Орлин Горанов: Катаджиите не ми искат автографи, май слушат вече друга музика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6544838 Орлин Горанов: Катаджиите не ми искат автографи, май слушат вече друга музика Орлин Горанов: Катаджиите не ми искат автографи, май слушат вече друга музика www.24chasa.bg

Той играе в българската версия на един от най-хитовите мюзикъли на Бродеуй, в пиесата “Операцията”, изнася концерти, 40 години е на сцената, а тръпката още не го пуска

На 21 ноември в зала 1 на НДК Орлин Горанов ще изпее своите евъргрийн дуети с Кристина Димитрова, Марияна Попова, Маргарита Хранова и Тони Димитрова. Потърсих го, за да разкаже повече за концерта “Орлин Горанов и приятелки”, но се оказа невъзможно да направим интервюто ви-за-ви, той непрекъснато пътува. Открих го по телефона, отново зад волана.

- Закъде пътувате, г-н Горанов?

- От Варна за Русе.

- Не бяхте ли в Русе снощи?

- Да, играхме там пиесата “Операцията”, но днес прескочих до Варна за още едно представление и сега пак се връщам в Русе. Само 180 километра са, не е кой знае какво. Утре в 10 сутринта имам репетиция, защото в неделя ми предстои там премиера на “Човекът от Ламанча” с Русенската опера.

- Това е един от култовите мюзикъли на “Бродуей”, нали?

- Да, има десет номинации за наградата Тони, още се играе. Ние правим оригиналната му версия.

- Коя е вашата роля?

- Изпълнявам не една, а три - Сервантес, Дон Кихот и Алонсо Кехана. Режисьор на спектакъла е Борис Панкин, диригент Ганчо Ганчев, хореографията е на Боряна Сечанова, сценограф е Иван Токаджиев, Петър Митев - костюми. Мариан Бачев е в ролята на Санчо Панса, а Елена Атанасова е Дулсинея.

- Кой играе вашите роли в спектакъла на Бродуей?

- В пиесата не знам, но във филма “Човекът от Ламанча” играе Питър О'тул, а в българския вариант навремето беше Коста Цонев.

- Как се чувства на театралната сцена един известен музикант?

- Като в ръкавичка.

Все пак аз съм и театрал,

операта също е театър

Имам вече двайсет и няколко години в оперните театри, гастролирал съм почти в целия свят и не ми е чуждо. Почти 40 години ми се събират в бранша.

- Още ли се вълнувате, или с годините излизането пред публика се превръща в рутина?  

- О, не, всеки път е уникално! Всеки спектакъл е веднъж в живота, никога не се повтаря повече по същия начин, тръпката е страхотна.

- Как така звезда от вашия калибър сам си кара колата? Колегите ви на Запад ги возят шофьори.

- Колегите на Запад имат и хонорари за тази цел.

- Случва ли ви се да ви спре КАТ?

- Да, даже много често и аз съм обект на проверка.

- Как реагират, когато ви познаят?

- О, много са възпитани, особено пък когато съм в нарушение. Случва се понякога да превиша скоростта, когато бързам, но в рамките на допустимия риск.

Не обичам да се

състезавам и да

нарушавам брутално,

както правят някои хора. Примерно карането в аварийната лента на магистралата със 160 не го разбирам или задминаване без мигачи. Когато ме спрат катаджиите, са много любезни.   

- Автографи искат ли ви?

- На последното спиране не ми искаха. Може би слушат вече друга музика момчетата.

- Според вас българската музика в добра посока ли се развива, или още звучим като в кръчма от 90-те?

- В последните години според мен българската музика напредна в много отношения, като композитори, автори, изпълнители. Спокойно можем да сме конкурентни на световния пазар, защо не?

- Евровизия сериозно предизвикателство ли е?

- Както казват французите, “ала гер ком ала гер” (на война като на война).

Всеки фестивал е

пазар, на който можеш да

се представиш,

да те забележат, да прецениш докъде си стигнал и какво още можеш да направиш. Фестивалите са затова, за да покажеш своя продукт.

- Вие сте се явявали на много фестивали, нали?

- О, да, дай ми на мен фестивали.

- Бихте ли се явили пак?

- Е, не, давам път на младежта, стига ми толкова. Аз наградите съм си ги спечелил, сега с моите приятелки ще си правим кефа да пеем заедно.

- Откъде дойде идеята за концерт “Орлин Горанов и приятелки”? Защо не включихте и някой приятел?

- Просто имам много приятелки. Една вечер си говорихме с Марияна, Тони и Криси дали пък няма да е интересно да си направим една комбинация.  

Те искаха да ми

направят подарък

по случай 60-ата ми

годишнина,

като отделят време от своите ангажименти за тези концерти. Благодаря им много за това, че ме почетоха. Дуетните ми проекти с тях са успешни, поне така сочи статистиката, да не се хваля. Затова искаме на 21 ноември, в Деня на християнското семейство, да се съберем само приятели в зала 1 на НДК и да си направим един готин хепънинг, да си попеем и да вдигнем малко градуса.

- Всички звезди сте претоварени от ангажимети и понякога правите гафове. Вярно ли е например, че на Тони Димитрова ѝ се случва да обърква къде е, поздравява Бургас, а всъщност е в Поморие?

- Точно това не съм го чувал за Тони, но по принцип може да се случи такова нещо. Понякога, когато имам дневен концерт, казвам по инерция “Добър вечер”.

- Коя ви е най-добрата приятелка?

- Засега най-добрите ми приятелки са жена ми и дъщеря ми. Използвам даже случая да им благодаря, че ме търпят толкова години. Всъщност, имам много приятели, те са хората, на които винаги можеш да разчиташ, но първо трябва да ги заслужиш.

- Само с тези три приятелки ли ще се ограничат концертите ви? Имате дуети с много други известни и обичани певици, мислите ли за “Орлин и приятелки”- 2?

- Засега не, но благодаря за идеята. Искам да благодаря от цялото си сърце на всичките си партньорки на сцената. В съвместните ни проекти съм се опитвал да давам, но и да вземам каквото мога. Така съм се допълвал, доизграждал, доучвал съм. Аз съм екипен играч. Старите философи казват, че никой човек не е самотен остров. Да, светът е за двама.  

- Коя ви е любимата партньорка на сцената?

- Най-дълга творческа работа имам с Криси, празнувахме 30 години заедно на сцената. С Тони също имаме много готини опити, наскоро даже се оказа, че сме роднини, тя е втора братовчедка на жена ми Валя.

На Криси Димитрова

съм кум

С Марги навремето направихме дует, който спечели “Мелодия на годината”, песента се казваше “Изгарящо чувство”. В момента с нея, с Роси Кирилова, Еми Валенти и много други готини млади колеги работим в представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

С Марги още не сме се сродили, ама никой не знае. Тя има много хубави синове.

- Можете ли да изброите певиците, с които сте пели в дует?

- Много са. Камелия Тодорова, Нели Рангелова, Диана Дафова, Петя Буюклиева, Мими Иванова, Еделина Кънева, Ваня Костова, Росица Борджиева, Крисия, Силвия Кацарова.

- Сега, докато си говорим и шофирате, коя песен бихте си изпели?

- Ако ми се припее, в никакъв случай няма да е от моите.

- Коя Ви е любимата?

- В главата си имам страшно много музика, но я слушам съобразно времето, настроението, зависи. Стинг например бих слушал по всяко време.

- Ако трябва да изстреляте само една мелодия в космоса, коя ще бъде?

- Ще бъде “Хепи” на Фарел Уилямс. Страшно семпло и същевременно енергично парче, уникално!

- Какво Ви се пее на сцената?

- Още не съм изиграл своя Хамлет и не съм изпял песента, която бих искал да изпея. Ще поживеем и ще видим. Но пък преди много години изпях една песен, която остана в историята, за което благодаря на България.  

- Когато изнасяте концерти в чужбина, кои Ваши хитове най-много харесват феновете? “Светът е за двама” е безспорно евъргрийн, но какво още иска публиката?

- Зависи дали пея пред българи или пред чужденци. Доста дълго време пътувах с операта, репертоарът беше съвсем друг. Когато съм сред сънародници всички искат да слушат старите песни, които знаят и да пеят заедно с мен.

- С кого споделяте най-често?

- Не съм от тези, дето споделят. Така са ме възпитали. На вълка затова му е дебел врата, за да може сам да решава проблемите. По пътя, който съм извървял досега съм се научил да се оправям сам.

- Кой е най-баналният въпрос, който ви задават?

- Много често искат да знаят каква ми е рецептата да изглеждам така. Не знам как изглеждам всъщност, дали добре или зле. Те питат:
“Каква е рецептата
да изглеждате така?”,
а аз ги питам: “Какво значи “така”? И обяснявам, че не спя в хладилника, не се ограничавам с диети, напротив, опитвам се да бъда позитивен напук на всичката гадост около нас. Според мен това е рецептата, да правиш всичко възможно, за да балансираш между бялото и черното, поне да ги изравниш.

- Новият здравен министър Кирил Ананиев заяви, че е отворен за съвети, най-вече към бившите министри се обърна, но пък вие също очевидно знаете как да се грижите за здравето си. Какъв е вашият съвет към него?

- Да си създаде един перфектен екип, който да се занимава със здравеопазването, а той самият да се посвети на търсенето на пари, за да финансира здравната система, да инвестира в техника, в специалисти.
Няма защо да се сърдят
лекарите, че министърът
им не е доктор
Всички ръководители трябва да имат мениджърски подход към управлението. Когато един добър мениджър знае какво да направи, той ще намери верните хора и нещата ще потръгнат. А когато има пари, мечтите стават реалност. Важното е преди всичко човекът да има желание, да бъде честен и почтен. Желая му на добър час!

- Прекалявате ли с нещо?

- Сигурно. Мисля, че със зехтина малко прекалявам.

- За какво си мечтаете?

- За нормални неща. Хората да бъдат повече хора, отколкото човеци, да гледаме на живота с надежда и с любов, да си помагаме, когато можем. Както казва Сервантес, рицарството не е да дадеш подаяние на падналия, а да му подадеш здрава ръка, за да може да се изправи и да поеме пътя си отново.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Гадателката на Берлускони: Ще има голяма икономическа криза и след 10 г. българите ще се върнат в родината

Европейският съюз ще се промени, чакат ни проблеми с еврото и успехи във футбола, прогнозира гадателката на Берлускони  - Теодора Стефанова - Според вашата прогноза българите от чужбина ще се завърнат обратно в България след 10 години... - Да, убедена съм, че ще се случи това. Една голяма маса българи, дори такива от смесени бракове,

Проф. Емил Ботев: Активна е сеизмичната зона в Гърция и Западна Турция, ние сме в период на затишие

-  Очакваме трус от Вранча, дано не е с магнитуд над 7,5, защото ще разлюлее сериозно северните ни райони - Ние сме си “отметнали” катастрофите по статистика в началото на миналия век - Проф. Ботев, да се плашим ли от труса с магнитуд 6 в Измир? Преди това в четвъртък там люля и 4,8, предните дни земетресения се усетиха в Гърция, а и в София.

Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

Още акценти от интервюто с омбудсмана: Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите,

Д-р Стефан Панайотов: Синдромът на заучената безпомощност - когато всички ти казват, че не ставаш за нищо, е най-голямото зло за ромските квартали

С Тончо Токмакчиев правим форум театър - постановки със социални проблеми, които засега са неразрешими, казва лекарят - Д-р Панайотов, какво представлява форум театърът, който организирате в Сливен и който засега представяте основно пред ромската общност там? - Преди години бях в Сърбия, където гледах представление на форум театър.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber