Янка Такева: По-ниски данъци за бизнеса, който обучава дуално

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6396472 Янка Такева: По-ниски данъци за бизнеса, който обучава дуално Янка Такева: По-ниски данъци за бизнеса, който обучава дуално www.24chasa.bg
Янка Такева

Родителите общуват с децата по 8 минути на ден , казва председателката на Синдиката на българските учители

- Г-жо Такева, бурно опонирахте на предложението на министерството на образованието за скъсяване на лятната ваканция. Защо?

- Предложението за удължаване на учебната година до 6 юли не беше добре обмислено. Не беше съобразено с новите учебни планове, които влизат постепенно заради новия закон за предучилищното и училищното образование. Министър Вълчев постъпи прагматично, като много бързо оттеглиха предложението.

- Как е по света с дължината на лятната ваканция?

- Има страни, които имат по-дълги летни ваканции. Има и такива, които са със седмица по-къси. Всичко това е съобразено с традициите, с всичко, натрупано като опит в националните образователни системи.

- Бихте ли подкрепили началото на учебната година да е от 1 септември?

- Традицията за 15 септември е натрупвана с години. Не може на всичко, което е работещо в образователната система, да му сложим кръст и да бъдем толкова иновативни, че да съсипем и малкото, което като традиция остана в българската образователна система. Ако не бяха толкова либерални правителствата от 1990 до 2009 г., българската образователна система щеше да е една от най-добрите. И финландците, и всички държави, които почерпиха от нашата образователна система, знаете ли как говорят за нас? С пренебрежение.

- Защо?

- Казват, че всичко добро сме унищожили. Те го взеха, пригодиха го към собствените си образователни системи и са напред. Казват, че ще има да ги гоним с години. Защото унищожихме извънкласните форми, възпитателната работа в училище, добрите учебни планове и програми, по които децата учеха и бяха първи в международните изследвания. Може ли

от четвърто

място

да слезем на

предпоследно

Да не говоря за професионалното ни образование, което имахме. Действително времената се изменят, динамиката в обществените процеси е много бърза, но друго е, когато имаш добрата практика и я пригодиш към новите условия и изисквания на динамично променящия се свят. Друго е, когато унищожиш всичко и започваш да вземаш лошите практики или да измисляш някакви нови. Тогава резултатът е ясен и видим -

800 хиляди

неграмотни

и малограмотни

и 24% необхванати деца в детските градини и училищата по данни на МОН.

- Какво са взели от нас финландците?

- Взеха възпитателната работа с деца. И американците взеха това от нас. Наричат хората, които работят това, учители по възпитание. Вместо да преквалифицираме, квалифицираме, да сменим длъжностната характеристика и да назначим като учители по възпитание нашите дружинни ръководители, ние ги уволнихме. Казахме, че са ретроградни и свършихме с възпитанието. Взеха от нас също целодневната организация на работа - заниманията по интереси извън училището. Сега чрез проектите УСПЕХ и “Твоят час” връщаме някои неща, но те са изстрадани, защото са по проекти - днес има пари, утре няма, следващия път ни отказват плащане. Тогава държавата финансираше извънкласните дейности.

- Министър Вълчев каза, че и 4-годишните ще бъдат обхванати задължително в детските градини.

- Синдикатът подкрепя 4-годишните задължително да бъдат в детската градина, особено за деца, чийто майчин език не е български.

- Работещ ли е принципът на уседналост за прием в 1-и клас?

- Този принцип трябваше да бъде приет. Поне хората, които живеят близо до училищата, да планират къде ще ходят децата им. Въпреки че уседналостта пък дискриминира родителите, които са лишени от правото на избор.

Угодия няма -

минахме през

районирането,

през либералното приемане кой където иска. Видяхме, че и това не работи. Уседналостта не е 100-процентово решение на въпроса. Според мен най-важното от 1-и до 4-и клас, когато е ограмотяването, е училището да бъде близо до местоживеенето на детето. Нашето начално училище в периода на ограмотяване е много добро.

Много добра е подготовката,

началните

учители

са прекрасни,

родителите не трябва да се притесняват.

- А как може да се пребори агресията?

- Само чрез строги правила в правилниците на вътрешния ред на всяко училище. Делегираните бюджети сега връзват ръцете на директорите. Всяко дете носи пари, всяко дете носи паралелка. Станахме заложници на децата. А те започват да се правят на герои. Има възраст в развитието на младия човек, когато минава през подобни етапи, но в България това е застрашително. Трябва да се обърне сериозно внимание на общественото възпитание. Разбрахме, че семейството не може да се справи с възпитанието на децата си. Първата причина е, че родителите почти не общуват с децата си. Направихме изследване, което показва, че само 8 минути на ден е същественото общуване между родителите и децата. Останалото е даване на пари или стоене пред компютъра. Така детето не създава проблеми на семейството. Важна е и съществената роля на психолозите, педагогическите съветници и социалните работници. Екипът на министър Вълчев има намерение да промени задълженията им, за да може работата им да е по-ефективна. Училището се опита да бъде най-голямото приемно семейство, но учителите не успяхме да бъдем майките и бащите. 51% от децата ни са с непълни семейства и

12% се

отглеждат от

баби и дядовци

Родителят общува с тях само по скайпа, защото е на гурбет. Остана най-важната роля на общественото възпитание - какво ни показва телевизията, какво показват възрастните на улицата. Много правилно е, че се прие решение на Министерския съвет, което регламентира изграждането на екипи за издирването и задържането на деца, които не са обхванати в училище. Това е национална политика.

- Забелязвате ли възраждане на професионалното образование?

- Професионалното дуално образование в новата икономическа и бизнес среда трябва да се развива. Експериментите с швейцарския и германския фонд, които финансираха дуалното образование, са много успешни. Има много училища, които са кандидати да въведат дуално обучение, но насреща нямаме предприятия, които да им партнират. Работодателите трябва да бъдат по-смели. Предприятията, които ще работят по дуално обучение, трябва да се лицензират. Държавата трябва да приеме данъчни облекчения за работодатели, които работят по дуално образование. Разходите по стипендии, заплати и по издръжка на учениците, когато са в предприятието, не трябва да се облагат с данък. Така направиха Словакия и Румъния и дуалното образование там тръгна много добре.

- От 1 септември над 90 000 учители ще получават с 15% по-висока заплата. За целта правителството гласува допълнителни 80 млн. лв., доволен ли е синдикатът?

- Това е много добро решение. Още в предизборната кампания синдикатът поставяше въпроса като проблем. Благодаря, че най-после имаме политически зряло отношение към образованието, защото ножът опря до кокала. Няма накъде вече да се отстъпва и да се пренебрегва образованието. До 2020 г. всяка година ще се отпускат по 438 млн. лв. допълнително за увеличаване на работни заплати и издръжка на учебните звена, за въвеждането на новия механизъм за финансиране на училищата и детските градини. Който не е доволен от малкото, никога не е доволен и от голямото.

- Имате ли отношение към назначаването на дъщеря ви Живка в управлението на “София Тех Парк”?

- Нямам отношение, защото това не е моя работа, но се гордея с моите деца и внуци.

- Казват, че образованието ѝ не отговаря на поста.

- Според мен има неточности, но това го отдавам на човешките слабости.

CV

- Завършила е педагогическия факултет на Софийския университет в Благоевград

- Има 2 специализации и първи клас квалификация

- Работила е като учител от 1974 до 1980 г.

-Директор на дом за сирация в кв. “Драгалевци” от 1980 до 1987 г. и главен специалист на управление “Просвета” в община “Красна поляна” в София от 1987 до 1990 г.

- През 2000 г. завършва магистърска степен по управление на човешките ресурси в Пловдивския университет

- Носител на орден “Стара планина I степен” през 2016 г.

- Председател на Синдиката на българските учители към КНСБ от 1994 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост - Г-н Живков,

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатите

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Андрей Ковачев: И в Испания имаше арестуван за корупция кмет. Да се извади ли от Шенген?

Още акценти от интервюто: ЕНП няма да отстъпи пред президента на Франция. Вебер трябва да оглави Европейската комисия В Република Северна Македония имат право да се самоопределят. Но живите, а не те да решават за починалите На тази планета в академичния свят няма никъде спор какъв е Гоце Делчев. Самите сърби казват, че е български бандит.

Бойко Атанасов: Ще заложим на превантивен контрол, а не на реакции в кризисни ситуации

Лоши бизнес практики ще се пресичат още в началото, казва новият председател на Комисията за финансов надзор Още акценти: Като финансов регулатор ще бъдем предсказуеми за тези, които спазват законите, и непредсказуеми за склонните съзнателно да ги нарушават След фалита на "Олимпик" променихме правила и изисквания,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

В психологически план ние с румънците сме много близки, кадват преподавателите във ВТУ - Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин? Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в.

Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си

Ето акценти от интервюто със социолога и член на Националния съвет на БСП: Атаката за унищожаване на партията върви по много линии, а при Нинова пробиха лесно - невежа е в идеологическо отношение и не разбира какво говори ГЕРБ спечели тези избори благодарение на БСП Отказахме се от разговора за бъдещето и за Европа и отстъпихме терен на Борисов

Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

е въздействието на “Уебит” върху икономиката на София От институции като логистика получихме страшно много помощ от всички. С министъра на образованието направихме съвместно най-голямото събитие, което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството,

Владимир Губарев: Мислите, че “Чернобил” е приключил? Нищо подобно, радиацията се качва

Филмът за аварията не разкрива мащаба на катастрофата, казва руски журналист очевидец Владимир Губарев е руски журналист, драматург и писател. Като научен редактор във в. “Правда” пръв от пресата пристига в авариралата АЕЦ “Чернобил” 4 дни след катастрофата на 26 април 1986 г. Покрай работата си има контакт с политическата върхушка на СССР и

Сергей Цветарски: Демографският проблем на страната е обезлюдяването, не толкова смъртността

Дълголетието в Кърджали е чисто аритметичен феномен, казва председателят на Националния статистически институт  В градовете се живее по-дълго, отколкото в селата, заради медицинското обслужване - Господин Цветарски, от последните демографски данни на НСИ излиза, че в София и Кърджали хората живеят най-дълго - средната продължителност на

Георги Марков: Загрижен съм! ЕК да види какво става в Белгия, Холандия и Франция

Още акценти от интервюто: Пожелах на социалистите смирение, защото избирателят отреди да сме заедно в този парламент до 2021 година Бавария е кътче рай, защото там от Втората световна война социалист не е управлявал Г-жа Йончева да чуе какво говорят за Бойко Меркел, баварският премиер Маркус Зьодер, Ердоган, Ципрас, Вучич, Заев,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber