5 неща, които трябва да направите за децата си - съвети на известните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6436080 5 неща, които трябва да направите за децата си - съвети на известните 5 неща, които трябва да направите за децата си - съвети на известните www.24chasa.bg
Мариус Донкин

Предложихме на известни и интересни българи да кажат кои са петте неща, които родителят непременно трябва да направи за детето си, преди да навърши пълнолетие. С условието, че тези неща може да са всякакви, от възпитателно-обучителни до материално- финансови. Ето отговорите им.

Списъкът на Мариус Донкин

Казвах на дъщеря си, че независимо от горчилката човек трябва да се бори, да върви по пътя на духовното си развитие

Директорът на Народния театър има една дъщеря.

Дъщеря ми Велислава, която е клиничен психолог във Военна болница, е внучка на свещеник, възпитана е в основните християнски ценности според божиите заповеди. Не убивай, не кради, уважавай... Това се говореше в дома ни.

Това проповядваше дядо ѝ в черквата.

Велислава израсна достоен, честен и отговорен човек. Мога да се похваля!

Докато растеше, се опитах да й внуша да не изневерява никога на себе си. Сама извоюва много неща. Помага на т.н. прегорели хора, които заради амбицията си са допуснали да изпуснат от ръце живота си. Вероятно при тях има грешки във възпитанието и в градацията на ценностите.

Казвах й, че независимо от горчилката, човек трябва да се бори и уверено да върви по пътя на своето духовно развитие, да бъде такъв, какъвто е. Надявам се да съм й давал добри примери и от своя житейски път. Освен съвети.

Какво повече да пожелае човек на детето си?

Да бъде в мир със себе си и щастливо. Дано.

Списъкът на Людмила Филипова

Да познава какво е добро и да го дава на хората

Писателката има един син.

1. Да обича много природата и животните и да ги пази.

2. Да познава какво е добро и да го дава на хората.

3. Искам да го изуча добре в престижен университет и да знае езици.

4. В живота да разчита най-много на себе си.

5. Да познава, цени и обича културата - както българската, така и световната.

Списъкът на Александър Велев

Личният пример. Не може да пресичаш на червено и да искаш детето ти да пресича на зелено

Генералният директор на БНР има две дъщери и син.

1. Да даде възпитание на децата си.

2. Да им даде образование.

3. Да дава личен пример. Много е важен примерът. Не може да си хулиган, да пресичаш на червено, а да искаш детето ти да пресича на зелено.

4. Да им създаде добри и нормални условия за учене и живеене вкъщи.

5. Да намира време да общува с тях, при това на техния език. Това означава да се опитва да бъде в час с технологичния прогрес. За да усетят, че се вълнуваш от начина, по който общуват.

Списъкът на Елин Рахнев

Детето трябва да знае, че животът е като виенско колело

Драматургът има един син.

Съвети към детето:

1. Най-важният човешки орган е душата.

2. Животът е виенско колело - нагоре, надолу и обратно...

3. Всеки човек, без да знаеш кой е той, те превъзхожда поне в две неща.

4. Не се учи от своите грешки, а от грешките на другите - за да не губиш време.

5. Нищо не започва и не свършва с теб.

Списъкът на Николай Василев

Задачата ни като родители е да насочим децата към подходящите градини и училища

Бившият вицепремиер, сега финансист, има две дъщери.

1. Отличен английски, по-добре втори и най-добре трети език. Днес човек не може да бъде успешен и пълноценен без отлично владеене на английски език. Това важи за всички професии. Езици се учат най-добре от детска възраст - затова осъзнатият родител трябва отрано да насочи децата си приоритетно към изучаване на езици. Възможности много - в детската градина, в училище, в университета, на курсове. Още по-добре е децата да учат и други езици. Това ще обогати техния мироглед, ще ги запознае с нови култури и ще ги направи още по-успешни.

2. Много пътуване по света, международен и глобален манталитет. Много държа децата ми да пътуват - да виждат нови места, природни и исторически забележителности, да се срещат с нови хора, да комуникират с различни култури. Чувал съм мнения, че децата нямало нужда да пътуват, защото нищо нямало да запомнят. Дълбоко не съм съгласен. Те ще постигнат много повече, ако от малки пътешестват и развият глобален мироглед и манталитет. В противен случай може да смятат, че “от Витоша по-високо и от Искъро по-дълбоко нeма”.

3. Силно академично образование - както стандартно, така и съобразено с интересите на детето. Независимо дали детето ще стане музикант, архитект, или юрист, доброто образование дава по-висока култура, самочувствие и конкурентоспособност. Задачата ни като родители е отрано да мислим за това и да насочим децата си към подходящите силни градини и училища. Не съм привърженик на това детето да е в едно училище при едни и същи учители от предучилищен до 12-и клас.

Ако все пак това е невъзможно, липсата на разнообразие се компенсира с летни училища и лагери, включително в чужбина.

4. Добро здраве, здравословно хранене и спорт. Един от проблемите на днешните деца е затлъстяването. Ние, родителите, трябва да изградим у децата си правилните хранителни навици, за да растат те здрави и силни. И да ги научим да обичат спорта. Не е нужно детето да стане шампион - различните дисциплини помагат за физическото здраве, но и изграждат силен дух, борбеност, отборно мислене.

5. Добро възпитание, силна емоционална връзка с родителите, честност, амбиция. Дали детето ще стане добър човек и пълноценна личност, зависи на първо място от семейната среда. Първите четири точки губят смисъл, ако не предадем добър пример и не възпитаме правилните ценности у тях. Презадоволяването е друг голям проблем на днешните деца. Ако го допускаме като родители, рискуваме те да не се научат да ценят успехите и да нямат амбиция и търпение сами да се борят за постигането им.

Списъкът на Емил Кошлуков

Ако детето изгуби душата си, никакво наследство и скъпи университети не могат да компенсират

Журналистът има една дъщеря.

1. Да му представи България. Любовта към родината започва у дома. Изграждането на национална идентичност в този глобален свят е трудна, сериозна задача. И както казва Ботев, любовта към отечеството започва с любовта към ближния.

2. Кафка твърди, че да родиш деца, да ги отгледаш и донякъде насочиш в живота, е почти непосилна дейност. Основните ценности, които всяко дето ще приеме, са вкъщи. Възпитанието е това, което родителите трябва да свършат, понякога въпреки всичко останало.

3. Да създаде желание, нужда у детето за образование. Гьоте казва, че ние се учим само от тези, които обичаме.

4. Да му даде сигурност, да превърне семейството в непревземаема крепост. Дебелянов го е описал чудесно, със завръщането.

5. Да го въведе във вярата. Иначе, както е изрично записано от Матея, по-добре да сложи воденичен камък на шията си и да се удави. Защото, ако детето изгуби душата си, никакво наследство, апартаменти и скъпи университети не могат да компенсират.

Списъкът на Андрей Райчев

Лошите “другари” трябва да бъдат избягвани, но не по силов път

Социологът има четири дъщери

Няма рецепта за възпитание на дете, но все пак има няколко фундамента, върху които трябва да се градят отношенията родител - дете.

1. Важно е децата да растат като свободни същества, да не бъдат нито ограничавани, нито свръхпротежирани. Често правим тези грешки от любов и грижа към тях, но трябва да ги избягваме.

2. Не е добре да им натрапваме своята представа за това какво е интересно и какво - не. Важното е какво му е интересно на него самото. За един това е четенето, за друг - да играе футбол, трети - да пътува, да ходи по екскурзии. Изобщо в главата на детето трябва да има представа за света без теб. Да е то самото.

3. В никакъв случай на детето не трябва да му се построява дълъг план с големи и дълготрайни задължения. Това е голяма грешка, която много родители допускат. И правят 20-годишен план за действие. Това много пречи на детето.

4. Лошите “другари” и компании трябва да бъдат избягвани, но не по силов път, без мъмрене и предупреждение. Страшно важно е да се интересуваш от детето си, да бъдеш в постоянен контакт с него. Те са много чувствителни по темата.

5. Когато детето бърка, не бива да му се реагира като на възрастен, който греши. Грешките на децата са хубаво нещо, дават социален опит, макар родителите да треперят. Но винаги трябва да помните едно - решавате не своя проблем, а неговия. И каквито и нерви да хабите и страхове да имате, нямате право да ги издавате. Трябва да сте абсолютно спокйни и без да прекършвате идеалната картина на света на детето си, да му обясняваш сложността на този свят.

Списъкът на проф. д-р Тодор Кантарджиев

Отговорният родител трябва да осигури за детето си здравословен живот, стойностно образование, да го научи на семейни ценности, да има свобода на избор, да бъде щастливо. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология има един син.

1. Да се грижиш за здравето на детето, като му осигуриш здравословни условия - пълноценно хранене, приучване към спорт и здравни навици, хигиенично жилище. Да се погрижиш да е ваксинирано, да е навреме консултирано за гръбначни изкривявания, за здравето на очите и ушите, момченцата - за половата система, момиченцата - в годините на половото съзряване. Това най-пълноценно се постига с добър общопрактикуващ лекар. Когато има малки деца в семейството и родителите са млади и здрави, съветвам да изберат семеен лекар с педиатрична насоченост.

2. Образованието - да не се залита по така наречените елитарни училища, а да се избере училище, в което има дисциплина и стремеж подрастващите да бъдат научени да учат. Ученето е навик. В утвърдените колежи на Англия от едно време досега е традиция децата да учат старогръцки и латински, не за да си говорят със старите гърци и латиняни, а да им се създаде навик за научаване. Младеж, научен да учи, знае след това в университета как да отделя важното от второстепенното, как да се готви за изпит, как да съхрани базовите знания в паметта си за цял живот и да ги надгражда със значимите нови достижения на човечеството. Като погледна учебниците на студентите, виждам, че не са научени как се учи. Децата се тласкат основно към езици, да, важни са - казвам го като човек, който цял живот учи английски и немски и ползва руски, но езиците са надстройка. Базата е доброто гимназиално образование, което трябва да ти даде общата култура. Ако трябва, семейството да се лиши от някои второстепенни неща, но дори с цената на допълнителни уроци да даде на детето възможност да получи достатъчно базисни знания. Впечатлението ми е, че това се налага още от 1985 г., горе-долу по това време беше развалена внесената от Германия през Русия система на качествено средно образование - грамотност, език, обща култура, много математика, физика и химия.

3. Да научиш детето на семейните ценности - да е отговорно към близките си. Който си обича семейството, си обича и рода, който си обича рода, той си обича и родината. Грешката, която образованите хора от моето поколение - над 60-годишните, направихме в национален мащаб, е, че останахме с малко деца. Втората, която някои не сме направили, но мнозина я допуснаха, че децата им са в чужбина, а внуците с латиноезични имена.

4. Да научиш детето си на свобода. От малко да му предоставяш възможност да прави свободен избор: колело или куче, отиване на кино или на състезание. Така се учи на отговорност за себе си, за решенията си и за хората, за които ще отговаря.

5. Да научиш детето да се радва на живота, да бъде благодарно на тези, които са направили нещо за него, и да се радва на успехите на хората около него. В никакъв случай да не завижда, допусне ли го, ще си почерни живота. Такива примери има много сега край нас. Повсеместно явление е и загубеното удоволствие от добре свършената работа. Можеш да чуеш почти всеки - от плочкаджията до академика, да се хвали как не е свършил една работа, за която е взел едни пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

За да се срещне с Тръмп, Борисов  ще прекоси минно поле

За да се срещне с Тръмп, Борисов ще прекоси минно поле

Трябва много да внимава какво ще говори Бойко Борисов трябва мнооого да внимава какво ще говори на президента Тръмп след 4 дни. Всичко, което се изтърве да каже, може да бъде превратно изтълкувано и да удари я по американския президент, я по него самия. Както знаем, в момента в долната камара на американския Конгрес тече процедура по импийчмънт на

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Путин неслучайно предрече разпадане на Европейския съюз

ЕС ще продължи да се разпада, прогнозира руският президент и посочи дори евентуален срок - "към началото на 2028 година". Според него някои страни от Източна Европа може да поемат по пътя на Великобритания. Доскоро подобно нещо бе сякаш немислимо, а сега изглежда съвсем вероятно. При всяко положение никак не е сигурно

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

"Мадам Фигаро": Пола Уайт, пасторката мултимилионерка, която проповядва в ухото на Тръмп

Тя е на 53 години и е харизматична блондинка, която от 31 октомври е назначена на поста духовен съветник в Белия дом. Това е Пола Уайт, пасторката мултимилионерка, която проповядва на ухото на Доналд Тръмп, пише френското издание "Мадам Фигаро". "Навсякъде, където аз мина, Бог властва! Когато съм в Белия дом, Бог е в Белия дом

Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода

Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода

В Саудитска Арабия – най-бедната държава на планетата преди откриването на нефтените находища през 1941 г., днес можеш да бъдеш много по-щастлив пенсионер дори от колегите си в Норвегия и Швейцария. Там най-високите пенсии достигат 16 хиляди долара на месец, а пенсионната възраст, вместо да се увеличава като навсякъде по света, намалява

СНИМКА: Pixabay

НАТО: Съюзниците критикуват Макрон

Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в състояние на "мозъчна смърт", предизвика гнева на съюзниците и ще се наложи външният му министър Жан-Ив Льо Дриан да успокоява духовете днес в Брюксел, за да не се озове френският президент в позицията на обвиняем на срещата на върха на алианса в началото на декември

Николай Василев е бивш икономически министър и управляващ партньор в компанията за управление на активи “Експат капитал”

Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи на 10-12%

Защо не е по-лош вторият пенсионен стълб? Периодично анатемосваме втория стълб на пенсионната система с аргументи, които “отърват” на критиците към съответния момент. Изказват се предимно популисти, които са против всички аспекти на пазарната икономика и искат държавата да отговаря за всичко. Математически анализи липсват

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

След 2 присъди поради произшествия с жертви не следва ли да има по-тежки последици за един професионален шофьор Трябва да се проверяват периодично с напредването на възрастта шофьорите на камиони годни ли са да управляват 76-годишният Петко Славов прегази 5-годишната Марая с камиона си в Русе. На 20 години – през 1963 г

30 години от първия митинг след падането на Живков!

30 години от първия митинг след падането на Живков!

Събуждането на “спящия човек” - така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София Тридесет години от първия митинг! Митингите в първите месеци след оставката на Живков са като километрични камъни в събуждането на “спящия човек”. Така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

БСП обаче се вкара в избори безкрай. Докато всички в партията са един срещу друг, тя никога няма да бие ГЕРБ Още неизлязла от едни избори, БСП влезе в нови. Този път обаче битката няма да е срещу политически опонент, а брат срещу брата. И изненадващо това я направи още по-ожесточена. Знак за това е поредното драматично заседание на Националния

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 1 108 860. Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Коментар на седмицата №2: Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 71 000 прочитания. Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС)

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Коментар на седмицата №3: Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 30 000 прочитания. Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber