираните споделят такива аргументи за своята демотивация да си търсят работа?

- Пари и за да ходиш на работа трябват, да. Но за демотивираните тези неща не са толкова на преден план. Акцент при тях е, че просто няма работа. Тук обаче изпадаме в един нонсенс - от една страна, близо 10% от работната ръка в България не работи, като 43% категорично отсичат, че просто няма работа за тях, а от друга страна, чуваме гласа на бизнеса, който се задъхва, защото му трябва работна ръка. Тук трябва да имаме предвид и влиянието на формираните икономически центрове в страната - местата, където се търси работна ръка. Трябва ясно да се даде отговор на въпроса

къде е прекъсната

връзката в този диалог

- 58% сред демотивираните казват: “Искам да живея в България”, но всеки четвърти споделя намерение да замине за чужбина. Да смятаме ли, че демотивираните всъщност са бъдещ транш през терминал 2 към други държави?

- Разбира се, трябва да отчетем, че говорим за декларативни нагласи. По-скоро желание да се случи, но това не означава, че непременно ще се случи. Моето лично мнение е, че малка част от тези хора ще заминат в чужбина. В последните години ясно виждаме едно разомагьосване на идеята, че в чужбина всичко е цветя и рози. Може би част от демотивираните ще използват възможности за сезонна работа зад граница. Миграция навън може да наблюдаваме, за съжаление, сред младите демотивирани. С напредване на възрастта такъв тип желания в по-голяма степен се изпаряват.

Евелина Славкова е родена през 1989 г. в Сапарева баня. Завършила е национална хуманитарна гимназия, бивша Солунска, в Благоевград през 2008 г.

 В СУ “Св. Климент Охридски” завършва социология и политически мениджмънт.

Работила е в екипите на големи социологически агенции.

 Съосновател е на изследователски център “Тренд” от 2016 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

Деян Денев: На 9.II. лекарствата нито ще изчезнат, нито ще поскъпнат

Новата система за верификация на медикаментите ще увеличи сигурността за гражданите, обяснява Деян Денев - председател на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) и изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет “Свети

Венцислав Караджов: Въвеждаме правила за защита на личните данни, това не е цензура

Нужен е регламент кога свободата на словото надделява над личната неприкосновеност, без него стигаме до лична преценка - Г-н Караджов, въвежда ли се цензура с промените в Закона за защита на личните данни? - Законът за защита на личните данни не въвежда ограничения или други форми на контрол върху словото,

Никола Василев: Нови мотриси - най-рано след пет години, сега ще вземем на лизинг

До половин година ще вкараме влаковете в график, казва изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Още акценти Има голямо забавяне на обществени поръчки за закупуване на резервни части, има бягане от отговорност на почти всички нива  Минималният срок от заявка до стартиране на обществена поръчка е една година,

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber