Крал Салман в Москва - има ли исторически завой

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6501228 Крал Салман в Москва - има ли исторически завой Крал Салман в Москва - има ли исторически завой www.24chasa.bg

Засилва ли се ролята на Путин в новия Близък изток и как САЩ ще реагират на бъдещи геополитически промени

По думите на говорителя на Кремъл Димитри Песков Саудитска Арабия е лидер на Арабския свят.

“Основната ни надежда е, че настоящото посещение ще даде нов и силен тласък за развитието на двустранните отношения, тъй като за това има много повече потенциал, отколкото е сегашното им равнище.” Няма съмнение, че Русия оценява важната роля на Рияд и би искала да се възползва от саудитски инвестиции и от разширяване на търговския обмен. Самото посещение на монарха в Москва се оценява като голямо постижение на Путин, тъй като е признание за засилващата се роля на Москва в Близкия изток. Важно е да се отбележи, че самата визита съвпадна с интересни събития. “Ню Йорк таймс” припомня, че тя идва след посещението на Тръмп в Рияд, респективно след комплиментите на американския президент за Саудитска Арабия. Според вестника визитата свидетелства за големите промени в Близкоизточния регион. За важността на първото посещение на саудитски крал в Русия свидетелства голямата церемониалност, с което бе посрещната огромната делегация на Рияд. Най-показателно е сключването на 14 споразумения, включващи съвместни инвестиции в енергийни и промишлени проекти. Новото е, че за пръв път бе установено военнотехническо сътрудничество между Москва и Рияд.

Всичко това е прецедент за саудитската политика предвид съществуващия стратегически съюз между Рияд и Вашингтон.

Визитата показа, че Саудитска Арабия и Русия се нуждаят един от друг предвид на новите регионални и международни условия. Русия се нуждае от Саудитска Арабия в стремежа си да укрепи новата си роля в Близкия изток, използвайки сирийския плацдарм. Стремежът на Москва е да запълни празнината, оставена от американското отдръпване от региона.

Досега Путин лесно намери общ език с Иран, който бе активен в подкрепата си за Асад в сирийската война още преди руската интервенция там. Но стратегическият му подход наложи да взаимодейства и с Турция – голяма държава с дълга обща граница със Сирия. Странното е, че Вашингтон, както и НАТО, чийто член е и Турция, подтикнаха Ердоган към сътрудничество с Русия, както и към включване в процеса на търсене на политическо решение.

Турция се противопостави на руската военна намеса през есента на 2015 г. на страната на Асад. Путин добре знаеше тази турска позиция. На Ердоган бе подсказано, че е по-добре да се разбере с Москва, отколкото да се конфронтира с Русия по сирийското досие. Ердоган обаче свали руския “Сухой”, навлязъл в турското небе. Това доведе двете страни до прага на голям конфликт. Именно в онзи момент Анкара напразно очакваше да получи подкрепата на Америка и на НАТО. Това убеди турското ръководство, че е за предпочитане да възстанови контактите си с Кремъл. Подробностите на тази сделка са все още неясни, особено в частта за бъдещето на Асад.

П

о такъв начин Русия успя да установи сътрудничество както с Иран, така и с Турция. Третият силен фактор върху развитието на сирийската ситуация и Близкоизточния регион като цяло – саудитският, обаче бе извън обхвата на Москва. Саудитска Арабия бе разочарована от сближаването на САЩ с Иран по времето на Обама и бе изправена пред провала и на амбициите си по отношение на Сирия. Рияд винаги настоява за политическо решение на кризата и за запазване единството и независимостта на тази страна. Саудитците знаят по-добре от всички каква е опасността от преначертаване на границите в региона, което би обслужило иранските интереси.

Рияд не би се съгласил със запазването на контрола на Асад върху обединена Сирия след всичките тези престъпления. Самият Асад, въпреки че разчита на руската подкрепа, в крайна сметка е човек на Иран. Той е може би единственият коз на Техеран в близкоизточния контекст. Именно поради това Рияд не може да не се съгласи с онова, което покойният външен министър на кралството Сауд ал Фейсал наричаше иранска окупация на Сирия. Същевременно в условията на американско оттегляне и арабско разединение по основните проблеми на региона, включително и по сирийския въпрос, да се конфронтира с Русия, тъй като това би изолирало Рияд в региона и света.

Всичко това наложи Саудитска Арабия да търси разбирателство с Москва за Сирия. Трудно е да се каже доколко се касае за коренна промяна на саудитските интереси в Шам/Сирия. На срещата с Путин крал Салман заяви, че е наложително постигането на политическо решение на сирийската криза на основата на резолюция 2254 и в съответствие с решенията на срещата Женева 1, както и за спиране на иранската намеса в арабските страни.

Сирийската криза е само един от въпросите, обсъждани по време на саудитската визита в Москва. Не по-маловажни са и други досиета и преди всичко сътрудничеството между двете страни в сферата на енергетиката. Това се обуславя от статуса им на най-големи производителки на нефт в света.

Рияд като че ли се убеди, че е време да разшири обхвата на международното си сътрудничество в тази сфера особено в условията на неясния американски ангажимент спрямо Близкия изток.

С

аудитска Арабия донякъде закъсня с подобен ход към сближение с Москва. Ако това бе станало още през 2011 г., ситуацията в региона, включително и в Сирия би била коренно различна днес, а арабските интереси, включително и тези на Рияд, щяха да бъдат защитени в по-голяма степен. От друга страна, не може да се счита, че визитата е свидетелство за ограничаване възможността за маневриране в саудитската политика спрямо Москва. Ако тенденцията към сближаване между позициите на двете държави се задълбочи, това ще доведе до качествена промяна в двустранните отношения и ще наложи отпечатък върху саудитската политика, което на практика означава и върху международните отношения в региона и в света.

Битува мнение, че Саудитска Арабия е загубила много, когато се дистанцира от Съветския съюз по време на студената война. Тогава е съществувала възможността Рияд да балансира отношенията си между Америка и комунистическия лагер. По тази логика сегашната визита на крал Салман е закъснял ход в тази посока, но той идва в един исторически момент, който е по-благоприятен от миналото. Остава въпросът дали и как САЩ ще реагират на този безпрецедентен завой в отношенията между Рияд и Москва. И ще доведе ли визитата до геополитически промени в Близкия изток, ще се отрази ли това на градените с десетилетия отношения между Рияд и Вашингтон.

Ясно е едно – визитата потвърждава засилващото се влияние на руския президент Путин в Близкия изток.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

60 на сто от българите искат втори лифт на Банско

Масово българите подкрепят изграждането на втория лифт на Банско. За това говорят резултатите от ново проучване на Агенция „Сова Харис“ за развитието на ски-туризма и планинските общини. "Темата за развитието на ски-туризма в България от дълго време е във фокуса на общественото внимание. Природните дадености на страната ни предполагат развитието

Ако кметът Тодоров бе осъдил гражданина Киров, може би щяхме и да усетим колко двуличен е фейсбук

Слави Трифонов навремето изля бирата си върху Вулева като отговор на жълтата и скандална журналистика, която демонстрира, а днес насърчава лошото възпитание във фейсбук Колкото повече време минава, толкова по-малко удовлетворение носят социалните мрежи. Зад маската на виртуалните профили свободата на изразяването вече не е същата,

Политдиаболично: перфидните номера на патриотите

Тримата патриоти вече влязоха в последната фаза, в която бяха реформаторите миналия мандат - всеки срещу всеки Нали помните, че имаше един филм, в който Шарън Стоун и Изабел Аджани убиха мъжа, когото споделяха - “Диаболично”? За него се сетих днес по повод перфидните номера, които си въртят патриотите.

4 неизвестни пред изборите

Може на 27 май да осъмнем с милион гласа в урните по-малко от декларираните в изследванията Очертава се ниска активност. Затова ще натежи мобилизацията на партийните структури и клиентелистките мрежи Европейските избори вече чукат на вратата. Първите камбани бият – национална работна среща на ГЕРБ (20 януари) и конгрес на БСП (26 януари).

"Тренд": 3+1 партии с шанс да минат евровота

ГЕРБ води пред БСП с 1,2% ДПС вече с двойно по-голям вот от “Обединени патриоти” 30% от избирателите още мислят за кого да пуснат бюлетина ГЕРБ, БСП, ДПС и “Обединени патриоти” биха прескочили изборната бариера за Европарламента, сочат данни от новото проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber