“Загрижени” служби проспиват майки на ръба на бездната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6367919 “Загрижени” служби проспиват майки на ръба на бездната “Загрижени” служби проспиват майки на ръба на бездната www.24chasa.bg

Изоставеното
бебе и държавата
мащеха

В ЛЕТНИТЕ горещини на всеки може да му се размекне мозъкът. Никой не може да предвиди кога ще се поддаде на импулса вместо на разума.

Особено когато е притиснат до стената. Майката у мен е по-силна от дидактиката. Майката у мен знае и две, и двеста. Затова няма да съдя и няма да защитавам. Дайте да видим как стоят нещата с майката Мария от с. Габра, изоставила детето си в столичния “Младост”.

“Кучка!” - ревна социалната мрежа. Самата Мария се изрази, че го е оставила като кученце, та даде повод за нездрави препратки. Какво обаче стои зад тези думи? Жената е на 38 г. и това е второто ѝ дете. 13-годишната дъщеря се отглежда от бащата, който е биологичен баща и на тримесечното бебе. За малкото се грижи Мария, подпомагана от майка си.

Ясно е като бял ден, че живеят бедно. Какво от това, ще кажете, то 90% от българите така си живеем, но не си оставяме децата по детските площадки. И ще сте прави. Мария е българка. На ръба на бездната. Тази бездна, която се е отворила да я погълне, когато 5 дни преди да излезе в полагаемия ѝ се по закон 45-дневен болничен срок до термина, са прекратили трудовия ѝ договор. Законът у нас е врата у поле. Работодателят не се интересува от него. Що да плаща болнични, че после и майчинство. Който си ражда деца, да си ги мисли.

Мария 12 г. е работила като сервитьорка и изведнъж се оказва наникъде. А бебето се ражда и иска да яде, иска да бъде преобличано, обгрижвано. Бебетата не разбират от “няма”, нито от причините, поради които е възникнало нямането. Яде, реве и расте. Вие виждали ли сте майка, която не може да нахрани детето си? Не ви го пожелавам. Скочихте дружно срещу нея, без да помислите какво ѝ е. Отишла на преглед в Окръжна болница, където ѝ казали, че се налага операция. Пари няма и не се вижда кога и дали изобщо ще има. Животът ти се струва не черен, а несъществуващ за теб. И импулсът поне детето ти да живее като хората те сграбчва и те тласка към глупостта да го оставиш. Да го намерят добри хора, да му осигурят условия, каквито майка му е в невъзможност. Нещо за “Клетниците” и за малката Козет да си спомните? Или, ако щете, за пуснатия по реката в кошница Мойсей? Или... примери дал Господ и не само от литературата.

Мария си признава глупостта, съжалява, че се е поддала на умопомрачението, предизвикано от безизходицата. Тя просто не знае, че тук да изоставиш дете, не е като едно време пред богатските домове или пред портите на манастира на кармелитките.

Бодрите социални работници реагират на сигнала и прибират детето. Когато Мария се връща след два часа, него вече го няма. Има масмедии и ходене по мъките вече в друга посока - как да си върне детето. Вече всички са загрижени, та знае ли се. Преди това са били ни чул, ни видял. Сега тепърва ще правят оценки на жилището, на възможностите на майката да бъде майка, изобщо - ще има работа за всички. Освен за Мария, ако някой добър човек не ѝ предложи работа. Защо ли този случай ми напомни един друг - на Тереза, дето социалните работници ѝ отнеха новороденото, за да го типосат на приемно семейство, защото тя дължала 500 лв. за ток. Вместо да ѝ отпуснат помощ да го плати. И за Цецко от Враца се сетих, който пък беше малтретиран многократно от родителите си и там социалните служби се намесиха едва след като детето попадна в болницата и му отрязаха измръзналите пръстчета. Дали ще оставиш детето си в пристъп на безизходност, или ще го оставиш да умре от глад и студ вкъщи, мерките са все след дъжд качулка. Кой е потърпевшият? Децата, разбира се.

Едно време (ах, не скачайте, като се спомене това време!) законът пазеше майките. Никой работодател не можеше да пипне една жена след четвъртия месец на бременността ѝ и до изтичане на майчинството след това. Къде отиде този закон? Всички знаем как работодателите предпочитат да не наемат жени във фертилна възраст. Това не е ли дискриминация?

Знаем, че с мижавите пари за майчинство и още по-мижавите детски надбавки не дете - и кученце не можеш да отгледаш. Това не е ли геноцид? Всички знаете, че все по-малко млади, здрави и изучени хора са се юрнали да се репродуцират, защото не са сигурни за бъдещето на евентуалните си деца. Това не е ли затриване на България? Наивно ли ви се струва? Ваша работа.

Вие си гледате децата или вече сте ги отгледали, ама всички до един ли с песен на уста? “Оставих го като кученце, да го намерят добри хора...” Наивната Мария! А колко други са на ръба на пропастта, в която тя пропадна? Ето такава статистика трябва да има в социалните служби. На това не му ли викаха превенция? И не ли в превенцията е основната работа на тези служби? За да не се включват бодро и компетентно в пряк ефир и да обясняват как е по закон.

Защото законът някъде много издиша. Аз не съдя. Но бих искала някой право да седи и право да отсъжда. И не, държавата не сме всички ние. Защото във всички ние влиза и Мария от с. Габра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber