Пътищата като руска рулетка - коя кола ще те връхлети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6254213 Пътищата като руска рулетка - коя кола ще те връхлети Пътищата като руска рулетка - коя кола ще те връхлети www.24chasa.bg

Как се излежават присъдите - ако въобще се излежават?

ТРЕТА световна война? Тя е по пътищата на родината. Не, никак не пресилвам нещата. Войната по пътищата у нас взима годишно над 700 жертви. Зачернените роднини, близки и приятели - в отделна сметка. Горе-долу по десет да ги умножим. Който е добре с математиката, да ги изчисли. Това ще е минимумът косвени жертви.

Ако приемем, че в България сме останали 7 милиона население, един на 1000 не ви ли се види множко? Ама вие сте от останалите 999? Засега.

Не се знае какво се случва точно в секундата, в която четете последната дума от този текст. Обръщам внимание: това не е статия. Това е статистика. И крясък, та да чуят и глухите. Не по рождение, а тези, дето си запушват ушите с незаинтересованост, с “пука ми на черупката” или с пликчета, в които шумолят банкноти. Защото от тези три неща иде тази статистика. Проблемите ги знаем, но ги неглижираме, защото не до нашия персонален кокал е опрял ножът. Защото не ние (или който и да е от роднините и близките ни) сме изпращали детето си зад океана, за да ни налети някой 19-годишен (не нашият или на близки и роднини син) и от бавареца и опела да останат изчанчени ламарини. Защото не нас или роднини и близки са вадили от тези ламарини - живи и умрели.

Всичките ни пътища са вече черни-почернели. И пирамидките край тях, които никнат като гъби, и те са черни - в пряк и в преносен смисъл. Нали ги виждате, като пътувате. Не ви ли бодат очите. Не ви ли карат да се замислите. Знаете ли какво ви чака зад следващия завой или на следващата права отсечка. Нарочно не слагам въпросителен знак. Защото въпросите трябва да си ги задава всеки. Защото не ви ли прилича въпросителната на надвиснал клуп. Защото знае ли се кога ще падне върху вашия автомобил, върху вашето дете, върху вашата майка. И ще се увие като смачкана на хармоника ламарина, та знае ли се. Не, не се знае кой с каква кола ще блъсне столчето изпод краката на живота ви. На единствения ви живот. А на мястото на катастрофата до село Малиново през последните няколко години тя е трета поредна. С тежки последици. Сега причините били в мокрия асфалт и несъобразената скорост. За мокрия асфалт разбирам. Но това с несъобразената скорост? Ти шофираш със съобразена. А този срещу теб или зад теб? И хайде още една пирамидка, още някой и друг инвалидизиран, стресиран, зачернен... Тези последните не влизат в списъка, казах, че са косвени жертви. Косвени, ама жертви, или аз нещо не разбирам.

Писна ми, лично на мен, от баталиите на тази необявена война по пътищата.

Играем си на руска рулетка - коя кола ще ни забърше. Или ние коя ще забършем. После кой ще ни бърше сълзите? Кой ще плати за отнетия живот? Що убийци на деца си живеят живота, осъдени по бързата процедура по на 3-4-5-6 максимум години, в някаква форма за лишаване от свобода като в студентски общежития? И колко от тях вече са си на свобода и продължават да си карат мощните и лъскави возила. Винаги съм се опитвала да доказвам, в това число и на себе си, че имаме закони. Напоследък не ми се получава. Не мога да се убедя сама.

Колко коли, причинили ПТП, са отнети, колко от техните водачи са лишени от правоуправление, ама не за година-две, а доживотно, как се излежават присъдите, ако въобще се излежават, ей такива въпросчета имам, защото имам право да ги задавам. И право да ми бъде отговорено. Гордиевият възел на проблема със сухопътната война, в която хората мрат като мухи, се е затегнал около врата на всинца ни. Знам как се разплита гордиев възел. Не се разплита. Разсича се. 700 жертви годишно си заслужават това разрешение. Хайде да не забравяме, че сляпата Темида държи в едната си ръка прецизните везни на правосъдието, но в другата ѝ е мечът му. Давам ви решението. Процедурата по него е работа на законотворците. Спрете най-после войната по пътищата. И докато пиша всичко това, дано 999-имата извън скромната ми математическа сметка, не са станали вече 998. Дано!

Да, права е нобелистката Светлана Алексиевич, че “войната не е с лице на жена”, но правосъдният ни министър е.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.

Защо трябва да привлечем “Гугъл” в България

Аргументите и предимствата ги имаме, нужна ни е целенасочена кампания ПРЕДИ пет години със създаването на Дигиталната национална коалиция (ДНК) обединихме в България технологични лидери, университети и неправителствен сектор с една-единствена цел - България да се доближи до шампионите в иновациите на ЕС.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber