Психология на трафика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6550126 Психология на трафика Психология на трафика www.24chasa.bg

На инфарктните пътни участъци никога няма полицаи да регулират

КАЗВАТ, че нацията най-добре се познавала по трапезата. Вярно е, но по пътя към гощавката неминуемо се натъкваш и на други отчетливи показатели за душевното и нравственото здраве в страната домакин, без да искаш, различаваш белези за нейната икономическа, техническа и физическа мощ. Трафикът е един от безпогрешните ориентири, защото илюстрира груповите взаимоотношения, поведението на индивиди от различни обществени нива, събрани на една плоскост.

Днес, понеже правителството на ГЕРБ извършва невиждани по своя брой и мащаби пътни сторежи и ремонти, стесненията на магистралите са обичайни - колите трябва да преминават само през една лента. Изпитание, достойно само за най-силните характери.

На вниманието на шофьорите са поставени съответните жълти табели, които абсолютно точно указват в кое платно трябва да се подредят, примерно в най-дясното. Тази информация не им идва неочаквано и изведнъж, напротив, далновидно е поставена поне два километра преди въпросното стеснение, за да се подготвят хората, а не да се блъскат като баби в трамвай. Проблемът е обаче, че табелата е бездушна, лишена от нюанси и подсъзнание, не взема предвид комплексните проблеми на характера.

Имаме например стара тойота, която още не е за изхвърляне. Въпреки че малко на една страна седи на пътя, тя от Ябланица гони като същински Юсеин Болт един чисто нов кайен, по нищо не му отстъпва. Ама 140 - 140, 180 - 180, ще се разпадне, тресе се като малеби, но милиметър не изостава. Откъде накъде на Витиня, дето целият трафик трябва да се набута в една редичка, тойотата да му даде път на тоя па точно джип? Никога!

Това е въпрос на

чест, не на

правилник!

Като сме с тойота, да не сме по-долу? И ние ядем бонбонки тик-так, дето се казва.

Старият боец не трепва пред задръстването, кара уверено в аварийната или в лявата лента, зависи коя е по-свободна, докато не опре в загражденията при стеснението. Размахът му идва от дълбоката увереност, че е очевидно много по-умел и съобразителен от

баламите, които

кротко си чакат

реда

в километричната опашка и не мърдат от указаното платно - на техния фон тойотата е бог! Като малки гари ги подминава, за да стигне първа и да счупи всички рекорди.

Кайенът, от своя страна, също не се предава, отстоява си високото положение, с лекота демонстрира, че 600 коня са си 600 коня, а 200 хиляди евро са си 200 хиляди евро. Ако тойотата е избрала аварийната, джипът пердаши в лявата, през бабуни и ламарини, ако трябва, минава, само и само да излезе по-отпред и да сговни на онзи живота, ракията да му пресече, салатата да му вкисне.

В това време безропотно чакащите в правилното платно са смълчани, но не и индиферентни свидетели. Под привидно спокойните им изражения бушуват урагани от смесени чувства. На нищожно малък процент от тях не им пука кой къде се е подредил и на кого колата е по-лачена. Изглеждат незаинтересовани, бърборят си нещо, слушат музика, смеят се, дъвчат солети, не бързат, пет пари не дават за състезанията. Извън тези пренебрежимо малобройни весели автомобили съвестните водачи са едновременно вбесени, отегчени, уморени и възпалени от демонстрациите на превъзходство. Техният начин да се противопоставят на бабаитите и да отмъстят е, като се правят на хипнотизирани - гледат втренчено напред все едно от това им зависи равновесието. И се правят, че не забелязват нахалниците отляво и отдясно, които напористо дават мигачи с молба да ги пуснат във вярната лента. Един

съвестен водач

никога не дава

път на хитреца,

дето си въобразява, че ще го прецака, като до последно кара в свободното платно, да не е луд! Да, може да е смотан на вид, пасивно агресивен, дори безхарактерен, обаче не е роб. И той има достойнство! Защо да им се навежда, бе? Няма да ги пусне, ако ще верижна катастрофа да стане, и това е. Аман от гратисчии!

Истината за трафика в България е някъде между тойотата, кайена и човека в правилното платно, на когото единствен му минава през акъла, че заради меренето на самочувствието и тъпченето в аварийната лента нито линейка, нито репатрак, нито полиция може да мине, ако, не дай боже, се случи злополука.

Но въпреки своята гражданска съвест, дисциплина и толерантност най-тежко е състоянието на добрите хора. Те са кълба от нерви, бомби със закъснители. Чакайки прилежно реда си, неусетно трупат напрежение, обида, възмущение и гняв, които рано или късно избиват в неподозирани мащаби. Например: неочаквано вероломно задминаване в тунел със 160, рязко изскачане пред засвяткал се мерцедес, нарочно каране с осемдесет в лявата лента, нереагиране на присветване от по-бърза кола, показване на среден пръст, плезене и прочее безобразни прояви. Като в онзи филм с Майкъл Дългас “Пропадане” - притиснати до стената от неоправдано високото самочувствие на простаците, пернишките голфове, баничарките, мутрите и богаташите, съвестните шофьори са готови всеки момент да изкипят и да грабнат калашника.

Насила

превърнати в

хейтъри,

обзети от чувство за неудовлетворение, те кълнат и проклинат всичко и всички - от Бойко Борисов до падащата китайска космическа станция, чиито отломки най-вероятно напролет ще се сгромолясат на наша теротория, и ще се свърши един път завинаги.

Характерно за България е, че на инфарктните пътни участъци никога няма живи полицаи, които да регулират затрудненото движение и да въздават справедливост. В резултат от натрапчивото им отсъствие никой не бива глобен за дебелащината си, а на повече от половината водачи и през ум не им минава просто да спазват табелите, вместо да си мерят конете.

От международна гледна точка се наблюдава само един положителен извод - германецът, австриецът и англичанинът не биха издържали и петнайсет минути в нашия трафик, без да изпаднат в нервна криза. Те са податливи на табели, пред маркировка се огъват като сламки. На малкия пръст не могат да ни стъпят! А седнали да ни обясняват, че ни е рано за Шенген. Моля?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

(Не)правилен рап

За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber