И все пак глобалното затопляне съществува!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6443926 И все пак глобалното затопляне съществува! И все пак глобалното затопляне съществува! www.24chasa.bg
И все пак глобалното затопляне съществува!

Ураганите и наводненията са резултат от човешката намеса в природата

Cамо преди седем месеца светът спореше дали изобщо има такова чудо като глобално затопляне и ако все пак да – какво общо има с това човекът. Скептиците сякаш надделяха с идването на власт на Доналд Тръмп. Както и при много други теми да се говори за “климатични промени” стана изведнъж толкова немодерно, непопулярно и въобще – гаранция за присмех и загуба на избори.

Седем месеца по-късно Харви и Ирма сложиха драматична удивителна на съмненията. И двата тропически урагана са рекордни за всички времена. И двата са свързани именно с глобалното затопляне и промените в климата. Щетите и при двата можеха да бъдат по-малки, ако хората не си затваряха очите пред очевидните последствия от замърсяването на околната среда.

Никога досега ураган не е изливал толкова дъжд над Америка, както това се случи с Харви. И никога досега ураган не е вилнял толкова продължително със скорост 300 км в час, както това се случи с Ирма – 37 часа.

Защо именно човекът е виновен за тези катастрофи в сразяваща статия за вестник “Гардиън” описа професор Майкъл И. Ман от университета в Пенсилвания. Ман освен международно известен специалист по атмосферни явления е и директор на Penn State Earth System Science Center, както и автор на редица трудове за промените в климата.

Статията му в Гардиън е озаглавена “Факт е: климатичните промени направиха Харви по-смъртоносен”. Ман критикува Тръмп и американските власти, че са се оставили неподготвени, а е можело да се избегнат много от щетите.

“Не можем да твърдим, че Харви не би се появил без човешка намеса. Но със сигурност можем да твърдим, че заради човешката намеса, причиняваща замърсяване на околната среда, той нямаше да нанесе такива драматични поражения, пише ученият. В статията той посочва три причини за тази катастрофа:

l Покачване на нивото на световния океан

Това е причина наводненията след урагани да проникват много по-навътре.

l Покачване на температурата на въздуха

Това го прави и по-влажен, което е основна причина за рекордните валежи.

l Покачване на температурата на водата в океана

Тази топлина е основната енергия за ураганите и увеличава силата им многократно.

М

ан допълва, че човешката дейност има и други катастрофални измерения, които утежняват последствията от природни катаклизми. А именно – грешното планиране на градовете. Областта около Хюстън е твърде урбанизирана, посочва той. 600 квадратни мили жилищна площ, голяма част от която е покрита с асфалт. Асфалтът обаче не поема вода, затова тя трябва да се изведе извън града чрез канализацията. При такива огромни количества дъжд обаче няма градска канализция, която да се справи с това.

Това, което Ман посочва като дефект в САЩ, е програмирано отдавна. За последствията от покачването на нивото на океана в света на архитектурата съществуват, общо казано, две школи: американската и европейската. В Ню Йорк например нехаят за това, че след 100 години атмосферните условия ще са толкова различни, че е нужно градската среда да се планира още отсега коренно различно.

Точно обратното правят в Холандия. В по-апокалиптичните прогнози страната е една от първите, които ще бъде погълната от океана, ако темпото му на покачване продължи. Но холандците са народ, чиято цяла история де факто се основава на вечната им битка с морето. Малко земя – много вода: зад това се крие до голяма степен и икономическото благоденствие на Холандия. През вековете в битката си за запазване на земята от прииждащата водна стихия холандците се учат да издигат диги, да строят вятърни мелници, които изпомпват водата от земята и я връщат обратно в морето по каналите в градовете и селата.

По-късно тези мелници са заменени от електрически помпи. И въпреки това опасността не е секнала – една трета от холандската земя е на нивото или дори под нивото на океана. Ако помпите спрат дори за ден, тя ще бъде залята. Новият етап от битката им със стихията обаче има и нова философия: не война, а съжителство. Холандците се учат да живеят с водата. Все повече къщи се строят с един подземен етаж повече, който да служи за отвеждане на вода, ако се стигне до наводнения. Домът на бъдещето според холандците обаче не трябва да бяга от водата, а да отиде към нея – той ще плува. Планирани са цели изкуствени плаващи острови, върху които да се преместят един ден хората от сушата. Онези сгради, които останат на нея пък, ще могат при прииждане на водата да се издигат върху нея. Архитектите копират в тези идеи водните кокошки. Техните гнезда са закрепени на сушата по такъв начин, че при приливи се оказват винаги на повърхността на водата, а не под нея.

Страни като Германия, които разполагат с много територия далеч от морето, също промениха градското планиране, учейки се от горчивия си опит от наводненията през 2002 година. Тогава се наложи армията да спасява Дрезден и околните градове от придошлата Елба – след рекордни дъждове. 4 пъти повече вода се изля и над Бавария. Резултатът – призив към градовете да се върнат към стария начин на планиране – оставяйки големи площи за разлив на реките.

До Харви и Ирма планирането срещу огромни наводнения не бе голяма тема. В Хюстън срещу наводнения са застраховани само 15% от хората. Дори и те пък са с толкова ниски полици, че и те са изправен ипред планина от дългове.

В бъдеще ни очакват все повече наводнения и бури, предупреждават германски учени. Според експертите от Института за климатични проучвания в Потсдам големите дъждове през последната година – включително и в Европа, но и ураганите в Америка, както и монсунът в Индия са значително по-интензивни от измерваното досега. За тях, както и за повечето им колеги в света глобалното затопляне и климатичните промени са факт, който не може да бъде избегнат, дори и да го отричаме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Калифорния е в центъра на борбата за определяне на противника на Тръмп

Твърд привърженик на прогресивните идеи, щатът Калифорния реши да се върне в центъра на борбата за президентския пост на САЩ тази година. Във вторник той ще каже тежката си дума за първичните избори на Демократическата партия, на които се определя кандидатът, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп през ноември. През 2016 г

Мирът с талибаните поставя САЩ пред много предизвикателства във военен план

Мирът с талибаните поставя САЩ пред много предизвикателства във военен план

След подписването на споразумение с талибаните САЩ ще останат изправени пред много предизвикателства от военно естество в Афганистан - от изтеглянето на войските си до разоръжаването на бунтовниците и включването им в армията на страната. С цел да се гарантира сигурност за американските сили на терена изтеглянето ще се извърши постепенно и колкото

Има ли Ханке връзка с Москва?

Има ли Ханке връзка с Москва?

Има, но май не я знае Миналото не спира да ни изненадва. Миналата седмица се разбра, че “бащата на валутния борд” Стив Ханке бил връчил на президента Петър Стоянов куфарче с доказателства за корупция, а той вдигнал телефона и наругал Иван Костов. Прокуратурата веднага подхвана тази следа и сега всички тръпнат в очакване кой ще бъде разпитан и дори

Когато всички в автобуса си траят, защо се чудим на чувството за безнаказаност

Когато всички в автобуса си траят, защо се чудим на чувството за безнаказаност

Децата виждат как реагираме и знаят, че каквото и да направят, ще минат метър Наистина ли това е България? Сериозно питам. Себе си. И всеки един, дето живее тук. Или е живял. Или пак ще се върне. Не е реторичен въпрос. Просто поставям отговорът на онзи шофьор на автобус, където миналата седмица малтретираха 14-годишно момче

СНИМКА: РОЙТЕРС

Чудодейни лекове и конспиративни теории за коронавируса заливат мрежата

От чудодейни лекове до конспиративни теории - дезинформацията около новия коронавирус изобилства в дигиталните платформи, които не успяват да се справят и така кризи от този род улесняват разпространяването на фалшива информация. Сусамово олио за имунитет, масови преселения на китайци, вирус, разработен в лаборатория в Ухан. .

Дипляните с десет правила циркулират по магазините и аптеките в Италия.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Пусти улици, празни супермаркети: коронавирусът удари Северна Италия

Роберто Чигети живее в Кодоньо, градчето в Ломбардия, което се оказа в центъра на кризата с коронавируса в Италия. Улиците са по-пусти от обикновено, но някои хора още излизат да се разхождат. Всички магазини, с изключение на аптеките и супермаркетите, са затворени. Градът, разположен южно от Милано, с население от около 15 00 души

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Стара Европа е много оглупяла - на колене е пред страшната зараза

Стара Европа е много оглупяла - на колене е пред страшната зараза

Поне два месеца бяха изгубени, без да се направи нещо смислено, тепърва идват забрани, когато сме на прага на пандемия На 26 януари много медии съобщаваха, че един автобус китайци от град Ухан (епицентъра на болестта, откъдето официално започна всичко още през декември 2019 г.) кацнали на летището в Милано

Бенямин Нетаняху СНИМКИ: Ройтерс

Израелците гласуват трети път за 1 година, ще има ли разлика този път?

Израелците безпрецедентно се отправят към избирателните урни за трети път за по-малко от година. Има обаче сериозни опасения, че резултатът отново няма да бъде много по-различен от последното гласуване. Управляващата консервативна партия на и.д. премиера Бенямин Нетаняху отново е в остра битка срещу центристката партия "Синьо и бяло" на бившия

Президентът Илхам Алиев и първата дама Мехрибан Алиева

Трета вълна на подмладяване в Азербайджан

Половината от кандидатите за парламента в Баку бяха под 40 г., а над 90% - с висше образование. Преди това президентът Алиев смени и старата гвардия от администрацията и правителството Двама от най-старите жители на планетата ще гласуват в тези избори - жена на 126 и мъж на 118 години. Когато Мазахир Панахов

Масова, касова, РМД - какви  бяха схемите при приватизацията

Масова, касова, РМД - какви бяха схемите при приватизацията

Имаше ли умишлено приети калпави закони, за да стане разбойническо раздържавяване Историята на българския преход е белязана от чувството за огромна несправедливост при огромното мнозинство от българите. И прокуратурата откликна и се нагърби да се опита да възстанови тази несправедливост, като постанови цялостна проверка на приватизацията

Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите

Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите

Крайно последователният лидер на НФСБ свърши сам това, което няколко правителства и четирима главни прокурори не успяха - да свалят Васил Божков като монополист в хазарта Отношението му към журналистите е вероятно остатъчен комплекс от общуването му с Волен Сидеров Откровен до грубост, енергичен

Бърни Сандърс СНИМКА: Ройтерс

Умерените демократи са разтревожени, че социалистът Сандърс е фаворит

Сенаторът социалист Бърни Сандърс отбеляза сериозен успех в първичните избори на демократите, като спечели убедително в щата Невада, но доминацията му оставя Демократическата партия разделена и все още търсеща стратегия, за да победи срещу Доналд Тръмп на американските президентски избори през ноември

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber