Контрабандата на цигари се сви три пъти за 3 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6478958 Контрабандата на цигари се сви три пъти за 3 г. Контрабандата на цигари се сви три пъти за 3 г. www.24chasa.bg

България вече е в топ 8 по нисък дял на незаконните цигари, Борисов обеща страната да влезе в челната тройка

Контрабандата на цигари е на исторически ниско ниво - 7,1%, в края на първата половина на годината. Това стана ясно от данните, изнесени преди дни на срещата на правителството с петте най-големи тютюневи компании на пазара у нас - “Бритиш Американ Табако”, “Булгартабак холдинг”, “Джапан Табако интернешънъл България”, “Импириъл Табако България” и “Филип Морис България”.

Страната ни се нарежда сред отличниците в ЕС

по нисък дял

на нелегалните

цигари - ние сме

на осмо място, като по-голяма контрабанда има в държави като Франция, Великобритания, Холандия, Германия и съседна Румъния, се посочва в изследването.

От данните в него става ясно, че делът на нелегалните цигари на пазара се е свил близо три пъти за три години. А от 2010 г., когато бе пикът в контрабандата, тя е намаляла близо 5 пъти. Причината за рязкото вдигане на нелегалната търговия преди 7 години бе увеличеният акциз, който доведе до шоково поскъпване. Ако през 2009 г. кутия цигари от най-търсената ценова категория струваше под 3 лв., то на следващата година цената вече бе над 4 лв.

Според компаниите от тютюневата индустрия над 1/3 от нелегалните цигари са т.нар. illicit whites - марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар.

В някои от градовете нивото остава значително над средното за страната (виж таблицата). В други населени места потреблението на цигари без бандерол остава ниско. Това са Добрич, Шумен, Стара Загора, Варна, Плевен.

За първи път бяха представени и данни за потреблението на нелегален нарязан тютюн в 15 европейски държави. Според проучването за четвъртото тримесечие на 2016 г. в България 74,6% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас не е обложен с данъци. Почти 100% от незаконния рязан тютюн е насипен и се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните места за продажба. Загубите за държавата се оценяват на приблизително 124 млн. лева.

Цигарите от марките “Премиум”, “Бизнес роялс” и “Карелия” пък са

най-често

продаваните

без бандерол

При представянето на данните от изследването премиерът Бойко Борисов заяви, че най-голямата черна маса пари, правещи корупция в държавата, са от контрабандата. Става въпрос за трилиони в Европа и за милиарди в България.

Борисов каза още, че тенденцията за

намаляване на

контрабандата

е видна

и ще продължи, тъй като се пълни бюджетът. Премиерът посочи, че в плана за изпълнение на приходите за годината е на 120%.

“Колегите полагат доста усилия за намаляване на контрабандата на акцизни стоки. Мога да ви уверя, че сега сме в първата петица, но ще влезем в тройката. Гарантирам на инвеститорите, че до следващите проучвания данните ще бъдат още по-добри - гоним към 100 млрд. брутен вътрешен продукт в страната”, заяви Борисов.

Усилията на държавата да се справи с контрабандата са повече от обосновани, тъй като България е най-зависимата от цигарените акцизи страна в Европейския съюз. През миналата година 7-8% от бюджета се генерират именно от акцизите.

Приходите от акциз върху тютюневи изделия в държавния бюджет за 2016 г. възлизат на 2,3 милиарда лева, като 98% от тях са от акциз върху цигарите.

По принцип бюджета на България зависи основно от облагането на потреблението (непреките данъци), а не толкова от преките върху личните доходи и корпоративните печалби, което отличава страната от по-богатите европейски държави. В последните години например приходите само от акцизи надвишават сбора от този от от данъка върху общия доход и корпоративния налог. Това показва ключовото значение на акцизите за бюджета и фискалната политика на страната.

Данни на Института за пазарна икономика показват, че загубите на данъчни приходи за държавния бюджет от незаконната търговия в България са 193 млн. долара годишно, което прави над 320 млн. лева.

Всяко едно

сътресение в

държавата води

до увеличаване

на сивия сектор,

твърдят участниците на пазара. И дават пример с първото тримесечие на годината, когато имаше служебно правителство.

Според тях от края на миналата година до края на мандата на служебния кабинет нелегалният пазар се е увеличил. Това се дължало на по-слабата работа на контролните органи в периода преди изборите.

Показателни са резултатите от приходите от акцизи от цигари в бюджета. За първите четири месеца на 2016 г. например те са били 874,3 млн. лв. А през същия период имат спад с 26 млн. лв. до 848,4 млн. А от началото на тази година акцизът за цигарите бе увеличен.

Финансисти изчисляват, че от това увеличение в бюджета би трябвало да влязат

с 200 млн. лева

повече приходи

Но последните данни в края на юни показват, че събраните акцизи от тютюневи изделия са с близо 110 млн. лева по-малко, отколкото за същия период на 2016 г.

Производители и търговци на цигари твърдят, че този спад не се дължи на внезапно отказали се множество пушачи, а е следствие от увеличената контрабанда през първите месеци на годината.

От догодина ще има нова промяна в акциза за цагиратие. Очаква се това да доведе до поскъпване на по-евтините марки, за сметка на по-скъпите, които би трябвало да задържат цените си.

Това може да доведе до ново предизвикателство пред контролните органи за снижаване на контрабандата, тъй като част от потребителите може да се пренасочат към сивия сектор заради поскъпването на по-ниския клас цигари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

ООН да защити българските семейства от геноцида на социалните в Норвегия

На 12 януари в 13,03 часа българката Цветелина Оланд написа следния пост във фейсбук: “Моят любим мъж, моята голяма любов Андреас навърши 11 години днес! Честит да си, слънце мое! Обичаме те! Мама, баба и дядо.” Причината треньорката по спортна и художествена гимнастика да не може да поздрави лично детето си не е, че малкият учи в чужбина,

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber