За кожата на един делинеатор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6606657 За кожата на един делинеатор За кожата на един делинеатор www.24chasa.bg

Центърът на София трябва да бъде освободен от автомобили, а един от пътищата това да стане са велоалеите

ПОРЕДНАТА фейсбук буря връхлетя новите велоалеи в София.

Тъкмо затихна предната, предизвикана от появата на пътеки за колелета по столичните булеварди “Дондуков” и “Раковски”, и критикарите получиха възможност за нова атака.

Повод за това стана героичната гибел на един делинеатор. С това измислено все едно в научен институт към Магаданската академия на науките название са кръстени разделителните ленти, които обозначават велоалеите, изградени наскоро.

Лично аз не схванах патоса нито на тези, които смятаха, че общината пак се е издънила жестоко, нито злорадството на останалите. Но пък ме изумиха капиталните изводи, които и двете групи направиха по отношение на полезността на велосипедните алеи. Факт е, че случилото се е неприятно, може би с леко комичен оттенък, но не повече. А то започнаха едни тежки анализи, едни изводи за работоспособността на отговарящите за транспорта, все едно че са затворили за половин месец Орлов мост.

Между другото, по същото време половината летища в Германия и Великобритания не приемат самолети, а цяла Калифорния е обхваната от горски пожари втора седмица. Това са истински дертове, а не дали въпросният делинеатор е отнесен от небрежен шофьор на снегорин. Да не говорим, че фирмата, наета за снегопочистването, ще го възстанови.

Очевидна е съпротивата срещу новите велоалеи в София. Имах вече повод да го напиша, но няма да ме домързи да го повторя - това е пътят. Центърът на София трябва да бъде освободен от автомобили. По възможност на 100 процента, макар че това е утопия. Пътувам много и според мен поне в Европа няма столица, която да се похвали с 1 (словом - една) пешеходна улица. Последният пример, който мога да дам, е Братислава - там целият исторически център е зона, свободна от автомобили. Прекрасно място за разходки и пешеходни екскурзии. Между другото, по този път е тръгнал и Пловдив, където още от соца Главната си е институция, но сега местната управа се опитва да стори същото и с квартал “Капана”, както и с района около тютюневите складове на ул. “Иван Вазов”.

По стечение на обстоятелствата редакцията ни се премести недалеч от Лъвов мост - район, дълги години известен главно като сборище на проститутки, наркомани, клошари и прекупвачи на крадено. След това за известно време (на мен ми се струваше, че ще е много задълго) кварталът попадна под бежанска блокада и да срещнеш афганистанец, бе по-вероятно, отколкото кореняк софиянец. Но преди няколко месеца изведнъж мястото се наводни с туристи. Не от онези, дето ги возят с големите автобуси, а самосиндикални - използващи нискобюджетните авиокомпании, търсещи къде да спят за възможно най-малко пари, но пък обичащи и да походят пеша и да разглеждат. Та за тях ми става жал, че град като София може да им предложи само една “Витошка”. Вместо целият район от Лъвов мост да НДК да бъде веднъж завинаги освободен от автомобили и така столицата да се сдобие с може би най-дългото ларго на Европа.

Все пак съм оптимист, че един ден и това ще стане. Но първо трябва хората - местни и гости, да разберат, че мястото на леките коли не е в центъра. И велоалеите по “Дондуков” и “Раковски” са една от стъпките в правилна посока. А пък нихилистите нека пишат некролози за смъртта на един делинеатор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber