Има ли спирачка за хора като Владо Плацентата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6510821 Има ли спирачка за хора като Владо Плацентата Има ли спирачка за хора като Владо Плацентата www.24chasa.bg

Затворът не помага, ако няма мерки, като социално въздействие с предавания, интервенция на психотерапевт

РАЙОННИЯТ съд пусна от ареста Владо Плацентата. Той беше задържан за незаконно притежание на пушка. Но съдът го пусна с формалния аргумент, че вече се води дело срещу Владо П. със същото обвинение - случаят вече е разглеждан като част от друго дело – за укриване на 22-ма бежанци от Владо Плацентата.

Иначе има множество доказателства – балистична експертиза и свидетелски показания, че Владо П. е гърмял със същото оръжие в къщата, където е укривал бежанците преди около година.

Владо П. придоби прякора си, когато нанесе побой на д-р Албена Гагова, от която поискал да му даде плацентата от детето му. Тя му обяснила, че това е биологичен отпадък и не може да се раздава, без да се спазва предвиденият ред. Казала му, че ще съхраняват плацентата до уреждане на нещата. Той излъгал, че се бил разбрал с директора на болницата, което лекарката проверила и разбрала, че лъже. Отказът от незабавно предаване на плацентата в нарушение на предвидения ред обаче ядосало Владо П… Как така на него ще му отказват? Когато става въпрос за предоставяне и замразяване на плацента, си има специален ред от много години. Предаването на плацентата предварително се заявява. Специализираната фирма, която ще съхранява плацентата за източник на стволови клетки, родителите и болницата, където ще се ражда детето, предварително се уговарят за предаването на плацентата на специализираната фирма. Това е честа практика, но просто трябва да се спазва редът, за да не възникнат проблеми и при раждането, да няма замърсяване и инфектиране, за да има гаранции за правилно съхранение. Това, че си баща на детето, не дава право да биеш и да не спазваш реда.

Когато се случи този побой, и районният, и Софийският градски съд оставиха Владо П. в ареста. СГС определи действията като характеризиращи се с “изключителна бруталност”. Да посягаш на лекар, който е изродил детето ти, сочи наличие на психопатия и лабилна психика. Да се хилиш в съдебната зала, когато се гледа мярката ти за неотклонение, не е най-добрата атестация. А и след побоя Владо П. веднага се е остригал – което най-вероятно е направил с цел да промени външния си вид, за да не бъде разпознат. Психиатрична експертиза показа, че Владо П. е вменяем.

Владимир Стоянов е генетик, като образованието си е получил в Англия. Там е работил в генетична лаборатория. Владо има регистрирана фирма, която се занимава с проучвания на стволови клетки, т.е. той би следвало да е наясно как става получаването им.

Владо Плацентата беше пуснат от ареста, наложен му заради побоя над лекарката, защото изтече двумесечният срок за задържане по обвинение за лека телесна повреда на длъжностно лице. Според адвоката на лекарката налице е средна телесна повреда – има счупен нос и свидетели, които могат да докажат, че лекарката е изпаднала в безсъзнание при побоя. При настоящото обвинение Владо П. може да се отърве и само с глоба.

Владо П. е осъждан два пъти – за грабеж и притежание на наркотици, а също и за незаконно преминаване на границата, като е реабилитиран и по двете престъпления. Интересно е, че иначе високообразованият извършител придобива криминалното си досие още от ученическите си години. На 17 г. възраст е задържан за грабеж и притежание на наркотици. Заради това, че е непълнолетен, той е осъден условно.

И това съвсем не са всичките “прояви” на Владо П. Според прокуратурата срещу Владо Плацентата се водят 5 дела – за грабеж, за случаен палеж, за подпомагане на незаконни емигранти, за незаконно притежаване на оръжие, за побой над длъжностно лице.

Ако и за висящите производства за извършени престъпления Владо П. получи символични наказания, и то след поредицата противоправни посегателства и извършени престъпления, това едва ли ще му подейства възпиращо. Вероятно ще е по-скоро стимулиращо. Естествено, от правна гледна точка реабилитацията заличава ефекта от извършените престъпления в миналото. Но наглото поведение в съдебната зала, начинът на отношение към лекар, който е помогнал на детето ти да се появи здраво на този свят, не говорят в полза на лекото наказание.

Виждаме един човек, на когото не му дреме нито за закона, нито за елементарни положения на нормалните човешки отношения. Виждаме поредица от извършени фрапиращи и умишлени нарушения на закона. Естествено, всичко това следва да бъде установено от съда по законовия ред. Но ако това стане, такъв човек трябва да бъде спрян. И само вкарването му в затвора, какъвто той е в България, няма да помогне особено много. Най-много да излезе закоравял престъпник, готов на по-големи подвизи. Без изолация, без социално въздействие с подходящи предавания, без интервенция на психотерапевт промяна няма да настъпи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber