Пийте си хапчетата!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6230040 Пийте си хапчетата! Пийте си хапчетата! www.24chasa.bg

На прибежки, с каски на главата ли да се придвижваме по улиците?! Пак няма да помогне

СТОИШ на автобусната спирка и кротко чакаш градския транспорт. И нервно да го чакаш, пак е същото. Защото изведнъж те блъсват с всичка сила и се озоваваш в болницата със счупен таз. Белята става за секунди. Обаче откъде се взема? От някакъв луд. Естествено, ще кажете, кой нормален човек ей тъй ще удря, рита, блъска когото и да било.

Че то в днешно време, ще кажете, ако не си луд, значи ти има нещо. Да, знам, дето на луди ни направиха. Тези идиоми са открай време. Но като идиоми, не като агресия, която вече е под път и над път. Жена на 72 години, майка, баба, къде е тръгнала, ще кажете, вместо да си плете вкъщи или да пече курабийки. Първо, кой къде ходи, е негова работа. Това се отнася и до 26-годишния агресор, тъй ли? Ами не е точно. Защото мястото на психично болните е или в съответното заведение, или под контрола на техните близки. Болестта си е болест, никой не е застрахован. Отде накъде обаче няма нормална превенция за мен, за тримата коментиращи, дето ей сега ще затракат бясно, че не давам посока и решение на повдигнатия въпрос, за децата на половината българи, които отиват на училище, за тях самите, за родителите и близките им, та просто да си ходим по улицата и да си стоим по спирките, без да се озовем в болницата? Въпросът, естествено, не е толкова елементарен. Знам как може да се реши, но това точно знание носи печал не само на мене. Животът стана не за живеене. И изтрещяваме. След случая в Бургас, който е много по-близо географски от този в берлинското метро, по повод на подобен такъв преди време скочихме като един, че агресивният тип не е българин, а ром, ама ни обиждат като нация, хайде, кажете ми сега, как оправданието ще е, че Живко Кючуков е психично болен. Даже може да го настанят за лечение. Като го излекуват, пак ще го пуснат. Дали ще си купува хапчетата, е едно, дали ще си ги пие - второ, кога пак ще го хванат бесните - седмо и осмо. В социалната мрежа този случай предизвика широк отзвук.

Срещнах доста коментари от жертви на подобен вид агресия - кой ударен в гръб с бутилка минерална вода, кой спънат при разминаване с непознат, кой засилен по тротоара, както се разминавал с някого, та забил глава в близката витрина, кой оскубан зверски, докато се качвал в трамвая, за да го изпреварят, не мога да запомня всичките. И не искам - агресията се проявява по безброй начини, дето даже не може да ги измислиш, камо ли да ги предположиш. Да ги предвидиш - абсурд. На прибежки, с каски на главата и бронежилетки ли да се придвижваме по улиците?! Пак няма да помогне.

Изтрещяваме. И ставаме все по-безразлични. Към другите и към себе си. Не ни интересува какво става пред очите ни. Намесим ли се в защита на малтретирания (да, това е думата), може да си го отнесем и ние. Я гледай на другата страна, ни чул, ни видял и да ти е мирна главицата. Зер няма ти да оправиш световните проблеми. “Как, пише една дама, да помогнем, ако сме три 50-килограмови жени на мястото на инцидента?”

Вярно, ще ви разхвърли като перушинки якият юначина. Ама ако се разкрещите, де да знаеш, току-виж мъж на място ви чул и се притече на помощ. Стават и чудеса. Прочетох такъв случай - в автобуса две лолитки си говорели за “дядовците”, с които си лягат за ботушки, за чантички, за скъпи джунджурийки, та една леля не издържала и “проявила вербална агресия”, т.е. попитала как не ги е срам. Едното коконче налетяло на бой, но як мъжага веднага го озаптил. Мълчаливо и възпитано.

Това няма общо с темата? Абе, има. Поне доказва, че някой нещо прави, не гледа сеир. Лудите са между нас навсякъде. Кой гарантира, че докато чакаш метрото, някой няма да те блъсне на релсите? Аааа, ще кажете, само в София има метро, какво ме интересува. Влака за София може да чакате, бре, или автобуса за съседното село. Да пресечете улицата, та да идете в кръчмата отсреща, може да чакате и някой да ви засили под гумите. На джипа на местния баровец или на каруцата на оня от крайната къща. После ще се окаже, че е луд. И не подлежи на наказателна отговорност.

Болна неведома душичка, божа душичка. Ама ще изгори душичката на близките ви или за уплаха ви. В лудница ли се превърна България, в територия на зомбирани индивиди, вгледани в собственото си спокойствие ли, в 111 000 кв. км, дето всеки може да прави каквото си иска безнаказано ли, не знам, но ако е лудница, да ѝ сложим решетки поне. Да спасим поне берлинското метро, ако сигурността по собствените си улици не можем да гарантираме.

Формулата “роднина - милиционер, пардон полицай” не работи, защото не сме на сватба. На самоизтребване сме. Затова апелирам да си пием дружно хапчетата. Малките розови транквилантчета. Така, като ни налетят вербално или ачик-ачик, поне ще се усмихваме лъчезарно. Утеха си е, няма що. Пък ако ни ги раздават и безплатно, както предизборните материали, пей, сърце! Имам решение за спиране на агресията, но то е неосъществимо при така действащите закони. Въдворяване на психично болните, задължителна грижа за тях от страна на близките им, които да подлежат на наказателна отговорност при неизпълнението ѝ, ред и сигурност за всички граждани, здравна система, която осигурява съответните превенции и лечение, работни места с достойни доходи, образование, което да образова и възпитава... май го докарах до “Ако не можеш, ще те научим, ако не искаш, ще те принудим”, а?

Виждате ли какво става, като не си пиеш хапчетата. Пийте си ги, бе! Евтинки са. В сравнение с всичко останало.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber