Разликите между г-жа Тот и г-жа Тотева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6433717 Разликите между г-жа Тот и г-жа Тотева Разликите между г-жа Тот и г-жа Тотева www.24chasa.bg

Защо възрастните хора не вярват на прогнозата за времето, но се връзват на телефонни измамници

ДОБРЕ, какви са тия баби и дядовци, дето още се ловят на телефонни измами? Как може години наред да им се обяснява от сутрин до вечер, че на непознати не може да се вярва безкритично, а те да продължават да си дават парите? То не бяха репортажи в новините, то не бяха предавания и разследвания, в детайли са разяснени всевъзможните сценарии за подмамване, до един страшно тъпи: освобождаване на колет, изпратен от неизвестен роднина в чужбина, навиване за страшно изгодна сделка, искане на гаранция за внука, че нещо прегазил човек, инсцениране на откуп за отвличане, заглавичкване с някакви ваучери, лъжа, че дъщерята има проблеми с полицията, че си спечелил от лотарията, понякога и без да си търкал талонче... На тая тема медиите никога не са си почивали, обаче ето, онзиден излиза дописка, че средно по половин милион лева месечно е била печалбата на аломафията от януари до юли. Пише как бизнесът дотолкова се е развил, че вече карали жертвите да връзват чанти с пари по дърветата, в кофи за боклук и не знам си къде. Още малко ще започнат да провеждат открити надбягвания кой пръв ще им занесе пенсията и всичките си спестявания.

Истинска загадка е защо тази мерзост пуска все по-дълбоко корени в България. На какво се дължи масовата лековерност, обзела населението в трета възраст?

Писано е много за скъсаните връзки между родители, деца и внуци, познаваме тъжната картина на самотната старост и все пак бабите и дядовците са основен таргет на телевизиите. Как са се научили да не вярват на прогнозата за времето и на предизборни обещания (оти они само знаят да лъжат), а не могат да схванат простите измамнически схеми? Защо не им работи инстинктът да звъннат на сина, внука, племенницата, съседите, 112, преди да се юрнат да пълнят торби с пачки?

Имаше един репортаж в края на юли по Нова, който спокойно може да мине за шедьовър в жанра. Разказваше се за поредната находчива хитрост на алотерора, в която се замесва името на телевизията и на журналистката Тина Ивайлова. Показаха 82-годишната Ина Тотева, много симпатична госпожа, която разказва как за съвсем мъничко е щяла да изгори. Уникален разказ!

По телефона женски глас я пита: “Вие гледахте ли днеска предаването за измамниците?” Госпожа Тотева прилежно отговаря: “Не, не съм го гледала, но снощи имаше голямо предаване по Нова телевизия, него съм го гледала.” Женският глас моментално дръпва куката, казва, че е колежка на Тина Ивайлова, а госпожа Тотева е главно действащо лице в разследване. И кротко я заплашва, ей така, между другото, да се пази от измамниците, защото можело вечер по тъмно да я нападнат, че “даже и голяма беля” да й причинят.

Въпросът е защо Тотева е склонна да се заприказва с непознат женски глас? Най-вероятно й е скучно, няма с кого друг да обсъжда личната си позиция по обществено значими теми, всеки случаен събеседник е добре дошъл. Но ако примерно госпожа Тотева не беше госпожа Тотева, а госпожа Тот и живееше не в наша, а в германска провинция, тя пак можеше да си побъбри на воля с женския глас, обаче немското й възпитание нямаше да допусне при никакви обстоятелства да си отвори портмонето. Госпожа Тот би се обадила най-спокойно на немския 112, както постъпва и в случаите, когато някой нахалник си хвърля боклука в нейната кофа. Или ако е по-окумуш, би звъннала в телевизията да пита вярно ли немската Тина Ивайлова е решила да я снима.

Госпожа Тот, за разлика от госпожа Тотева, знае, че няма начин да се прецака: ако наистина я търсят за журналистическо разследване, значи ще стане звезда, а пък, ако са измамници, ще получи похвала от немската полиция за своята бдителност. При данъците, които редовно плаща, госпожа Тот не храни дори трошица съмнение, че немските власти са на нейна страна.

Слабото доверие в българската полиция, както и това, че държавата е майка за едни и мащеха за други, че данъците не се събират от всички, че безобразия царят навсякъде, обаче в случая с бабите и дядовците има и още един проблем - недоверието към собствените им деца и внуци. Не случайно мошениците берат най-големи плодове от сюжетни линии, в които става въпрос за някой близък, извършил престъпление. Всеки път в тия истории възрастните хора приемат новината, без да я подлагат на съмнение, очевидно живеят в постоянно очакване на неприятности.

От гледна точка на тяхното поколение животът на младите днес е пълна лудница, светът се променя твърде бързо, поемат се непремерени рискове, теглят се неразумно големи кредити, забъркват се неясни схеми, изкушения дебнат отвсякъде, кара се прекалено бързо, много алкохол се пие... Ти може да си мениджър в голяма компания и да правиш шеметна кариера, обаче майка ти е убедена, че всеки момент има опасност да те арестуват. Щото с баща ти гледат “Под прикритие” и криминалната хроника, какво друго да правят? Толкова са наплашени, че биха взели всеки пищящ циганин за родната си дъщеря, и толкова я обичат, че биха се докарали до просешка тояга, за да й помогнат. Чудовищна драма, достойна за поредицата “Световна класика”.

В онзи репортаж показаха също закачулен източник на “Нова”, според когото телефонните измамници плащат подкупи на полицията, общинските власти и дори в парламента, за да получават закрила. Значи цяла мрежа от подлеци процъфтява върху благодатна почва, бият зарязаните старци по най-слабото място, последните капки достойнство им изцеждат. При липсата на държава поне семействата им да бяха на тяхна страна!

Една сутрин майката на известен наш артист му звъни в истерия:

- Цяла нощ съм плакала, не съм мигнала, зле ми е, мисля, че умирам.

- Защо бе, мамо? Какво е станало?

- Ами във вестника пише, че ще се развеждате.

Човекът разказва как усетил стягане в гърлото като от менгеме. Отначало побеснял, разкрещял й се за кой ли път задето вярва на тъпотии в медиите. После обаче се успокоил, поразмислил, звъннал й пак и казал:

- Мамо, обещавам ти, че ако реша да се разведа, или да си направя пластична операция, или да емигрирам, или да ме изстрелят в космоса с опитна совалка, първо на теб ще се обадя. Защото те обичам!

Оттогава тя не плаче.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Мотиви за нова конституция за по-добра България

Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в

(Не)правилен рап

За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

Коментар на седмицата №3: Как попаднах в „Апартаментгейт“

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 75 000 прочитания. Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет! Нe чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват, като чуят, че някой се е разболял от рак.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber