За какво е кавгата между Къдринова и Жотева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6300869 За какво е кавгата между Къдринова и Жотева За какво е кавгата между Къдринова и Жотева www.24chasa.bg

Радио “България” в БНР отдавна не съществува и е възможно някой да опитва да пренареди силите в СЕМ преди избора на нов шеф в БНТ

БЕТИНА ЖОТЕВА
БЕТИНА ЖОТЕВА

Две известни журналистки - Къдринка Къдринова и Бетина Жотева, се скараха шумно и грозно заради радио “България”.

КЪДРИНКА КЪДРИНОВА
КЪДРИНКА КЪДРИНОВА

Махленската им на пръв поглед кавга обаче прерасна в толкова голям скандал, че породи сериозни съмнения дали зад проблема с радиото не се крият по-странични интереси.

Къдринка Къдринова е опитен журналист международник със задълбочена експертиза по проблемите на Латинска Америка и на Луис Корвалан в частност. В момента тя работи в Съюза на българските журналисти.

Бетина Жотева - също журналистка, днес е член на Съвета за електронни медии от квотата на президента Росен Плевнелиев.

Двете се срещат на заседание на медийната комисия в парламента и Къдринова пита Жотева вярно ли е, че вицепремиерката Екатерина Захариева подкрепя закриването на радио “България”. По думите ѝ Захариева го била казала пред испаноговорещи посланици, а журналистката твърди, че го знае от първа ръка.

“Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига”, отговаря ѝ Жотева, след което продължава:

“Ако си отворите

устата още

веднъж за мен,

ще видиш

какво става”

Къдринова записва с диктофона си заплахите, след което обяви, че ще сезира Етичната комисия на СБЖ. Според Жотева журналистката лъже, че тя лобира за затваряне на радио “България”, и също ще сезира, но прокуратурата.

Скандалът се разрасна дотолкова, че в него се включи и Екатерина Захариева. “Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже “от първо лице знам” за нещо, което изобщо не е истина”, обясни тя в националния ефир на Би Ти Ви и на практика защити Жотева. Между другото именно Екатерина Захариева лансира Жотева за СЕМ, докато работи в администрацията на президента Плевнелиев.

Така мухата се превърна в слон, който изобщо нямаше да бъде видян, ако в СЕМ работеха възпитани и достатъчно образовани хора с широки разбирания, на нивото на Георги Лозанов, Нери Терзиева, Вяра Анкова, Силва Зурлева или Павел Станчев примерно. И с обширни познания за медийната среда и нейното законодателство.

Сегашният състав на СЕМ - доста безличен и с малки изключения лишен от експертиза, познава от няколко месеца претенцията на БНР да се промени лицензът на националното радио и така радио “България” да бъде закрито. Защото генералният директор на БНР е пратил такова искане именно до съвета.

До ден днешен СЕМ не може да се реши да вземе решение. Или не знае какво, или не разбира защо. А

скандал с радио

“България”

всъщност няма

Затова и кавгата на журналистките - коя на кого казала, коя как заплашила, звучи като безкрайно дребнотемие. Защото истината е, че скандалът е за 20-ина заплати, иначе казано - за 20 работни места. На практика радио “България” не съществува от 5 години, когато са закрити късовълновите предаватели, а днес вече са претопени и отишли за скрап. Това става по времето на тогавашния генерален директор на БНР Валерий Тодоров. Така радио “България” реално остава само онлайн. В ефир се излъчва единствено на турски език, тъй като според медийния закон обществените медии - и БНТ, и БНР, са длъжни да го правят.

Останалите 10 редакции на български, английски, немски, руски, френски, испански, сръбски, гръцки, турски и албански език реално пускат новини само онлайн. Италианската секция е закрита още през 1998 г.

Вярно е, че в тези редакции работят много симпатични и най-важното, образовани хора, с уникална експертиза, но истината е, че България няма нужда от пропагандно радио. Неговата роля приключи с края на студената война. Затова по онова време Би Би Си, “Свободна Европа” и радио “Москва” ни говореха на български от студия, разположени извън страната. Вече не го правят, ясно е защо. Ние не сме империя, но дори и империите вече закриха пропагандните институции.

След като проблемът са заплатите, напълно възможно е в БНР да се намери място за редакторите на предаванията за чужбина. Макар че голяма част от тях - повече от 15 от общо 26, още преди 2 седмици бяха подписали споразумение по взаимно съгласие да напуснат БНР с добро обезщетение.

Абсолютно неуместно е да се дават

патриотарски

примери колко

е важно

предаванията

за чужбина

да продължат. За тези, които никога не са ги слушали, нито чели - вероятно цялата аудитория у нас, е добре да бъде обяснено, че това не е превод на “Хоризонт” или “Христо Ботев” на съответния език. Не. Това са отделни редакции, които по свое собствено усмотрение съобщават някакви новини от страната ни на чужд език.

Дори платформата за българите в чужбина към радио “България” е практически безполезна, след като влизанията в нея са 5000 на месец. В портала на БНР, където може да се слушат “Хоризонт” и “Христо Ботев”, те са 174 хил. на месец, показват данните.

За сравнение - в сайта на “24 часа” са по 30 000 влизания на ден от чужбина, според данните на “Гугъл аналитикс”. “Гемиус”, която брои посещенията в сайта на “24 часа”, изключва тази аудитория, защото е в чужбина, но тя реално съществува и осигурява новини от България за нашата диаспора.

Един любопитен факт - читателите ни в района на Сан Хосе (Силициевата долина в САЩ) са повече, отколкото в Бургаска област. Месечните данни всеки сам може да пресметне.

Всички тези числа са крайно показателни за интереса на аудиторията. В тази връзка е добре да се преразгледа съществуването и на други тайни пропагандни медии, финансирани от бюджета на военното разузнаване, но в крайна сметка платени от данъкоплатците.

Ето защо скандал с радио “България” няма. СЕМ обаче не смее да го формулира, нито да излезе с категорично решение - каквото и да е то, за да се спре с безсмислените приказки и тънките публични обиди. И понеже органът постепенно губи авторитет и влияние, той започва да се използва за други цели. Два възможни сценария прозират под измисления скандал с предаванията за чужбина. И двата обаче имат обща цел -

да се промени

съставът в СЕМ

в навечерието на конкурса за генерален директор на БНТ.

Единият е Бетина Жотева, която е избор от квотата на Росен Плевнелиев, да бъде принудена да подаде оставка. Може да се случи заради всички невъзпитани реплики, които изговори към Къдринова, включително и “Ама ти си не'ква комунистка от А-спекто ли”. Колегите на Жотева, които я познават добре, все пак твърдят, че тя едва ли ще го направи, защото освен много непосредствена, тя е и още толкова амбициозна.

Затова вторият сценарий е, че може да бъде заставена да мине в противниковия лагер. В първия случай новият президент Румен Радев ще трябва да посочи свой човек в СЕМ. Във втория ще припознае Жотева.

Не само любителите на конспиративни теории предвиждат, че подобна въртележка на кадрите ще промени мнозинството в СЕМ. В сегашния състав София Владимирова и Розита Еленова са избрани от квотата на парламента миналата година, Иво Атанасов - също, но от по-предишния и с гласовете на БСП. Мария Стоянова е първият избор на Плевнелиев.

Посочи ли Радев свой човек, вече той, а не правителството ще има решаващ глас в СЕМ. Впрочем някои от кандидатите за шеф на БНТ - предимно стари муцуни, които предстои да подадат документи за конкурса, очакват точно това, за да излезе името им напред.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

Коментар на седмицата №1: Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 99 500 прочитания. В САЩ глобализмът се зае да ремонтира демокрацията Като гледат патакламите в САЩ, някои мислещи глави приемат желаното за действително – американската империя преживява тежка вътрешна криза

Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската

Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската

Кои COVID страхове от април намаляха и кои се засилиха Новите данни от проучването на “Тренд” показват няколко много важни тенденции в общественото мнение в пандемията. Сравнихме настроенията сега с данните от април и май. Най-общо виждаме три етапа в българското общество по отношение на пандемията: април - страхът пред неизвестното май –

Доналд Тръмп. СНИМКА: Ройтерс

Целта на Тръмп - всяване на хаос след изборите

Повече от две седмици след изборния ден в САЩ президентът Доналд Тръмп продължава да отправя неоснователни обвинения за измама във връзка с надпреварата му с Джо Байдън. Президентът Доналд Тръмп се опитва да превърне свободните и честни избори в Америка в объркана смес от дезинформация, благовидни правни претенции и безпочвени нападки срещу

Кликни, за да видиш графиката голяма

Оксфордско проучване: 22 страни в ЕС са с по-строги блокади от България

Мерките у нас са по-меки, отколкото в Гърция, Турция и Румъния, но в Хърватия и Естония са още по-либерални Според индекса на строгост на ограниченията в пандемията на отделните държави, създаден от учени от Университета в Оксфорд, България е на 23-о място сред страните в ЕС (като не броим Великобритания и Малта, за която няма достатъчно данни)

"Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни

"Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни

45% не смятат да се ваксинират Увеличават се хората, които остават без спестявания Да минат ли всички ученици онлайн? 28% “за”, 57% “против” Спрямо април расте подкрепата за носене на маски, намалява за по-строгите мерки, сочи проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа" Близо половината от българите смятат

Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

В САЩ глобализмът се зае да ремонтира демокрацията Като гледат патакламите в САЩ, някои мислещи глави приемат желаното за действително – американската империя преживява тежка вътрешна криза, която неминуемо води до разпад и възникване на „многополюсен“ свят. По същия начин вероятно още по-мъдрите глави на древността са гледали на гражданската

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Щастливо е ваксинираното бъдеще

Щастливо е ваксинираното бъдеще

Дали пък няма да се появи сив пазар по битаци за руска и китайска ваксина Мислехме си, че като ни обясняват как след пандемията нищо вече нямало да е същото, имат предвид новия световен ред и баланс. Като “Гатака” си го представяхме: Бил и Мелинда Гейтс, СЗО и приближените им фармацевтични компании с приходи колкото бюджета на цяла Африка

Вижте как Анри Кулев нарисува разпределението на бюджета по пера

Вижте как Анри Кулев нарисува разпределението на бюджета по пера

Коментар на седмицата №2: Втората пенсия - измама за бедняци*

Коментар на седмицата №2: Втората пенсия - измама за бедняци*

С правилата за плащане държавата обявява 10-годишния провал на частните фондове и намеква, че догодина могат да бъдат секвестирани 20 милиарда лева от тях Пет минути преди полунощ - така може да се определи времевата рамка, в която държавата най-сетне реши да предложи правила за изплащането на вторите пенсии

59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни

59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни

- Над 80% подкрепят забраната деца да ходят в молове без родители и мярката за маските на закрито, 3/4 одобряват ограниченията за барове и ресторанти - Има разделение за минаването онлайн на учениците. За по-малките мнозинството иска да си останат в клас Заразата от коронавирус продължава да се задържа у нас на високи нива

Вирусът е зло, но донесе и 9 промени за добро

Вирусът е зло, но донесе и 9 промени за добро

Бизнес комуникацията стана по-ефективна, преподаването онлайн получи решителен тласък Докато обществото е заливано от информация за пандемията, се забравят някои ползи, които тя донесе. Да, парадоксално е, но е факт. Даже ще подмина без коментар баналния факт, че през първите 6 месеца на годината общата смъртност в страната намаля с 5%

Имаш ли теория като Мангъров – защити я в практиката

Имаш ли теория като Мангъров – защити я в практиката

На първа линия – нещо ново Първо да си кажа, че не вярвам в конспирации, нежели световни. Кемтрейлсът е просто нормална самолетна следа в небето. Рептилите са персонажи от филмите на ужасите и фентъзи литературата. Египетските пирамиди и платото Наска са артефакти, които ще намерят своето научно обяснение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber