В българския шахмат е време за обединение, а постовете не трябва да бъдат самоцел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6451748 В българския шахмат е време за обединение, а постовете не трябва да бъдат самоцел В българския шахмат е време за обединение, а постовете не трябва да бъдат самоцел www.24chasa.bg
Янко Кесаровски (със синия костюм)

С организацията на турнира "Мемориал Кесаровски-Станчев"помагаме за развитието и популяризирането на този спорт сред децата

- Г-н Кесаровски, от 16 години сте организатор на международния турнир по шахмат "Мемориал Кесаровски-Станчев". Какво кара един строителен предприемач да приема толкова присърце мисията на шаха?

- Така е, тази седмица успешно приключихме 16-тото поредно издание на турнира "Мемориал Кесаровски-Станчев". Горди сме, че за толкова години можем да се похвалим, че организираме най-силно застъпения международен турнир по шахмат в България. Тази година за наградния фонд от 20 000 лв. се състезаваха над 200 участници от 20 държави. Любовта към този спорт идва още от детските ми години, когато баща ми, чието име е част от името на турнира (бел. ред. "Мемориал Кесаровски-Станчев" носи имената на Стефан Кесаровски и Господин Станчев, родители на организаторите на турнира)ме учеше на първите ходове върху шахматната дъска.
Първоначално гледах него и приятелите му, докато не станах достатъчно голям, за да разбирам и разрешавам ситуациите в шаха.

Така че тази мисия, както казвате Вие, е заложена в мен отдавна. Иска ни се да вярваме, че с организацията на този турнир спомагаме за развитието и популяризирането на този спорт в България най-вече сред подрастващите. Не случайно едната възрастова група в състезанието е за деца до 14 години. Шахът е различен спорт,защото основната цел не е само победата, но и ученето как да не пропилееш нито един ход. Веднъж правейки ход с пешката не можеш да промениш решението си и да се върнеш назад. Точно както в живота, трябва да мислиш преди да вземеш решение и направиш стъпка. За това според мен този спорт, който често е подценяван от родителите на сегашните подрастващи, а всъщност е много възпитателен.

- Казвате, че шахът изгражда характер при децата, но е подценяван като спорт. Защо?

- Шахът е полезен за подрастващите, защото помага за концентрацията. Освен това отдавна вече не е само аналогова игра. Различните техники и заучаването им могат да повишат умението на децата при решаване на проблеми, както и да ги направят по-креативни, умни, а и по-критични към себе си и решенията, които вземат. Тази година по време на турнира, в който взеха участие деца от България, Русия, Украйна, Турция, Германия и т.н., видяхме будни млади хора, които взимат оригинални решения. Вярвам, че ще реализират този си потенциал и в живота.

- Част сте от настоящия Управителния съвет на Българска федерация по шахмат. Как ще коментирате последните събития и разделението в шахматната общност?

- Аз бях член и на предходните няколко ръководства на Федерацията, преизбран съм и в настоящото. Темата е неприятна за всички свързани с шахмата - ръководители, състезатели и почитатели. Няма човек, който милее за този спорт и който според мен да адмирира това разделение и международна изолация. Да не забравяме, че шахматът е един от най-успешните спортове за България в последните 15 години на международно ниво.

Гордеем се с 5 световни шампиони, европейски отборни шампиони и т.н. Моята роля като член на УС винаги е била да подкрепям развитието на този спорт с провеждането на международния турнир "Мемориал Кесаровски-Станчев" и да работя за популяризирането на спорта. Сега апелирам, че е време за обединение, защото постовете не трябва да бъдат самоцел, а трябва да водят до резултати. Таланти, както и в останалите спортове, не се раждат всеки ден и за това ние трябва да изграждаме състезатели и да ги подкрепяме по пътя им към медалите.

- Има ли връзка между печелившата страгегия в бизнеса и победата в шаха?

- Ако трябва да търсим такава връзка, бих казал, че първо гледам на конкурентите си както на противниците в шаха - с уважение, търпение и им показвам какво правя, защото ако са добри в работата си, те тъй или иначе ще го научат. Въпреки всичко няма да им издам какво си мисля, както не бих го направил и в шаха. (усмихва се) Също така уважавам служителите и партньорите на всички нива и ги ценя, така както на шахма*тната дъска са ценни всички фигури. Освен това, както вече казах, шахът учи на търпение, за това и аз съм свикнал да съм търпелив в бизнеса и делата си, няма прибързани решения и такива на всяка цена.

- Казвате, че искате просто да помагате за популяризирането на шахмата като спорт. Но какво Ви дава мотивация да продължавате вече 16 години да го правите, при положение, че погледнато реално скандалите в шахмата са по-звучни от успехите?

- Мотивацията като цяло е нещо, което при мен няма дефицит, независимо в коя област е - семейство, бизнес или хобита. Мотивирам се много лесно, защото всичко, с което се занимавам е важно за мен. Преди почти година, получих едно новогодишно послание от специален за мен човек, което гласи: "никога не се предавайте-никога-нито за големи, нито за малки неща, нито за значими, нито за незначителни, никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум.". Така, че се опитвам всекидневно да следвам убежденията си за чест и здрав разум.

CV

Янко Кесаровски е роден на 10 юли 1965 г., в Бургас и е строителен предприемач и консултант, който в последните 25 години е и инвеститор в емблематични проекти и сгради по Южното Черноморие, отличени с редица архитектурни награди. Член е на УС на Българска Федерация по шахмат и е съорганизатор на шахматния мемориал "Кесаровски-Станчев".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

4 неизвестни пред изборите

Може на 27 май да осъмнем с милион гласа в урните по-малко от декларираните в изследванията Очертава се ниска активност. Затова ще натежи мобилизацията на партийните структури и клиентелистките мрежи Европейските избори вече чукат на вратата. Първите камбани бият – национална работна среща на ГЕРБ (20 януари) и конгрес на БСП (26 януари).

ООН да защити българските семейства от геноцида на социалните в Норвегия

На 12 януари в 13,03 часа българката Цветелина Оланд написа следния пост във фейсбук: “Моят любим мъж, моята голяма любов Андреас навърши 11 години днес! Честит да си, слънце мое! Обичаме те! Мама, баба и дядо.” Причината треньорката по спортна и художествена гимнастика да не може да поздрави лично детето си не е, че малкият учи в чужбина,

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber