Полицаите - добрият, разпасаният и корумпираният

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6516250 Полицаите - добрият, разпасаният и корумпираният Полицаите - добрият, разпасаният и корумпираният www.24chasa.bg

Как да не повтаряме сред униформените историята с Батко и Братко

Няма да забравя колко глупаво реагира ЕК на историята с Батко и Братко.

Властите ни хванаха нещо нередно – как във ведомството на Батко Братко печели една след друга тлъсти обществени поръчки. И ЕК ни спря европейските помощи за инфраструктура. Вместо да ни похвали, че сме хванали и отстранили нередност. И какъв беше изводът -

по-добре да не

хващаш хора

с нередно

поведение,

за да не изпуснеш парите и да нямаш неприятности.

Същото стана и сега. Дирекция Вътрешна сигурност на МВР хвана полицаи, които по всичко личи, че са извършвали престъпления. Кой вземал подкупи от телефонни измамници, за да ги прикрива, кой се занимавал с изнудване и прикриване на наркодилъри. И се вдигна голяма врява, че полицията ни е скапана. Напротив – хванатите полицаи отдавна са правили тези работи, отдавна са назначени, но сега ги хванаха. Значи сега има проблясък на надежда и трябва да похвалим имунната система на полицията, че се е задействала.

Да не би никой да не знае, че немалко ченгета например съдействат на наркодилърите. Очевидно е така, защото от десетилетия и в нощните заведения, и на немалко известни места в София почти необезпокоявано се разпространява дрога.

Браво на полицаите от “Вътрешна сигурност”, че са хванали полицаи престъпници. Но така проблемът няма да се реши трайно.

“24 часа” писа и за фрапиращия случай с убийството на лекар на остров Крит, извършен от български оперативен работник. Който нескопосано беше извършил убийство и беше оставил много следи. Не стига, че в полицията е влязъл психически неуравновесен човек, дето с една любовница не може да се оправи, не стига, че е убиец, ами и няма основни знания да не го пипнат веднага по най-елементарния начин.

Ако при недостатъчно високи заплати се търсят да се назначат още повече полицаи, няма как да не попадне плява. Просто защото

няма подбор и

се вземат хора

със съмнителни

качества

Неведнъж съм чувал, а се и каза по медиите, че имало данни, че престъпни групировки пращат свои близки да учат в полицейската академия, за да се внедрят в полицията. Ако там няма възможност за достатъчно подбор на читави хора, това неминуемо се случва.

За брой полицаи на 100 000 човека в ЕС най достоверни са данните на Евростат за 2015 г., според които у нас се падат 398,1 полицаи на сто хиляди жители и по този показател България е на трето място в ЕС и на осмо в света. Като тук не се включват останалите служители на МВР. Всъщност полицаите на 100 000 човека са повече. Защото данните са изчислени по официалната статистика за българското население. То всъщност е по-малко, защото повечето не се отписват от настоящ адрес, когато заминават. Емиграцията намали темп, има и немалко хора, които се връщат, но пак на година изчезват 40-50 хил. човека - нещо, което националната статистика не отразява. Само българите, които са имали осигурителен номер в Англия в периода март 2014 - март 2015 г., са били 44 хиляди, докато предишната година номер са имали 22 хиляди българи – това е увеличение със 100% В тази цифра не влизат нерегистрираните работещи и студентите.

При намаляващо население няма логика полицаите да нарастват.

Назначените полицейски служители за периода 2012 - 2016 г. са 3961. За същото време назначените служители в администрацията са 5248. Естествено има и напуснали и пенсионирали се. В последните 6 г., броят на работещите в МВР е намалял с близо 12 000 души.

Но за съжаление намалението на бройката на полицаите не е довело до увеличаване на възнаграждението им спрямо другите работещи в държавата. Стартовата заплата на полицай, пожарникар, спасител и на всички, работещи на терен, е малко над 600 лв., като всеки от тях получава ваучери за храна за 120 лв. Възнаграждението на полицай, работещ на терен, с 20 г. стаж е към 1000 лева, като това включва и всички социални плащания. Това си е мизерия за човек, който трябва да рискува живота си, да полага извънреден труд, да е на разположение и да е честен. Не може

полицаят да

взема по-малко

от секретарка

или рецепционист.

Как да ги накараш тези хора да работят, като няма достатъчно кандидати и не смееш да ги изхвърлиш, защото ще останат незаети щатни места. Поради неефективността на полицията ние имаме армия от 70 хил. охранители в 1300 охранителни фирми с бюрокрация, която е едва под 5% от работещите. Така ясно се вижда, че охранителите неколкократно превишават броя и на полицаите, а и на армията ни. Явно никой, който има финансова възможност, не разчита на полицаите.

И не е парите от бюджета за сектор “Сигурност” да са малко. Според Евростат 6,8% от всички бюджетни разходи отиват за полицията, пожарната, затворите, съдилищата. Това е рекорд в ЕС. За сравнение - средният процент за ЕС е почти наполовина по-малък - 3,7%. А бюджетът на МВР за тази година е над 1,23 млрд. лв, като увеличението спрямо 2016 г. е с над 9,9%.

Към 90% от парите за МВР отиват за заплати и осигуровки. Все така е в последните десетилетия и това е пълен майтап. Полицаите допреди 6 месеца не бяха получавали униформи. Да не говорим за липсата на пари за бензин, за амортизираните коли, за прекомерния извънреден труд и за всички други неуредици, траещи десетилетия.

Изводът е очевиден - да има

по-малко, но

по-качествени

полицаи,

съоръжени с всичко необходимо, за да се борят с престъпността, и получаващи по-високо възнаграждение, което да е в зависимост от постигнатите резултати. Като си оперативен работник – в зависимост от това каква ти е разкриваемостта, като си охраняващ полицай – спада ли престъпността в района ти, като си шеф – какви са резултатите в ресора ти, като си вътрешна сигурност – да няма полицаи, съдействащи на престъпниците и нарушителите. Нека се съкратят мързеливите, корумпираните и неквалифицираните.

И е крайно време да се електронизират услугите в МВР, за да се намалят служителите, занимаващи се с предоставяне на услуги.

Веднага ще се чуе глас – ами какво да правим в малките населени места?

Никъде по света

няма полицаи

във всяка паланка

и ферма

Проблемът се решава с подготовка и въоръжаване на читавите хора за самозащита. В малките населени места в Щатите има шерифи, които работят на обществени начала, или пък хората от населеното място или общината, окръга или щата им плащат неголям допълнителен доход. Какъв е проблемът да се направят доброволни отряди в няколко близки малки населени места? Проблем ли е в най-отдалечените и ненаселени места да се даде възможност и задължение на ловните дружинки да осъществяват определени охранителни функции и да реагират на сигнали за правонарушения срещу повече права в лова на дивеч? Естествено, под стриктен надзор. Правилна стъпка беше и че през тази година до август бяха назначени 934 нови полицейски служители, които да отидат точно в средните и малките населени места.

Полицаите...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Заклеймен като убиец без да има вина

Преди 3 дни на моето и още 4 семейства се случи нещо, което досега не съм мислил, че може да се случи в правова държава. Петима невинни хора, чието задължение е да пазят нас и реда в страната ни, бяха осъдени за умишлено убийство. Според обвинителите това “умишлено убийство” е извършено в момент на изпълнение на служебните им задължения,

Отрова за мишки

За мишоците, скрили се зад анонимни профили, които разкъсват от злоба себе си и себеподобните Нямам проблем с анонимния хейт. Ако някакви мишоци са се скрили зад анонимни профили и се разкъсват от злоба сами себе си и себеподобните си. Но - чиба от моята къща на плъховете, жадни за слава и мними словесни победи на чужд гръб.

Вадете банковите сметки, насрочете и преврата за 19 май - датата е историческа и удобна: седмица преди изборите

“24 часа” получи от адрес diehard2019 (в артистичен превод - умирай трудно) списък със стотици клиенти на “Артекс”. Очакваме данни къде другаде елитът пазарува. Иначе остава подозрението, че някой отстрелва семейството Мирянови с цел да им вземе бизнеса или да скрие други известни новодомци Анонимно писмо в електронната поща на “24 часа” от адрес

За Христовия кръст преди и сега

ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ Виждаме плодовете от мнимото носене на кръста Тези мои мисли са породени от една картина на Банкси – уличен художник, който е събирал пари за хляб с улично изкуство, а днес е един от най-продаваните попарт художници. Разпятието присъства през целия житейски път на всеки християнин,

Европейските избори: Вариант Тръмп или запазване на статуквото

От управляващата в Италия партия "Лигата" до Националния сбор на Марин Льо Пен във Франция и партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан популистките партии създават проблеми за Брюксел, като обещават да трансформират Европейския съюз съгласно своите виждания. Стив Банън, бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп предрече,

Да затворим вратичката със съкратеното следствие

Иначе чувството за справедливост у хората тотално ерозира Вратичката със съкратеното съдебно следствие категорично трябва да се премахне. Нещо повече - ние от ВМРО сме внасяли подобно предложение между първо и второ четене, когато се гледаше изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс, но за съжаление, то беше отложено.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Сотир Цацаров: Общественият интерес налага незабавното публикуване на стенограмата от КСНС

След като “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в КСНС, Борисов, Нинова, Карадайъ отказаха да отговорят В понеделник “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност от 8 април. Вчера получихме отговора на главния прокурор Сотир Цацаров: “Най-точна представа за начина, по който премина дебатът в КСНС,

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така. След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber