Атанас Добрев: Умният град подобрява живота, възможностите за услуги са безкрайни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6587479 Атанас Добрев: Умният град подобрява живота, възможностите за услуги са безкрайни Атанас Добрев: Умният град подобрява живота, възможностите за услуги са безкрайни www.24chasa.bg
Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM

Внедряването им зависи от управата и от нуждите на бизнеса

- Наскоро представихте завършената мрежа LoRa, която може да помогне София да се превърне в умен град. За какво служи тя?

- LoRa е част от стратегията на “Виваком” да бъде партньор на обществото по пътя на дигитална трансформация. Тук включвам бизнеса, местната власт и отделните потребители.

“Виваком” ще инвестира в иновативни решения за общините, които да подобряват качеството на живот. LoRa е стъпка, която може да помогне София да стане умен град и да се нареди сред световни лидери като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки. Тя е мрежа, която осигурява свързаност между много на брой устройства и дава решение на проблемите на модерните населени места.

Ако трябва да направим паралел с познатите мрежи, които свързват хора и телефони, то LoRa също създава безжична комуникация, но не са необходими сим карти. Връзката се осъществява чрез сензори, които се поставят в устройствата. Технологията е ефективна и с нисък разход на енергия.

Батериите им издържат с години, докато устройствата със симкарти се зареждат на няколко дни. Това ще ни даде възможност да предоставяме услуги, които правят живота на жителите по-лесен, по-организиран и в крайна сметка по-щастлив.

- Какво означава това в конкретни примери?

- Представете си град, където няма задръствания, а специално приложение на телефона ви предлага най-бързия маршрут и ви води до свободно паркомясто. Ползите са повече от ясни - спестени разходи за гориво, по-чист въздух и повече свободно време. Днес то е един от най-ценните ни ресурси и технологиите ще се развиват в тази посока - да освобождават времето на хората за важни неща.

Друг пример за LoRa е система за сметосъбиране. На всеки контейнер се поставя сензор, който отчита кога е пълен и трябва да се извози и дори дали не е запален или преместен. Крайният резултат отново е спестяване на разходи и по-чист град за хората. Като говорим за чистота, мрежата дава възможност за мерене на качеството на въздух на различни точки, събиране и анализиране на тази информация и в крайна сметка - предприемане на мерки за справяне с този все по-наболял проблем.

Възможностите са безкрайни, а колко от тях и кога ще бъдат внедрени, зависи от управата на града и от нуждите на бизнеса.

- Казахте, че LoRa е една от стъпките към умния град. Какво ни очаква в бъдеще?

- Този град дори не е толкова далеч в бъдещето, колкото ни се струва. И днес много от общините у нас имат системи за интелигентно видеонаблюдение. Модерните технологии дават възможност за разпознаване на лица и съмнителни субекти, за изоставен багаж, за човек, който може да е в безпомощност. Това дава в ръцете на градската управа и органите на реда сериозни инструменти за превенция на престъпността.

Друг пример е отдаването на велосипеди под наем. Благодарение на система от сензори местоположението на всяко колело може да бъде проследено, а това позволява хората да го вземат от едно място и да го оставят, където им е удобно. Така за общината или фирмата намалява рискът от кражби и злоупотреби.

А това, което все още е в бъдещето, но ми се иска скоро да видя, е дистанционно отчитане на комунални услуги - ток, вода, газ, парно. LoRa е отлично решение за такъв тип услуга.

- Къде е мястото на “Виваком” в тази сложна система мрежа - технология - компании - общини? Какво прави един оператор, за да се случи умният град?

- Ние даваме първоначален тласък, изграждайки мрежата. Направихме LoRa съвместно с нашите партньори от “Нокиа”, които имат световен опит в решения за умни градове. Заедно сме готови да покажем добрите примери пред компании и общини, както и да търсим варианти за прилагането им у нас. Разбира се, възможни са модели, в които частните и държавните организации сами разработват проектите си и използват от нас само свързаността.

Все пак сме телекомът с най-бързата 4G мрежа за 2017 г. Тя вече покрива 99% от населението на страната, а оптичната ни инфраструктура стига до над 1 100 000 домакинства. Но ние сме привърженик на комплексния подход, в който заедно с клиента изграждаме решението от самото му начало. Така крайната услуга ще отговаря на конкретни нужди и ще е разработена по най-ефективния начин.

- Не е ли притеснително това, че във всеки един момент устройствата знаят какво правим и къде сме?

- Въпросът е философски и няма правилен или грешен отговор. Оръдията на труда - например ножът, е отличил неандерталеца от маймуната, но е направил възможни и войните.

Същото важи и за технологиите - нито една от тях не е лоша или добра сама по себе си, важно е кой, кога и за какви цели я използва.

Ако часовникът следи сърдечния ми ритъм и може да подаде сигнал, че ме заплашва инфаркт, с което да спаси живота ми, това е изключително полезно. От друга страна, информацията от същия този умен часовник, попаднала в неподходящи ръце, може да се използва с користни цели.

Границата е много тънка и затова в света на новите технологии е необходим и нов обществен договор, базиран на нови правила, нова култура и ново образование. Технологичната революция трябва да води със себе си революция в образованието, която да адаптира ценностната система към новите реалности.

- По време на българското председателство ще се работи за отпадане на роуминга със страните от Западните Балкани. Тази инициатива среща ли подкрепа от операторите у нас?

- В момента цените за използване на мобилен телефон в някои от тези страни са високи и това е така не заради нас, а защото цените, които плащаме на операторите в тези страни, са високи. Ситуацията е парадоксална - въпреки че можем да стигнем до Сърбия за по-малко от час, от гледна точка на комуникациите цените са като да се свържем с Австралия.

Затова подкрепяме инициативата за съществено намаляване на цените за роуминг за Западните Балкани. Това ще даде възможност България да стане мост между тях и Европа. Надяваме се да се постигне политически консенсус за промяна на цените.

- Наскоро казахте, че българите трябва да бъдем по-големи оптимисти. Когато става въпрос за телекомуникации, какви са реалните основания да бъдем горди и оптимисти?

- България има много добри специалисти в ИТ сектора и телекомуникациите. Този човешки потенциал ни дава реален шанс да се превърнем в център на региона по отношение на разработката на софтуер и предоставяне на облачни услуги.

Последното е една от посоките, в които “Виваком” работи.

Комуникационната инфраструктура в България е по-добра от повечето европейски страни - на 9-о място в света сме по бързина на мобилната мрежа според проучване на международната организация Opensignal. Същевременно,цените ни са сред най-ниските. Създадени са всички условия и като човешки ресурси, и като инфраструктура - ИТ индустрията да продължи да се развива бързо и да създава нови, високоплатени работни места. Но за да се случи това, трябва да мислим и инвестираме дългосрочно и устойчиво.

Как помага да се пести

В световен мащаб мрежите LoRa са популярни и често използвани. Действащи има в над 350 града в повече от 100 държави. Различни международни изследвания показват следните ползи:

l До 30% спада престъпността в градове с действащо видеонаблюдение;

l С до 40% се намаляват разходите на сметосъбиращите фирми. Проучване в Братислава показва, че с до 30% би се намалила такса смет;

l С до 60% намаляване на разходите за ток при умно улично осветление;

l Интелигентно управление на трафика спестява време, намалява разхода на гориво и вредните емисии;

l Намаляване на загубите на вода в мрежата - в момента унас загубите достигат 60%;

l Превенция на язовири и водни басейни - системи подават информация, когато нивото на водата достигне критични показатели.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Венцислав Караджов: Въвеждаме правила за защита на личните данни, това не е цензура

Нужен е регламент кога свободата на словото надделява над личната неприкосновеност, без него стигаме до лична преценка - Г-н Караджов, въвежда ли се цензура с промените в Закона за защита на личните данни? - Законът за защита на личните данни не въвежда ограничения или други форми на контрол върху словото,

Никола Василев: Нови мотриси - най-рано след пет години, сега ще вземем на лизинг

До половин година ще вкараме влаковете в график, казва изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Още акценти Има голямо забавяне на обществени поръчки за закупуване на резервни части, има бягане от отговорност на почти всички нива  Минималният срок от заявка до стартиране на обществена поръчка е една година,

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Лука ди Карло: Ще поискам от Тръмп да отмени заповедта за арест на Чичолина

“Адвокатът на дявола”, който измъкна бившата порнозвезда и депутатка от съдебните бъркотии, говори пред “24 часа” Лука ди Карло е адвокат, плейбой, бивш легионер, любител на мощните мотори и силните емоции. В Италия името му от много време се свързва с бившата порнозвезда Чичолина. Именно чрез Ди Карло тя успя да постигне победи в няколко съдебни

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber