Приложната демагогия на Нинова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6601482 Приложната демагогия на Нинова Приложната демагогия на Нинова www.24chasa.bg

Или защо опазването

на живота на политиците

е съществена част от

стабилността и

националната сигурност

НЯКОЙ ден може би ще се докаже, че Корнелия Нинова е брънка от незаконното заграбване на “Техноимпекс”. А може би не? Онзиден обаче на финала на гостуването си в “Здравей, България” тя каза нещо, заради което няма нужда компетентни органи да доказват, че е демагог.

Въпросът беше защо не ползва услугите на НСО, а лична охрана. Отговорът на председателката на БСП е покъртителен: “Категорично съм отказала няколко пъти на НСО да ме охранява. Въпросът е принципен, не е конкретен. Моето разбиране е, че парите от данъците на хората не трябва да отиват, за да се пазят политици. Каквото и да се случи, няма да приема охрана от НСО. Да спрат с това!”

Тия от службата за охрана били големи досадници! Само лапат парите на клетия данъкоплатец, за разкош ги държат, не за нещо друго. Ами зарята на Нова година? За нея не се ли пилеят безсмислени народни пари? Необяснимо е защо социалистите още не са излезли на ДАНСwithme срещу гнета на държавните бодигардове, какво чакат, по дяволите?

Редно е, ако БСП наистина е единна и стои здраво зад своя лидер, още утре да потърси официално обяснение от президента Румен Радев, в края на краищата НСО е на негово подчинение. Имат всички основания за импийчмънт, те го подкрепиха, те ще го свалят!

Ръководейки бездънна паразитна структура, държавният глава на практика е съучастник в ограбването. Той прикрива грамадно дългогодишно безобразие, съдейства за пилеенето на държавни средства, възползвайки се мълчаливо от услугите на обучените хрътки, живее окъпан в разточителен лукс. Най-добре е на “Позитано” да не се помайват, а веднага да драснат една декларация, че заклеймяват службата и настояват за незабавното ѝ разпускане. След като Нинова се оправя с лична охрана, защо не и Борисов? И Радев? И другите?

Обществото е безнадеждно приспано, дори не осъзнава, че търпи с години нетърпимото. Какво би попречило на конструктивната опозиция да го събуди, пускайки подписка за референдум: “Искате ли НСО да спре?” Сега е моментът да се яхне ескалиралото електорално недоволство. Ей го дей! БСП да не е по-долу от Слави?

На сайта на НСО пише, че нейното начало е поставено преди близо век и половина: “През 1879 г. Александър Батенберг е провъзгласен за княз на България. С пристигането му на българска земя възниква необходимост от формиране на подразделение за лична охрана на княза и за отдаване на военни почести при официални и тържествени случаи. Тази задача е възложена на Софийска първа конна сотня с командир поручик Александър Мосолов, който е назначен за първи адютант на княза.”

Буржоазни предразсъдъци и монархически лигавщини, нищо повече. Нищо не му е пречело на Батенберг да бръкне в аристократичния си джоб и да си наеме лична охрана. Не от царете, а от Нинова нататък би трябвало да броим честните властници, които милеят за своя народ и оставят дълбока бразда в историята.

Само малко неудобно се получава от факта, че основата на днешната Национална служба за охрана е УБО (Управлението за безопасност и охрана), подразделение на Държавна сигурност. Нямаше да е толкова неловко, ако миналата година Корнелия Нинова и депутатите от БСП не бяха поднесли цветя пред паметника на Тодор Живков в Правец, демонстрирайки по този начин своето преклонение към великото дело на бившия Първи. Живков обаче, докато беше на власт, без УБО и крачка не правеше, дори е малко странно, че охраната му не е изваяна до паметника. Че той за 1990 г. е предвиждал закон, с който управлението да мине изцяло под негово командване. Никак не е било социалистическо от негова страна, срамота!

Думата “демагогия” е старогръцка, произлиза от други две: “демос” - хора и “агогос” - водя. Означава “стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващият да я убеди в “своята правота”. Посланията на госпожа Нинова по неповторим начин покриват това определение на уикипедия, няма да е грешка, ако поместят нейна снимка за илюстрация. Най-добре да е онази, на която е на кон, величествена е и вдъхва респект.

Все пак извън шегата е трудно за вярване, че човек с богатия политически опит на социалистическия лидер не разбира смисъла и функциите на НСО, не си дава сметка защо членовете на кабинета, народните представители и всички лица, натоварени с високи задължения и отговорности към държавата, имат нужда от специализирана охрана. Както и защо опазването на техния живот е съществена част от политическата стабилност и националната сигурност. Едва ли самата Нинова си вярва, твърде дилетантско би било. Макар че, от друга страна, очевидно безразсъдно подценява собствената си сигурност, наемайки гавази от частна фирма, както постъпват олигарсите и фолкпевиците.

Перифразирайки едно от незабравимите ѝ изказвания, наред със здравеопазването, образованието и сигурността демокрацията явно ни е отнела и чувството за срам. Та тя дори не се изчервява, докато ги говори тия глупости по телевизията!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

(Не)правилен рап

За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber