Разликите между г-жа Тот и г-жа Тотева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6433717 Разликите между г-жа Тот и г-жа Тотева Разликите между г-жа Тот и г-жа Тотева www.24chasa.bg

Защо възрастните хора не вярват на прогнозата за времето, но се връзват на телефонни измамници

ДОБРЕ, какви са тия баби и дядовци, дето още се ловят на телефонни измами? Как може години наред да им се обяснява от сутрин до вечер, че на непознати не може да се вярва безкритично, а те да продължават да си дават парите? То не бяха репортажи в новините, то не бяха предавания и разследвания, в детайли са разяснени всевъзможните сценарии за подмамване, до един страшно тъпи: освобождаване на колет, изпратен от неизвестен роднина в чужбина, навиване за страшно изгодна сделка, искане на гаранция за внука, че нещо прегазил човек, инсцениране на откуп за отвличане, заглавичкване с някакви ваучери, лъжа, че дъщерята има проблеми с полицията, че си спечелил от лотарията, понякога и без да си търкал талонче... На тая тема медиите никога не са си почивали, обаче ето, онзиден излиза дописка, че средно по половин милион лева месечно е била печалбата на аломафията от януари до юли. Пише как бизнесът дотолкова се е развил, че вече карали жертвите да връзват чанти с пари по дърветата, в кофи за боклук и не знам си къде. Още малко ще започнат да провеждат открити надбягвания кой пръв ще им занесе пенсията и всичките си спестявания.

Истинска загадка е защо тази мерзост пуска все по-дълбоко корени в България. На какво се дължи масовата лековерност, обзела населението в трета възраст?

Писано е много за скъсаните връзки между родители, деца и внуци, познаваме тъжната картина на самотната старост и все пак бабите и дядовците са основен таргет на телевизиите. Как са се научили да не вярват на прогнозата за времето и на предизборни обещания (оти они само знаят да лъжат), а не могат да схванат простите измамнически схеми? Защо не им работи инстинктът да звъннат на сина, внука, племенницата, съседите, 112, преди да се юрнат да пълнят торби с пачки?

Имаше един репортаж в края на юли по Нова, който спокойно може да мине за шедьовър в жанра. Разказваше се за поредната находчива хитрост на алотерора, в която се замесва името на телевизията и на журналистката Тина Ивайлова. Показаха 82-годишната Ина Тотева, много симпатична госпожа, която разказва как за съвсем мъничко е щяла да изгори. Уникален разказ!

По телефона женски глас я пита: “Вие гледахте ли днеска предаването за измамниците?” Госпожа Тотева прилежно отговаря: “Не, не съм го гледала, но снощи имаше голямо предаване по Нова телевизия, него съм го гледала.” Женският глас моментално дръпва куката, казва, че е колежка на Тина Ивайлова, а госпожа Тотева е главно действащо лице в разследване. И кротко я заплашва, ей така, между другото, да се пази от измамниците, защото можело вечер по тъмно да я нападнат, че “даже и голяма беля” да й причинят.

Въпросът е защо Тотева е склонна да се заприказва с непознат женски глас? Най-вероятно й е скучно, няма с кого друг да обсъжда личната си позиция по обществено значими теми, всеки случаен събеседник е добре дошъл. Но ако примерно госпожа Тотева не беше госпожа Тотева, а госпожа Тот и живееше не в наша, а в германска провинция, тя пак можеше да си побъбри на воля с женския глас, обаче немското й възпитание нямаше да допусне при никакви обстоятелства да си отвори портмонето. Госпожа Тот би се обадила най-спокойно на немския 112, както постъпва и в случаите, когато някой нахалник си хвърля боклука в нейната кофа. Или ако е по-окумуш, би звъннала в телевизията да пита вярно ли немската Тина Ивайлова е решила да я снима.

Госпожа Тот, за разлика от госпожа Тотева, знае, че няма начин да се прецака: ако наистина я търсят за журналистическо разследване, значи ще стане звезда, а пък, ако са измамници, ще получи похвала от немската полиция за своята бдителност. При данъците, които редовно плаща, госпожа Тот не храни дори трошица съмнение, че немските власти са на нейна страна.

Слабото доверие в българската полиция, както и това, че държавата е майка за едни и мащеха за други, че данъците не се събират от всички, че безобразия царят навсякъде, обаче в случая с бабите и дядовците има и още един проблем - недоверието към собствените им деца и внуци. Не случайно мошениците берат най-големи плодове от сюжетни линии, в които става въпрос за някой близък, извършил престъпление. Всеки път в тия истории възрастните хора приемат новината, без да я подлагат на съмнение, очевидно живеят в постоянно очакване на неприятности.

От гледна точка на тяхното поколение животът на младите днес е пълна лудница, светът се променя твърде бързо, поемат се непремерени рискове, теглят се неразумно големи кредити, забъркват се неясни схеми, изкушения дебнат отвсякъде, кара се прекалено бързо, много алкохол се пие... Ти може да си мениджър в голяма компания и да правиш шеметна кариера, обаче майка ти е убедена, че всеки момент има опасност да те арестуват. Щото с баща ти гледат “Под прикритие” и криминалната хроника, какво друго да правят? Толкова са наплашени, че биха взели всеки пищящ циганин за родната си дъщеря, и толкова я обичат, че биха се докарали до просешка тояга, за да й помогнат. Чудовищна драма, достойна за поредицата “Световна класика”.

В онзи репортаж показаха също закачулен източник на “Нова”, според когото телефонните измамници плащат подкупи на полицията, общинските власти и дори в парламента, за да получават закрила. Значи цяла мрежа от подлеци процъфтява върху благодатна почва, бият зарязаните старци по най-слабото място, последните капки достойнство им изцеждат. При липсата на държава поне семействата им да бяха на тяхна страна!

Една сутрин майката на известен наш артист му звъни в истерия:

- Цяла нощ съм плакала, не съм мигнала, зле ми е, мисля, че умирам.

- Защо бе, мамо? Какво е станало?

- Ами във вестника пише, че ще се развеждате.

Човекът разказва как усетил стягане в гърлото като от менгеме. Отначало побеснял, разкрещял й се за кой ли път задето вярва на тъпотии в медиите. После обаче се успокоил, поразмислил, звъннал й пак и казал:

- Мамо, обещавам ти, че ако реша да се разведа, или да си направя пластична операция, или да емигрирам, или да ме изстрелят в космоса с опитна совалка, първо на теб ще се обадя. Защото те обичам!

Оттогава тя не плаче.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber