Пийте си хапчетата!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6230040 Пийте си хапчетата! Пийте си хапчетата! www.24chasa.bg

На прибежки, с каски на главата ли да се придвижваме по улиците?! Пак няма да помогне

СТОИШ на автобусната спирка и кротко чакаш градския транспорт. И нервно да го чакаш, пак е същото. Защото изведнъж те блъсват с всичка сила и се озоваваш в болницата със счупен таз. Белята става за секунди. Обаче откъде се взема? От някакъв луд. Естествено, ще кажете, кой нормален човек ей тъй ще удря, рита, блъска когото и да било.

Че то в днешно време, ще кажете, ако не си луд, значи ти има нещо. Да, знам, дето на луди ни направиха. Тези идиоми са открай време. Но като идиоми, не като агресия, която вече е под път и над път. Жена на 72 години, майка, баба, къде е тръгнала, ще кажете, вместо да си плете вкъщи или да пече курабийки. Първо, кой къде ходи, е негова работа. Това се отнася и до 26-годишния агресор, тъй ли? Ами не е точно. Защото мястото на психично болните е или в съответното заведение, или под контрола на техните близки. Болестта си е болест, никой не е застрахован. Отде накъде обаче няма нормална превенция за мен, за тримата коментиращи, дето ей сега ще затракат бясно, че не давам посока и решение на повдигнатия въпрос, за децата на половината българи, които отиват на училище, за тях самите, за родителите и близките им, та просто да си ходим по улицата и да си стоим по спирките, без да се озовем в болницата? Въпросът, естествено, не е толкова елементарен. Знам как може да се реши, но това точно знание носи печал не само на мене. Животът стана не за живеене. И изтрещяваме. След случая в Бургас, който е много по-близо географски от този в берлинското метро, по повод на подобен такъв преди време скочихме като един, че агресивният тип не е българин, а ром, ама ни обиждат като нация, хайде, кажете ми сега, как оправданието ще е, че Живко Кючуков е психично болен. Даже може да го настанят за лечение. Като го излекуват, пак ще го пуснат. Дали ще си купува хапчетата, е едно, дали ще си ги пие - второ, кога пак ще го хванат бесните - седмо и осмо. В социалната мрежа този случай предизвика широк отзвук.

Срещнах доста коментари от жертви на подобен вид агресия - кой ударен в гръб с бутилка минерална вода, кой спънат при разминаване с непознат, кой засилен по тротоара, както се разминавал с някого, та забил глава в близката витрина, кой оскубан зверски, докато се качвал в трамвая, за да го изпреварят, не мога да запомня всичките. И не искам - агресията се проявява по безброй начини, дето даже не може да ги измислиш, камо ли да ги предположиш. Да ги предвидиш - абсурд. На прибежки, с каски на главата и бронежилетки ли да се придвижваме по улиците?! Пак няма да помогне.

Изтрещяваме. И ставаме все по-безразлични. Към другите и към себе си. Не ни интересува какво става пред очите ни. Намесим ли се в защита на малтретирания (да, това е думата), може да си го отнесем и ние. Я гледай на другата страна, ни чул, ни видял и да ти е мирна главицата. Зер няма ти да оправиш световните проблеми. “Как, пише една дама, да помогнем, ако сме три 50-килограмови жени на мястото на инцидента?”

Вярно, ще ви разхвърли като перушинки якият юначина. Ама ако се разкрещите, де да знаеш, току-виж мъж на място ви чул и се притече на помощ. Стават и чудеса. Прочетох такъв случай - в автобуса две лолитки си говорели за “дядовците”, с които си лягат за ботушки, за чантички, за скъпи джунджурийки, та една леля не издържала и “проявила вербална агресия”, т.е. попитала как не ги е срам. Едното коконче налетяло на бой, но як мъжага веднага го озаптил. Мълчаливо и възпитано.

Това няма общо с темата? Абе, има. Поне доказва, че някой нещо прави, не гледа сеир. Лудите са между нас навсякъде. Кой гарантира, че докато чакаш метрото, някой няма да те блъсне на релсите? Аааа, ще кажете, само в София има метро, какво ме интересува. Влака за София може да чакате, бре, или автобуса за съседното село. Да пресечете улицата, та да идете в кръчмата отсреща, може да чакате и някой да ви засили под гумите. На джипа на местния баровец или на каруцата на оня от крайната къща. После ще се окаже, че е луд. И не подлежи на наказателна отговорност.

Болна неведома душичка, божа душичка. Ама ще изгори душичката на близките ви или за уплаха ви. В лудница ли се превърна България, в територия на зомбирани индивиди, вгледани в собственото си спокойствие ли, в 111 000 кв. км, дето всеки може да прави каквото си иска безнаказано ли, не знам, но ако е лудница, да ѝ сложим решетки поне. Да спасим поне берлинското метро, ако сигурността по собствените си улици не можем да гарантираме.

Формулата “роднина - милиционер, пардон полицай” не работи, защото не сме на сватба. На самоизтребване сме. Затова апелирам да си пием дружно хапчетата. Малките розови транквилантчета. Така, като ни налетят вербално или ачик-ачик, поне ще се усмихваме лъчезарно. Утеха си е, няма що. Пък ако ни ги раздават и безплатно, както предизборните материали, пей, сърце! Имам решение за спиране на агресията, но то е неосъществимо при така действащите закони. Въдворяване на психично болните, задължителна грижа за тях от страна на близките им, които да подлежат на наказателна отговорност при неизпълнението ѝ, ред и сигурност за всички граждани, здравна система, която осигурява съответните превенции и лечение, работни места с достойни доходи, образование, което да образова и възпитава... май го докарах до “Ако не можеш, ще те научим, ако не искаш, ще те принудим”, а?

Виждате ли какво става, като не си пиеш хапчетата. Пийте си ги, бе! Евтинки са. В сравнение с всичко останало.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.

Защо трябва да привлечем “Гугъл” в България

Аргументите и предимствата ги имаме, нужна ни е целенасочена кампания ПРЕДИ пет години със създаването на Дигиталната национална коалиция (ДНК) обединихме в България технологични лидери, университети и неправителствен сектор с една-единствена цел - България да се доближи до шампионите в иновациите на ЕС.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber