Кирил Домусчиев: Атакуват ме с фалшиви новини, защото отстоявам принципно позиции на бизнеса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6520737 Кирил Домусчиев: Атакуват ме с фалшиви новини, защото отстоявам принципно позиции на бизнеса Кирил Домусчиев: Атакуват ме с фалшиви новини, защото отстоявам принципно позиции на бизнеса www.24chasa.bg

Ако се приеме формула за минималната заплата, тя расте и с повече от предвиденото от правителството!

Хилядите ни служители да бъдат спокойни - само за следващата година сме планирали инвестиции за стотици милиони

- Изнасяте ли бизнеса си от България, г-н Домусчиев?

- Не, това е лъжа, която цели само и единствено да ме злепостави и да настрои общественото мнение срещу мен. Хилядите наши служители и работници могат да бъдат спокойни за своето бъдеще. Аз съм отговорен човек.

- Тоест това е от т. нар. фалшиви новини?

- Абсолютно фалшива новина, изфабрикувано е мое изказване, че ще изнеса бизнеса си от страната, ако минималната заплата бъде увеличена. Немислимо е да направя такова нещо, след като досега са инвестирани стотици милиони в нашите компании.

- Какво е причината за тази невярна информация?

- Видно е, че в България е модно да се произвеждат фалшиви новини. И в повечето случаи

тяхната цел

е даден

човек да бъде

оклеветен,

да се създаде

настроение

в обществото

срещу него

Аз не съм нито първият, нито ще бъда последният, който е атакуван по такъв начин.

- Как си обяснявате атаката срещу вас, каква е причината?

- Аз съм атакуван постоянно - директно или индиректно, като атаките са най-различни. Основно като председател на КРИБ, който с действията си отстоява позициите и принципите на най-голямата организация на бизнеса в България.

Явно принципната ми позиция не се харесва на определени хора. И те търсят начин да ме злепоставят и да намалят активността и влиянието на ръководената от мен организация. Но това няма да ме спре да отстоявам нейните позиции и виждания.

- Щом като няма да изнасяте бизнеса си от България, ще продължите ли с инвестициите?

- Само за следващата година инвестициите, които сме планирали, са в размер на стотици милиони. Ще бъдат изградени две модерни нови предприятия в Пещера и Разград, като в тях ще бъдат вложени 150 млн. евро. В шипинга инвестициите ще надхвърлят 120 млн. долара - основно за нови кораби и за следващия етап от преоборудването на пристанището в Бургас.

Успоредно с това продължава модернизацията на предприятията ни, в които влагаме десетки милиони годишно. Как при всички тези инвестиции, които откриват работни места, някой може да си помиси, че Кирил Домусчиев ще се предаде и ще си стегне багажа.

- Каква е позицията ви за минималната заплата, опитват се да ви набедят, че сте против нейното увеличение. Нима не трябва доходите да нарастват?

- Разбира се, че доходите трябва да нарастват и аз като български гражданин и работодател отстоявам принципа, че доходите на хората трябва да са такива, че да им осигуряват нормален стандарт на живот. През годините на прехода сме свидетели на различни безумни хрумвания, които в крайна сметка не са подобрили качеството на живот на хората. Доходите на българина трябва да растат на база на принципи, а не да се регулират административно.

Минималната заплата

трябва да се

определя чрез

формула, която да

е обвързана със

средната заплата, производителността на труда и редица социално-икономически фактори. Това правило се прилага в много европейски държави, на които искаме да приличаме, и е залегнало и в 131-а конвенция на Международната организация на труда.

Аз смятам, че ако се приеме такава формула, ръстът на минималната заплата ще е по-висок, отколкото е планираното за следващите три години от правителството.

За мен темата за минималната заплата никога не е била приоритетна, тъй като работещите в нашите предприятия винаги са получавали далеч по-високи доходи.

Позицията ми е принципна, тъй като темата касае всички български индустрии и тяхната специфика. Бизнесът иска предсказуемост, да има правила, а не административен произвол.

- А как оценявате условията за правене не бизнес в България?

- Условията за бизнсе в България се подобряват, но има какво още да се желае. И в същото време

синдикатите се

опитват да

употребяват

работодател като

мръсна дума

А от това няма полза никой. Може би очакванията на синдикатите са, че България ще се превърна в държава като Северна Корея.

- Имат ли основания синдикатите за протести?

- Нямат никакви основания за протести и стачки. При последния протест изкараха на площада хора от полуфалирали държавни фирми и от институции, известни със злоупотребите в тях. От частния сектор, който създава осезаемия ръст на икономиката през последните години и благодарение на който безработицата клони към нула, едва ли е излязъл някой.

И

за този протест бе

платено с парите на

всички нас,

гражданите

Не бих се учудил да са дадени пари освен за автобусите, с които ги докараха, и за командировъчни на хората от провинцията, за да може да си направят една хубава екскурзия и да разгледат прекрасната ни столица. Но явно синдикалните лидери искат да покажат, че все още ги има. И с действията си се опитват да изнудват работодателите и правителството за неща, които не са заработили и не са увеличили производителността си - точно обратното. Това е видно от доклада на ЕС, че ръстът на производителността на труда в България изостава в пъти от ръста на възнагражденията. Не бих желал да ги коментирам повече, за да не им придавам голяма важност и значимост на господа синдикалистите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Ангел Папалезов: Открихме крадена картина на Иван Мърквичка да се продава на битака в София

През миналата година са образувани 176 дела за престъпления, свързани с археология, казва още главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция” - Гл. инспектор Папалезов, разкрихте бързо кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и на Димитър Киров-Ди

Мариана Векилска: Постигнала съм всичко тук, правила съм всичко в Би Ти Ви, но ми стана тясно

Известната журналистка става част от преговорен екип към европейска организация по въздухоплаването в Брюксел След интервюто в Брюксел й казали, че е демонстрирала доста сериозно самочувствие Ники Кънчев ми се обади, след като видял епизодичната ми роля в “Х Мен: Бодигард” с Райън Рейнолдс. Дори и аз не го бях гледала,

Ани Владимирова: Двойки с голяма разлика във възрастта вече са масов случай

По-старият партньор дава на младия сигурност, самочувствие и психическа стабилност - Смъртта на 25-годишната Юлияна от Стара Загора, прободена право в сърцето от 65-годишния си съпруг, предизвика много въпроси. Един от тях е какво е събрало девойка с мъж, който може да й бъде баща, дори и дядо? - Всъщност през последните години двойки с голяма

Румен Чолаков: Насърчавам ГЕРБ и БСП да гледат към “Милениум” като на банка кадри

Още акценти от интервюто: Понякога идеологията се проваля. Не съм ляв или десен - тези понятия все повече губят стойност днес Сегашните партии имат дефицит и на идеи, и на лица С председателя на "Милениум Клуб България", в който членуват реализираните по цял свят българи, родени след 1981 г., разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Чолаков,

Красимир Каракачанов: Не ни трябва самолет играчка за пилоти, а за бой, ако се наложи

Фирма ГУСВ може да обучава задължително неграмотните и неработещи цигани - Г-н Каракачанов, защо решихте да започнете преговори със САЩ за изтребители F-16, но не и с останалите кандидати Швеция и Италия? - Нека първо да припомня, че целият процес беше в ръцете на две работни групи - междуведомствена работна група, която е експертна,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber