България в страшната класация

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6355236 България в страшната класация България в страшната класация www.24chasa.bg

Изглеждаме мирни като бял гълъб, какво ни носи това

ТЕЗИ дни излезе новото издание на една световна класация, в която - изненада! - България не е последна в Европа, а е по средата. На Балканите е втора, не след Гърция впрочем, а след Румъния.

Класацията не е от измислените, а е авторитетна, в съставянето ѝ всяка година участват именити експерти, както и британското списание "Икономист". Нарича се Глобален индекс на мира и анализира 163 държави по 24 критерия, доста разнообразни. Класацията мери, най-общо казано, нивото на конфликти, агресия, нестабилност, несигурност, рискове в страните. И вътре в тях, и като износ. Така съставят списък, в който тази година на върха са най-мирните Исландия, Нова Зеландия, Португалия, Австрия и Дания, а на дъното са страшните Сирия, Афганистан, Ирак, Южен Судан и Йемен.

Че България не е сред световните черни котки, е ясно, интересното е, че всъщност сме сред най-белите гълъби - 28-о място от 163 страни. Изглежда твърде хубаво, за да е истина? Дали е така - струва си да се вгледаме по-внимателно в класацията и аналитичния доклад към нея.

В индекса 2017 тероризмът, разбира се, сваля надолу страни по скалата опасни - безопасни. И популизмът обаче е отчетен като фактор за движението на една държава между миролюбието и враждебността.

От института, който прави изследването обясняват връзката: възходът на популистките партии на главната сцена на европейската политика влияе на свободния обмен на информация, на борбата с корупцията, на спазването на човешките права, а това са основни двигатели на мира в обществата.

Така че добрата ни позиция в класацията говори, че ни броят като не особено засегнати от глобалната популистка вълна.

Сред 36 държави на нашия континент сме на 19-а позиция с комплексна оценка 1,631, малко по-добра от средната 1,664. Да обясним, че оценките са от 1 до 5, като 1 е за най-миролюбивите, а 5 - за най-конфликтните. Отличникът Исландия например е с 1,111, а проблемната Турция - с 2,777.

В класацията на мирните в Европа България е не само пред Хърватия (1,665), Полша (1,676) и Естония (1,712), но и пред Италия (1,737), Франция (1,839), Гърция (1,998). Това вероятно е така, защото в комплексната оценка влизат - и я свалят - заплахите от терористични актове на територията на страната, вносът и износът на оръжие, разходите за въоръжени сили.

Има обаче някои “цивилни” индикатори, които изненадват. За голяма част от числата Индексът на мира впрочем използва оценки на авторитетната аналитична група “Икономист интелиджънс юнит”.

- Усещането за престъпност в обществото у нас е високо - 3 по петобалната система. Точно толкова е обаче и във Великобритания, Франция, Гърция и Румъния. В Италия дори е по-голямо - оценка 4 от 5.

- По брой умишлени убийства на 100 000 души България е на нивото на Финландия и на по-ниско ниво от Естония, Литва и Латвия.

- Докладът отчита вътрешни конфликти в Гърция, Полша и Унгария например, но не и у нас.

- В България - протести тук, протести там, но анализът отчита по-голяма “вероятност от демонстрации с насилие” в Полша, Гърция, че дори и в Румъния.

- “Икономист интелиджънс юнит” оценява политическата стабилност у нас на 1,75, точно толкова, колкото и в Испания и Франция (по скала 1-5, където 1 е максимална стабилност). Малко по-стабилни от нас са Гърция и Румъния, а Италия и Полша са оценени като политически по-земетръсни.

- Държим се като добри съседи. По този критерий има само две държави в Югоизточна Европа, които са образцови - България и Румъния. Нашите оценки за мир и добросъседство са 1 (най-високи), колкото на “старите” западноевропейци. За сравнение - Русия и Украйна са с оценки 5 (най-зле). Добросъседството на македонците впрочем е оценено на 3 (зле), а на турците - на 4 (още по-зле).

Какво ни казва тази класация? От една страна, да си миролюбив не значи задължително обещание за по-добър живот. Но пък е по-добре да изглеждаш гледан отвън като бял гълъб, не като Чингис хан. Има две категории хора в чужбина, за които факторът “мирна страна” е сред най-важните (наред с много други, разбира се) - туристите и инвеститорите. Така че щом трайно са ни класирали сред най-мирните, не е зле да направим някакви имиджови действия пред чужденците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Заклеймен като убиец без да има вина

Преди 3 дни на моето и още 4 семейства се случи нещо, което досега не съм мислил, че може да се случи в правова държава. Петима невинни хора, чието задължение е да пазят нас и реда в страната ни, бяха осъдени за умишлено убийство. Според обвинителите това “умишлено убийство” е извършено в момент на изпълнение на служебните им задължения,

Отрова за мишки

За мишоците, скрили се зад анонимни профили, които разкъсват от злоба себе си и себеподобните Нямам проблем с анонимния хейт. Ако някакви мишоци са се скрили зад анонимни профили и се разкъсват от злоба сами себе си и себеподобните си. Но - чиба от моята къща на плъховете, жадни за слава и мними словесни победи на чужд гръб.

Вадете банковите сметки, насрочете и преврата за 19 май - датата е историческа и удобна: седмица преди изборите

“24 часа” получи от адрес diehard2019 (в артистичен превод - умирай трудно) списък със стотици клиенти на “Артекс”. Очакваме данни къде другаде елитът пазарува. Иначе остава подозрението, че някой отстрелва семейството Мирянови с цел да им вземе бизнеса или да скрие други известни новодомци Анонимно писмо в електронната поща на “24 часа” от адрес

За Христовия кръст преди и сега

ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ Виждаме плодовете от мнимото носене на кръста Тези мои мисли са породени от една картина на Банкси – уличен художник, който е събирал пари за хляб с улично изкуство, а днес е един от най-продаваните попарт художници. Разпятието присъства през целия житейски път на всеки християнин,

Европейските избори: Вариант Тръмп или запазване на статуквото

От управляващата в Италия партия "Лигата" до Националния сбор на Марин Льо Пен във Франция и партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан популистките партии създават проблеми за Брюксел, като обещават да трансформират Европейския съюз съгласно своите виждания. Стив Банън, бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп предрече,

Да затворим вратичката със съкратеното следствие

Иначе чувството за справедливост у хората тотално ерозира Вратичката със съкратеното съдебно следствие категорично трябва да се премахне. Нещо повече - ние от ВМРО сме внасяли подобно предложение между първо и второ четене, когато се гледаше изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс, но за съжаление, то беше отложено.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Сотир Цацаров: Общественият интерес налага незабавното публикуване на стенограмата от КСНС

След като “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в КСНС, Борисов, Нинова, Карадайъ отказаха да отговорят В понеделник “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност от 8 април. Вчера получихме отговора на главния прокурор Сотир Цацаров: “Най-точна представа за начина, по който премина дебатът в КСНС,

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така. След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber