Има ли спирачка за хора като Владо Плацентата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6510821 Има ли спирачка за хора като Владо Плацентата Има ли спирачка за хора като Владо Плацентата www.24chasa.bg

Затворът не помага, ако няма мерки, като социално въздействие с предавания, интервенция на психотерапевт

РАЙОННИЯТ съд пусна от ареста Владо Плацентата. Той беше задържан за незаконно притежание на пушка. Но съдът го пусна с формалния аргумент, че вече се води дело срещу Владо П. със същото обвинение - случаят вече е разглеждан като част от друго дело – за укриване на 22-ма бежанци от Владо Плацентата.

Иначе има множество доказателства – балистична експертиза и свидетелски показания, че Владо П. е гърмял със същото оръжие в къщата, където е укривал бежанците преди около година.

Владо П. придоби прякора си, когато нанесе побой на д-р Албена Гагова, от която поискал да му даде плацентата от детето му. Тя му обяснила, че това е биологичен отпадък и не може да се раздава, без да се спазва предвиденият ред. Казала му, че ще съхраняват плацентата до уреждане на нещата. Той излъгал, че се бил разбрал с директора на болницата, което лекарката проверила и разбрала, че лъже. Отказът от незабавно предаване на плацентата в нарушение на предвидения ред обаче ядосало Владо П… Как така на него ще му отказват? Когато става въпрос за предоставяне и замразяване на плацента, си има специален ред от много години. Предаването на плацентата предварително се заявява. Специализираната фирма, която ще съхранява плацентата за източник на стволови клетки, родителите и болницата, където ще се ражда детето, предварително се уговарят за предаването на плацентата на специализираната фирма. Това е честа практика, но просто трябва да се спазва редът, за да не възникнат проблеми и при раждането, да няма замърсяване и инфектиране, за да има гаранции за правилно съхранение. Това, че си баща на детето, не дава право да биеш и да не спазваш реда.

Когато се случи този побой, и районният, и Софийският градски съд оставиха Владо П. в ареста. СГС определи действията като характеризиращи се с “изключителна бруталност”. Да посягаш на лекар, който е изродил детето ти, сочи наличие на психопатия и лабилна психика. Да се хилиш в съдебната зала, когато се гледа мярката ти за неотклонение, не е най-добрата атестация. А и след побоя Владо П. веднага се е остригал – което най-вероятно е направил с цел да промени външния си вид, за да не бъде разпознат. Психиатрична експертиза показа, че Владо П. е вменяем.

Владимир Стоянов е генетик, като образованието си е получил в Англия. Там е работил в генетична лаборатория. Владо има регистрирана фирма, която се занимава с проучвания на стволови клетки, т.е. той би следвало да е наясно как става получаването им.

Владо Плацентата беше пуснат от ареста, наложен му заради побоя над лекарката, защото изтече двумесечният срок за задържане по обвинение за лека телесна повреда на длъжностно лице. Според адвоката на лекарката налице е средна телесна повреда – има счупен нос и свидетели, които могат да докажат, че лекарката е изпаднала в безсъзнание при побоя. При настоящото обвинение Владо П. може да се отърве и само с глоба.

Владо П. е осъждан два пъти – за грабеж и притежание на наркотици, а също и за незаконно преминаване на границата, като е реабилитиран и по двете престъпления. Интересно е, че иначе високообразованият извършител придобива криминалното си досие още от ученическите си години. На 17 г. възраст е задържан за грабеж и притежание на наркотици. Заради това, че е непълнолетен, той е осъден условно.

И това съвсем не са всичките “прояви” на Владо П. Според прокуратурата срещу Владо Плацентата се водят 5 дела – за грабеж, за случаен палеж, за подпомагане на незаконни емигранти, за незаконно притежаване на оръжие, за побой над длъжностно лице.

Ако и за висящите производства за извършени престъпления Владо П. получи символични наказания, и то след поредицата противоправни посегателства и извършени престъпления, това едва ли ще му подейства възпиращо. Вероятно ще е по-скоро стимулиращо. Естествено, от правна гледна точка реабилитацията заличава ефекта от извършените престъпления в миналото. Но наглото поведение в съдебната зала, начинът на отношение към лекар, който е помогнал на детето ти да се появи здраво на този свят, не говорят в полза на лекото наказание.

Виждаме един човек, на когото не му дреме нито за закона, нито за елементарни положения на нормалните човешки отношения. Виждаме поредица от извършени фрапиращи и умишлени нарушения на закона. Естествено, всичко това следва да бъде установено от съда по законовия ред. Но ако това стане, такъв човек трябва да бъде спрян. И само вкарването му в затвора, какъвто той е в България, няма да помогне особено много. Най-много да излезе закоравял престъпник, готов на по-големи подвизи. Без изолация, без социално въздействие с подходящи предавания, без интервенция на психотерапевт промяна няма да настъпи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.

Защо трябва да привлечем “Гугъл” в България

Аргументите и предимствата ги имаме, нужна ни е целенасочена кампания ПРЕДИ пет години със създаването на Дигиталната национална коалиция (ДНК) обединихме в България технологични лидери, университети и неправителствен сектор с една-единствена цел - България да се доближи до шампионите в иновациите на ЕС.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber