Приложната демагогия на Нинова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6601482 Приложната демагогия на Нинова Приложната демагогия на Нинова www.24chasa.bg

Или защо опазването

на живота на политиците

е съществена част от

стабилността и

националната сигурност

НЯКОЙ ден може би ще се докаже, че Корнелия Нинова е брънка от незаконното заграбване на “Техноимпекс”. А може би не? Онзиден обаче на финала на гостуването си в “Здравей, България” тя каза нещо, заради което няма нужда компетентни органи да доказват, че е демагог.

Въпросът беше защо не ползва услугите на НСО, а лична охрана. Отговорът на председателката на БСП е покъртителен: “Категорично съм отказала няколко пъти на НСО да ме охранява. Въпросът е принципен, не е конкретен. Моето разбиране е, че парите от данъците на хората не трябва да отиват, за да се пазят политици. Каквото и да се случи, няма да приема охрана от НСО. Да спрат с това!”

Тия от службата за охрана били големи досадници! Само лапат парите на клетия данъкоплатец, за разкош ги държат, не за нещо друго. Ами зарята на Нова година? За нея не се ли пилеят безсмислени народни пари? Необяснимо е защо социалистите още не са излезли на ДАНСwithme срещу гнета на държавните бодигардове, какво чакат, по дяволите?

Редно е, ако БСП наистина е единна и стои здраво зад своя лидер, още утре да потърси официално обяснение от президента Румен Радев, в края на краищата НСО е на негово подчинение. Имат всички основания за импийчмънт, те го подкрепиха, те ще го свалят!

Ръководейки бездънна паразитна структура, държавният глава на практика е съучастник в ограбването. Той прикрива грамадно дългогодишно безобразие, съдейства за пилеенето на държавни средства, възползвайки се мълчаливо от услугите на обучените хрътки, живее окъпан в разточителен лукс. Най-добре е на “Позитано” да не се помайват, а веднага да драснат една декларация, че заклеймяват службата и настояват за незабавното ѝ разпускане. След като Нинова се оправя с лична охрана, защо не и Борисов? И Радев? И другите?

Обществото е безнадеждно приспано, дори не осъзнава, че търпи с години нетърпимото. Какво би попречило на конструктивната опозиция да го събуди, пускайки подписка за референдум: “Искате ли НСО да спре?” Сега е моментът да се яхне ескалиралото електорално недоволство. Ей го дей! БСП да не е по-долу от Слави?

На сайта на НСО пише, че нейното начало е поставено преди близо век и половина: “През 1879 г. Александър Батенберг е провъзгласен за княз на България. С пристигането му на българска земя възниква необходимост от формиране на подразделение за лична охрана на княза и за отдаване на военни почести при официални и тържествени случаи. Тази задача е възложена на Софийска първа конна сотня с командир поручик Александър Мосолов, който е назначен за първи адютант на княза.”

Буржоазни предразсъдъци и монархически лигавщини, нищо повече. Нищо не му е пречело на Батенберг да бръкне в аристократичния си джоб и да си наеме лична охрана. Не от царете, а от Нинова нататък би трябвало да броим честните властници, които милеят за своя народ и оставят дълбока бразда в историята.

Само малко неудобно се получава от факта, че основата на днешната Национална служба за охрана е УБО (Управлението за безопасност и охрана), подразделение на Държавна сигурност. Нямаше да е толкова неловко, ако миналата година Корнелия Нинова и депутатите от БСП не бяха поднесли цветя пред паметника на Тодор Живков в Правец, демонстрирайки по този начин своето преклонение към великото дело на бившия Първи. Живков обаче, докато беше на власт, без УБО и крачка не правеше, дори е малко странно, че охраната му не е изваяна до паметника. Че той за 1990 г. е предвиждал закон, с който управлението да мине изцяло под негово командване. Никак не е било социалистическо от негова страна, срамота!

Думата “демагогия” е старогръцка, произлиза от други две: “демос” - хора и “агогос” - водя. Означава “стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващият да я убеди в “своята правота”. Посланията на госпожа Нинова по неповторим начин покриват това определение на уикипедия, няма да е грешка, ако поместят нейна снимка за илюстрация. Най-добре да е онази, на която е на кон, величествена е и вдъхва респект.

Все пак извън шегата е трудно за вярване, че човек с богатия политически опит на социалистическия лидер не разбира смисъла и функциите на НСО, не си дава сметка защо членовете на кабинета, народните представители и всички лица, натоварени с високи задължения и отговорности към държавата, имат нужда от специализирана охрана. Както и защо опазването на техния живот е съществена част от политическата стабилност и националната сигурност. Едва ли самата Нинова си вярва, твърде дилетантско би било. Макар че, от друга страна, очевидно безразсъдно подценява собствената си сигурност, наемайки гавази от частна фирма, както постъпват олигарсите и фолкпевиците.

Перифразирайки едно от незабравимите ѝ изказвания, наред със здравеопазването, образованието и сигурността демокрацията явно ни е отнела и чувството за срам. Та тя дори не се изчервява, докато ги говори тия глупости по телевизията!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber