Ще вземат 5000 лв. от Мария, колкото на босия цървулите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6369977 Ще вземат 5000 лв. от Мария, колкото на босия цървулите Ще вземат 5000 лв. от Мария, колкото на босия цървулите www.24chasa.bg

Да, виновна е, че е оставила бебето си. Но по-добре да ѝ помогнат да излезе от бездната на безпаричието, вместо да я глобяват

Александър навърши три месеца на 1 август. Може би един ден, когато порасне, той ще научи своята невероятна одисея. Оставен от майка си в градинка в софийския квартал “Младост” в горещото пладне на един юлски ден. Видели го две жени, дошла полиция, закарали го с линейка в болница.

Междувременно откриват майка му - 38-годишната Мария Иванова, и сагата продължава във все така драматични тонове. Пак на същия 1 август от майка на изоставено бебе Мария Иванова става обвиняема. Законът го изисква. Защото, като е оставила бебето си без надзор, тя е “създала опасност за неговото физическо и душевно развитие”, пише в прокурорското обвинение. Така само три месеца след като е дала живот на Александър, Мария е обвинена за престъпление по чл. 182, ал. 1 от Наказателния кодекс. И тъй като е с чисто досие до този момент, наказанието може да бъде глоба - от 1000 до 5000 лева вместо затвор.

Ето тук вече абсурдът е на път да затвори кръга.

Очевидното не може да се скрие - а то е, че безпаричието е притиснало жената до стената.

Когато нямаш работа, не получаваш достатъчно подкрепа за майчинството си, защото помощите от 185 лв. не стигат, нямаш мъж, другото ти дете го гледа баща му, виждаш само едно - бездна, от която няма измъкване.

Дал си живот на дете, което не можеш дори да нахраниш. Какви перспективи има пред него - да гладува, докато един ден не тръгне с майка си да рови из кофите на София. Ако дотогава не е свършила със себе си от отчаяние.

И дори след като историята гръмна, ето каква “помощ” получи Мария - ще я обучават социалните служби, “за да ѝ повишат родителския капацитет”. Чудесно, няма що!

Не е ясно точно как се повишава родителският капацитет и какво въобще се крие зад тези усукани думички. Но вероятно социалните имат и кантар, с който го мерят, за да установят дали обучението е преминало успешно, кой знае... През това време Мария ще пише заявления и молби да върнат детето ѝ, ще стане “обект на процедури”, както ѝ обяснили от социалната служба.

Ама хайде стига сме си играли на стражари и апаши, защото майчинството е свята територия. Щом някой е нагазил в него с кални ботуши, хепиенд със сигурност няма да има.

Ако българските данъкоплатци издържат толкова много агенции (като тази за закрила на детето), социални служби със съответните служители и дори началник (във всяко кметство) и какви ли още не тинтири-минтири, за да се правим на европейска цивилизована държава, защо те не си вършат работата като хората?

Не е ли ясно, че не стига да премятат едни папки с документи, трябва да са видели хората от живия живот. Да са отворили очите си за мизерията, в която битуват - и те, и децата им, и тримесечните им бебета. Сега е лесно да заклеймяват майката и да искат да ѝ повишават родителския капацитет (като че ли майчинското чувство подлежи на тренировки). Още по-лесно е да я натирят като престъпница с една люта глоба от 5000 лева, каквито тази жена едва ли ще види накуп в живота си.

Случаят “Мария” със сигурност не е единствен в държавата. Със сигурност има и други десетки, може би стотици или хиляди майки, които броят стотинки за млякото на децата си, събират левчета, за да им купят обувки, да платят сметките за тока и водата. За училище, за учебници и тетрадки даже не подсказваме, защото при толкова всепоглъщаща бедност кой ти мисли за училище, кой въобще смее да говори за бъдеще.

Бъдеще време в такива случаи направо е забранено.

Затова, който не знае какво е децата му да заспиват гладни, какво е да броят стотинките за хляб, нека да не се прави на прокурор. Бедността и мизерията може и да не са задължително орисия, но когато го застигнат, човек лесно слиза в бездната на отчаянието. Оттам нататък до това да оставиш количката с тримесечното си бебе може и да изглежда направо страховито, направо нечовешко, антимайчинско, но е логичен финал на една житейска драма.

Докато следя новините за Мария Иванова, на редакционния телефон се обажда жена. Представя се, казва, че е завършила психология и търси контакт с майката. Самата тя има тригодишно дете и иска да помогне на Мария. И със сигурност ще го направи.

Ден преди това се обади друга жена - от Обзор. И тя иска да помогне с каквото може. Готова е заедно с други жени от града да изпратят дрехи, храна, памперси.

Вероятно ще има и други, които да помогнат. Най-важното за Мария обаче е да види светлина в тунела - да си намери работа. Точно тук трябва да получи истинската, най-голямата помощ.

Тогава едно по едно нещата ще отидат по местата си. Ще може да си върне Александър. Ще може да му купува храна, дрехи, дори играчки... Някой ден може би ще има пари за сносна квартира, за да се върне при нея и 13-годишната ѝ дъщеря. Кой знае, дано да печели достатъчно, че да има и за хладилник, пералня... Звучи невероятно, но защо не...

Ами това е, животът продължава - със или без социалните служби. Които в крайна сметка са създадени точно за случаи като този на Мария, но точно тогава те просто се издънват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо отношенията на Русия с Г-7 рухнаха

Тази седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще посети Франция, за да присъства на срещата на върха на Г-7. Въпреки това, вместо да планира срещите си със световните лидери в югозападния френски курорт Биариц, американският лидер се съсредоточи върху страна, която няма да бъде представена на форума

Къде са лидерите? И защо не искат столицата?

В политиката битка не се пропуска. Ако вярваш, че предлагаш добър продукт, излизаш Нормално ли е някой, когото хората не разпознават, като го видят на улицата или по телевизията, да очаква, че ще бъде избран за кмет на столицата? Да, съгласна съм, че право да се кандидатира има всеки български гражданин, навършил 18 г

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му съперник и бивш губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този дебат впечатлява, не заради някакви запомнящи се крилати фрази (рейгъновото "Хайде пак почнахте" почти не се класира), а заради тон и съдържание

Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо коренякът софиянец хем е антикомунист, хем има носталгия по комунизма

Страда дълбоко, без да си признава, по онова време, което покрай жителството го даряваше с признание за неговата “изключителност” Коренякът софиянец, обикновено с корен, не по-дълбок от този на хортензия или мъх, има един особен и тежък шизофренен комплекс - скрита много по-дълбоко от корена му носталгия по комунизма,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber