Плаценти, пациенти и прецеденти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6317697 Плаценти, пациенти и прецеденти Плаценти, пациенти и прецеденти www.24chasa.bg

Свикнахме ли да отминаваме агресията над медици с лека ръка

СЛУЧАЯТ с Владимир Стоянов, пребил акушер-гинеколожката д-р Албена Гигова на работното й място минути след като е изродила детето му, стана печален факт. Поредният побой над медицинско лице. Свикнахме ли да отминаваме тази агресия с махване на ръка? Свикнахме ли да свиваме рамене и да си казваме на ум

“Абе, сигурно

има за какво...” Тоест станаха ли тези прецеденти нещо като ежедневие.?

Пациенти или техни роднини млатят докторите, защото не са им обърнали вниманието, което смятат, че заслужават, че са неглижирали (според тях) състоянието им, че се е забавила линейката, че са се сменяли екипите, че вдигнатия в 3 ч след полунощ лекар е повикан, защото някой е изпил три литра вино след половинката ракия и му е станало лошо, а през това време някой друг бере душа с инфаркт или инсулт и там също негодуват от забавянето на адекватната медицинска помощ.

Да, спомням си случая с новоназначения управител на болница, който се бе преоблякъл като клошар и бе потърсил спешна помощ в подопечното му здравно заведение. Където бил абсолютно неглижиран от дежурния персонал. Има го това. Както я има и практиката, ако се обадиш за пациент над 40 г., да забравиш, че ще ти пратят екип. Проверено на собствен гръб. Да си намериш начин да те закарат в болницата.

И все пак лекарите си вършат работата. Това е въпрос на личен морал. Не наказаха ли хирург, спасил живота на свой пациент, защото нямал право да оперира точно сърдечен проблем? Е, народното възмущение надделя над бюрокрацията в системата, но кой е сигурен, че няма още такива случаи, недостигнали до медиите? А в инцидента с пребитата д-р Гигова изобщо не става въпрос за неглижиране на задълженията и нарушаване на Хипократовата клетва. Напротив, тя е изродила здраво и жизнеспособно бебенце, майката и детето са в добро състояние, но бащата, видите ли, предявява претенции веднага да получи плацентата на новороденото. Лъже, че има съответните документи за това. Оказва се, че не е вярно, и той

пуска в действие

юмруците си

Пред очичките, току-що отворени за света, на своята рожба.

Само на мен ли ми се струва извратено? Ама, ще кажете, има право, плацентата е част от детето. Част е до раждането, след това е биологически материал. Да, ама генетически е и на бащата. Да, дотолкова, доколкото е и с неговото ДНК. Но това не означава, че на всеки родител трябва да му се връчи пликче със съответната биологична маса след раждането на наследника. Като 500 г карантия от месарницата.

Да, знаем, че плацентата съдържа стволови клетки, както и всякакви витамини, аминокиселини и прочее полезни съставки. Да, знаем, че се използва в козметичната индустрия. Да, знаем, че у някои племена има поверия какво е задължително да се направи с плацентата - от суровоядство, през изсушаване и стриване на прах за по-нататъшна употреба пер оз, до ритуално погребение или изгаряне. В България такива обичаи не са нито историческо наследство, нито са общоприети. Затова трябва специален документ, за да си получиш този материал.

Стоянов го иска веднага. Ще го яде ли, на шейк с банан и малини ли ще си го прави, нито ме интересува, нито е важно за обществото. За обществото е важно, че пребиват лекарите. За обществото не е без значение, че жаждащият плаценти е криминално проявен и явно склонен към рецидив в поведението си. Някъде прочетох, че се занимавал с генетични изследвания. Може. Но ако има необходимото образование и познания, би следвало да знае какво повелява правилникът. И при упражнените от него закононарушителни действия трябва да се види дали не би следвало да е пациент на някоя клиника, защото е задържан и попада под ударите на закона заради ударите, които е нанесъл на д-р Гигова.

Да, този случай е прецедент. Баш заради плацента никой не беше налитал на лекар. В момент на раждане бащите се интересуват преди всичко от децата си. Но знае ли човек дали не се заражда нова мода - плацентоконсумация, продажба на черно, полагане в място злачно и упокойно... Като в племената, които визирах по-горе.

А да се бият лекари при изпълнение на служебните им задължения, отдавна не е мода, а практика. Порочна, но действаща. И Лекарският съюз, както и всички, делегирани да обезпечават правата на медицинските работници у нас, трябва да направят нещо, така щото

тези

професионалисти

да бъдат

защитени

Не с лекар - полицай и линейка - патрулка. Да изискат по-строго приложение на закона. Или промяна в сега действащия. Страшно е, когато лекар, поел в ръцете си нов живот, се превърне в пациент с травми от побой. Заради една плацента. Хайде една метафора да ви предложа - България е общата плацента на всички, които сме тук, и пъпната връв на всички, които са по света. Да я разкъсаме на парченца ли? Как ще живеем, унищожавайки я? Ето ви прецедент за размисъл. Защото всички сме потенциални пациенти. Я на общопрактикуващите лекари, я на специалистите, я на психиатрите. Нека не се ядем един друг. Все още сме народ, а не племе.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber