Сред депутатските съветници - бивши министри, кметове, полицаи, тук-таме - роднини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6213268 Сред депутатските съветници - бивши министри, кметове, полицаи, тук-таме - роднини Сред депутатските съветници - бивши министри, кметове, полицаи, тук-таме - роднини www.24chasa.bg
Десислав Чуколов (отзад) е издал пропуск на Деница Гаджева - бивша негова колежка и съпруга на лидера на “Атака” Волен Сидеров.

Заплата не се получава - печели се от контактите с народните представители, можеш да пробуташ “с връзки” и някое законодателно решение

Пропуск имаше и Пешо Сумиста, осъден за поръчкови убийства

Може ли една малка пластмасова карта да те направи част от властта, без реално да си в нея? Може, ако става дума за пропуск за парламента. Какъвто по право получават нещатните сътрудници на депутатите.

Нищо особено на пръв поглед - бяла пластика с надпис “Пропуск” и име на приносител, тази карта всъщност е безкрайно ценна.

Ако я притежаваш, тя ти дава възможност да си всеки ден близо до депутатите, да познаваш повечето от тях лично и да прокарваш някое и друго законодателно решение, след като си “с връзки”. Затова и напливът за депутатски сътрудник през годините винаги е бил голям.

Само в последния 43-и парламент броят им доближаваше 300 - повече от този на депутатите. Нищо, че това е пост, за който заплата не се получава.

И ако тази пластика е ценна сега, когато единствената ѝ привилегия е ежедневният достъп до сградата на парламента, представете си какво беше преди години, когато отгоре ѝ се кипреше надписът “Народно събрание”! Този пропуск стоеше на почетно място до документите на всеки сътрудник - ако го спре КАТ например, да знае с кого си има работа. Или се оставяше на предното стъкло на колата, за да бъде тя безпрепятствено паркирана дори на забранено място - кой ще посмее да вдигне кола с картонче от парламента?!

Заради не един или два скандала около злоупотреби днес тази екстра е в историята. Да, на пропуска вече не пише “Народно събрание”, но той продължава да е ценен и желан от мнозина.

През годините “сътрудник на депутат” означаваше лобист. В парламентарната история се дава за пример скандалът “Мери Джейн” - когато нещатен сътрудник на депутата от ГЕРБ в 41-ото НС Светлин Танчев “случайно” забелязал разминаване в част от текста на един параграф, отнасящ се до непряката реклама на наркотици. И сезираният депутат Танчев си спомнил, че нещо не е прочетено както трябва, та поиска коригирането му в пленарната зала - даде листче с “правилния текст” (който позволява реклама с изображения на наркотични вещества) на колегата си Пламен Цеков (тогава депутат, а по-късно и шеф на НЗОК).

Пропуск на съветник в НС имаше и шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов, който бе осъден по делото на поръчковите убийства “Килърите”.

Днес според правилника на НС всеки депутат има право на двама нещатни сътрудници. Отделно съветници има във всяка парламентарна група, както и в комисиите, но за последните е нужна профилирана експертиза.

Де юре понятието сътрудник предвижда хора, които реално да помагат на депутатите - юристи или друг вид млади експерти, които да подготвят законодателни промени, да се грижат за пощата, да организират депутатските приемни. Де факто обаче се получава друго. Пропуск за НС получават най-често бивши депутати и министри, за да имат бърз и лесен достъп до колегите си, без да се молят непрекъснато на секретарките да им издават документ за временен допуск до НС.

Така само две седмици след старта на 44-ото НС списъкът на депутатските сътрудници вече набъбва.

Двама кметове ще влизат в парламента като съветници по линия на депутати от ГЕРБ. Кметът на Банско Георги Икономов е записан към Александър Мацурев, за да му помага по въпросите, свързани с регионалната политика. Вяра Церовска от Перник пък ще влиза от името на Александър Александров. Кметицата е доктор по професия и ще помага на депутата по теми за здравеопазването и социалната политика.

Ексдепутатът от ГЕРБ и бивш шеф на борда на Центъра за градска мобилност Румен Стоилов и в този мандат ще съветва Александър Ненков от ГЕРБ.

Ексдепутатът Ангел Найденов вече ще влиза в парламента като сътрудник на Анелия Клисарова от БСП. Двамата работят заедно не само като бивши колеги от кабинета “Орешарски”, където той бе министър на отбраната, а тя на образованието, но и по варненска линия, откъдето е Клисарова и където Найденов бе водач на червената листа в предишния мандат. Още двама бивши червени министри ще влизат пак в парламента, но вече като сътрудници. Емилия Масларова ще е съветник на Весела Лечева, а Асен Гагаузов - на Таско Ерменков.

Соцлидерката Корнелия Нинова пък е избрала за свой съветник бившия зам.-шеф на парламента Янаки Стоилов. Интересното е, че лидерът на лявото крило в БСП се води и лице на вътрешнопартийната опозиция на Нинова, след като бе изпратен в политическа пенсия с въвеждането на 12 г. мандатност за червените депутати. От името на соцлидерката пропуск има и пиарката ѝ Бояна Бозаджиева, която се прочу с коментарите си по адрес на чантите на Лиляна Павлова.

Шампионът по стрелба и ексдепутат Таню Киряков ще съветва червения Филип Попов за младежката политика.

Бившият главен секретар на МВР в кабинета “Орешарски” Светлозар Лазаров влиза в НС като съветник на Волен Сидеров. Името му още не е в регистрите, но Лазаров се появи в НС в деня на клетвата на новото правителство и сам обяви новината. До него лидерът на “Атака” ще се допитва по темите за сигурността, по която двамата работели активно от няколко месеца.

И в този парламент продължава традицията с роднинските назначения. За пореден мандат депутатът от “Атака” проф. Станислав Станилов е издал пропуск на сина си Станил. Той ще го съветва по темите за образованието. А колегата му Десислав Чуколов, който е и зам.-председател на партията, е ангажирал трима помощници. Сред тях е Деница Гаджева, бивш народен представител и съпруга на лидера на “Атака” Волен Сидеров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Четвъртият от четвъртите в света начело на националния

На 25 март тази година “24 часа” написа една истина - че Петър Хубчев ще напусне националния отбор след европейската квалификация срещу Косово същата вечер, а негов наследник ще е Красимир Балъков. Дали защото главните действащи лица бяха изненадани от излизането на новината, дали защото се бяха надявали това да се запази в тайна,

Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

Като чух, че Миню Стайков обявява гладна стачка в ареста, се притесних много, но не толкова за физическото, колкото за психическото му състояние. Когато човек предприема застрашаващи живота му крайни действия, дори и поставен в ситуация на силна безизходица, обикновено е обмислил добре възможните варианти и последствия.

Пътеводител за изборите за Европарламент: как функционират и какво може да се случи

Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция

Злите и добрите офшорки

В България не си заслужава да имаш офшорна фирма, за да пестиш данъци. Има 5 други причини По света отдавна имат яснота спрямо офшорните фирми – ако човек си плаща данъците и си декларира фирмите, проблеми няма. Поради това офшорните зони се делят на 2 типа – където данъчните власти дават информация за тях и където не дават.

Манфред Вебер се надява да излезе от политическите сенки и да стане Г-н Европа

Надпреварата за председател на Европейската комисия има ясен фаворит: германския политик Манфред Вебер. *** Германският политик Манфред Вебер, който оглавява кампанията на консерваторите за европейските избори през май, се слави като доста приятна и дискретна фигура в често доста напрегнатия политически свят на Брюксел.

САЩ искат да откъснат Русия от Китай

Китайско-американските търговски преговори са в безизходица. Вашингтон настоява КНР да спре да субсидира своята промишленост, а страната заяви, че не скланя на принципни отстъпки. В отговор на американските санкции Пекин реши от 1 юни да повиши митата върху американските стоки. На този фон в САЩ отново се заговори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber