Глоба е по-тежко от затвор за майката, изоставила бебето си от безпаричие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6371287 Глоба е по-тежко от затвор за майката, изоставила бебето си от безпаричие Глоба е по-тежко от затвор за майката, изоставила бебето си от безпаричие www.24chasa.bg

Но има и по-голяма глупост от наказанието за Мария Иванова. Това е създаването на още една безсмислена комисия за “борба” с корупцията

Чудя се има ли нещо по-глупаво и цинично от това да наложиш финансова глоба на майката Мария Иванова, която точно заради тежко безпаричие бе принудена да изостави малкия Александър "като кученце" на улицата в София?

По обвиненията на прокуратурата, тъй като е с чисто съдебно минало, я чака глоба между 1000 и 5000 лева. Това е сума, която Мария е гледала накуп само по филмите и най-вероятно никога през клетия си живот няма да види на живо.

Мария е безработна и няма как да заплати подобна непосилна за нея глоба. Още повече, преди да се издължи на държавата, тя трябва да отделя средства, за да оцелява физически с 3-месечния Александър. Така върху сумата само ще се трупат лихви като едно неразрешимо бреме за 38-годишната жена.

Фактите във възможно най-суров вид са следните - Мария е самотна майка, изоставена от бащата на детето и хладнокръвно прецакана от последния си работодател да напусне работа 5 дни преди да й стартира майчинството.

Така с вече родения Александър жената се оказва със 100 лева на месец като социално неосигурена плюс 85 лева детски надбавки. Няма да коментирам дали Мария е най-добрата майка на земята, дали е мекушава, или безсърдечна, защото няма как да съм бил в ситуацията й. И не го пожелавам и на жените, които днес я критикуват най-силно.

Факт е обаче - в момента, когато другите майки прекарват у дома с новородените си бебета може би най-трогателните мигове в живота си, Мария е принудена да плеви малини срещу 20 лева на ден, за да може да преживява. Тя не мързелува, хваща се и на друга работа, припада и влиза в болница с детето.

Безпаричие, липса на работа - това е ахилесовата пета на Мария. Несигурност, която я кара да се обърне дори срещу майчините си инстинкти - и точно там държавата решава да я натисне.

Затова, както и да го гледаме, откъдето и да го преценяваме - глобата за Мария е най-тежкото, глупаво и цинично наказание, което не само няма да я поправи, но и ще задълбочи личната й драма, която стана национално достояние след тази нейна 2-часова проява на крайна слабост.

Може би ще ви прозвучи абсурдно, но много по-милосърдно, състрадателно и справедливо от страна на държавата и съдебната система би било да вкара майката с ефективна 1-годишна присъда в затвора. Ако това се случи, тя ще влезе в специалното отделение за майки с деца в Сливен.

Прясно ремонтирано и дори без решетки по прозорците, в момента това е възможно най-гостоприемното място за жена в ситуация като тази на Мария Иванова. Мога да го твърдя със сигурност, защото съм бил там (за кратко и по работа). В отделението, което не прилича на затвор, тя и бебето ще получават редовно храна, ще спят в по-добри условия от съществуващите за нея в свободния свят. Освен това за Мария и Александър ще се полагат всекидневно всички необходими грижи, включително и медицински.

И всичко това - абсолютно безплатно. Не е ли по-добре от глоба от 5000 лева?! За да я изплати, Мария ще трябва да плеви малини 250 дни, без да отделя и стотинка за семейството (през 2017 г. работните дни са общо 248).

В историята с бебето Александър всъщност има друг много съществен въпрос - какво е правила социалната служба в Елин Пелин, за да проспи тази драма? Тези служби май са силни само в бизнеса с приемни семейства, защото там текат много сериозни подкупи.

Да не говорим за Агенцията за закрила на детето, която се занимава само с глупости от рода на - взел ли е еди-кой си вестник разрешение от родителите на ученика, пребил учителка, за да пишат за случая...

И все пак, ако трябва да отговоря на въпроса - дали има по-глупаво нещо от това безпаричната майка да бъде наказана с глоба?

Отговорът е - да, невероятно е, но се оказва, че има!

И това е създаването на специална комисия за борба с корупцията по идея на Министерството на правосъдието.

Това се напънахме и измислихме ние, докато през месец май тази година румънците вкараха в затвора още 47 подкупни чиновници, между които кмет, председател на окръжен съвет и половин дузина директори на големи държавни компании.

Нашият отговор е още една чиновническа структура, която ще "изследва, събира и анализира", още малко големи председателски и зам.-председателски заплати за изплащане, разместване на кухи структури като БОРКОР, които само трошат пари, че и спецзвено от ДАНС, което трябвало да се бори с корупцията във висшите етажи на властта, при положение че доказано във времето е безсилно да се противопостави дори на средните и ниските.

И, разбира се, понеже нямат никаква агентура, даваме им да ползват ефектни оръжия като специални разузнавателни средства, от което настръхна цялата галактика, а всички корумпирани мишени придобиха нервни тикове от ужас.

Без да навлизам в излишни подробности, от тази комисия няма да излезе абсолютно нищо, защото тя не решава реалните проблеми, пред които е изправена държавата - невъзможността да доказва в съда вземането на подкуп и липсата на достатъчно воля и инициативност при преследването на хилядите чиновници, които прибират всекидневно "хонорари" от хората и бизнеса.

Още една безсмислена комисия за поддържане на статуквото в корумпирана България...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Три важни извода от европейските избори

Първият - властта все още се ползва с доверие. Вторият - има нужда от по-чести парламентарни избори. И третият - кампания, изградена на тезата “В България е зле, не работи” Изминалите избори бяха тест, нещо като повторни парламентарни избори, които прелегитимираха властта. Иначе самите избори за Европейски парламент бяха без значение.

Щаб “24 часа”: сценариите след вота

Час преди края на изборния ден “24 часа" се обърна към политолози и социолози да коментират финалните данни от екзитполовете с два въпроса. 1. Какво означава този резултат от изборите за Европейски парламент? 2. Какви са сценариите след тях в българския политически живот? Ето коментарите им. Доц.

Вижте кой колко взе на предишните евроизбори

Вижте на графиката резултатите от предишните български избори за Европейски парламент - през 2007 година, през 2009 година и през 2014 година. На вотът, състоял се 20 май 2007 г. ЦИК отчита избирателна активност от 28,6% към 19 часа. Броят на действителните бюлетини е 1 937 696. На 7 юни 2009 година България отново гласува на избори за Европейски

18-годишните - добре информирани, без идоли, самотни сред фейсбук приятели

Какво отличава поколението на сегашните абитуриенти Абитуриентските балове за поредна година ни заливат с шум, красота, купони и немалко кич. Още едно ново поколение млади хора навлиза в живота. Да им пожелаем смелост, дързост, устрем, защото те са нашето бъдеще. Те трябва и ще променят живота ни. А какви са те днес?

Марта Вачкова: Да не гласуваш, е най-безотговорното нещо

Трябва да гласуваме най-малкото защото имаме право на това. От малкото права, които все още имаме. Никой, който не е гласувал, няма право да ми каже, че от нещо е недоволен. Никой няма право да мрънка, да плаче, да плюе, да скандира, да ходи на площади, ако преди това не е гласувал. Ако си гласувал, вече може да заявяваш мнението си.

Огнян Златев: Въпросът е какъв да бъде ЕС

Европейските избори са най-голямото упражнение по демокрация без еквивалент по света. Въпреки трудностите, през които млада демокрация като България преминава, трябва да сме горди, че принадлежим към европейската общност от държави и ценности. Наскоро председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа в този вестник,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как, на кого и колко Европа помогна тук в тези избори?

Борисов е човекът, когото ЕНП и Меркел избраха да закрие кампанията на фаворита за бъдещ шеф на Европейската комисия Манфред Вебер Леви премиери от Европа дадоха рамо на Станишев, но не и на БСП Марешки най-близо до сърцето на Марин льо Пен На тези избори за Европейски парламент, които според мнозина са най-важните от учредяването на ЕС,

Кристина Кръстева: Какво не знаете за евровота (Видео)

На тези избори водачът не е защитен  Тази неделя е важно, освен да отидем на църква, да минем и през тъмната стаичка, за да изберем Европарламента. Не си и помисляйте, че не е важно. Да знаете само колко хора мечтаят за тази привилегия. С 41% са се увеличили за година желаещите граждани на трети страни да пребивават в ЕС.

Операция “Побългаряване” в британската политика

Или как Фараж повтаря ефекта на Симеон II, че ще оправи нещата за 800 дни Преди 6 години един британски политик нагазва в калта на ромския квартал “Факултета”. Казва се Найджъл Фараж и е известен у нас основно като враг на българите и румънците, които искат да живеят във Великобритания. По онова време той е евродепутат и лидер на малката Партия

Евроизборите – фейкнюз, руски пари, Брекзит и крайнодесни

Популисти се очаква да вземат голяма част от местата в най-инфарктния вот в историята на ЕС Тези европейски избори са може би най-инфарктните в историята на ЕС за всички страни членки. За първи път в тях ще участва държава, която планира няколко месеца по-късно да напусне общността. И за първи път крайнодесни и популисти се очаква да вземат

Евроизбори 2019-а: Два сценария според прогнозите

Със и без ВМРО Според последни данни на изследователски център “Тренд” ГЕРБ печели 31,5% от гласовете, а БСП - 30,4%, като разликата между тях е 1,1%. Трета сила е ДПС с 12,8%. С шанс да изпрати представител в парламента е ВМРО с 5,8%, но е на ръба. “24 часа” се опита да се доближи до най-вероятния сценарий за изборите и разговаря с изборни

2014 г.: Евровотът прати 6-има депутати на ГЕРБ, 4-ма на БСП, 4-ма на ДПС, 2-ма за Бареков и ВМРО, 1 на реформаторите

Кои бяха изненадите преди 5 години Евроизборите от 25 май 2014 г. се помнят с няколко ярки резултата и изненади. Първо, ГЕРБ спечели 30,4% от гласовете и надбяга с 11,5% БСП, за която гласуваха 18,9 на сто от избирателите. Второ, този резултат беше в сериозно се размина с прогнозите на социолозите за равенство или лек превес на ГЕРБ или БСП.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber