Боян Магдалинчев: Този ВСС ще избере 3-мата големи в съдебната власт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6504743 Боян Магдалинчев: Този ВСС ще избере 3-мата големи в съдебната власт Боян Магдалинчев: Този ВСС ще избере 3-мата големи в съдебната власт www.24chasa.bg

Надявам се да няма разделение в съвета, казва представляващият ВСС Боян Магдалинчев

- Съдия Магдалинчев, заявихте, че в новия ВСС няма да има разделение между членовете. Как ще го опазите от това?

- Разделението е дотолкова, доколкото има 2 колегии - съдийска и прокурорска, както е по закон. Те са на чисто професионално ниво.

Друго разделение между членовете на съвета силно се надявам да няма, защото и едните, и другите - от професионалната и парламентарната квота, са избрани и би следвало да работят в една посока.

По отделни

въпроси е

нормално да има

различни тези,

разминавания. Вие сте свидетели - заседанията се предават онлайн. Всеки си излага своята теза, но това не прераства в личностно отношение, а е нормално да има различни виждания. Ето, онзиден, като обсъждахме на предишния пленум каква да бъде процедурата за ръководител на Върховния административен съд след указа на президента, имаше различни мнения по въпроса. Всеки мисли по различен начин и имаше дебати около 2 часа, а решение се взе след гласуване. Това не значи, че има противопоставяне. Аз излагам една теза, друг застъпва друга и тъй като сме колективен орган, след гласуване се взема решение.

Така че при юристите е нормално, това е тяхната природа - да имат различни виждания, различни позиции и да има сблъсък на мнения. Това обаче не означава, че има разделение и обособяване по групи. Надявам се да няма. Това е изключително важно за работата на самия съвет и посланията, които отправя към обществото и магистратите. На този етап няма разделение.

- Имахте тежка процедура за избор на временен шеф на Софийския градски съд. Десислава Попколева беше избрана, но от второ предложение.

- Там спорът беше на друга основа. Дискусията бе кой има право да предлага и.ф. председател на СГС. В Закона за съдебната власт са разписани тези, които имат право да го предлагат - общото събрание на съответния съд, министърът на правосъдието и самият кандидат може да се самопредложи. Това са субектите, които могат да предлагат и.ф., а и титулярен председател.

На тази плоскост беше спорът, не е имало противопоставяне. Една част от колегите застъпиха принципно решение от 2016 г., че право да предлагат административен ръководител на съд имат и ръководителите на висшестоящите съдилища. За СГС това е председателят на Софийския апелативен съд. В случая г-жа Даниела Дончева, която заема този пост, предложи съдия Стефан Милев, а г-жа Попколева беше предложение на г-н Панов в качеството му на председател на ВКС. Спорът беше могат ли и те да правят предложение за административен ръководител. Едната част застъпихме тезата, че в закона са ясно изброени тези, които имат право на предложение, а другата част бе на мнение, че с цел по-голяма оперативност могат да се правят предложения и от висшестоящите ръководители, в това число и от шефа на ВКС.

В конкретния случай първия път, когато не се възприе предложението за ръководител да бъде избрана г-жа Попколева, то беше отправено от г-н Панов. Когато обаче тя бе избрана, то тя беше предложение на общото събрание на СГС още от времето на Калоян Топалов, преди той да си подаде оставката. Получили сме и писмо от Топалов с предложението и тогава за първи път се постави въпросът за гласуване. Аз казах, че имаме надлежно сезиране от компетентен орган, какъвто е общото събрание, имаше съпроводително писмо, беше входирано до ВСС и него подложихме на гласуване. Това беше спорният момент.

Преди пак беше същият кандидат, но ни се докладва, че във ВСС, няма входирано предложение. Затова приехме, че имаме легитимно предложение след писмото от общото събрание.

- Кои са приоритетите пред новия ВСС?

- Те вече почват да се реализират. Единият е избиране на председател на ВАС. Виждате, че дори вече има внесено предложение и открита процедура за избор на титулярен председател на СГС. По-нататък има и други процедури, които трябва да се открият. Нещата си вървят ритмично, както трябва да бъде.

По време на мандата ни през 2019 г. ще изберем и следващия главен прокурор. Мандатът на настоящия лидер на ВКС Лозан Панов пък изтича през март 2022 г., а нашият - през ноември същата година. Така че може да изберем и нов лидер на ВКС. Този ВСС ще избере и 3-мата големи в съдебната власт, ако няма забавяне на процедури.

- Какви са разликите във ВСС спрямо предишния път, когато бяхте член на съвета?

- Огромни са. Тогава съветът беше непостоянно действащ състав, а от 2007 г. е постоянно действащ. Нямаше и колегии, които са и административните органи на съда, съответно прокуратурата и следствието. Това са доста чувствителни промени.

Налице е ограничаване на съда да се меси в чисто административната дейност и дисциплинарните производства на прокуратурата, както и обратното. Тогава като член на ВСС си гледах на 100% делата във ВАС и си изпълнявах функциите във ВСС. Заседавахме всяка сряда.

Разликите с последните изменения, включително конституционни, са огромни. Ето, с последните промени се засили съдийското самоуправление. Изборът тогава на членовете на ВСС от професионалната квота не беше пряк, както е сега. Тези от парламентарната пък в момента се избират с мнозинство от 2/3 от всички депутати.

Оттогава сме и в ЕС, много е различна средата, критичността на обществото с основание е по-голяма.

- От години се говори за промяна в правното образование - за специализирани магистратури след основната - например по право на ЕС. Какво е вашето мнение?

- Да, има такива разговори, и то не само сред обществото, но и сред магистратската общност. Факултетите никак не са малко. В момента има 9 правни факултета.

Има много сериозна промяна в демографското положение - голяма част от младото поколение излезе в чужбина, броят на населението намаля.

Тези правни

факултети

необходими ли

са, всички ли?

Трябва ли да се промени качеството на образованието?

Имаме нужда от промяна, нови са критериите. Що се отнася до други специализирани магистратури, то и сега вече има. Има такава по право на ЕС и голяма част от колегите вече са я завършили. Специализациите са съвсем различно нещо. При юридическото образование е прието, че в хода на обучението няма диференциация по специалности.

По този въпрос не мога да кажа дали трябва да я има още по време на самото обучение. Може би общата подготовка, която се дава, е по-целесъобразна, а по пътя на надграждането да се специализира младежът.

Трябва да се качи нивото. Оттам започва всичко. Ако имаш недобри като академична подготовка кадри, след това рано или късно тези кадри влизат в системата. Дали ще са адвокати, съдии, прокурори, или следователи, това се отразява в качеството на работа на съдебната власт независимо от проведените конкурси.

- Вашата дъщеря Виолета също е юрист, прочу се покрай осъдителната присъда, която даде на Наглите. Тя преподава в магистратското училище. Там добри ли са практиките?

- Тя прие като предизвикателство да бъде преподавател в Националния институт по правосъдие за 1 година. И аз като родител се надявам да се справи с тази задача. Старателна е, доста.

Мисля, че качеството, което се дава в НИП, е доста добро. Според мен малко повече трябва да са практическите въпроси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Ганев: Ролята на премиера Борисов за резултата на ГЕРБ на евровота беше ключова

Загубата на БСП на този евровот, изглежда, ще е по-голяма от тази на последния парламентарен вот през 2017 г. Това вероятно ще предизвика трус на “Позитано” 20, смята политологът Предсрочните парламентарни избори няма да са тема поне няколко месеца Червените направиха разфокусирана кампания. Пикът им беше преди старта й,

Актьорът Явор Бахаров: Още не съм изгонил всички свои бесове

През 2016 г. получих наградата “Достоен българин” на “24 часа” - Отлагахме няколко пъти този разговор, последния път ми казахте да е в края на май, когато можете да обявите новия си проект. Да го чуем, г-н Бахаров... - В Театър 199 от месец и половина репетирам пиесата на Филип Ридли “Най-бързият часовник във Вселената”.

Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът

При грешно гласуване с машина, ако вече устройството е издало разписка, няма как да се направи втори опит - Г-н Андреев, готово ли е всичко за изборите в неделя - бюлетини, машини, изборни книжа? - Към момента процесът по организацията и подготовката на изборите тече нормално при спазването на всички срокове съгласно хронограмата.

Андре Каланцопулос: Българите обичат иновациите и не се изненадах колко добре приеха IQOS

Имаме продукт с карбонов чип вместо батерия, който ще задоволи и най-консервативните клиенти - наричаме го Платформа 2 - мина тестовете, но ще го пуснем на пазара след още някои подобрения, казва главният изпълнителен директор на “Филип Морис Интернешънъл” - Г-н Каланцопулос, да започнем от самото начало.

Десислава Радева: Вече е тенденция хората да държат на правилния език и грамотността

За поста с “Луфтханза” - признавам, че  реагирах емоционално! Пътувах като средно-статистически гражданин и реагирах като такъв  Във фейсбук не пиша научен труд. Това е социална мрежа, профилът ми е личен, въпреки че всеки чете моите постове както си иска. А някои - както дяволът Евангелието Пет години не видяхме съпруга до предишния президент.

Кметът Красимир Герчев: Горд съм, че поставихме Разлог сред най-добрите общини в Европа

- Имаме три приоритета - образование, здравеопазване и сигурност - Всички детски градини са санирани, до края на 2019 г. ще са и газифицирани - 26% е ръстът на туристите, две трети са българи - Безработицата е 6,4% - преди беше около 15% - Г-н Герчев, в навечерието сме на изборите за Европейски парламент и сигурно има хора,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Мария Габриел: Даваме не популизъм, а условия за заетост

Интересът на България се защитава само когато сме обединени С еврокомисаря и водач на евролистата на ГЕРБ и СДС разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Габриел, в края на кампанията какви са впечатленията ви? Обиколихте цялата страна. Хората вече разбират ли смисъла на Европейския парламент (ЕП), мотивирани ли са да гласуват?

Кметът Атанас Камбитов: Имам самочувствието, че оставям много направено за Благоевград, има още какво да постигнем

- Ремонтирахме площада, направен преди 30 години - Строим най-модерното депо за отпадъци - Съвсем скоро ще обявим сериозна инвестиция на високотехнологично предприятие - разговорите с известна чужда компания са на финалната права - Има належаща нужда от още един голям катедрален храм и той ще бъде построен в новия парк “Македония” - Г-н

Ангел Джамбазки: Турция задържа мигрантите, защото взема парите ни

Силната Българска армия е над всичко ВМРО със сигурност ще реализира евромандат, а ГЕРБ ще е с по-добър резултат от БСП, така че предсрочни избори не се очертават Идеята на левите за минимална европейска заплата е утопия. Може да се използва срещу интересите на България и нейния бизнес С водача на евролистата на ВМРО и доскорошен европейски

Красимир Вълчев: Много професии ще бъдат заменени от машини, но не и учителската

Разговорът за агресията се фокусира в училището, но е свръхзадача то само̀ да компенсира факторите извън него - Г-н Вълчев, коя матура ви е тази като експерт и министър? Имахте ли притеснения за нея, какви мерки взехте за нормалното протичане на изпитите тази година? - Организацията на матурите е сложна задача и в нея са ангажирани над 10 000

Елина Кирчева: Не е важно само да предадеш урока, трябва да си приятел с децата. Това ми носи щастие!

И майка ми е учител, била е бременна с мен, когато е започнала в същото това училище. Израснах в него, завърших го и мечтаех да се върна, вече като преподавател Елина Кирчева е родена на 8 юли 1997 г. Учила е в паралелка с музика в 144-о училище. Няколко години е учила в чужбина. 1 година е изучавала арабистика.

Гергана Мутафова от ВСС: Заявленията за издаване на заповед за изпълнение ще се подават електронно

Предвидена е възможност при ползване на е-услуги за заплащане на съдебните такси по електронен път, казва в интервю членът на ВСС Гергана Мутафова - Г-жо Мутафова, кога граждани и бизнес ще могат да проверяват онлайн как върви подадената от тях искова молба в съда и какви са доказателствата към нея?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber