Боян Магдалинчев: Този ВСС ще избере 3-мата големи в съдебната власт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6504743 Боян Магдалинчев: Този ВСС ще избере 3-мата големи в съдебната власт Боян Магдалинчев: Този ВСС ще избере 3-мата големи в съдебната власт www.24chasa.bg

Надявам се да няма разделение в съвета, казва представляващият ВСС Боян Магдалинчев

- Съдия Магдалинчев, заявихте, че в новия ВСС няма да има разделение между членовете. Как ще го опазите от това?

- Разделението е дотолкова, доколкото има 2 колегии - съдийска и прокурорска, както е по закон. Те са на чисто професионално ниво.

Друго разделение между членовете на съвета силно се надявам да няма, защото и едните, и другите - от професионалната и парламентарната квота, са избрани и би следвало да работят в една посока.

По отделни

въпроси е

нормално да има

различни тези,

разминавания. Вие сте свидетели - заседанията се предават онлайн. Всеки си излага своята теза, но това не прераства в личностно отношение, а е нормално да има различни виждания. Ето, онзиден, като обсъждахме на предишния пленум каква да бъде процедурата за ръководител на Върховния административен съд след указа на президента, имаше различни мнения по въпроса. Всеки мисли по различен начин и имаше дебати около 2 часа, а решение се взе след гласуване. Това не значи, че има противопоставяне. Аз излагам една теза, друг застъпва друга и тъй като сме колективен орган, след гласуване се взема решение.

Така че при юристите е нормално, това е тяхната природа - да имат различни виждания, различни позиции и да има сблъсък на мнения. Това обаче не означава, че има разделение и обособяване по групи. Надявам се да няма. Това е изключително важно за работата на самия съвет и посланията, които отправя към обществото и магистратите. На този етап няма разделение.

- Имахте тежка процедура за избор на временен шеф на Софийския градски съд. Десислава Попколева беше избрана, но от второ предложение.

- Там спорът беше на друга основа. Дискусията бе кой има право да предлага и.ф. председател на СГС. В Закона за съдебната власт са разписани тези, които имат право да го предлагат - общото събрание на съответния съд, министърът на правосъдието и самият кандидат може да се самопредложи. Това са субектите, които могат да предлагат и.ф., а и титулярен председател.

На тази плоскост беше спорът, не е имало противопоставяне. Една част от колегите застъпиха принципно решение от 2016 г., че право да предлагат административен ръководител на съд имат и ръководителите на висшестоящите съдилища. За СГС това е председателят на Софийския апелативен съд. В случая г-жа Даниела Дончева, която заема този пост, предложи съдия Стефан Милев, а г-жа Попколева беше предложение на г-н Панов в качеството му на председател на ВКС. Спорът беше могат ли и те да правят предложение за административен ръководител. Едната част застъпихме тезата, че в закона са ясно изброени тези, които имат право на предложение, а другата част бе на мнение, че с цел по-голяма оперативност могат да се правят предложения и от висшестоящите ръководители, в това число и от шефа на ВКС.

В конкретния случай първия път, когато не се възприе предложението за ръководител да бъде избрана г-жа Попколева, то беше отправено от г-н Панов. Когато обаче тя бе избрана, то тя беше предложение на общото събрание на СГС още от времето на Калоян Топалов, преди той да си подаде оставката. Получили сме и писмо от Топалов с предложението и тогава за първи път се постави въпросът за гласуване. Аз казах, че имаме надлежно сезиране от компетентен орган, какъвто е общото събрание, имаше съпроводително писмо, беше входирано до ВСС и него подложихме на гласуване. Това беше спорният момент.

Преди пак беше същият кандидат, но ни се докладва, че във ВСС, няма входирано предложение. Затова приехме, че имаме легитимно предложение след писмото от общото събрание.

- Кои са приоритетите пред новия ВСС?

- Те вече почват да се реализират. Единият е избиране на председател на ВАС. Виждате, че дори вече има внесено предложение и открита процедура за избор на титулярен председател на СГС. По-нататък има и други процедури, които трябва да се открият. Нещата си вървят ритмично, както трябва да бъде.

По време на мандата ни през 2019 г. ще изберем и следващия главен прокурор. Мандатът на настоящия лидер на ВКС Лозан Панов пък изтича през март 2022 г., а нашият - през ноември същата година. Така че може да изберем и нов лидер на ВКС. Този ВСС ще избере и 3-мата големи в съдебната власт, ако няма забавяне на процедури.

- Какви са разликите във ВСС спрямо предишния път, когато бяхте член на съвета?

- Огромни са. Тогава съветът беше непостоянно действащ състав, а от 2007 г. е постоянно действащ. Нямаше и колегии, които са и административните органи на съда, съответно прокуратурата и следствието. Това са доста чувствителни промени.

Налице е ограничаване на съда да се меси в чисто административната дейност и дисциплинарните производства на прокуратурата, както и обратното. Тогава като член на ВСС си гледах на 100% делата във ВАС и си изпълнявах функциите във ВСС. Заседавахме всяка сряда.

Разликите с последните изменения, включително конституционни, са огромни. Ето, с последните промени се засили съдийското самоуправление. Изборът тогава на членовете на ВСС от професионалната квота не беше пряк, както е сега. Тези от парламентарната пък в момента се избират с мнозинство от 2/3 от всички депутати.

Оттогава сме и в ЕС, много е различна средата, критичността на обществото с основание е по-голяма.

- От години се говори за промяна в правното образование - за специализирани магистратури след основната - например по право на ЕС. Какво е вашето мнение?

- Да, има такива разговори, и то не само сред обществото, но и сред магистратската общност. Факултетите никак не са малко. В момента има 9 правни факултета.

Има много сериозна промяна в демографското положение - голяма част от младото поколение излезе в чужбина, броят на населението намаля.

Тези правни

факултети

необходими ли

са, всички ли?

Трябва ли да се промени качеството на образованието?

Имаме нужда от промяна, нови са критериите. Що се отнася до други специализирани магистратури, то и сега вече има. Има такава по право на ЕС и голяма част от колегите вече са я завършили. Специализациите са съвсем различно нещо. При юридическото образование е прието, че в хода на обучението няма диференциация по специалности.

По този въпрос не мога да кажа дали трябва да я има още по време на самото обучение. Може би общата подготовка, която се дава, е по-целесъобразна, а по пътя на надграждането да се специализира младежът.

Трябва да се качи нивото. Оттам започва всичко. Ако имаш недобри като академична подготовка кадри, след това рано или късно тези кадри влизат в системата. Дали ще са адвокати, съдии, прокурори, или следователи, това се отразява в качеството на работа на съдебната власт независимо от проведените конкурси.

- Вашата дъщеря Виолета също е юрист, прочу се покрай осъдителната присъда, която даде на Наглите. Тя преподава в магистратското училище. Там добри ли са практиките?

- Тя прие като предизвикателство да бъде преподавател в Националния институт по правосъдие за 1 година. И аз като родител се надявам да се справи с тази задача. Старателна е, доста.

Мисля, че качеството, което се дава в НИП, е доста добро. Според мен малко повече трябва да са практическите въпроси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации

Законовото задължение да търгува енергията от малки ВЕИ носи високи финансови рискове за държавната компания - Как ще коментирате обвиненията на работодателските организации, че подготвяният търг за продажба на ток от НЕК буди съмнение за манипулации на пазара? - Смятам, че писмото на Асоциацията на работодателските организации в България

Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна

Още акценти от интервюто: Няма нито една друга комунистическа партия по света освен българската, която да е обявила война на собствения си народ Възможно е и българският еврокомисар да оглави Европейската комисия Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия е да има голяма коалиция между ЕНП, крайнолевите Зелени,

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Маричков: За първи път съм пропял още когато не съм можел да ходя и да говоря

Като се появиха “Бийтълс” и видях, че Пол Маккартни свири точно на бас китара, бях много горд, че и аз съм на този инструмент - За интервюто излизате директно от студиото, върху какво работите в момента? - Работя върху самостоятелен албум. През 2012 г. щяхме да честваме 45 години “Щурците”. Да направим голямо турне и да запишем албум с 12 нови

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber