Много контролни органи - хилав контрол

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6593668 Много контролни органи - хилав контрол Много контролни органи - хилав контрол www.24chasa.bg

Препокриват се правомощия, проблем са и заплатите и подборът на работещите

Ако с нещо можем да се гордеем не само в европейски мащаб – това са множеството контролни органи, с които администрацията ни разполага. Това може да се види във всяка сфера.

Да започнем с нещо, което засяга всеки човек – здравеопазването. Като се погледнат множеството органи с контролни функции, човек ще си каже, че в нашето здравеопазване всичко ще е точно и стотинка няма къде да изчезне. Погледнете само броя на контролните органи и звена:

- регионалните здравни инспекции,

- Изпълнителна агенция “Медицински одит”,

- Инспектората на НЗОК,

- финансовите контрольори към НЗОК,

- Централната етична комисия на Българския лекарски съюз,

- контролните звена на Министерството на здравеопазването.

И не само те – финансови контрольори към РЗОК осъществяват предварителния контрол за законосъобразност. В допълнение непосредственият контрол върху осъществяването на договорните отношения с НЗОК за медицински дейности се извършва от финансови инспектори към РЗОК - лекари контрольори. За съжаление, многообразието от контролните органи не е съпътствано от

точно

разграничение на

правомощията

им. Това води до препокриване, което в крайна сметка води до положението да не се знае кой какво точно трябва да контролира, т.е. до липса на ефективен контрол. Могат да се посочат множество примери за преплитане на отговорността. Например основна част от работата на агенцията “Медицински одит” е свързана с контрол върху изпълнението на медицинските стандарти и клиничните пътеки, а така също и върху качественото изпълнение на медицинската помощ. Там е работата, че същите задачи имат и районните здравни инспекции.

Освен вътре в системата на здравеопазването контрол се осъществява и от редица външни за системата органи. Сметната палата извършва финансов контрол на касата. Макар и с известни различия, има и препокриване на дейността на Сметната палата с тази на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Националната агенция за приходите извършва специализиран контрол по приходите на НЗОК от здравноосигурителни вноски. Съответните звена на НАП

извършват

проверки и

ревизии,

установяват административни нарушения и могат да налагат административни наказания.

Така пред нас се разкрива една огромна, многопластова и препокриваща се контролна система. Съответно гражданите и организациите трудно се ориентират до кого да се жалват и като резултат жалби се изпращат до всички възможни институции – Народното събрание, МС, президентството, Министерството на здравеопазването, НЗОК, РЗОК, БЛС, Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, прокуратурата и кой ли още не. Така се стига до препращане на жалби от институция на институция, губи се време, жалбите потъват в неведомите бюрократични канали и често проблемите така и не се решават. Няма и ред, който да предвижда координация в случаите на разглеждане на жалби във връзка със здравеопазването между многобройните институции.

Проблемите в благоустрояването, където не бих казал, че има толкова много контролни органи, не са по-малки.

Миналата година Върховната административна прокуратура установи, че Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и дирекцията “Общински строителен контрол” в Столичната община не са си свършили добре работата. В резултат на проверката в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе бяха издадени 78 заповеди за премахване на незаконно надстрояване. Реалните случаи са много повече.

А нима въпросните контролни органи не знаят, когато в сума ти градове и села

масово се

издигат

незаконни

постройки

Нещо повече - изграждат се незаконно цели квартали под невиждащия поглед на контролните органи. Главно от ромското население, но не само.

Дълго време не можеше да се разбере кой е контролният орган върху контрола за доброто техническо състояние на язовирите. Това се дължи на проблеми и на нормативната уредба, а и на безхаберие сред контролните органи. Което често завършва със загинали при наводнения.

Примери могат да се дадат във всяка сфера. Държавата реши по едно време да захапе ДАИ. Не защото там пропуските са повече, а вероятно защото са по-видими. Естествено, хванаха се

схеми за

незаконно

издаване

на шофьорски книжки и други нередности. Дали едновременно с проверките държавата да не се замисли дали инспекторите със заплати не много над минималната могат да живеят с тях, или просто се разчита, че тези хора така и така не живеят от заплатите си и това е удобен повод да се спестят бюджетни разходи. Разрешението не е сложно – по-висок процентен разход от глобите да отиват в общия фонд за заплати, като при допълнителното стимулиране се отчете кой инспектор е установил повече нарушения и какъв процент от установените нарушения е издържал в съда.

МВР също има общи контролни функции. Но това не пречи във всеки нощен клуб почти безпрепятствено и редовно да се разпространяват наркотици. Причините са ясни, но мерки не се вземат.

В поне половината от заведенията в София се пуши вътре. Което значи, че контрол просто липсва или е селективен. Тук липсва контрол върху инспекторите от ХЕИ. Липсва и достатъчен стимул за работещите там.

Всичко това говори за сериозни проблеми със системата на контролните органи. Това изисква сериозна работа по нормативната уредба, включително по материалното стимулиране и подбора на работещите в контролните органи. В България повечето граждани и организации при нередност подават сигнали до прокуратурата. А всъщност, както правилно отбеляза главният прокурор, преди да дойде един необработен сигнал в прокуратурата, съответните контролни органи трябва да си свършат работата. Без контролни органи всяка държава е като без имунна система.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber