Искра Кусева: Роумингът за разговори пада от 15 юни, за интернет ще има лимит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6234528 Искра Кусева: Роумингът за разговори пада от 15 юни, за интернет ще има лимит Искра Кусева: Роумингът за разговори пада от 15 юни, за интернет ще има лимит www.24chasa.bg

Ако карта се ползва в чужбина над 4 месеца, ще има допълнителна такса

- Какво се случва с роуминга от 15 юни 2017 г., г-жо Кусева?

- От 15 юни 2017 г. е в сила изменение на Регламент № 531/2012 на Европейския парламент и на Европейския съвет, с което отпадат надценките за разговори, SMS и пренос на данни в рамките на Европейския съюз/Европейската икономическа зона.

- Тоест няма да се плаща повече от цената, която е по тарифен план?

- Потребителите, които не ползват алтернативни роуминг тарифи, ще могат да използват националните си цени в роуминг. Така те могат да се обаждат, да приемат повиквания от страните от ЕС и да изпращат sms-и на цените на собствения си тарифен план.

Отпада прилагането на надценки за изходящи и входящи повиквания, изпращане на sms и използване на пренос на данни и достъп до интернет.

- Какво означава това?

- Мога да ви дам следния пример -когато даден потребител използва услуги в роуминг в ЕС и направи изходящ разговор към страни от ЕС/ЕИЗ, включително България, то тогава ще се черпи от включените минути за повиквания към други национални мрежи. След изчерпване на включените минути, или ако няма такива, цената се формира съгласно определената в тарифния план.

- Ако абонат има безплатни минути, включени в тарифния си план, ще може ли да ги използва и в роуминг?

- Да, ще може да ги използва в роуминг. Няма да има ограничения и няма да плаща допълнителни такси за разговорите. Единствено, ако се докаже, че даден потребител няма едновременно преобладаващо присъствие и потребление на територията на България за период от 4 месеца след 15.06.2017 г.,то ще бъдат приложени надценки. Към момента приложимите надценки, предвидени от ЕК, са 0,075 лв. с ДДС за изходяща минута, 0,025 лв. за входяща и 0,023 лв. за SMSи 0,017 лв. с ДДС на мегабайт.

- А какъв е регламентът за мобилния интернет?

- Цената за пренос на данни ще е равна на националната цена, съгласно съответния тарифен план. Трябва да се има предвид, че за преноса на данни, операторите ще могат да въведат т.н. "политики за справедливо ползване", за да се избегнат злоупотреби и предоставяне на услуги под разходите на едро за роуминг.

- Какви такси и в кои случаи може да начисляват операторите?

- Операторите ще могат да начисляват надценки при 2 случая - за предотвратяване на злоупотреби и при ползване на пренос на данни над определеният ограничителен обем.
За да се избегнат злоупотреби, абонатът трябва да прекарал повече от половината време на територията на страната, от която е закупена картата и над половината от потреблението му да е регистрирано в нейните граници за период от поне 4 месеца.

В случай, че не са налице двете предпоставки и в 2-седмичен срок след тези 4 месеца абонатът не промени поведението си, то операторът има право да приложи надценки за регулирани роуминг услуги.

Вторият случай, в който операторите могат да прилагат надценка, е когато абонатът е ползвал обем данни, които надхвърлят определения ограничителен обем съгласно политиката за справедливо ползване. Ако даден потребител използва национални условия в роуминг и има ограничителен обем по отношение на преноса на данни, то при надхвърлянето му, ще се приложат надценките за пренос на данни в роуминг. Нивата са 0,017 лв. с ДДС на мегабайт.

Важно е да отбележим, че на интернет страницата на Мтел всички клиенти вече могат да видят условията на политиките за справедливо ползване, които ще се прилагат и ще бъдат част от Общите условия. Също така всички наши потребители вечеса уведомени със sms за това.

- Колко голям е този ограничителен обем?

- В случай, че потребителят използва мобилен абонаментен план, където обемът на данни се таксува на единица, то цената се формира съгласно посочената в абонаментния му план цена на МB.

В случаи, че клиентът ползва абонаментен план, при който мобилния интернет не спира след изчерпване на включените мегабайти на максимална скорост, то той ще може да използва в роуминг в страни от ЕС/ЕИЗ определено количество мобилен интернет, което се изчислява на база на формула определена от ЕК.След достигане на този обем, надценката на МВ, с която ще бъде таксуван, ще бъде равностойна на регулираната максимална цена за роуминг на едро.

Например ако месечната ви такса е 10 лв. с ДДС и в тарифата ви са включени неограничени мегабайти, то ще можете да използвате 1136 MB в роуминг без допълнителна надценка.След това за всеки използван MB ще бъде приложена надценка. Към момента предвидената стойност на надценката е 0,017 лв. с ДДС.

- Има ли ограничение на времето, в което абонат може да бъде в роуминг?

- Няма ограничение за потребителите за използване на услуги в роуминг в ЕС, но ако тяхното потребление и престой са повече от потреблението и пребиваването в България, то те ще бъдат таксувани с надценки. Мтел ще прави такава оценка за т.нар. стабилни връзки след 15 юни 2017 г.

При извършване на оценката, ще се анализира дали за периода от последните 4 (четири) месеца след 15 юни е налице едновременно преобладаващо присъствие и потребление в мрежата на Мтел. Тоест, ако през последните 4 месеца даден клиент е присъствал повече от 50% от времето в мрежата на Мтел на територията на страната и повече от 50% от обема на потреблението на всяка от услугитему в абонаментния план се извършва в мрежата на оператора, то той няма да дължи нищо допълнително.

- Как операторите ще се предпазват от злоупотреби?

- Чрез въведените политики за справедливо ползване и чрез анализ с целизбягване използването на постоянен роуминг. Също така, операторите ще могат да анализират и допълнителни показатели за оценка на риска, като дълго неизползване на дадена SIM карта в мрежата на Мтел в България, съчетано с използване главно в роуминг в ЕС/ЕИЗ. Вторият допълнителен показател е последователно използване на много на брой SIM карти от един и същи краен клиент в роуминг.

CV

Искра Кусева има магистърска степен по право. Специализирала е европейско и сравнително право в Хелзинки. Има повече от 14 години професионален опит в областта на телекомуникациите. Била е началник в отдел “Правно регулиране и индивидуални административни актове” в Комисията за регулиране на съобщенията. През 2003 г. се присъединява към екипа на “Мтел” като юрисконсулт в отдел “Регулации”. Две години по-късно поема ръководството на отдела. От февруари 2011 г. е директор на дирекция “Взаимоотношение с оператори и регулация”, а от ноември 2015 г. поема ръководството на дирекция “Правна, регулации и услуги на едро”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Вицепремиерът Николова: На първия си прием Зеленски поиска лична среща, интересуваше се много от туризма

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

Хората масово не искат да се разправят със съседите си Всички обитатели трябва да влязат в регистър Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber