Популистите – новите любимци в Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6512623 Популистите – новите любимци в Европа Популистите – новите любимци в Европа www.24chasa.bg
АНДРЕЙ БАБИШ СНИМКА: РОЙТЕРС

В Източна Европа след дългия преход антисистемни играчи заемат властта

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви тези дни Централна Европа за зона, свободна от мигранти. Така той отбеляза поредната победа на популист в тази част на континента – чешкия богаташ Андрей Бабиш.

Беше само въпрос на време популистката вълна от Западна Европа да залее и държавите на изток от Париж. И ако в Холандия, Германия или Франция популистите все пак не оглавяват правителствата, то малко по̀ на изток това вече е факт. Миналия уикенд

Чехия се сдоби

със своя Тръмп

– милиардер, антисистемен играч, който успя само за няколко години да преобърне чешката политика с хастара. Андрей Бабиш става премиер по класическата рецепта на популистите. Обяви, че той знае какво иска народът и говори от негово име. Дори партията му се казва така – Партия на недоволните граждани.

Популистите се различават по много неща – има крайнодесни и крайнолеви, има антиглобалисти и такива, на чийто фон дори и най-яростните неолиберали са като от комунистически кооператив. Но те имат едно общо помежду си –

улавят

страховете на

избирателите,

играят си с емоциите им и предлагат гръмки, макар и неработещи решения. “Страх ви е от тероризъм? Ще затворим границите за бежанци, ще прогоним мюсюлманите, ще забраним исляма.” Че този тип решения не могат да бъдат осъществени, се вижда и от най-големия експеримент на политическата сцена, овладяна от популисти - САЩ. Тръмп обеща в предизборната си програма да изгради стена с Мексико, за да не допуска нелегални мексиканци в страната, и да затвори границите за мюсюлмани. Стена още няма, а границите и достъпът през тях в САЩ се оказаха добре защитени от редица закони.

Популистите обещават, че ще се разправят с корумпирания елит, лъжовните медии, богатите банкери, високомерните интелектуалци, евробюрократите.

Възходът на популистите се дължи до голяма степен и на разпадането на класическите партии – процес, продължаващ вече повече от 10 години. Глобализацията пък преразпредели богатствата така, че ножицата между бедните и богатите се отваря все повече, а средната класа изтънява. Класическите партии представяха политически именно най-вече средната класа и електоратът им оредя, като този на левите партии буквално се стопи. Разочарованите от тях търсят нов политически представител. Една част от тях искат този нов лидер не просто да провежда и нова политика, а направо да върне времето назад.

“Едно време

всичко беше

по-хубаво”,

е класическата популистка реплика, която лови най-много избиратели. Особено в Източна Европа, където броят на хората, обеднели, измамени или разочаровани от прехода от комунизъм към капитализъм е значително висок. Умората на тези хора от демокрация, която не им носи очакваните плодове, е толкова голяма, че са съгласни да дадат властта на някой, който действа като диктатор, само и само да възстанови справедливостта.

Как точно чехите – най-бунтовните източноевропейци, се поддадоха на чара на Андрей Бабиш? Той просто обеща на онези, които някога се осмелиха да въстанат срещу системата, а после се оказаха стъпкани от новия ред, да им върне полагащите се места. Припознаха го за един от своите, борец срещу корумпирания елит, макар и самият той да е увъртян в дела и подозрения за корупция и укриване на данъци. В него те видяха своя лидер, антисистемния борец, макар и да бе част от същото това правителство, срещу което уж въстава. Бабиш обещава всичко, което уморените искат да чуят. Повече пряка демокрация, но по-малко бежанци, повече свобода на търговията и придвижването, но

никакво евро,

по-силна

национална

държава,

но обща европейска сигурност. Това, че обещанията му си противоречат и не може да бъдат изпълнени едновременно, притеснява избирателите точно толкова, колкото и фактът, че обещава да разгроми елита, а самият той е част от него. Дете на висши партийни функционери, пратен на работа в чужбина по време на социализма, завърнал се с неясни капитали и с тях основал фирма, Бабиш всъщност е символ на елитите, управлявали Чехия преди промените и натрупали пари след тях.

Почти със същите лозунги властта спечели и новият канцлер в Австрия – Себастиан Курц. 

От примерен консерватор, който критикуваше крайнодесните в страната си, че прекрачват границата на приличието, той се превърна в тяхно по-добро копие. Зае голяма част от репертоара им, смени цвета на партията си по изборните плакати и се представи в кампанията като ново лице в политиката. Макар да е от 7 години в нея и да бе дори външен министър. Това не попречи австрийците да гласуват за него като за символ на промените. Или, ако трябва да сме по-точни –

символ на

гаранцията, че

няма да има

повече промени

Когато светът бе наред и в германските градчета мюсюлмани нямаше, е любим образ, с който боравят и германските популисти. Макар и реално този “по-добър свят от миналото” да не съществува, поне в Германия с нейната история на подпалвач на световни войни и губещия в тях. 13% спечели “Алтернатива за Германия” на последните парламентарни избори обаче именно с обещания за тези отминали времена.

За разлика от Германия в Словакия избирателите на крайните популисти са предимно млади хора. Партията “Котлеба – Народна партия Наша Словакия” от напълно ново и непознато движение се озова в парламента през 2016 година като трета по сила партия. 70% от нейните избиратели са под 40 г. Шефът ѝ Мариан Котлеба е известен неонацист, чиято предишна партия бе забранена заради фашистка символика.

Защо младите

словаци му

вярват?

Според политолози в страната те са загубили доверие в политическия елит, не виждат перспектива за себе си, искат промяна и вярват, че тя ще дойде само от някой, който е извън системата.  Словакия е и една от европейските държави с най-висока младежка безработица – през 2010 г. тя достига дори 34%, сега е спаднала до 19%. Именно към тези разочаровани и гневни млади хора се обръща и Котлеба. Той вече се е отказал от фашистката символика и не плаши хората, неговите съпартийци ходят по селата и малките градове и показно помагат на възрастни хора да си поправят дома, да си напазаруват, да стигнат до болницата.

Сред младите свои привърженици намират и унгарските крайнодесни. Движението “Йобик” е по-популярно сред тях от консервативната и вече доста крайна “Фидес” на Орбан. За да не ги губи, “Фидес” зави крайно вдясно и от някогашната умерена буржоазно-консервативна партия се превърна в доста радикална десница. Сега двете партии се конкурират за гласовете, отивайки все по-вдясно и търсейки нови и нови врагове. И докато “Фидес” на Орбан ги откри в ЕС, Меркел и бежанците, то “Йобик” се бори срещу елитите и самата “Фидес”.

Не две, а три радикално десни партии доминират политическия пейзаж в Полша. Управляващата “Ред и справедливост” и движението “Кукиш 15” на рокпевеца Павел Кукиш са в парламента, а партията на Януш Корвин-Мике продължава да е фаворит сред младите. Евродепутатът се прочу със скандалните си изказвания в Европарламента, сред които и онова, в което обяви, че е правилно жените да получават по-ниски заплати от мъжете, защото “са по-слаби, по-малки и следователно по-глупави”. И трите крайнодесни партии твърдят, че говорят от името на “истинския полски народ” и разпознават като свой враг бежанците и “корумпирания елит”.

Навсякъде

рецептата за

идване на власт

е еднаква:

популистите са народът – беден и мамен, който се бори срещу елита – корумпиран и самозабравен. Основният враг са бежанците, които пречат на идеала за хомогенен народ с една религия. Който се обявява против популистите, е част от елита. Лидерите на новите партии може и да не са нови лица, но се представят като такива. Те са добре облечени, добре подстригани и с консервативни виждания. Всички владеят изкуството на провокацията – скандалните им изказвания не само не отблъскват избирателите, а печелят нови. Причината е, че популистите печелят от всяко голямо възмущение, като заемат ролята на жертви, казващи “неудобната истина” и санкционирани заради това от елитите. Тази тактика обещава и дълъг политически живот на популистите. Докато и ако избирателят не се умори от скандалите и не прозре, че решенията им не работят, те ще останат на власт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо тези избори не са лесни за прогнозиране

Очаквам балотаж Манолова - Фандъкова, който да завърши в полза на Фандъкова Можем да очакваме разширяването на изборните резултати на БСП, но те едва ли ще са високо конкурентоспособни. Впрочем такива биха могби да бъдат в около 60 общини. Въпросът е дали след тях ще има знакови общини, след това областни градове

Как да познаем кое социологическо проучване иска да ни подхлъзне. Капанът “Предизвестена победа” и други хватки

Съмнителни са данни, които казват “Кандидатът Х печели, а Y губи” и са анкетирани под 1000 души. Също - ако са от телефонна анкета, или са правени в момент, когато няма формирани солидни електорални нагласи Зададат ли се избори, започват да прехвърчат данни от социологически сондажи далече преди кампанията.

Видеозавещание: Убиецът Полфрийман е пуснат, без дори да е платил кръвнината

Предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман от затвора логично предизвика възмущение. През 2007 година той уби студент в центъра на София.Това каза в рубриката "Завещание на седмицата" крими репортерът Кирил Борисов. Вижте какво друго каза по темата във видеото: Предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман

Хутите ли ни качиха бензина?

Те са добри бойци и стават все по-точни, но ракетите по саудитските нефтени инсталации дойдоха от север Вече пета година хутите в Йемен се целят по Саудитска Арабия. Удрят по градове, летища, въобще по каквото и където сварят. Ние, разбира се, пет пари не даваме за това, тъй като знаем, че Саудитска Арабия през същото това време здраво бомбардира

От кого да защитим “европейския начин на живот” - от мигрантите или от популистите?

Урсула фон дер Лайен е изправена пред труден баланс “Защита на нашия европейски начин на живот” - тези няколко думи отприщиха въпроси и критики, след като бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ги предложи като название на нов портфейл в комисията. Гласовете от блоковете на либералите, зелените и социалистите

Шпионски игри по Томислав Дончев

Съветът за административна реформа под вещото ръководство на вицепремиера Томислав Дончев е одобрил в понеделник малко ексцентрична методология за наблюдение на чиновниците по метода “Таен клиент”. Донякъде прилича на “Шеф под прикритие”, но без реквизит Основното е, че министерствата ще могат да задължават със заповед служителите си да действат

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега!

В наръчника на всеки конспиратор и превратаджия дори и в технологичния XXI век пише колко важна институция е националното радио. Независимо дали действието се развива в Боливия, в Индонезия или в Гърция, радиото е една от най-важните точки за превземане при преврат за смяна на властта. В родна България може и да сме изостанали в някои показатели,

Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада

Ердоган има сериозен проблем. През последните месеци стотици хиляди членове напуснаха партията му. Сред тях са множество авторитетни личности. Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада. Дълго време Ахмет Давутоглу беше една от най-влиятелните фигури в турската политика. От 2002 година нататък,

Пловдив - бялата политическа лястовица в местните избори

Опитът да се води разговор и да бъдат разбрани нагласите на хората за промяна е знак за смислена политическа  надпревара В Пловдив се очертава смислена политическа надпревара и добре подготвени кандидати за кметския пост. Осъзнаването от ГЕРБ на необходимостта от промяна в начина на управление и идеите на Здравко Димитров в сферата на културата и

Чакат ни по-високи цени на бензина още утре

Скок ще има и при хранителните стоки, може и на парното и тока, ако цените на петрола се задържат високи Цената на петрола скочи исторически най-високо от 60 до почти 72 долара за барел след дронната атака на най-голямата рафинерия в света в Саудитска Арабия. Поскъпва изходната цена на нефта, а оттам и на всички нефтопродукти

“Файненшъл таймс”: Кристалина Георгиева – упорита и откровена

Има проницателен политически инстинкт и способност да постига консенсус Кристалина Георгиева има необикновено ясен спомен къде и кога открива първата си банкова сметка, пише в анализ “Файненшъл таймс”. Било е през 1987 г., Георгиева е била на 34 г. и току-що е пристигнала като научен сътрудник в Лондонското училище по икономика от родната си

За бедните - не през пенсиите, а чрез социално подпомагане: плюсове и минуси

Общините трябва да започнат да доставят услуги за най-бедните и самотни възрастни Идеята на ВМРО да се отпуска държавна помощ за най-бедните пенсионери, която да допълва и изравнява размера на техните пенсии с прага на бедност, заслужава внимание. Защото, забележете, за разлика от друг път, когато направо се отива на предложение “Увеличете им

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber