Боян Магдалинчев: Този ВСС ще избере 3-мата големи в съдебната власт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6504743 Боян Магдалинчев: Този ВСС ще избере 3-мата големи в съдебната власт Боян Магдалинчев: Този ВСС ще избере 3-мата големи в съдебната власт www.24chasa.bg

Надявам се да няма разделение в съвета, казва представляващият ВСС Боян Магдалинчев

- Съдия Магдалинчев, заявихте, че в новия ВСС няма да има разделение между членовете. Как ще го опазите от това?

- Разделението е дотолкова, доколкото има 2 колегии - съдийска и прокурорска, както е по закон. Те са на чисто професионално ниво.

Друго разделение между членовете на съвета силно се надявам да няма, защото и едните, и другите - от професионалната и парламентарната квота, са избрани и би следвало да работят в една посока.

По отделни

въпроси е

нормално да има

различни тези,

разминавания. Вие сте свидетели - заседанията се предават онлайн. Всеки си излага своята теза, но това не прераства в личностно отношение, а е нормално да има различни виждания. Ето, онзиден, като обсъждахме на предишния пленум каква да бъде процедурата за ръководител на Върховния административен съд след указа на президента, имаше различни мнения по въпроса. Всеки мисли по различен начин и имаше дебати около 2 часа, а решение се взе след гласуване. Това не значи, че има противопоставяне. Аз излагам една теза, друг застъпва друга и тъй като сме колективен орган, след гласуване се взема решение.

Така че при юристите е нормално, това е тяхната природа - да имат различни виждания, различни позиции и да има сблъсък на мнения. Това обаче не означава, че има разделение и обособяване по групи. Надявам се да няма. Това е изключително важно за работата на самия съвет и посланията, които отправя към обществото и магистратите. На този етап няма разделение.

- Имахте тежка процедура за избор на временен шеф на Софийския градски съд. Десислава Попколева беше избрана, но от второ предложение.

- Там спорът беше на друга основа. Дискусията бе кой има право да предлага и.ф. председател на СГС. В Закона за съдебната власт са разписани тези, които имат право да го предлагат - общото събрание на съответния съд, министърът на правосъдието и самият кандидат може да се самопредложи. Това са субектите, които могат да предлагат и.ф., а и титулярен председател.

На тази плоскост беше спорът, не е имало противопоставяне. Една част от колегите застъпиха принципно решение от 2016 г., че право да предлагат административен ръководител на съд имат и ръководителите на висшестоящите съдилища. За СГС това е председателят на Софийския апелативен съд. В случая г-жа Даниела Дончева, която заема този пост, предложи съдия Стефан Милев, а г-жа Попколева беше предложение на г-н Панов в качеството му на председател на ВКС. Спорът беше могат ли и те да правят предложение за административен ръководител. Едната част застъпихме тезата, че в закона са ясно изброени тези, които имат право на предложение, а другата част бе на мнение, че с цел по-голяма оперативност могат да се правят предложения и от висшестоящите ръководители, в това число и от шефа на ВКС.

В конкретния случай първия път, когато не се възприе предложението за ръководител да бъде избрана г-жа Попколева, то беше отправено от г-н Панов. Когато обаче тя бе избрана, то тя беше предложение на общото събрание на СГС още от времето на Калоян Топалов, преди той да си подаде оставката. Получили сме и писмо от Топалов с предложението и тогава за първи път се постави въпросът за гласуване. Аз казах, че имаме надлежно сезиране от компетентен орган, какъвто е общото събрание, имаше съпроводително писмо, беше входирано до ВСС и него подложихме на гласуване. Това беше спорният момент.

Преди пак беше същият кандидат, но ни се докладва, че във ВСС, няма входирано предложение. Затова приехме, че имаме легитимно предложение след писмото от общото събрание.

- Кои са приоритетите пред новия ВСС?

- Те вече почват да се реализират. Единият е избиране на председател на ВАС. Виждате, че дори вече има внесено предложение и открита процедура за избор на титулярен председател на СГС. По-нататък има и други процедури, които трябва да се открият. Нещата си вървят ритмично, както трябва да бъде.

По време на мандата ни през 2019 г. ще изберем и следващия главен прокурор. Мандатът на настоящия лидер на ВКС Лозан Панов пък изтича през март 2022 г., а нашият - през ноември същата година. Така че може да изберем и нов лидер на ВКС. Този ВСС ще избере и 3-мата големи в съдебната власт, ако няма забавяне на процедури.

- Какви са разликите във ВСС спрямо предишния път, когато бяхте член на съвета?

- Огромни са. Тогава съветът беше непостоянно действащ състав, а от 2007 г. е постоянно действащ. Нямаше и колегии, които са и административните органи на съда, съответно прокуратурата и следствието. Това са доста чувствителни промени.

Налице е ограничаване на съда да се меси в чисто административната дейност и дисциплинарните производства на прокуратурата, както и обратното. Тогава като член на ВСС си гледах на 100% делата във ВАС и си изпълнявах функциите във ВСС. Заседавахме всяка сряда.

Разликите с последните изменения, включително конституционни, са огромни. Ето, с последните промени се засили съдийското самоуправление. Изборът тогава на членовете на ВСС от професионалната квота не беше пряк, както е сега. Тези от парламентарната пък в момента се избират с мнозинство от 2/3 от всички депутати.

Оттогава сме и в ЕС, много е различна средата, критичността на обществото с основание е по-голяма.

- От години се говори за промяна в правното образование - за специализирани магистратури след основната - например по право на ЕС. Какво е вашето мнение?

- Да, има такива разговори, и то не само сред обществото, но и сред магистратската общност. Факултетите никак не са малко. В момента има 9 правни факултета.

Има много сериозна промяна в демографското положение - голяма част от младото поколение излезе в чужбина, броят на населението намаля.

Тези правни

факултети

необходими ли

са, всички ли?

Трябва ли да се промени качеството на образованието?

Имаме нужда от промяна, нови са критериите. Що се отнася до други специализирани магистратури, то и сега вече има. Има такава по право на ЕС и голяма част от колегите вече са я завършили. Специализациите са съвсем различно нещо. При юридическото образование е прието, че в хода на обучението няма диференциация по специалности.

По този въпрос не мога да кажа дали трябва да я има още по време на самото обучение. Може би общата подготовка, която се дава, е по-целесъобразна, а по пътя на надграждането да се специализира младежът.

Трябва да се качи нивото. Оттам започва всичко. Ако имаш недобри като академична подготовка кадри, след това рано или късно тези кадри влизат в системата. Дали ще са адвокати, съдии, прокурори, или следователи, това се отразява в качеството на работа на съдебната власт независимо от проведените конкурси.

- Вашата дъщеря Виолета също е юрист, прочу се покрай осъдителната присъда, която даде на Наглите. Тя преподава в магистратското училище. Там добри ли са практиките?

- Тя прие като предизвикателство да бъде преподавател в Националния институт по правосъдие за 1 година. И аз като родител се надявам да се справи с тази задача. Старателна е, доста.

Мисля, че качеството, което се дава в НИП, е доста добро. Според мен малко повече трябва да са практическите въпроси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България” В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”.

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Кирил Маричков: За първи път съм пропял още когато не съм можел да ходя и да говоря

Като се появиха “Бийтълс” и видях, че Пол Маккартни свири точно на бас китара, бях много горд, че и аз съм на този инструмент - За интервюто излизате директно от студиото, върху какво работите в момента? - Работя върху самостоятелен албум. През 2012 г. щяхме да честваме 45 години “Щурците”. Да направим голямо турне и да запишем албум с 12 нови

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост - Г-н Живков,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber