Проф. Пламен Димитров: Над 65% от българите умират от сърце и съдови заболявания

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6565036 Проф. Пламен Димитров: Над 65% от българите умират от сърце и съдови заболявания Проф. Пламен Димитров: Над 65% от българите умират от сърце и съдови заболявания www.24chasa.bg
Проф. Пламен Димитров СНИМКА: Йоана Русева

Във формулата за добро здраве 30% е тежестта на начина на живот, 40 - на социалните и икономическите фактори, здравната система влияе с 20%. Останалите 10 са чиста биология

- Българите са европейците с най-много инфаркти, инсулти и хипертония - това показа последният анализ на Световната здравна организация. Отчитат се и положителни тенденции, но кои от отрицателните остават проблем за здравето на нацията, проф. Димитров?

- Продължаваме да се отличаваме значително от другите страни в Европа по сърдечносъдови заболявания. Тенденцията показва лек спад в това отношение, но такъв има и в останалите държави, затова ножицата се запазва. Наблюдава се и увеличаване на преждевременната смъртност от рак. Има и положителни тенденции обаче - увеличава се продължителността на живот, намалява детската и майчината смъртност, понижава се смъртността от хронични незаразни болести, болести на дихателната система и др.

- Колко българи годишно умират от сърдечносъдови заболявания?

- 70 459 души са починали от сърдечносъдови заболявания през 2016 г., което е 65,5% от всички заболявания, довели до смърт.

- Какви са причините за тази висока заболеваемост?

- За развитието на всяко заболяване има редица фактори - биологични, генетични, на околната среда, на начина на живот, на здравната система. Има изследване на СЗО, което показва колко здравето на населението зависи от даден фактор. Установено е, че 30-процентен дял има здравната му култура, 40% - социално-икономическите фактори и на околната среда, 20% зависят от здравната система и 10% са биологични фактори. Това означава, че голяма част от хроничните болести - сърдечносъдовите, злокачествени, диабет и белодробни,

се дължат на

поведението

на хората Пушенето например не може да повлияе за развиване на диабет, за останалите три заболявания обаче е рисков фактор. Приемът на алкохол, нездравословното хранене с голяма консумация на захари, сол, мазнини и ниска на плодове и зеленчуци - също. Със собственото си поведение можем да променим много, просто трябва да се замислим за здравето си.

- Няма ли обаче и други причини за заболяванията на българина освен пушене, пиене, затлъстяване? Затруднен достъп до здравеопазване например, или пък моделът на хранене тип “балканска” диета - тлъсто, пържено?

- Повишеният стрес, в който живеем, също влияе върху възникването на много заболявания. По отношение на достъпа до здравеопазване проблем няма. В много други страни пациентите се записват и чакат по няколко месеца за преглед. У нас всеки, който иска да отиде при джипито си, най-много да почака час - два, но ще бъде приет. Имаме и достатъчен брой лечебни заведения при нужда да бъдат хоспитализирани. Проблем има единствено в отдалечените региони, където има недостиг на медици.

За “балканската” диета - традиционния ни начин на хранене, не мисля, че е нездравословна. Затлъстяването, което се наблюдава последните години и което е сред рисковите фактори за различни заболявания, се дължи не на нея, а на по-голямата консумация на фастфуд, безалкохолни напитки с голямо количество захар, храненето накрак.

Днес (вчера - б.а) проведохме и конференция, организирана от Министерството на здравеопазването и СЗО. На нея с експерти се обсъди идеята за реформулиране на храните у нас, т.е.

да се намали

позволеното

количество сол,

мазнини и захар

- Каква е превенцията?

- Тя започва от семейството. Родителите създават модела на хранене. Важна е ролята и на образователната система. Идеята за даване на плод в училище е добра стъпка например.

Основното е в ранна детска възраст да се изгради правилният модел на поведение. А той включва повече движение, спорт, без алкохол и пушене. Усилията ни наистина трябва да са насочени към младото поколение, но все пак да не пропускаме и рисковите групи и възрастното население.

- СЗО посочи, че средната продължителност на живот се увеличава леко, както и годините в добро здраве. Какво означава това?

- Че животът на българите е не само по-дълъг, но и по-пълноценен, защото боледуват по-малко. По продължителност все още заемаме последните места спрямо новите държави - членки в ЕС, присъединили се след май 2004 г., но

изпреварваме

доста от тях по

години,

прекарани в

добро здраве

- Има ли деца в здравен риск?

- Достъпът на децата до профилактика също не е ограничен. При тях по-скоро е рисково поведението им, то оказва голямо влияние - консумират алкохол, голяма част от тях, предимно млади момичета, пушат, хранят се с вредна храна.

- Колко сериозен е проблемът със застаряването на населението?

- Факт е, че групата на децата до 14 г. намалява, а тази на хората над 65 г. се увеличава. От 2007-2008 г. младото поколение върви към увеличаване, макар темповете да са леки. И все пак населението застарява, което поражда настоящата демографска криза. За промяна на тенденцията от значение са много фактори - социални, благосъстояние, безработица, образование и др. Здравната система има влияние само върху намаляване на майчината и детската смъртност, което се случва. Според някои проучвания благосъстоянието е основен фактор, но има и богати страни със същия демографски проблем, което показва, че не е така.

За да се обърне една демографска тенденция, трябва да минат поне 10 години. Нещата в България са критични и трябва да започнем да работим, но резултатите ще са видими може би и след повече от 10 г.

- Какво трябва да е съотношението?

- Структурата на населението трябва да е под формата на пирамида, т. нар.

възрастова

пирамида -

младите са

основата,

тя трябва да е най-широка и да върви към стесняване. В момента структурата в България е с много тясна основа, широка среда и малко по-тесен от нея връх.

- Продължава ли тенденцията да се ражда в по-късна възраст?

- Да, но това е тенденция не само у нас. Тя е характерна за всички развити страни и индустриални общества. По това не се отличаваме от страните в Европа.

- Почти стигнахме американците по лични разходи, с които доплащаме за здравеопазване. Ще продължава ли да расте този процент?

- Да, в България доплащаме доста, но ако се сравним с бюджета за здраве, който другите страни отделят, ние получаваме здравеопазване на много високо ниво спрямо средствата, които имаме. Според мен процентът на частните разходи достигна пика си, защото те не могат да прехвърлят публичните. Но това е ситуацията в момента. Прави се максималното. И тази година се увеличи бюджетът на касата с 400 млн. лв., което не е малко. Процентът на частните разходи за здравеопазване може да бъде намален, но това е въпрос надългосрочна здравна политика.

ВИЗИТКА

Зам.-директор на Националния център по обществено здраве и анализи

Завършва медицина през 1988 г.

Има магистратура по обществено здраве и здравен мениджмънт, както и по епидемиология и биостатистика

Професор по социална медицина и здравен мениджмънт

Член е на Европейската асоциация по обществено здраве

Член на експертната група към Европейската комисия по социални детерминанти и здравни равенства

Национално контактно лице към СЗО по хронични незаразни болести и социални детерминанти на здравето

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България” В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”.

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber