Разликите между г-жа Тот и г-жа Тотева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6433717 Разликите между г-жа Тот и г-жа Тотева Разликите между г-жа Тот и г-жа Тотева www.24chasa.bg
Разликите  между  г-жа Тот и г-жа Тотева

Защо възрастните хора не вярват на прогнозата за времето, но се връзват на телефонни измамници

ДОБРЕ, какви са тия баби и дядовци, дето още се ловят на телефонни измами? Как може години наред да им се обяснява от сутрин до вечер, че на непознати не може да се вярва безкритично, а те да продължават да си дават парите? То не бяха репортажи в новините, то не бяха предавания и разследвания, в детайли са разяснени всевъзможните сценарии за подмамване, до един страшно тъпи: освобождаване на колет, изпратен от неизвестен роднина в чужбина, навиване за страшно изгодна сделка, искане на гаранция за внука, че нещо прегазил човек, инсцениране на откуп за отвличане, заглавичкване с някакви ваучери, лъжа, че дъщерята има проблеми с полицията, че си спечелил от лотарията, понякога и без да си търкал талонче... На тая тема медиите никога не са си почивали, обаче ето, онзиден излиза дописка, че средно по половин милион лева месечно е била печалбата на аломафията от януари до юли. Пише как бизнесът дотолкова се е развил, че вече карали жертвите да връзват чанти с пари по дърветата, в кофи за боклук и не знам си къде. Още малко ще започнат да провеждат открити надбягвания кой пръв ще им занесе пенсията и всичките си спестявания.

Истинска загадка е защо тази мерзост пуска все по-дълбоко корени в България. На какво се дължи масовата лековерност, обзела населението в трета възраст?

Писано е много за скъсаните връзки между родители, деца и внуци, познаваме тъжната картина на самотната старост и все пак бабите и дядовците са основен таргет на телевизиите. Как са се научили да не вярват на прогнозата за времето и на предизборни обещания (оти они само знаят да лъжат), а не могат да схванат простите измамнически схеми? Защо не им работи инстинктът да звъннат на сина, внука, племенницата, съседите, 112, преди да се юрнат да пълнят торби с пачки?

Имаше един репортаж в края на юли по Нова, който спокойно може да мине за шедьовър в жанра. Разказваше се за поредната находчива хитрост на алотерора, в която се замесва името на телевизията и на журналистката Тина Ивайлова. Показаха 82-годишната Ина Тотева, много симпатична госпожа, която разказва как за съвсем мъничко е щяла да изгори. Уникален разказ!

По телефона женски глас я пита: “Вие гледахте ли днеска предаването за измамниците?” Госпожа Тотева прилежно отговаря: “Не, не съм го гледала, но снощи имаше голямо предаване по Нова телевизия, него съм го гледала.” Женският глас моментално дръпва куката, казва, че е колежка на Тина Ивайлова, а госпожа Тотева е главно действащо лице в разследване. И кротко я заплашва, ей така, между другото, да се пази от измамниците, защото можело вечер по тъмно да я нападнат, че “даже и голяма беля” да й причинят.

Въпросът е защо Тотева е склонна да се заприказва с непознат женски глас? Най-вероятно й е скучно, няма с кого друг да обсъжда личната си позиция по обществено значими теми, всеки случаен събеседник е добре дошъл. Но ако примерно госпожа Тотева не беше госпожа Тотева, а госпожа Тот и живееше не в наша, а в германска провинция, тя пак можеше да си побъбри на воля с женския глас, обаче немското й възпитание нямаше да допусне при никакви обстоятелства да си отвори портмонето. Госпожа Тот би се обадила най-спокойно на немския 112, както постъпва и в случаите, когато някой нахалник си хвърля боклука в нейната кофа. Или ако е по-окумуш, би звъннала в телевизията да пита вярно ли немската Тина Ивайлова е решила да я снима.

Госпожа Тот, за разлика от госпожа Тотева, знае, че няма начин да се прецака: ако наистина я търсят за журналистическо разследване, значи ще стане звезда, а пък, ако са измамници, ще получи похвала от немската полиция за своята бдителност. При данъците, които редовно плаща, госпожа Тот не храни дори трошица съмнение, че немските власти са на нейна страна.

Слабото доверие в българската полиция, както и това, че държавата е майка за едни и мащеха за други, че данъците не се събират от всички, че безобразия царят навсякъде, обаче в случая с бабите и дядовците има и още един проблем - недоверието към собствените им деца и внуци. Не случайно мошениците берат най-големи плодове от сюжетни линии, в които става въпрос за някой близък, извършил престъпление. Всеки път в тия истории възрастните хора приемат новината, без да я подлагат на съмнение, очевидно живеят в постоянно очакване на неприятности.

От гледна точка на тяхното поколение животът на младите днес е пълна лудница, светът се променя твърде бързо, поемат се непремерени рискове, теглят се неразумно големи кредити, забъркват се неясни схеми, изкушения дебнат отвсякъде, кара се прекалено бързо, много алкохол се пие... Ти може да си мениджър в голяма компания и да правиш шеметна кариера, обаче майка ти е убедена, че всеки момент има опасност да те арестуват. Щото с баща ти гледат “Под прикритие” и криминалната хроника, какво друго да правят? Толкова са наплашени, че биха взели всеки пищящ циганин за родната си дъщеря, и толкова я обичат, че биха се докарали до просешка тояга, за да й помогнат. Чудовищна драма, достойна за поредицата “Световна класика”.

В онзи репортаж показаха също закачулен източник на “Нова”, според когото телефонните измамници плащат подкупи на полицията, общинските власти и дори в парламента, за да получават закрила. Значи цяла мрежа от подлеци процъфтява върху благодатна почва, бият зарязаните старци по най-слабото място, последните капки достойнство им изцеждат. При липсата на държава поне семействата им да бяха на тяхна страна!

Една сутрин майката на известен наш артист му звъни в истерия:

- Цяла нощ съм плакала, не съм мигнала, зле ми е, мисля, че умирам.

- Защо бе, мамо? Какво е станало?

- Ами във вестника пише, че ще се развеждате.

Човекът разказва как усетил стягане в гърлото като от менгеме. Отначало побеснял, разкрещял й се за кой ли път задето вярва на тъпотии в медиите. После обаче се успокоил, поразмислил, звъннал й пак и казал:

- Мамо, обещавам ти, че ако реша да се разведа, или да си направя пластична операция, или да емигрирам, или да ме изстрелят в космоса с опитна совалка, първо на теб ще се обадя. Защото те обичам!

Оттогава тя не плаче.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга

Проф. Христова (вляво) с Лиса Джерард и “Мистерията на българските гласове”

Проф. Дора Христова: Не съм присвоила хора, нито името “Мистерията на българските гласове”

Диригентката* отговаря на обвинения на бивши певици от хора Уважаема редакция, Не мислех да вземам отношение към една от поредните атаки срещу хора “Мистерията на българските гласове”. През годините, в които аз ръководя хора, повече от 30, съм се нагледала и наслушала на какви ли не интриги, инсинуации и клевети

Димитър Маринова като великия бас Борис Христов в "Като две капки вода"

Пред финала на елитното шоу „Като две капки вода“

Шоуто „Като две капки вода“ стига финала си в понеделник, 18 май, след цветен, пълен с добри изненади полуфинал. Това шоу е най-демократичното в жанра, заразяващо децата и родителите им с еднакъв ентусиазъм и жажда за съучастие след призивите на двамата водещи, Рачков и Зуека. Това, което се случи на полуфинала, доказа

Ансамбъл "Филип Кутев" в началото на 90-те
СНИМКА: АРХИВ

Едноличното притежание и използване на "Мистерията на българските гласове" е несправедливо

Едноличното притежание и използването на колективен труд като „Мистерията на българските гласове“ е несправедливо, казва проф. Елена Кутева - директорката на ансамбъл "Филип Кутев". В отворено писмо до "24 часа" тя твърди, че в поредицата на швейцарския продуцент Марсел Селие, която се казва "Мистерията на българските гласове" и впоследствие дава

Защо улици “Аксаков”,  “Игнатиев”,   “Камчатка”, а не “Аспарух”?

Защо улици “Аксаков”, “Игнатиев”, “Камчатка”, а не “Аспарух”?

За руското политическо присъствие в софийската топонимия Карантината може да рее мислите ни над въпроси, които колкото и да са важни, никога не са станали спешни. Например имената на улиците в София. Фотография от Казахстан ми припомни за пътя на прадядото, дядото и бащата на Аспарух, които са ни извели на запад от Черно море, съвсем в Европа

КИРИЛ БОРИСОВ

Два варианта за прибиране в София - амнистия за тарикатите или хаос и напрежение

Създава се чувство за безнаказаност при тези, които пътуваха, както и за хората, останали вкъщи Стотици хиляди ще живеят с чувство за безнаказаност, когато се приберат в София. Така, както я напуснаха на Велики четвъртък, последния работен ден преди почивката. Веднъж прецакали системата, макар и в извънредно положение, те ще я прецакат и втори път

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Георги Марков: Дано Бойко ни спаси и от конституционната чума, създадена от парламента

Георги Марков: Дано Бойко ни спаси и от конституционната чума, създадена от парламента

Със заплатата ми някой вместо мен ще прави дарение. А защо депутатът да не избере сам на коя болница ще дари БЪЛГАРСКИЯТ премиер, както казах наскоро, става за трансфер на Запад. Справи се по-добре в защитата на българските граждани, на техния живот и здраве от западните си колеги. Надявам се обаче да може да ни спаси и от небивалата

ГЕОРГИ МАРКОВ

Георги Марков: Ще даря заплатата си лично, не чрез национализация

"Ще даря заплатата си за месец април, на която болница реша, след като я получа лично", коментира в личния си фейсбук профил депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков. "Дарението е доброволен и личен акт. Никой не може да дарява от мое име, още по-малко чрез национализация на възнаграждението

Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

"Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис

Владо Пенев: Когато видиш човек без маска, първото, което мислиш, е: на тоя не му дреме за мен!

Владо Пенев: Когато видиш човек без маска, първото, което мислиш, е: на тоя не му дреме за мен!

“Не бих си позволил да съветвам хората какво да правят у дома. Както никого не бих съдил или винил за вида му на образование, докъде е стигнал, как се е усъвършенствал - това са лични избори. Но отговорността е нещо, което имаш към живота въобще. Отговорност към собствения си живот и още повече към живота на другите

Доказано! Истината тук!

Доказано! Истината тук!

Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета

Ловчанският митрополит Гавриил

След Голгота следва Възкресение

АРХИПАСТИРСКО ПОСЛАНИЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ Възлюбени в Господа отци на честния клир, монаси и монахини, братя и сестри от богохранимото паство на Светата Ловчанска Епархия. В тези дни на огнено изпитание за православните християни и нашия народ се обръщам към вас с любов в Господа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber