5 неща, които трябва да направите за децата си - съвети на известните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6436080 5 неща, които трябва да направите за децата си - съвети на известните 5 неща, които трябва да направите за децата си - съвети на известните www.24chasa.bg
Мариус Донкин

Предложихме на известни и интересни българи да кажат кои са петте неща, които родителят непременно трябва да направи за детето си, преди да навърши пълнолетие. С условието, че тези неща може да са всякакви, от възпитателно-обучителни до материално- финансови. Ето отговорите им.

Списъкът на Мариус Донкин

Казвах на дъщеря си, че независимо от горчилката човек трябва да се бори, да върви по пътя на духовното си развитие

Директорът на Народния театър има една дъщеря.

Дъщеря ми Велислава, която е клиничен психолог във Военна болница, е внучка на свещеник, възпитана е в основните християнски ценности според божиите заповеди. Не убивай, не кради, уважавай... Това се говореше в дома ни.

Това проповядваше дядо ѝ в черквата.

Велислава израсна достоен, честен и отговорен човек. Мога да се похваля!

Докато растеше, се опитах да й внуша да не изневерява никога на себе си. Сама извоюва много неща. Помага на т.н. прегорели хора, които заради амбицията си са допуснали да изпуснат от ръце живота си. Вероятно при тях има грешки във възпитанието и в градацията на ценностите.

Казвах й, че независимо от горчилката, човек трябва да се бори и уверено да върви по пътя на своето духовно развитие, да бъде такъв, какъвто е. Надявам се да съм й давал добри примери и от своя житейски път. Освен съвети.

Какво повече да пожелае човек на детето си?

Да бъде в мир със себе си и щастливо. Дано.

Списъкът на Людмила Филипова

Да познава какво е добро и да го дава на хората

Писателката има един син.

1. Да обича много природата и животните и да ги пази.

2. Да познава какво е добро и да го дава на хората.

3. Искам да го изуча добре в престижен университет и да знае езици.

4. В живота да разчита най-много на себе си.

5. Да познава, цени и обича културата - както българската, така и световната.

Списъкът на Александър Велев

Личният пример. Не може да пресичаш на червено и да искаш детето ти да пресича на зелено

Генералният директор на БНР има две дъщери и син.

1. Да даде възпитание на децата си.

2. Да им даде образование.

3. Да дава личен пример. Много е важен примерът. Не може да си хулиган, да пресичаш на червено, а да искаш детето ти да пресича на зелено.

4. Да им създаде добри и нормални условия за учене и живеене вкъщи.

5. Да намира време да общува с тях, при това на техния език. Това означава да се опитва да бъде в час с технологичния прогрес. За да усетят, че се вълнуваш от начина, по който общуват.

Списъкът на Елин Рахнев

Детето трябва да знае, че животът е като виенско колело

Драматургът има един син.

Съвети към детето:

1. Най-важният човешки орган е душата.

2. Животът е виенско колело - нагоре, надолу и обратно...

3. Всеки човек, без да знаеш кой е той, те превъзхожда поне в две неща.

4. Не се учи от своите грешки, а от грешките на другите - за да не губиш време.

5. Нищо не започва и не свършва с теб.

Списъкът на Николай Василев

Задачата ни като родители е да насочим децата към подходящите градини и училища

Бившият вицепремиер, сега финансист, има две дъщери.

1. Отличен английски, по-добре втори и най-добре трети език. Днес човек не може да бъде успешен и пълноценен без отлично владеене на английски език. Това важи за всички професии. Езици се учат най-добре от детска възраст - затова осъзнатият родител трябва отрано да насочи децата си приоритетно към изучаване на езици. Възможности много - в детската градина, в училище, в университета, на курсове. Още по-добре е децата да учат и други езици. Това ще обогати техния мироглед, ще ги запознае с нови култури и ще ги направи още по-успешни.

2. Много пътуване по света, международен и глобален манталитет. Много държа децата ми да пътуват - да виждат нови места, природни и исторически забележителности, да се срещат с нови хора, да комуникират с различни култури. Чувал съм мнения, че децата нямало нужда да пътуват, защото нищо нямало да запомнят. Дълбоко не съм съгласен. Те ще постигнат много повече, ако от малки пътешестват и развият глобален мироглед и манталитет. В противен случай може да смятат, че “от Витоша по-високо и от Искъро по-дълбоко нeма”.

3. Силно академично образование - както стандартно, така и съобразено с интересите на детето. Независимо дали детето ще стане музикант, архитект, или юрист, доброто образование дава по-висока култура, самочувствие и конкурентоспособност. Задачата ни като родители е отрано да мислим за това и да насочим децата си към подходящите силни градини и училища. Не съм привърженик на това детето да е в едно училище при едни и същи учители от предучилищен до 12-и клас.

Ако все пак това е невъзможно, липсата на разнообразие се компенсира с летни училища и лагери, включително в чужбина.

4. Добро здраве, здравословно хранене и спорт. Един от проблемите на днешните деца е затлъстяването. Ние, родителите, трябва да изградим у децата си правилните хранителни навици, за да растат те здрави и силни. И да ги научим да обичат спорта. Не е нужно детето да стане шампион - различните дисциплини помагат за физическото здраве, но и изграждат силен дух, борбеност, отборно мислене.

5. Добро възпитание, силна емоционална връзка с родителите, честност, амбиция. Дали детето ще стане добър човек и пълноценна личност, зависи на първо място от семейната среда. Първите четири точки губят смисъл, ако не предадем добър пример и не възпитаме правилните ценности у тях. Презадоволяването е друг голям проблем на днешните деца. Ако го допускаме като родители, рискуваме те да не се научат да ценят успехите и да нямат амбиция и търпение сами да се борят за постигането им.

Списъкът на Емил Кошлуков

Ако детето изгуби душата си, никакво наследство и скъпи университети не могат да компенсират

Журналистът има една дъщеря.

1. Да му представи България. Любовта към родината започва у дома. Изграждането на национална идентичност в този глобален свят е трудна, сериозна задача. И както казва Ботев, любовта към отечеството започва с любовта към ближния.

2. Кафка твърди, че да родиш деца, да ги отгледаш и донякъде насочиш в живота, е почти непосилна дейност. Основните ценности, които всяко дето ще приеме, са вкъщи. Възпитанието е това, което родителите трябва да свършат, понякога въпреки всичко останало.

3. Да създаде желание, нужда у детето за образование. Гьоте казва, че ние се учим само от тези, които обичаме.

4. Да му даде сигурност, да превърне семейството в непревземаема крепост. Дебелянов го е описал чудесно, със завръщането.

5. Да го въведе във вярата. Иначе, както е изрично записано от Матея, по-добре да сложи воденичен камък на шията си и да се удави. Защото, ако детето изгуби душата си, никакво наследство, апартаменти и скъпи университети не могат да компенсират.

Списъкът на Андрей Райчев

Лошите “другари” трябва да бъдат избягвани, но не по силов път

Социологът има четири дъщери

Няма рецепта за възпитание на дете, но все пак има няколко фундамента, върху които трябва да се градят отношенията родител - дете.

1. Важно е децата да растат като свободни същества, да не бъдат нито ограничавани, нито свръхпротежирани. Често правим тези грешки от любов и грижа към тях, но трябва да ги избягваме.

2. Не е добре да им натрапваме своята представа за това какво е интересно и какво - не. Важното е какво му е интересно на него самото. За един това е четенето, за друг - да играе футбол, трети - да пътува, да ходи по екскурзии. Изобщо в главата на детето трябва да има представа за света без теб. Да е то самото.

3. В никакъв случай на детето не трябва да му се построява дълъг план с големи и дълготрайни задължения. Това е голяма грешка, която много родители допускат. И правят 20-годишен план за действие. Това много пречи на детето.

4. Лошите “другари” и компании трябва да бъдат избягвани, но не по силов път, без мъмрене и предупреждение. Страшно важно е да се интересуваш от детето си, да бъдеш в постоянен контакт с него. Те са много чувствителни по темата.

5. Когато детето бърка, не бива да му се реагира като на възрастен, който греши. Грешките на децата са хубаво нещо, дават социален опит, макар родителите да треперят. Но винаги трябва да помните едно - решавате не своя проблем, а неговия. И каквито и нерви да хабите и страхове да имате, нямате право да ги издавате. Трябва да сте абсолютно спокйни и без да прекършвате идеалната картина на света на детето си, да му обясняваш сложността на този свят.

Списъкът на проф. д-р Тодор Кантарджиев

Отговорният родител трябва да осигури за детето си здравословен живот, стойностно образование, да го научи на семейни ценности, да има свобода на избор, да бъде щастливо. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология има един син.

1. Да се грижиш за здравето на детето, като му осигуриш здравословни условия - пълноценно хранене, приучване към спорт и здравни навици, хигиенично жилище. Да се погрижиш да е ваксинирано, да е навреме консултирано за гръбначни изкривявания, за здравето на очите и ушите, момченцата - за половата система, момиченцата - в годините на половото съзряване. Това най-пълноценно се постига с добър общопрактикуващ лекар. Когато има малки деца в семейството и родителите са млади и здрави, съветвам да изберат семеен лекар с педиатрична насоченост.

2. Образованието - да не се залита по така наречените елитарни училища, а да се избере училище, в което има дисциплина и стремеж подрастващите да бъдат научени да учат. Ученето е навик. В утвърдените колежи на Англия от едно време досега е традиция децата да учат старогръцки и латински, не за да си говорят със старите гърци и латиняни, а да им се създаде навик за научаване. Младеж, научен да учи, знае след това в университета как да отделя важното от второстепенното, как да се готви за изпит, как да съхрани базовите знания в паметта си за цял живот и да ги надгражда със значимите нови достижения на човечеството. Като погледна учебниците на студентите, виждам, че не са научени как се учи. Децата се тласкат основно към езици, да, важни са - казвам го като човек, който цял живот учи английски и немски и ползва руски, но езиците са надстройка. Базата е доброто гимназиално образование, което трябва да ти даде общата култура. Ако трябва, семейството да се лиши от някои второстепенни неща, но дори с цената на допълнителни уроци да даде на детето възможност да получи достатъчно базисни знания. Впечатлението ми е, че това се налага още от 1985 г., горе-долу по това време беше развалена внесената от Германия през Русия система на качествено средно образование - грамотност, език, обща култура, много математика, физика и химия.

3. Да научиш детето на семейните ценности - да е отговорно към близките си. Който си обича семейството, си обича и рода, който си обича рода, той си обича и родината. Грешката, която образованите хора от моето поколение - над 60-годишните, направихме в национален мащаб, е, че останахме с малко деца. Втората, която някои не сме направили, но мнозина я допуснаха, че децата им са в чужбина, а внуците с латиноезични имена.

4. Да научиш детето си на свобода. От малко да му предоставяш възможност да прави свободен избор: колело или куче, отиване на кино или на състезание. Така се учи на отговорност за себе си, за решенията си и за хората, за които ще отговаря.

5. Да научиш детето да се радва на живота, да бъде благодарно на тези, които са направили нещо за него, и да се радва на успехите на хората около него. В никакъв случай да не завижда, допусне ли го, ще си почерни живота. Такива примери има много сега край нас. Повсеместно явление е и загубеното удоволствие от добре свършената работа. Можеш да чуеш почти всеки - от плочкаджията до академика, да се хвали как не е свършил една работа, за която е взел едни пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 62 хил. прочитания Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти,

Как се спират педофилите?

Химическата кастрация не е необратима. Повечето държави предлагат превенция и тренират хора с такъв нагон да го контролират Химическа кастрация за педофили и жестоки изнасилвачи. Гласове за въвеждането на тази крайна мярка се появиха у нас още след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова.

Испанските стълби в Рим и новият туризъм

Как се справя Европа с туристическото цунами Неотдавна една снимка обиколи всички медии в света и предизвика загрижени коментари за бъдещето на туризма. На снимката се вижда как по пътя за Еверест се е събрала опашка като пред соцмагазин за банани по Нова година. Десетки хиляди алпинисти и любители чакат своя ред

Защо отношенията на Русия с Г-7 рухнаха

Тази седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще посети Франция, за да присъства на срещата на върха на Г-7. Въпреки това, вместо да планира срещите си със световните лидери в югозападния френски курорт Биариц, американският лидер се съсредоточи върху страна, която няма да бъде представена на форума

Къде са лидерите? И защо не искат столицата?

В политиката битка не се пропуска. Ако вярваш, че предлагаш добър продукт, излизаш Нормално ли е някой, когото хората не разпознават, като го видят на улицата или по телевизията, да очаква, че ще бъде избран за кмет на столицата? Да, съгласна съм, че право да се кандидатира има всеки български гражданин, навършил 18 г

Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Матео Салвини - лидерът на италианските суверенисти е повален, но още е в играта

С лозунга си "Италианците на първо място" и тирадите си срещу "нелегалните", които не спира да повтаря в туитове и видеоматериали във Фейсбук, Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната "Лига", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви управляващата правителствена коалиция. Изглежда обаче, че той загуби

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Защо коренякът софиянец хем е антикомунист, хем има носталгия по комунизма

Страда дълбоко, без да си признава, по онова време, което покрай жителството го даряваше с признание за неговата “изключителност” Коренякът софиянец, обикновено с корен, не по-дълбок от този на хортензия или мъх, има един особен и тежък шизофренен комплекс - скрита много по-дълбоко от корена му носталгия по комунизма,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber