И все пак глобалното затопляне съществува!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6443926 И все пак глобалното затопляне съществува! И все пак глобалното затопляне съществува! www.24chasa.bg

Ураганите и наводненията са резултат от човешката намеса в природата

Cамо преди седем месеца светът спореше дали изобщо има такова чудо като глобално затопляне и ако все пак да – какво общо има с това човекът. Скептиците сякаш надделяха с идването на власт на Доналд Тръмп. Както и при много други теми да се говори за “климатични промени” стана изведнъж толкова немодерно, непопулярно и въобще – гаранция за присмех и загуба на избори.

Седем месеца по-късно Харви и Ирма сложиха драматична удивителна на съмненията. И двата тропически урагана са рекордни за всички времена. И двата са свързани именно с глобалното затопляне и промените в климата. Щетите и при двата можеха да бъдат по-малки, ако хората не си затваряха очите пред очевидните последствия от замърсяването на околната среда.

Никога досега ураган не е изливал толкова дъжд над Америка, както това се случи с Харви. И никога досега ураган не е вилнял толкова продължително със скорост 300 км в час, както това се случи с Ирма – 37 часа.

Защо именно човекът е виновен за тези катастрофи в сразяваща статия за вестник “Гардиън” описа професор Майкъл И. Ман от университета в Пенсилвания. Ман освен международно известен специалист по атмосферни явления е и директор на Penn State Earth System Science Center, както и автор на редица трудове за промените в климата.

Статията му в Гардиън е озаглавена “Факт е: климатичните промени направиха Харви по-смъртоносен”. Ман критикува Тръмп и американските власти, че са се оставили неподготвени, а е можело да се избегнат много от щетите.

“Не можем да твърдим, че Харви не би се появил без човешка намеса. Но със сигурност можем да твърдим, че заради човешката намеса, причиняваща замърсяване на околната среда, той нямаше да нанесе такива драматични поражения, пише ученият. В статията той посочва три причини за тази катастрофа:

l Покачване на нивото на световния океан

Това е причина наводненията след урагани да проникват много по-навътре.

l Покачване на температурата на въздуха

Това го прави и по-влажен, което е основна причина за рекордните валежи.

l Покачване на температурата на водата в океана

Тази топлина е основната енергия за ураганите и увеличава силата им многократно.

М

ан допълва, че човешката дейност има и други катастрофални измерения, които утежняват последствията от природни катаклизми. А именно – грешното планиране на градовете. Областта около Хюстън е твърде урбанизирана, посочва той. 600 квадратни мили жилищна площ, голяма част от която е покрита с асфалт. Асфалтът обаче не поема вода, затова тя трябва да се изведе извън града чрез канализацията. При такива огромни количества дъжд обаче няма градска канализция, която да се справи с това.

Това, което Ман посочва като дефект в САЩ, е програмирано отдавна. За последствията от покачването на нивото на океана в света на архитектурата съществуват, общо казано, две школи: американската и европейската. В Ню Йорк например нехаят за това, че след 100 години атмосферните условия ще са толкова различни, че е нужно градската среда да се планира още отсега коренно различно.

Точно обратното правят в Холандия. В по-апокалиптичните прогнози страната е една от първите, които ще бъде погълната от океана, ако темпото му на покачване продължи. Но холандците са народ, чиято цяла история де факто се основава на вечната им битка с морето. Малко земя – много вода: зад това се крие до голяма степен и икономическото благоденствие на Холандия. През вековете в битката си за запазване на земята от прииждащата водна стихия холандците се учат да издигат диги, да строят вятърни мелници, които изпомпват водата от земята и я връщат обратно в морето по каналите в градовете и селата.

По-късно тези мелници са заменени от електрически помпи. И въпреки това опасността не е секнала – една трета от холандската земя е на нивото или дори под нивото на океана. Ако помпите спрат дори за ден, тя ще бъде залята. Новият етап от битката им със стихията обаче има и нова философия: не война, а съжителство. Холандците се учат да живеят с водата. Все повече къщи се строят с един подземен етаж повече, който да служи за отвеждане на вода, ако се стигне до наводнения. Домът на бъдещето според холандците обаче не трябва да бяга от водата, а да отиде към нея – той ще плува. Планирани са цели изкуствени плаващи острови, върху които да се преместят един ден хората от сушата. Онези сгради, които останат на нея пък, ще могат при прииждане на водата да се издигат върху нея. Архитектите копират в тези идеи водните кокошки. Техните гнезда са закрепени на сушата по такъв начин, че при приливи се оказват винаги на повърхността на водата, а не под нея.

Страни като Германия, които разполагат с много територия далеч от морето, също промениха градското планиране, учейки се от горчивия си опит от наводненията през 2002 година. Тогава се наложи армията да спасява Дрезден и околните градове от придошлата Елба – след рекордни дъждове. 4 пъти повече вода се изля и над Бавария. Резултатът – призив към градовете да се върнат към стария начин на планиране – оставяйки големи площи за разлив на реките.

До Харви и Ирма планирането срещу огромни наводнения не бе голяма тема. В Хюстън срещу наводнения са застраховани само 15% от хората. Дори и те пък са с толкова ниски полици, че и те са изправен ипред планина от дългове.

В бъдеще ни очакват все повече наводнения и бури, предупреждават германски учени. Според експертите от Института за климатични проучвания в Потсдам големите дъждове през последната година – включително и в Европа, но и ураганите в Америка, както и монсунът в Индия са значително по-интензивни от измерваното досега. За тях, както и за повечето им колеги в света глобалното затопляне и климатичните промени са факт, който не може да бъде избегнат, дори и да го отричаме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Четвъртият от четвъртите в света начело на националния

На 25 март тази година “24 часа” написа една истина - че Петър Хубчев ще напусне националния отбор след европейската квалификация срещу Косово същата вечер, а негов наследник ще е Красимир Балъков. Дали защото главните действащи лица бяха изненадани от излизането на новината, дали защото се бяха надявали това да се запази в тайна,

Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

Като чух, че Миню Стайков обявява гладна стачка в ареста, се притесних много, но не толкова за физическото, колкото за психическото му състояние. Когато човек предприема застрашаващи живота му крайни действия, дори и поставен в ситуация на силна безизходица, обикновено е обмислил добре възможните варианти и последствия.

Пътеводител за изборите за Европарламент: как функционират и какво може да се случи

Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция

Злите и добрите офшорки

В България не си заслужава да имаш офшорна фирма, за да пестиш данъци. Има 5 други причини По света отдавна имат яснота спрямо офшорните фирми – ако човек си плаща данъците и си декларира фирмите, проблеми няма. Поради това офшорните зони се делят на 2 типа – където данъчните власти дават информация за тях и където не дават.

Манфред Вебер се надява да излезе от политическите сенки и да стане Г-н Европа

Надпреварата за председател на Европейската комисия има ясен фаворит: германския политик Манфред Вебер. *** Германският политик Манфред Вебер, който оглавява кампанията на консерваторите за европейските избори през май, се слави като доста приятна и дискретна фигура в често доста напрегнатия политически свят на Брюксел.

САЩ искат да откъснат Русия от Китай

Китайско-американските търговски преговори са в безизходица. Вашингтон настоява КНР да спре да субсидира своята промишленост, а страната заяви, че не скланя на принципни отстъпки. В отговор на американските санкции Пекин реши от 1 юни да повиши митата върху американските стоки. На този фон в САЩ отново се заговори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber