Стенограмата, от която въздухът трепти - а̀ дано, ама надали

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6275226 Стенограмата, от която въздухът трепти - а̀ дано, ама надали Стенограмата, от която въздухът трепти - а̀ дано, ама надали www.24chasa.bg

Защо беше нужен целият панаир с нея,

след като нищо ново не научихме за КТБ

Има един брадясал виц за две мутри, яденето на екскременти и размяната на едни пари. И финалът е - цял ден въртим едни пари. Ама те парите едни и същи, само отиват при едната мутра, после се връщат при другата. А полза - никаква.

Та на нещо подобно прилича историята със стенограмата от консултациите за КТБ при президента на 29 юни 2014 г. Не че участниците там са мутри и ядат екскременти, просто ползата от нейното разсекретяване е почти никаква.

За по-изисканите ситуацията може да се определи и като Шекспировото произведение “Много шум за нищо”. И там едни заговори, пъклени планове за проваляне на сватба. Накрая всичко се оправя.

Подобен панаир имаше и с въпросната стенограма - искане за разсекретяване, откази, произнасяне на съда, дебати, изказвания на политици, на двама президенти. Като се погледне отстрани -

страшно

напрежение,

въздухът трепти

И се създаде впечатление, че от тази стенограма може да изскочат разкрития, които едва ли не ще преобърнат реда в държавата. Както се казва - а̀ дано, ама надали.

И точно така се оказа. Всъщност, след като се прочетат близо 110 страници, плод на 4-часовото заседание, става ясно, че те не дават почти никакви нови данни около затварянето на КТБ, нито за тегленето на пари от други банки.

Донякъде като нещо неизвестно досега може да се сметне изказването на президента Росен Плевнелиев, че се е очаквало още една банка да подаде молба за подкрепа.

От стенограмата става ясно, че тогавашният шеф на БНБ Иван Искров е отишъл на консултациите с предложение за 7 мерки.

Част от тях

звучат съвсем

очаквано

- да се осигури подкрепа от държавата, ако и други банки я поискат.

Но има и някои притеснителни предложения, граничещи с цензура - като например законови промени, които да криминализират говоренето срещу банки. И дни по-късно такова предложение бе направено от депутата от ДПС Йордан Цонев, но не бе гласувано от парламента.

И може би с това се изчерпва конкретната информация, която може да се получи от стенограмата.

А останалото е политическо говорене, което е до болка познато.

От документа всъщност става ясно как се е стигнало до официалното становище, което бе представено след заседание от всички, които присъстваха на него. И че докато дебатират, те като че ли имат основно притеснение как ще изглеждат в очите на хората и какви послания да отправят след срещата.

Търсенето на отговорност с конкретни имена като че ли

няма за цел да

открои виновните

за ситуацията

с КТБ,

а по-скоро да се намерят изкупителни жертви. Не става ясно например как се е стигнало до подкрепата на другия ден към друга банка след одобрение от Европейската комисия. Защото на срещата при президента е заявено, че към този момент разговори с Брюксел не са проведени, а управителят на БНБ Иван Искров не смее да говори с никого, защото не е упълномощен.

Не се коментира и реалното състояние на КТБ, защото назначените одити не са приключили. В изказване на Искров се прокрадва опасение, че досегашните отчети на банката може и да не са верни.

Въпреки това обвинения към БНБ няма. Но от опозицията от ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов се искат оставки на тогавашния финансов министър Петър Чобанов и на шефа на ДАНС.

В отговор тогавашният премиер Пламен Орешарски се опитва да насочи стрелите към БНБ, заявявайки, че категорично няма да се съгласи каквато и да е

вина за

ситуацията

да бъде приписана на правителството.

И посочва, че при фалита на “Лемън Брадърс”, който объркал целия свят, никъде не се споменало, че американският финансов министър бил виновен.

Орешарски казва още, че “...ако тръгнем по този път, ще обърна говоренето срещу банковия надзор какво е правил последните години и защо е оставил банките така. Това трябва да бъде ясно.”

Борисов пък е склонен да даде пълна подкрепа за действията на БНБ, но никъде да не се споменава, че принос за това има и правителството. Ако тази декларация я подпрем с 2-3 оставки, ще звучи много по-убедително в обществото, казва Борисов. На което среща отпор от БСП и ДПС, които не приемат правителството да поеме вина за каквото и да било.

Вероятно основната причина за разочарованието, че

в стенограмата

няма почти

нищо, което да

не е известно до

този момент

на публиката, е, че консултациите при президента са просто следствие на редица други срещи.

И на тях са обсъждани най-различни варианти за реакция. А при президента се е отишло с вече взето решение за подкрепа от държавата и е отпаднала обсъжданата банкова ваканция.

Поради това вероятно има основание позицията на Борисов сега, че вече ще участва на заседанията на съвета по сигурност към президента само ако има журналисти на тях. Така поне веднага ще е ясно кой какво е казал и защо го е казал. И ще отпадне основанието за политическо говорене за събития, които са били преди три години и вече май никого не вълнуват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Как се спират педофилите?

Химическата кастрация не е необратима. Повечето държави предлагат превенция и тренират хора с такъв нагон да го контролират Химическа кастрация за педофили и жестоки изнасилвачи. Гласове за въвеждането на тази крайна мярка се появиха у нас още след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова.

Испанските стълби в Рим и новият туризъм

Как се справя Европа с туристическото цунами Неотдавна една снимка обиколи всички медии в света и предизвика загрижени коментари за бъдещето на туризма. На снимката се вижда как по пътя за Еверест се е събрала опашка като пред соцмагазин за банани по Нова година. Десетки хиляди алпинисти и любители чакат своя ред

Защо отношенията на Русия с Г-7 рухнаха

Тази седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще посети Франция, за да присъства на срещата на върха на Г-7. Въпреки това, вместо да планира срещите си със световните лидери в югозападния френски курорт Биариц, американският лидер се съсредоточи върху страна, която няма да бъде представена на форума

Къде са лидерите? И защо не искат столицата?

В политиката битка не се пропуска. Ако вярваш, че предлагаш добър продукт, излизаш Нормално ли е някой, когото хората не разпознават, като го видят на улицата или по телевизията, да очаква, че ще бъде избран за кмет на столицата? Да, съгласна съм, че право да се кандидатира има всеки български гражданин, навършил 18 г

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му съперник и бивш губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този дебат впечатлява, не заради някакви запомнящи се крилати фрази (рейгъновото "Хайде пак почнахте" почти не се класира), а заради тон и съдържание

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Матео Салвини - лидерът на италианските суверенисти е повален, но още е в играта

С лозунга си "Италианците на първо място" и тирадите си срещу "нелегалните", които не спира да повтаря в туитове и видеоматериали във Фейсбук, Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната "Лига", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви управляващата правителствена коалиция. Изглежда обаче, че той загуби

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Защо коренякът софиянец хем е антикомунист, хем има носталгия по комунизма

Страда дълбоко, без да си признава, по онова време, което покрай жителството го даряваше с признание за неговата “изключителност” Коренякът софиянец, обикновено с корен, не по-дълбок от този на хортензия или мъх, има един особен и тежък шизофренен комплекс - скрита много по-дълбоко от корена му носталгия по комунизма,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber