Срещу вълците единаци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6406137 Срещу вълците единаци Срещу вълците единаци www.24chasa.bg

Уроците от атентата
в Барселона

ПРАВИЛНИЯТ прочит на акцията на “Даеш” в Барселона разкрива силата на тази терористична структура, която успя да надхитри европейските служби за сигурност въпреки тяхната върхова мобилизация. Голямото нововъведение е в характера на тази атака и в избрания обект. Барселонският епизод на ужаса разкрива и голямата заплаха, която продължава да бъде “Ислямска държава” за Европа. Несъмнено това ще е моделът на предстоящите терористични актове, които ще се случват през последващите дни, седмици и месеци. Ако резюмираме:

- Очевидно е, че изборът на “Даеш” на Барселона не е случаен, а напълно преднамерен. Целта е да се удари топ туристическа дестинация, и то в разгара на сезона. И резултатът е налице – пострадаха граждани на 34 държави.

- След първоначалния анализ става ясно, че извършителят е млад мъж в двайсетте и без досегашен опит в тероризма.

- Атентатът бе очакван. Нещо повече – и други европейски градове се опасяват от подобни актове. Причината е, че след като главата на змията бе смазана, тялото ѝ продължава конвулсиите си в европейските столици. Това ще е отмъщението за падането на Мосул и за предстоящото превземане столицата на “халифата” – град Ракка в Сирия. За това тръби и новинарската агенция на “Даеш” Ал-Амак, която заплаши, че “воините на халифата ще са откликнали на призивите за мъст срещу неверниците”.

- Таранът с автомобили и атаките с кухненски нож са най-опасни, тъй като органите за сигурност са безсилни в превенцията на подобни престъпления.

- Атаката в Барселона показа, че “Даеш” запазва капацитета си в Европа въпреки огромния потенциал на сектора за сигурност в европейските държави.

- За силите за сигурност е трудно да разбият спящите клетки, които още не са се активирали, още повече че “Даеш” вече може да разчита на инициативата на вълци единаци, които не се нуждаят от взривни материали и оръжие.

Така по парадоксален начин подръчните средства стават по-страшни от ракети, когато са в ръцете на подобни вълци единаци.

Всичко това показва, че “Даеш” са на крачка пред враговете си и успешно изпълняват дългосрочната си цел – тероризирането на “друговерците”.

- От друга страна, международната коалиция и Западът, както и Русия, не успяха да ликвидират опасността от терористичната организация, въпреки че разполагат с най-съвременни оръжия и бомби и въпреки бомбардировките, чиито жертви стават невинни граждани на Сирия и Ирак. “Даеш” запази влиянието си чрез социалните мрежи и интернет, което ѝ позволи да планира и извършва своите деяния из цяла Европа.

В крайна сметка “воините на халифата” са в състояние да мъстят за загубите в Близкия изток, като целите им са не само Европа и Западът, но и техните съюзници.

Какво трябва да направи Европа пред лицето на тези заплахи?

- По-добра координация и обмен на информация между органите за сигурност, които изключват съперничеството, противопоставянето и недоверието между тях. Същото важи и за сътрудничеството между тях и международните и арабските органи за сигурност, които се борят срещу тероризма в Близкия изток.

- Пресушаване на притока на финанси за терористична дейност от арабски и ислямски държави. Това предполага спиране дейността в Европа на ислямските благотворителни организации, както и на партиите на политическия ислям, разполагащи с голямо идейно и религиозно влияние, както и със сериозни финанси. Такава е организацията “Мюсюлмански братя”, която има клонове в повечето европейски държави, включително и в България. Нужно е и да се наблюдава благотворителната дейност за ислямските центрове от ислямски държави чрез техните посолства в европейските страни. Трябва да се преодолее сегашният мек подход към нарушенията от различни структури, които си позволяват да финансират тероризма чрез дарения за лица и организации.

- Арест на всички европейски джихадисти и техните семейства, които се завръщат от Сирия, Ирак и Либия, където са взели участие в сраженията. Това се налага, тъй като те са голяма заплаха за националната сигурност в Европа, както и за световната сигурност. Трябва да се скъса с досегашната практика те да бъдат освобождавани от отговорност под претекст, че не са извършили престъпления в своите държави. Подобна мярка се налага още повече, когато компетентните органи признават, че завръщащите се джихадисти отказват сътрудничество и продължават да се придържат към идеологията на екстремизма и насилието, както и към религиозна нетърпимост.

- Затваряне на всички джамии и ислямски центрове, които са под контрола на салафитски имами. Става дума за стотици джамии из цяла Европа. Трябва също така да се постави под контрола на националните власти учебният процес във въпросните центрове. Преподаването в тях е по арабски учебници, които сега се ревизират от самите арабски правителства, за да се отстранят екстремистко съдържание и призивите към религиозна нетърпимост.

- Прогонване от съответната държава на всеки член на арабската и ислямската общност, който проповядва екстремизъм, нетърпимост и призовава към насилие. Става дума особено за имамите и лекторите, които открито призовават към джихад срещу неверниците от джамиите. Пример за подобна дейност е имамът в Барселона, който се оказа в основата на извършения терористичен акт. Следва също така да бъдат затворени всички нерегламентирани джамии по жилищни квартири и изоставени сгради. Подобни нелегални храмове има из цяла Европа. Организирани от салафитски структури, те се финансират от чужбина и призовават към джихад спрямо неверниците.

- Настояване арабските и мюсюлманските общности в Европа да изпълнят своя дълг, противопоставяйки се на екстремистите в техните редици в сътрудничество с местните органи за сигурност. Те не само трябва да уведомяват властите за лицата, които представляват заплаха за сигурността, но и публично да се обявяват против тероризма и неговите извършители.

- Активизиране на службите за сигурност в редиците на паралелните общества, които са извън контрола на властите. За целта е необходимо и да се предприемат реални стъпки за тяхното интегриране, както и незабавното екстрадиране на лицата, които споделят екстремистки и джихадистки възгледи. Те трябва да бъдат отправени назад към страните на произход.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Фрийрайд* - трендът в зимните приключения, който ни раздели на смели и на неразбиращи смелостта

Чий живот е по-ценен? На скиорите и сноубордистите, търсещи лавини заради адреналина, или на доброволци, които рискуват своя, за да ги вадят от страшните улеи. Понякога мъртви За едно момче, което преди години описа като начин на живот фрийрайда* - страстта да се карат ски и сноуборд извън пистите,

Какво значи 929 млрд. лв. разплащания - ръст на икономиката или инфлация

Няколко положителни новини съдържат отчетените от БНБ данни за рекордния обем пари, преминал през платежните системи през 2018 г. Както “24 часа” съобщи, през миналата година разплащанията между компаниите и хората са достигнали 929 милиарда лева. За сравнение - през 2017 г. през същата система са били обработени 702,6 млрд., а през 2016 г.

Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г. историческата комисия от Р Македония се съгласи, че в историята от преди повече от 1000 г. цар Самуил е бил легитимен представител на Българското царство.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Коментар на седмицата №1: Президентът се простреля в рейтинга

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 180 хил. прочитания. Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber