Димитър Ганев: Опозицията всъщност не иска предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6579917 Димитър Ганев: Опозицията всъщност не иска предсрочни избори Димитър Ганев: Опозицията всъщност не иска предсрочни избори www.24chasa.bg

Евентуален неуспех на европредседателството ще затегне примката около мнозинството

Предсрочен парламентарен вот би повторил днешната конфигурация във властта

Не се сещам кога БСП е била толкова силна опозиция, както е днес

“Воля” изразходи “бонуса” си като нов играч

Силното противопоставяне между ГЕРБ и БСП изпомпва по-малките играчи

- Г-н Ганев, в неделя се проведе четвъртото национално събрание на ГЕРБ. Какво видяхте в този форум?

- Това беше редовно отчетно-изборно национално събрание на партията и в този смисъл не трябва да търсим в него някаква спешност, свръхзадача или нещо необикновено. Забележете, че не станахме свидетели на

никакви сериозни

размествания

в ръководните

органи

на партията. Борисов беше преизбран единодушно, заместник-председателите останаха същите, а замяната на Цачева с Дариткова в изпълнителната комисия ми се струва, че е по-скоро с цел просто да има някаква промяна. Да не е съвсем без хич.

Форумът беше използван най-вече за да се отправят послания, които да отговорят на някои текущи проблеми и задачи.

- Кои са най-важните?

- На първо място, присъствието на чуждестранни гости от различни държави и представители на Европейската народна партия (ЕНП) дава ясна оценка, че правителството се ползва с европейска подкрепа въпреки обвиненията на опозицията за антиевропейския характер на властта поради наличието на националисти в нея.

На второ място, и тримата лидери на “Обединени патриоти” присъстваха на националното събрание на ГЕРБ. Тоест посланието е ясно - проблеми между нас няма.

Коалицията

е стабилна

Борисов дори на няколко пъти в речта си подчерта това изрично.

На трето място, премиерът пакетира БСП и ДПС като опозиционен блок, което недвусмислено трябваше да значи, че за коалиция с ДПС не се мисли. В същия момент, разбира се, се подчерта важността на етническия мир.

На четвърто място, декларацията, че ГЕРБ никога няма да се коалира с БСП, е още една стъпка в противопоставянето между двете формации и поставя ГЕРБ като единствената спирачка пред това социалистите отново да се върнат на власт.

На пето място, решението за оставката на Главчев от председателското място в Народното събрание имаше своите противници в редиците на управляващата партия. Избирането му за председател на контролната комисия е символна компенсация. Послание от рода - пазим си хората, важни са ни, не ги изхвърляме.

- Проучването ви показва безалтернативност и непоклатимост на ГЕРБ, след като успя да запази след 8 месеца власт желязна 5,5-процентова дистанция с БСП. Така ли да ги тълкуваме?

- Данните отчитат липса на съществена промяна от изборите насам. И тук не става дума само за разликата между ГЕРБ и БСП. Забележете, че и при ДПС и “Обединени патриоти” не се забелязва динамика. Обяснението е в ефекта на противопоставянето. От една страна, взаимното противопоставяне и конфронтация между ГЕРБ и БСП ги стяга, консолидира ги. От друга страна, ДПС не спира да изсипва тежки дози критики върху патриотите. Това обаче само доказва пред избирателите на “Обединени патриоти” правотата на техния вот, който са направили на изборите през март. Именно заради това високото политическо напрежение в последните месеци не се отразява съществено на подкрепата към основните политически партии.

- Има ли място при такива резултати за хипотезата “нови парламентарни избори”?

- Не мисля, че дори и опозицията е искрена в желанието си за предсрочни парламентарни избори. Добре си дават сметка, че нови избори биха предизвикали много подобна конфигурация в Народното събрание. Иначе

за предсрочни

парламентарни

избори сега

е наивно

да се говори Управлението ще има определен толеранс в първите шест месеца на следващата заради европейското председателство. Едва ли някой сериозен анализатор би се наел да гадае и врачува от днешна гледна точка дали ще има нов вот, или не след председателството. Дали обаче то ще се прочете като успех, или провал, е важно. При евентуален успех това ще даде тласък на управлението и кредит на доверие до изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Провалът на европейското председателство обаче би затегнал примката около мнозинството, а опозицията ще получи силни аргументи и ще засили атаките срещу кабинета.

- Какво пречи на БСП, която вдигна електоралната си подкрепа около смяната на лидера си, да бъде силна опозиция?

- БСП е силна опозиция. Даже бих казал нещо повече - не се сещам кога БСП е била толкова силна опозиция, както е днес. Червените за първи път от 25 години имат толкова голяма опозиционна парламентарна група - 80 души. Социалистите задават немалка част от основните сюжети в политическия дневен ред в последните месеци, ако не даже година. Електоралните данни сочат, че като обществена подкрепа общо взето

БСП е на

максимумите си

и ако днес има парламентарни избори, нищо чудно да повторят резултата си от последния вот. И всичко това е добра новина. Смятам за особено здравословно всяка власт в България да има силна опозиция, защото това поддържа всяко управление в напрежение и добра форма.

- “Воля” върви надолу и по същество се изравнява с реформаторите със своите 1,8%. Няма ли процес на унищожаване на по-малките играчи?

- Един от ефектите на двуполюсния модел и силното противопоставяне между ГЕРБ и БСП е именно изпомпване на по-малките играчи. Това най-ясно се вижда в лявото пространство - вече няма АБВ, няма “Движение 21”, няма Георги Кадиев. Има само БСП.

По-интересно изглежда вдясно и по-точно в средите на реформаторското пространство.

- Имате предвид инициативата “Български манифест за Европа”, нали?

- Да, формацията ще консолидира около себе си определени гласове. Тук обаче се виждат няколко предизвикателства. Ще припознаят ли симпатизантите на ДСБ едно обединение с “Да, България”, което държи да не нарича себе си дясна формация? Ами обратното? Привържениците на “Да, България”, които виждаха в този проект носител на нещо ново и различно, ще преглътнат ли старите лица от ДСБ? Това, от една страна. От друга страна, в проучването на изследователски център “Тренд” личи, че

Реформаторският

блок държи

инерция

И ако това се задържи, реформаторското пространство отново ще отиде на избори раздробено. Оттам нататък резултата всички го знаем.

- А “Воля” на Марешки?

- “Воля” продължава да я има по терена, макар и да се наблюдава определена ерозия в подкрепата към партията. Но всъщност няма нищо по-логично от това. Веселин Марешки се ползваше преди изборите от “бонуса” на новия играч. Традиционно в България винаги този, който е нов, който е срещу всички, който е срещу цялото статукво успява да мобилизира около себе си подкрепа. Днес обаче “Воля” вече е парламентарно представена партия, а Веселин Марешки дори е заместник-председател на Народното събрание. В такава ситуация няма как и него вече да не го възприемат като част от политическата класа, което в България винаги си е пасив. Сюжетът му с борбата срещу монополите и картелите в месеците след изборите се позагуби и това също вероятно е дало някакво отражение. Сега забелязвам, че тази линия на Марешки отново се повдига. Остава да видим дали в следващите месеци това ще изиграе роля и в обществената подкрепа към него.

Визитка

* Роден е във Варна през 1986 г.

* Завършва френската езикова гимназия в родния си град

* Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски"

* Доктор по политология. Темата на дисертацията му е “Политически и институционални фактори при изготвянето и приемането на българската конституция от 1991 г.”

* Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

* Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

* Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Венцислав Караджов: Въвеждаме правила за защита на личните данни, това не е цензура

Нужен е регламент кога свободата на словото надделява над личната неприкосновеност, без него стигаме до лична преценка - Г-н Караджов, въвежда ли се цензура с промените в Закона за защита на личните данни? - Законът за защита на личните данни не въвежда ограничения или други форми на контрол върху словото,

Никола Василев: Нови мотриси - най-рано след пет години, сега ще вземем на лизинг

До половин година ще вкараме влаковете в график, казва изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Още акценти Има голямо забавяне на обществени поръчки за закупуване на резервни части, има бягане от отговорност на почти всички нива  Минималният срок от заявка до стартиране на обществена поръчка е една година,

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Лука ди Карло: Ще поискам от Тръмп да отмени заповедта за арест на Чичолина

“Адвокатът на дявола”, който измъкна бившата порнозвезда и депутатка от съдебните бъркотии, говори пред “24 часа” Лука ди Карло е адвокат, плейбой, бивш легионер, любител на мощните мотори и силните емоции. В Италия името му от много време се свързва с бившата порнозвезда Чичолина. Именно чрез Ди Карло тя успя да постигне победи в няколко съдебни

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber