Димитър Ганев: Няма обратно броене за ГЕРБ, докато само БСП му е опонент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6488549 Димитър Ганев: Няма обратно броене за ГЕРБ, докато само БСП му е опонент Димитър Ганев: Няма обратно броене за ГЕРБ, докато само БСП му е опонент www.24chasa.bg
Димитър Ганев

Хоризонтът на Радев е президентският вот през 2021 г., а не негова партия, казва политологът. 

И още акценти:

Истинският тест за “Борисов 3” ще е евровотът през май 2019 г.

Евентуална нова формация около Радев би прекъснала отношенията на президента с БСП, която е негов донор на гласове

Ако Каталуня обяви независимост, няма да е част от ЕС и ще отвори верижна реакция

- Покрай старта на новия политически сезон се носят коментари, че обратното броене за ГЕРБ започва. Споделяте ли ги?

- Преди повече от година в България ясно се оформи двуполюсен, конфронтационен модел между ГЕРБ и БСП. Битката между двете големи партии се превърна в основен сюжет за политическия ни процес. Да не кажа единствен. Ефектът, който произведе този двуполюсен модел, е, че БСП успя да монополизира цялото ляво пространство, а ГЕРБ цялото дясно. Да сте чули напоследък нещо за АБВ, “Движение 21” или Георги Кадиев? В същия момент интригата в т.нар. реформаторско пространство става все по-малко интересна. Или с други думи, благодарение на този двуполюсен модел ГЕРБ и БСП успяха да се мобилизират и в същия момент да

маргинализират

всички останали

играчи

по терена. Докато тази битка продължи да е основна, за никакво обратно броене нито за ГЕРБ, нито за БСП можем да говорим.

- Има мнение, че ГЕРБ е успяла да укроти патриотите и даже да ги “натурализира” и обезличи. Има ли такъв процес?

- Усещането за “укротяване”, “натурализиране” и “обезличаване” вероятно се създава поради сравнението, което като че ли всеки си прави с предишния мандат и коалиционните отношения между ГЕРБ и Реформаторския блок. Едната част от реформаторите (около Радан Кънев) през цялото време търсеха дистанция от властта и често играеха ролята на вътрешна опозиция, а впоследствие и дори на външна. Това създаваше усещането за непокорство на коалиционния партньор в очите на публиката, а Кънев използваше това да трупа политически капитал. Резултатът в крайна сметка от тези действия на Радан Кънев беше катастрофален - видя се на последните парламентарни избори. Патриотите поеха точно обратната политическа линия. Публично не се демонстрират никакви конфликти помежду им и не създават сериозни проблеми на ГЕРБ. Нещо повече - патриотите добре си дават сметка, че тази управленска конфигурация е изключително изгодна за тях. Добре представени са в изпълнителната власт,

държат ключа

към

мнозинството

в Народното събрание и техният глас се чува. И Симеонов, и Каракачанов, и Сидеров осъзнават отлично, че трудно биха могли да са в по-добра политическа позиция от тази, в която се намират в момента.

- Има ли политическа цена напрежението в отношенията Радев - Борисов и скандала “Добрев”? Ако имат, каква е тя?

- В началото на своя мандат Радев играеше роля на балансьор. По никакъв начин не можем да твърдим, че служебният му кабинет беше червен. Почти отсъстваха ярки партийни фигури. Президентът не си позволи да заеме страна в предизборната битка между БСП и ГЕРБ. Играеше по-скоро ролята на рефер в този мач. В последните няколко седмици обаче Радев звучи все по-опозиционно на ГЕРБ и това неминуемо го кара да изглежда вече по-скоро като страна в битката между двете големи партии, отколкото като балансьор. Рискът за него е да бъде възприет окончателно като президент на БСП, което ще му се отрази негативно. Това, от една страна, ще го изкара от конституционната му роля да олицетворява единството на нацията, а от друга, ще ерозира общественото доверие в него.

- Какво достоверно има в твърденията, че всичко като ситуация в държавата в момента работи за нова партия на президента Радев? Според посветени той се възползва от опразненото място на реформаторите, намигва и на симпатизантите на Слави.

- Не споделям подобен тип предположения. Здравата политическа логика не говори в тази посока. Хоризонтът на Радев е следващият президентски вот през 2021 г. и действията му ще бъдат насочени към втори мандат. Съвършено ясно е, че за да спечелиш президентски избори, зад теб

трябва да стои

голяма партия Една евентуална нова формация около Радев, на първо място, би била с твърде неясни перспективи и на второ място, това би скъсало отношенията на президента с БСП. А евентуална подкрепа за втори мандат на Радев от страна на червените би била напълно изключена. Освен това в политическата ни история вече имаме един такъв пример - АБВ на Георги Първанов. Резултатът е налице. Трудно ми е да си представя, че Радев ще направи толкова рискова и

лишена от

политическа

логика стъпка

Вероятно не един президент е бил изкушен, гледайки високия си рейтинг, да се впусне в партийна надпревара. Но тук трябва да се има предвид нещо много важно. Президентът, който и да е той, има високо обществено одобрение именно защото е президент. Той е избран пряко от народа, традиционно стои над партийните боричкания и това неминуемо се отразява положително върху неговото доверие. В момента, в който станеш част от партийния пейзаж и влезеш в ежедневния политически сблъсък, това неминуемо води до спад в рейтинга.

- За мнозина хоризонтът на това правителство е до европредседателството през 2018 г. А отвъд него какво ни чака?

- Не знам защо европейското председателство се възприема като такъв рубикон за властта. Домакинството на България на Съвета на ЕС ще изиграе съществена роля както за България, така и за управлението. На първо място, тази остра конфронтация, за която говорихме в началото на разговора, вероятно ще притихне за шест месеца. Ще се включи традиционният български синдром

“да не се

излагаме пред

чужденците”

На второ място, срещите с високопоставени гости, европейският дневен ред, който ще доминира през тази половин година, ще дадат силна международна легитимация на управлението и ще го презаредят поне малко. На трето място, Борисов ще утвърди новата си политическа линия, свързана с външнополитическата му активност. Всичко това ще даде определен комфорт на управляващите. Предсрочни парламентарни избори веднага след председателството ми се струват по-малко вероятни. Истинският тест ще са изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Там ще бъде меренето на силите, което ще покаже оценката на българите за първите две години от третия мандат на Борисов.

- След сблъсъците в Каталуня около референдума за независимост се очаква, че тези дни областта може би ще обяви независимост. Сега накъде?

- Брюксел вече ясно заяви, че Каталуня няма да остане част от ЕС, ако обяви независимост. Това на практика означава, че ако Испания и Каталуня се разделят, ще сме свидетели на Каталунекзит, или с други думи, поредна дезинтеграционна стъпка за ЕС. А как ще стане Каталуня член на ЕС, след като Испания има право на вето, това също е отворен въпрос. Другото проблемно направление е, че ако се допусне отделянето на областта от властта на Мадрид, тогава може да се стигне и до следващи искания за независимост - подобни настроения има в Италия, Белгия и други държави. Това може да вкара целия Европейски съюз в криза с тежки последствия.

CV

l Роден е във Варна през 1986 г.

l Завършва френската езикова гимназия в родния си град

l Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”

l Доктор по политология. Темата на дисертацията му е “Политически и институционални фактори при изготвянето и приемането на българската конституция от 1991 г.”

l Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

l Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

l Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Лука ди Карло: Ще поискам от Тръмп да отмени заповедта за арест на Чичолина

“Адвокатът на дявола”, който измъкна бившата порнозвезда и депутатка от съдебните бъркотии, говори пред “24 часа” Лука ди Карло е адвокат, плейбой, бивш легионер, любител на мощните мотори и силните емоции. В Италия името му от много време се свързва с бившата порнозвезда Чичолина. Именно чрез Ди Карло тя успя да постигне победи в няколко съдебни

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Ангел Папалезов: Открихме крадена картина на Иван Мърквичка да се продава на битака в София

През миналата година са образувани 176 дела за престъпления, свързани с археология, казва още главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция” - Гл. инспектор Папалезов, разкрихте бързо кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и на Димитър Киров-Ди

Мариана Векилска: Постигнала съм всичко тук, правила съм всичко в Би Ти Ви, но ми стана тясно

Известната журналистка става част от преговорен екип към европейска организация по въздухоплаването в Брюксел След интервюто в Брюксел й казали, че е демонстрирала доста сериозно самочувствие Ники Кънчев ми се обади, след като видял епизодичната ми роля в “Х Мен: Бодигард” с Райън Рейнолдс. Дори и аз не го бях гледала,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber